english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Fort Pannerden Herkraakt
indymedia dispatch team - 25.11.2006 21:40

Update maandag 27 november

Vanmiddag hadden de krakers en buurtbewoners een gesprek met de gemeente. Volgens de (nieuwe) woordvoerder van de gemeente gaan de ontruimingsplannen gewoon door, maar... indien de krakers tot een vergelijk komen met zowel staatsbosbeheer als de Stichting Fort Pannerden/Dhr. wanting, dan heeft de gemeente Lingewaard zelf geen poot meer om op te staan, aldus de gemeestelijke woordvoerder. De krakers kunnen dus proberen tot een overeenkomst te komen met zowel staatsbosbeheer als de Stichting over toekomstig gebruik van het Fort, er zijn sterke aanwijzingen dat dit alvast met de stichting heel goed zou kunnen lukken.
De gemeente gaf ook aan alvast de komende twee dagen niet te gaan ontruimen, waarschijnlijk niet eens voor het eind van de week. Er zijn gisteren zo' 300 buurtbrieven uitgedeeld door de krakers, die nog met zo'n 50 mensen in het Fort zitten. Daar is voorlopig nog alles rustig en de locatie is nog steeds normaal bereikbaar.

Op zaterdag 25 november 2006, om 21.15u werd, met de steun uiteindelijk zo'n 100 krakers en activisten vanuit het hele land, Fort Pannerden opnieuw in gebruik genomen door de bewoners. De omwonenden waren best enthousiast over deze herkraak. [Buurtbrief]

Tegen half elf hadden ze het Fort weer stevig in handen en konden ze de reguliere pers rondleiden door het gebouw. Dat de gemeente Lingewaard respectloos omging met de persoonlijke bezittingen van de bewoners was door hun houding aangaande teruggave al duidelijk geworden. De staat waarin mensen hun persoonlijke spullen terugvonden spreekt boekdelen over de respectloze houding van de gemeente: persoonlijke correspondentie die opengemaakt werd, spullen die doorzocht en opzettelijk stukgemaakt werden, kachels stukgegooid, waterleiding vernield..., voor de rest ligt het Fort erbij zoals de ME het achterliet op 8 november.

Dat de gemeente Lingewaard noch de krakers, noch de omwonenden als mensen lijkt te beschouwen blijkt uit de maatregelen in het noodbevel dat de burgemeester zaterdagnacht uitvaardigde. Die lijken, volledig in strijd met de mensenrechten, uithongering van de krakers en gijzeling van de omwonenden in te houden. Het noodbevel is op de website inmiddels vervangen door de melding van het bestaan ervan en een bewonersbrief & persmededeling waarin gelogen wordt over de inhoud van het noodbevel.

Foto's: [ 1 | 2 | 3 ]Op dinsdag 7 en woensdag 8 november werden ze door de politie en de Koninklijke landmacht ontruimd. De officiële reden die gegeven werd voor de ontruiming was "onbewoonbaarheid", dit terwijl de gemeente het Fort wel wil laten bewonen door antikrakers.

Fort Pannerden werd gekraakt op 12 juni 2000, de bewoners restaureerden het Fort en zorgden ervoor dat het niet ging verkrotten. Ze zetten zich in voor het natuurgebied waarin het Fort ligt, maakten het toegankelijk voor publiek en organiseerden er kleinschalige activiteiten.

Tijdlijn

Zaterdag 25 november
09.30u:Sedert 21.15 is Fort Pannerden weer in handen van de krakers.
Een kleine groep was voorop gegaan om poolshoogte te nemen, al spoedig volgde de rest, zo'n 80 mensen, die zijn nu binnen in het Fort en de ingang wordt gebarricadeerd. Er komen nog steeds mensen aan.
De drie bewakingsagenten die aanwezig waren zijn hals over kop vertrokken. Een aantal buurtbewoners kwam kijken wat er aan de hand was en die vinden het best dat de krakers terug zijn. Er is nog geen politie gesignaleerd.
21.46u: Er zijn net twee agenten aangekomen bij de dijk, die vinden het helemaal niet leuk.Zo werd een fotoverslaggever gesommerd om onmiddelijk op te houden met foto's maken. Er zijn zo'n 25 mensen buiten bij de dijk en een 60 tot 70 mensen zijn binnen bezig met verder barricaderen. De twee agenten komen niet voorbij het groepje van 25 en hebben er dus ook geen idee van wat er binnen gebeurd. Er komen steeds meer buurtbewoners kijken vanop een afstandje.
22.19u: Er is een tweede politie-auto aangekomen en alweer vertrokken, de twee agenten die eerst aankwamen zijn wat rustiger geworden en lopen nu met zaklampen door de weilanden, maar echt in de buurt van het Fort komen ze niet. Er staat een barricade van pallets en een caravan bij het begin van de dijk, je kan de "oprit" naar het Fort dus niet met een auto op. Een tweede hek staat voor de ophaalbrug. Inmiddels staat er weer een vuurton op het dak als een baken om de buurt te laten weten dat de bewoners weer "thuis" zijn. De sfeer is goed en strijdbaar. Zoals een bewoner tegen de agenten zei "We zijn weer binnen en daar kunnen jullie niks aan doen, haal het leger er maar weer bij als jullie ons eruit willen hebben". Inmiddels is ook de reguliere pers aangekomen.
22.32u: De ophaalbrug doet het weer en werd onmiddelijk opgehaald, de sfeer is uitgelaten, de krakers laten de sirenes afgaan.
22.42u: Er zijn weer twee politie-autootjes aangekomen, die blijven een eindje verderop staan en houden de boel in de gaten. Het lijkt er niet op dat ze meer gaan doen dan de zaak goed in het oog houden.
23.23u: Er komt steeds meer reguliere media aan. De buurtbewoners hebben even met elkaar overlegd en hebben een standpunt bepaald over de herkraak, ze wille absoluut geen herhaling van de militaire ontruiming eerder deze maand. Ze zijn van plan de gemeente erop aan te spreken en willen dat er dit keer op een behoorlijke manier met de krakrs gepraat wordt, zonder wurgcontract.
De spullen van de bewoners liggen nog allemaal in het fort, opengehaald, doorzocht en stukgemaakt. In tegenstelling tot wat de gemeente gezegd had is er helemaal niet zorgvuldig met hun spullen omgegaan en was het helemaal niet de bedoeling die terug te geven, ze zouden waarschijnlijk binnenkort een container ingeveegd zijn.

