english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
12 arrestaties bij actie Bajesboten
Hans Sala - 04.09.2006 12:14

Kort na 06.00 uur vanmorgen (maandag 4 sept.) zijn er opnieuw acties gevoerd bij de Rotterdamse bajesboten tegen het onmenselijke vreemdelingenbeleid. Twee toegangspoorten werden door in totaal 4 activisten geblokkeerd met gebruik van lock-ons.
Daarnaast zagen 2 andere activisten kans om via het water een van de bajesboten te beklimmen. Er werden (minstens?) 12 arrestaties verricht.


De groep activisten werd bij de start van de actie vrijwel onmiddelijk 'begroet' door 'n busje met medewerkers van de douane. Overijverig posteerden zij zich op het naburige parkeerterrein en waarschuwden vermoedelijk de 'bevoegde' instanties. Een stuk of 5 politiebusjes en nog enkele andere blauwe autootjes waren uiterst snel ter plaatse. De brandweer volgde om 06.45 uur.

Toch lukte het 4 activisten de buitenste toegangspoorten te blokkeren door zich met behulp van lock-ons vast te ketenen. Ondertussen vertrokken 2 activisten in 'n bootje om een van de bajesboten te beklimmen. Dit verliep heel succesvol. Het hekwerk dat direct om de boot zit werd stap voor stap beklommen. Bijna bij het dak aangekomen werd het moedige tweetal opgewacht door met lange knuppels bewapende bewakers. Het leek toen verstandiger om maar weer naar beneden te klimmen. Eenmaal beneden werd een groot 'Vluchtelingen Vrij!'-spandoek ontrold. Rond 07.00 uur werden deze activisten gearresteerd door politie die met 'n boot was aangerukt.

Iets eerder (rond 06.30) waren al 4 sympathisanten gearresteerd die buiten het hekwerk leuzen riepen tegen het vasthouden van mensen zonder papieren. Iets later werd ook iemand gearresteerd die de actie filmde. Om 07.15 werd door de brandweer de eerste activist met lock-on verwijderd bij de linker-buiteningang. Daarna werden ook de andere 2 activisten bij deze ingang losgeknipt en door de politie afgevoerd. Iets na 07.30 volgde de laatste gelockte activist die de rechter-buiteningang blokkeerde.

In dezelfde omgeving werd toen nog 'n andere sympathisant van de openbare weg geplukt door vermoedelijk zwaar gefrustreerde agenten. Deze activist had namelijk eerder gevraagd of er toezicht bij het losknippen mocht zijn. Vrij voorspelbaar werd dit geweigerd; met behulp van politiebusjes en de brandweerauto werd het zicht op het losknippen zelfs vrijwel aan het oog onttrokken. Je vraagt je af waarom deze risicovolle onderneming zo verborgen moest blijven... Gelukkig heeft de overvloedig aanwezige pers nog 'n glimp kunnen opvangen van deze 'geheime' vertoning.
Om 07.45 uur kon 'n file van circa 50 Bajesbootmedewerk(st)ers en enkele tientallen auto's zich eindelijk een weg banen naar hun getraliede werk.


Persverklaring:

Mensen van de werkgroep Stop Deportaties ketenen zich vandaag vast aan de poorten van het terrein van de Rotterdamse bajesboten en dit keer ook een van de bajesboten zelf.

In een wereld die steeds meer haar grenzen opent voor economische belangen worden diezelfde grenzen steeds meer gesloten voor migranten. Of het nu arbeidsmigranten zijn, of mensen die asiel zoeken, zij worden gecriminaliseerd en hun rechten worden geschonden.

Wat is er gebeurd met het recht op vrijwaring van armoede?
Wat is er gebeurd met het recht op vrijwaring van angst?
Wat is er gebeurd met het recht op vrije vestiging?

Door de Europese migratiepolitiek, waarin Denemarken en Nederland voorop lopen, blijft niets van over van de mensenrechten. Angst voor vreemdelingen, nationalisme, het wordt allemaal aangewakkerd door de voortdurende hetze en het racisme dat de wetgeving met zich meebrengt en oproept.

Intussen zoeken mensen op vlucht voor armoede, oorlog, vervolging, hun weg naar daar waar zij zich veilig wanen. Maar ze verdrinken in de oceaan, vallen ten prooi aan mensensmokkelaars, klauteren over hekken met prikkeldraad en stroomdraad, stikken in containers. In het ‘gunstigste’ geval wacht hen jaren van rechteloosheid en opsluiting.

