english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wildplakken in Amsterdam Oud-Zuid: vrijspraak
pieter - 23.10.2006 13:37

Op 28 mei 2005 ben ik op de Ceintuurbaan in Amsterdam aangehouden voor īwildplakkenī: posters plakken buiten de daarvoor bestemde plakzuilen. In dit geval plakte ik een poster tegen wapenbeurs UDT op een paal van de bovenleiding van de tram. Ik heb deze zaak voor laten komen om me te kunnen beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Met succes: de kantonrechter heeft me vandaag vrij gesproken.

Om mensen aan te sporen om posters te plakken en zaken voor te laten komen, zet ik hier even op een rijtje hoe het tot die vrijspraak is gekomen:

* Er kwam een transactievoorstel van 60 Euro binnen, voor overtreding van artikel 8.3 APV: het plakken van een aanplakbiljet op de weg of op een zaak. Een transactievoorstel is echter geen boete! Het is een voorstel van de politie om een rechtzaak af te kopen, te 'schikken'. Als je het betaalt hoef je niet voor te komen bij een (kanton)rechter. Wel krijg je dan een aantekening op je strafblad. Dus dan ben je ťn schuldig bevonden, ťn geld kwijt. Het is dus aan te raden om transactievoorstellen niet te betalen en het voor te laten komen! Zeker in principiŽle zaken omtrent actievoeren en vrijheid van meningsuiting. Als je dan alsnog schuldig wordt bevonden is in de regel de straf iets hoger, daarom zou je er bij minder principiŽle en makkelijker bewijsbare zaken (bv.: je fietsverlichting doet het niet) er wťl voor kunnen kiezen om dat transactievoorstel te betalen. Omdat het hier gaat om de vrijheid van meningsuiting heb ik niet betaald. Zodoende kreeg ik een uitnodiging om bij de kantonrechter te komen.

* Ik heb vervolgens contact opgenomen met een advocatenkantoor waarvan ik vermoedde dat zij wel mijn principes zouden delen. Er zijn enkele van zulke sociaal geŽngageerde advocaten die vaak actievoerders verdedigen. Vraag het bijvoorbeeld eens na bij je lokale arrestantensteungroep of kraakspreekuur. Voordeel van zo'n advocaat is dat die advocaat een goed gemotiveerd betoog voor je houdt, wat altijd beter is dan iemand die alles routinematig doet. Ook financieŽl kan het helpen om een betrokken advocaat te hebben. In dit geval kon ik financiŽle rechtsbijstand krijgen, maar anders had het voor een gereduceerde prijs gekund. Verder zou ik adviseren om in een vroeg stadium contact op te nemen met een advocatenkantoor: je kunt je dan nog veel van de arrestatie e.d. herinneren en er is veel voorbereidingstijd voor de rechtszaak.


Dan de rechtszaak. In mijn pleitnota werden verschillende zaken aangehaald. De pleitnota was nogal dik, dit zijn samengevat de belangrijkste punten:

- Het verspreiden van ideeŽn, meningen en gedachten is volledig legaal op grond van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM en artikel 7 van de Grondwet) en mag niet in het algemeen worden verboden of van voorafgaand verlof van de overheid afhankelijk worden gesteld.

- Er zijn weliswaar beperkingen van die vrijheid van meningsuiting, zoals Artikel 8.3 van de APV in Amsterdam Oud-Zuid(die ik overtreden had), maar in dit artikel wordt tevens gesteld dat geen sprake is van een verbod, indien gebruik wordt gemaakt van "legale plakplaatsen" (de bekende zuilen). Het zesde lid van artikel 8.3 APV bepaalt dat burgemeester en wethouders, met het oog op de vrijheid van meningsuiting, het minimumaantal plakobjecten vaststellen. Indien in enig stadsdeel minder aanplakobjecten aanwezig zijn dan voor het gebied is vastgesteld, is het verbod in het eerste lid van artikel 8.3 APV niet van toepassing ten aanzien van uitingen die geen reclame betreffen.

- Uit eigen onderzoek blijkt: In stadsdeel Oud-Zuid bevinden zich in theorie (volgens het stadsdeel zelf) 16 plakplaatsen. In de praktijk worden hier vrijwel altijd al snel commerciŽle posters overheen gehangen. Door die commerciŽle posters blijft er geen "gebruik van enige betekenis" over, wat wel wordt vereist door jurisprudentie van de Hoge Raad. Verder is volstrekt onduidelijk waar de betreffende "legale plakzuilen" zich in Oud-Zuid bevonden. Het stadsdeel kon hier geen eenduidend antwoord op geven; verschillende medewerkers komen met verschillende lijstjes. Eťn en ander heeft waarschijnlijk te maken met de werkzaamheden betreffende de Noord-Zuidlijn.

- Kortom: in de praktijk is er geen enkele mogelijkheid tot vrijheid van meningsuiting door verspreiding van posters. Derhalve is er sprake van de uitzondering van artikel 8.3 APV, zesde lid. Dus is het eerste lid van artikel 8.3 APV niet van toepassing, zodat het bewezen verklaarde geen strafbaar feit oplevert.

- Volgens de Hoge Raad (het arrest van 28 juni 1983, NJ 1984/64) moet de feitenrechter nagaan of er "gebruik van enige betekenis" mogelijk is. Dit is niet gebeurd.


De rechter volgde de lijn dat er in de praktijk onvoldoende plakplaatsen waren (of dat dit onduidelijk was). Conclusie: vrijspraak (wat zelfs verder gaat dan het door mij geŽiste ontslag van rechtsvervolging). Omdat het een kantonrechter is, hoefde die uitspraak niet zo gemotiveerd te zijn. Het is ook moeilijk om een verslaglegging van de uitspraak op papier te krijgen, maar als ik dat nog krijg post ik het hier.


Moraal van het verhaal: wildplakken kan tot vrijspraak leiden, betaal dat transactievoorstel dus niet!
Ik hoop dat mensen hier wat aan hebben. Nog twee dingen:
1. APV's verschillen per gemeente (en stadsdeel!). Ga er dus niet van uit dat zo'n relaxte uitzonderingsregel als in dit geval (8.3.6.) ook in jouw gemeente van toepassing is. APV's kun je nalezen op de website van de desbetreffende gemeente. Ze zijn verplicht de APV kenbaar te maken aan de bevolking. Als dit niet gebeurd is, word jij niet geacht je aan die regel te houden (legaliteitsbeginsel).
2. Arresten van de Hoge Raad en meer nuttige juridische info kun je nalezen in het Loesje-dossier over wildplakken:  http://www.loesje.nl/recht/ Wijs je advocaat op dit dossier!

Plak ze!


 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Meer verweer  
Martijn - 23.10.2006 14:56

Site over plakken in Rotterdam met ook een juridisch verweer voor wildplakkers

 http://members.chello.nl/m.lenoble1/plakken_in_Rotterdam.html


loesje 
nn - 24.10.2006 10:04

de mensen van loesje hebben al vele zaken gewonnen, en zullen dus ook zeker wel willen helpen om je meer info over wildplakken en rechtzaken daartegen te geven!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.