english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
G8-Update nr. 2
Globalinfo - 18.07.2006 15:07

Laatste nieuws over de G8-top, en acties daartegen. Plus de datum van de nu al legendarische volgende top in 2007 in Duitsland.
(Informatie afkomstig grotendeels van  http://gipfelsoli.org/Gipfelinfo/060717_St_Petersburg.html de gipfelsoli nieuwsbrief).

Zie voor eerdere G8-update:  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/952/1/2/

De datum van de G8-top in Duitsland in 2007 is bekend: 6-8 juli (zie  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/954/1/2/ bericht).
Dit werd bekendgemaakt bij de afsluiting van de G8-top in St. Petersburg. Alwaar de eerste veroordelingen van activisten ook al geveld zijn. Zondagavond vond de eerste massasnelrechtzaak plaats. De meeste arrestanten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 5 dagen. Ook een journalist die niets met de acties te maken had, Maksim Butkevich uit de OekraÔne, werd tot drie dagen celstraf veroordeeld. Hem en andere actievoerders uit de OekraÔne werd bovendien bevolen onmiddellijk Rusland te verlaten. Hetgeen volgens Gipfelsoli een merkwaardige combinatie is.

De volgende rechtszittingen zouden maandag en dinsdag plaats moeten vinden. Op maandag 17 juli zaten er nog tenminste 65 mensen vast. De arrestanten-ondersteuningsdienst van de demonstranten moet zich voortdurend uit de naad werken om uit te vinden waar arrestanten vastgehouden worden, en meldt dat de verzorging van gevangenen zeer te wensen overlaat. Ook wordt veel journalisten de toegang tot de rechtszaken moeilijk gemaakt door autoriteiten.

De meeste arrestanten zijn afkomstig van een blokkade-aktie van een hotel op zondagmorgen. 12 Personen die een vredesactie hielden later op die dag, en ook werden gearresteerd, zijn op een persoon na dezelfde dag weer vrijgelaten. Op zondagavond lukte het een groep van zo'n 100 personen om een "pink-en-silver" (clown/samba-demo) te houden. Tenminste, dat lukte een half uur, toen traden de ordetroepen van Putin op en arresteerden 30 mensen. Op verschillende plekken buiten St. Petersburg, zoals in Berlijn, zijn solidariteitsacties tegen de repressie geweest. Op Indymedia-Rusland staat een  http://int.ru.indymedia.org/newswire/display/136/index.php goed overzicht van acties tijdens de internationale actiedag op 14 juli.

Onder de arrestanten bevinden zich veel buitenlanders. Deze worden na veroordeling niet het land uitgezet, maar krijgen twee dagen de tijd om het land te verlaten. De Russische pers bericht tamelijk uitvoerig over de protesten en repressie. Met name de opmerking op het Sociaal Forum (dat in het afgesloten Kirov-stadion in een buitenwijk plaats moet vinden, zie  http://www.telepolis.de/r4/artikel/23/23123/1.html Duitstalige impressie) dat er geen enkel verschil is met de situatie in Wit-Rusland, heeft nogal wat krantenkoppen geÔnspireerd. Volgens de relatief progressieve krant Kommersant bevonden zich onder de demonstranten naast Russen ook mensen uit OekraÔne, MoldaviŽ, Polen, Holland, Duitsland en Bulgarije.

Inhoudelijk G8

De agenda van de G8-top zelf werd voor een groot deel beheerst door het oplaaiende geweld in het Midden-Oosten. De uitspraken op de top werden grotendeels gezien als steun aan IsraŽl en toonden zelfs begrip voor diens aanvallen op Libanon.

Daarnaast werd er gewerkt aan een oplossing van de crisis binnen de WTO. In een verklaring van 17 juli wordt opgeroepen om de onderhandelingen weer voort te zetten in GenŤve "to conclude the negotiations of the WTO's Doha Development Agenda (DDA) and to fulfill the development objective of the Round.". De deadline voor een akkoord wordt daartoe op verzoek van de G8 2 weken verlaat, en directeur-generaal Pascal Lamy wordt opgeroepen om hard aan de slag te gaan en binnen een maand een overeenkomst in elkaar te zetten. Ook de regeringsleiders van India en BraziliŽ waren naar St. Petersburg gehaald om - zorgvuldig afgesloten van demonstranten - in besloten kring te kunnen bekonkelen hoe uit de impasse te komen. De Braziliaanse minister van Handel Celso Amorim maakte vervolgens bekend (Reuters, 18 juli) dat er daartoe speciale bijeenkomsten van de groep van 6 (EU, VS, Japan, BraziliŽ, India, AustraliŽ) gepland zijn in GenŤve op 23-24 juli en 28-29 juli.

Verder wordt gemeld dat besprekingen om Rusland tot de WTO toe te laten verder gevorderd zijn. Allerlei maatschappelijke groepen hebben juist opgeroepen om op te houden met die hele Doha-ronde, en niet te doen alsof die op 'ontwikkeling' gericht is (zie  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/939/1/2/ brandbrief 1 en  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/940/1/2/ brandbrief 2.

Andere slachtoffers van de G8 waren de leden van het Oosterhoutse koor De Nachtegalen. Ze konden niet terugvliegen uit SiberiŽ omdat het luchtruim boven St. Petersburg volledig afgesloten was en kwamen  http://www.bndestem.nl/oosterhout/article505442.ece drie dagen te laat terug.

-------------

Meer informatie:
 http://ru.indymedia.org/int
 http://www.spb8.net
 http://gipfelsoli.org/
 http://www.globalinfo.nl
 http://www.indymedia.nl 

Lees meer over: G8 globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Juiste data top 2007? 
opletter - 18.07.2006 15:52

Op globalinfo worden als data voor de volgende G8 top genoemd woensdag 6 - vrijdag 8 juli 2007. Maar 6-8 juli is van vrijdag tot zondag in 2007. Dus kloppen de data niet of de dagen?
goed opgelet 
GI - 18.07.2006 20:27

6-8 juni (en niet juli) moet het inderdaad zijn, dit op verzoek van de horeca in het gebied die een vroege top wilde om het zomerseizoen niet in het water te zien vallen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.