Wij protesteren hier vandaag bij één van de uitwassen van dit beleid, dat mensen moet afschrikken om hier te komen. Dat mensen moet dwingen om te vertrekken. De Rotterdamse bajesboten. In Dordrecht en Zaanstad komen ook bajesboten te liggen. Een grensgevangenis is in aanbouw in Alpen aan de Rijn. In andere reeds bestaande detentie- en uitzetcentra voor ‘vreemdelingen’ is het niet veel beter, Kamp Zeist, Zestienhoven, Huis van Bewaring in Tilburg etc.

Vreemdelingenbewaring, officieel een ‘maatregel’, is voor onbepaalde tijd. Volgens justitie zitten mensen er enkele weken, maar langer dan een half jaar, een jaar, zelfs bijna anderhalf jaar, komt regelmatig voor. Tijdens deze periode worden mensen zo slecht mogelijk behandeld en beroofd van hun rechten. Slecht eten, nauwelijks medische hulp, snel in de isoleercel gooien, geweld, en wachten.. wachten.

Gevolg: opeengepropte reeds getraumatiseerde gevangenen die gek worden van het regime. Zelfmoord(pogingen), voor korte of langere tijd in hongerstaking, zijn dingen die zo nu en dan naar buiten komen. Onlangs nog kwam het bericht van een gevangene die een ander kokend water in het gezicht had gegooid, om in een ‘gewone’ gevangenis terecht te kunnen komen. Alles beter dan die boot: de dood, geweld, zelfs deportatie.

Dit moet stoppen. Het zijn niet die getraumatiseerde mensen die ten onrechte worden opgesloten, waarvoor we bang zouden moeten zijn, het is het politiek klimaat waarin dit kan gebeuren, waarvoor we moeten waken!

Sluit de detentie en uitzetcentra! Laat alle mensen zonder papieren vrij!
Voor vrije migratie en het delen van welvaart, voor iedereen!

Werkgroep Stop Deportaties
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Zover bekend geen gewonden 
Hans Sala - 04.09.2006 12:45

De gearresteerden zijn wel vrij ruw meegenomen, maar zover bekend zijn er bij deze actie bij de bajesboten geen gewonden gevallen.
Bij de vorige actie is bij 'n activist o.a. zijn pols gebroken door bewakingspersoneel van de bajesboot. Het maakte hun manier van omgang wel helder!
Alle arrestanten zijn vrij 
Hans Sala - 04.09.2006 17:59

Om 15.30 werd een arrestant vrijgelaten, spoedig gevolgd door nog 6 anderen. De resterende 5 zijn later tussen 17.00 en 17.30 vrijgelaten.
Er zijn beelden van de actie die mogelijk binnenkort te zien zullen zijn.
rol brandweer/reactie vanaf boten/rechtzaak 
JK - 04.09.2006 23:55

Zoals Sala als schreef, werd door brandweer en politiebussen het losknippen van de mensen aan het hek aan het oog van toeschouwers en camera's onttrokken.
En niet zonder reden.
Toen ze me als eerste losknipten, stond ik ze teveel in de weg van de spijlen van het hek. Om toch te kunnen knippen, werd aan mijn hoofd en haren getrokken en aan mijn armen en benen. Dit werd gedaan door brandweerlieden.
Met lock-on nog om ben ik door vier smerissen een arrestantenbus in gesleept (zoals anderen eerder al), ook buiten het zicht.
Op het bureau werd me gezegd de lock-on waar ik met twee armen in zat, los te laten, anders zou de brandweer komen en dan zou het 'warm worden'. Ik heb geweigerd en de brandweer is niet gekomen. Met lock-on nog om ben ik vrijgelaten om half 4.

Vanuit de boten had ik zelf al gebons en roepen gehoord. Van de mensen die tegen de boot op zijn geklommen, na er met een bootje heen te zijn gepeddeld, heb ik gehoord dat zij heel veel rumoer in de boot hoorden. De aktie is de eufemistisch door bewakers 'bewoners' genoemde gevangenen dus niet ontgaan en dat was natuurlijk ook een belangrijk deel van de aktie; hen te laten weten dat we hen niet vergeten.

Een NN gebleven arrestant is met (nieuwe) dagvaarding vrijgelaten; het betreft de toevoeging van de aanklacht van vandaag, art. 148, niet opvolgen van een bevel, aan de dagvaarding die er al ligt voor 5 oktober (zes mensen moeten voorkomen voor de eerste twee bezettingsacties). Zelf verwacht ik eenzelfde nieuwe dagvaarding in de bus (ik ben direct ge-ID't bij binnenkomst) omdat voor mij hetzelfde geldt.

De rechtzaak van 5 oktober, in Rotterdam bij de politierechter om half 10, wordt er dus eentje die voor een deel van de zes aangeklaagden nu drie bezettingsacties betreft.

Van de aktie zijn door verschillende fotografen foto's gemaakt.
Hier staat een stukje met foto:
 http://www.rijnmond.nl/Homepage/Regionieuws/Nieuws?itemid=38813
Deze link zou moeten werken voor de reportage van RTV Rijnmond:
 http://217.149.193.67:8080/ramgen/video/september2006/04-09-Bajesboot.rm

gefeliciteerd met deze actie!! 
Krijtje - 05.09.2006 09:44

geweldig veel media aandacht ook. ook NRC handelsblad nam het ANP bericht over. en bij RTL gisteravond (4 in het land heet dat geloof ik) een heel positief verslag van de actie met fantastische beelden.
alle respect voor jullie strijdbaarheid!
Geen mens is illegaal!
Waterkanon gevraagd 
Hans Sala - 05.09.2006 13:03

Uit een opgevangen politiegesprek bleek dat er tijdens de actie ook gevraagd werd om een boot met waterkanon.
Het speelgoed was bedoeld om te gebruiken tegen het tweetal dat de bajesboot beklom; laatste redmiddel voor de blauwe mannetjes als het niet zou lukken om de activisten van de bajesbootwand af te pellen...
Maybe next time?
arrestant verslag 
NN - 05.09.2006 13:13

Bij het blauwe hek,knipte de brandweer mij eruit met een speciale schaar, die zij ook gebruiken b.v. bij autongelukken. Ik heb diverse malen gezegd dat zij hier niet voor geschikt waren. Ik gaf aan dat ik uit mijn lock-on geslepen wilde worden en niet dat het hek geknipt moest worden. Ik bleef talloze malen vragen voor de Bratra die ervaring heeft met activisten. Ik kreeg nul op mij rekest


Het hek werd geknipt en dit hek stond onderspanning, vlak naast mij hoofd knipte zij en omdat dit hek onder een natuurlijke spanning stond, vloog er een stuk metaal vlak naast mijn hoofd. Hierop reageerde ik zeer geirriteerd en verteld hun dat zij mij veiligheid in het geding brachten. Waarop zij een stuk plexiglas en het hek plaatsten. Een agent stond ondertussen ontzetten opgefokt te doen en zich te bemoeien hoe het hek geknipt moest worden, waardoor de situatie veel gestrester raakte.

Ik vind het zeer kwalijk dat de brandweer hierzich voor leent. De brandweer heeft als taak mensen te bevrijden, te redden, zij moeten zich bij de functies houden waar zij zich in gespecialiseerd in zijn. Activisten uit lock-ons halen is er niet een van. Hiervoor is in het verleden de bratra ontwikkeld. Aangezien dat de platte petten hier mee lezen geef ik hun een les wat de specialisme is van de bratra:

Rotterdam heeft een Brata, dus mocht er ooit wat met 'ons' wat gebeurenb, al de schuld van dat ligt op het hoofd van de politie en de brandweer!

Brand en Traangaseenheid (BraTra) of Ondersteuningseenheden (OE)
Als laatste specialistische eenheid bespreken we de ondersteuningseenheid (OE). Ook deze eenheid is net als de verkenningseenheid niet veel voorkomend. Het is bekend dat de drie grootste regio's van Nederland, te weten Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden, in het "bezit" zijn van deze eenheid. Ook de regio Utrecht heeft een Bratra-achtige groep met onderandere kliminstructeurs. Zoals het woord al zegt is deze eenheid ter ondersteuning van de Mobiele Eenheid. Zij verzorgen onder andere het materieel. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan materialen om deuren te openen, zoals kettingzagen, deurrammers en dergelijke. Verder zorgen zij er voor dat paaltjes en dergelijke obstakels onderweg worden verwijderd, zodat de bussen van de Mobiele Eenheid overal vrije doorgang hebben en overal snel ter plaatse kunnen zijn. Ook zorgt de ondersteuningseenheid voor bijvoorbeeld brandblussers, bij demonstraties waar gegooid wordt met molotovcocktails. De leden van de ondersteuningseenheid gaan dan achter de linie van de Mobiele Eenheid staan. Zodra een lid van de basiseenheid in brand zou komen te staan, wordt het vuur direct geblust door leden van deze eenheid. Nog een andere taak van deondersteuningseenheid is het bedienen van de waterwerper. In Nederland is de politie in het bezit van vier van deze waterwerpers. De korpsen Rotterdam Rijnmond en Haaglanden zijn in het bezit van zo'n waterwerper; Amsterdam-Amstelland heeft er zelfs twee! De bemanning van zo'n waterwerper is als volgt:
1 commandant;
1 chauffeur;
2 kanonniers, waarvan er 1 plaatsvervangend chauffeur is.

See you all again on the barricades!
link naar foto's 
JK - 06.09.2006 12:44

 http://www.hollandse-hoogte.nl/bin/hh.dll/osl?lb=8212&ac=C6B4BB&sn=Bajesboot&lg=1&ls=0&so=1&i=0


link naar rtl4 
nn - 06.09.2006 12:51

alleen lukt het mij niet dat filmpje af te spelen.. wie het wel lukt, graag uileggen hoe, dank je-
 http://www.rtl.nl/(/actueel/4inhetland/home/)/components/actueel/4inhetland/2006/36/200609042.xml
nog een linkje met foto 
NN - 06.09.2006 13:52

 http://www.12move.nl/content/article/obinn/496825.htm
4 in het Land Filmpje 
NN - 06.09.2006 14:23

Mooi filmpje:

 http://av.rtl.nl/web/components/actueel/4inhetland/2006/week36/ma_bajesboot.avi.MiMedia_WM_800K_V9_av.wmv
gevaarlijk 
NN - 07.09.2006 21:22

Nog een laatste melding over het gevaarlijke politieoptreden:

Vanwege nare eerdere ervaringen vonden de actievoerders het erg belangrijk dat er ook deze keer een veiligheidspersoon bij aanwezig zou zijn. Deze persoon onderhoud het contact met de politie en zorgt ervoor dat alles veilig verloopt.

Deze persoon werd aan het begin van de actie geaccepteerd en kon de bezetters voorzien van water en andere steun. Toen er echter geknipt diende te worden is deze persoon gearresteerd voor het niet volgen van een vordering.

Wij voelen dat de brandweer onze veiligheid niet serieus neemt en het zelfs gevaarlijker maakt dan het al is door alles aan het zicht te ontrekken en zelfs geweld te gebruiken bij het losknippen. Het knippen gebeurde ook nog eens erg onvakkundig. 1 actievoerder kreeg bijna een groot stuk metaal tegen zijn hoofd!

De brandweer is er om mensen te beschermen, niet om ze in gevaar te brengen en te beschadigen. De brandweer heeft voor mij haar goede naam verpest!
ex-gedetineerde bajesboot 
margreet - 07.09.2006 23:55

Onbekende dode op de bajesboot

Een Chinese jongen heeft 8 maanden vastgezeten op de boot in Rotterdam. Hij vertelde dat een week voor hij kwam (eind '05) een man uit Moskou zichzelf had opgehangen. Tijdens de periode dat hij daar zat heeft een Chinese man, van ongeveer 50 jaar, uit de omgeving van Rotterdam, volgens hem te weinig aandacht gekregen voor zijn medische klachten waardoor hij overleed. Het is onbekend of zijn vrienden/familie hiervan op de hoogte zijn. De celgenoten werden over andere cellen verdeeld na dit overlijden.
Hij vertelde dat een persoon heeft weten te ontsnappen via het raam en het water. Hijzelf is op straat gezet terwijl hij giga-pijn aan zijn kaak had, zonder medisch dossier. hij kon niet eten en werd gek van de pijn. Dit was ook al maanden aan de gang op de boot waardoor hij op een gegeven moment (hij had wel een ziekenhuisbezoek gehad maar vervolgens paar maanden geen zorg, afgezien van pijnstillers die niet hielpen en gemalen voedsel) gezegd heeft: geef mij een injectie, ik wil liever dood. Hij werd toen in de isoleercel gezet.
Hij zegt dat dit ook gebeurt als mensen in hongerstaking gaan tegen de opsluiting en/of omstandigheden, wat regelmatig gebeurt. Ook wordt volgens hem regelmatig de ME ingeschakeld, bijv. als mensen weigeren terug naar hun cel te gaan. Ze slaan dan ook met knuppels.
Ze zitten volgens hem in cellen met verschillende aantallen mensen, maar die van hem was met acht mensen in stapelbedden, ze mochten van (ongeveer) 9- 4 of 5 in een andere ruimte, voor recreatie maar daar was geen moer te doen. Ze mochten een keer per week sporten.
Later volgt een uitgebreid verslag van dit gesprek. nu alleen even de oproep: ken je iemand die iemand kwijt is die in die periode van nov '05 tot zomer '06 op de boot zat, Chinees van jaar of 50 uit buurt Rotterdam, die 'mist', neem dan contact op met STIL in Utrecht: 030- 2713 463.E-Mail: info@stil-utrecht.nl
Website: http://www.stil-utrecht.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.