Zondag 26 november
01.10u:Er is weer meer politie aanwezig, die staat om de hoek, een beetje verdekt opgesteld. de politie heeft problemen met de eerste barrikade, omdat die op de openbare weg staat. Er komst steeds meer corporate media aan, die worden momenteel rondgeleid door het Fort. Er zijn nog steeds wat buurtbewoners aanwezig, al is een deel inmiddels weer naar huis vertrokken.
13.55: Momenteel staan er zo'n 50 auto's van buurtbewoners aan het begin van de dijk. Er zijn erg veel mensen uit de streek op bezoek in het fort. Politie is momenteel niet in de buurt.
14.50u: De noordverordening blijft tot nu toe dode letter. Het Fort lijkt uitgegroeid tot de favoriete daguitstap voor voor de omgeving. Er staan nog steeds heel veel auto's geparkeerd, er wordt af- en aangelopen en het dak van het Fort staat vol met mensen. Er is geen politie te zien.
15.30u: De gemeente Lingewaard en "eigenaar" staatsbosbeheer hebben in overleg beslist om het Fort deze week nog te ontruimen, dat kwamen de krakers zonet te weten. De erfpachthouder lijkt weer buiten spel gezet.
16.40u: Er is nog steeds een af- en aanlopen van mensen. De buurtbewoners zijn gloeiend kwaad op de gemeente omwille van de verordening die hen tot gijzelaars maakt in hun eigen huis. Er waren de hele middag geruchten dat er ME, dan wel KMAR onderweg was of in de buurt zat, maar dat gerucht bleek totaal niet te kloppen. De ontruiming is hoogstwaarschijnlijk niet meer voor vandaag.
19.45u: De bewoners van het Fort hebben bezoek gekregen van een vertegenwoordiger van staatsbosbeheer en een vertegenwoordiger van de gemeente. Staatsbosbeheer sommeert de krakers voor middernacht te vertrekken. Ze beschuldigen de krakers van huisvredebreuk en het bedreigen/aanvallen van de bewakers. De gemeente blijft bij haar eerdere eis dat het Fort leeg moet worden opgeleverd. De krakers hebben gezegd te blijven zitten. het is niet bekend of er effectief aangifte gedaan is. 20.10u: Het Fort en de omgeving zijn nog steeds vrij toegankelijk. Er is geen politie in de buurt.


 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
English translation 
Redaction - 25.11.2006 23:02

Fort Pannerden resquated!
November 25th 2006 at 21.15h Fort pannerden was resquated by a group of about 80 squaters from all over the Netherlands. Tuesday 7 and wednesday 8 november it was evicted by the police helped by the army. The official reason for the eviction was "uninhabitability" which is rather strange since the local counsel is planning to house "anti-squaters" in the building.


Fort Pannerden was squated june 25th 2000. The occupants repaired and maintained the building. They cared for the nature reserve in which the fort is situated and opened it up for visitors and organised small scale activities.

21.15h: Fort Pannerden is back into the hands of the squaters. A small group went ahead to asses the situation, soon more squaters (about 80) arrived. There are people inside and the entrance is being barricaded. there are still people ariving.
The three security guards present have left head over heels. a couple of neighbours came to look what was happening and have no problems with the return of the squaters. There is no police sighted.

21.46h: Two policeman arived at the beginning of the dike leading to the Fort. They were not amused at all. A fotographer was told to immediately stop taking pictures. There are about 25 people at the dike and about 60-70 people inside barricading some more. The two policeman won't get past the 25 people, so they have no idea what has happened inside. There are still more neighbours ariving to look form a distance.

22.19h: A second police car arived and left. The two policeman who were first at the scene have callmed down a bit and are now walking through the fields, but they are not getting close to the Fort. There is a baricade made up out of pallets and a caravan at the beginning of the dike, so you can't acces the "driveway" to the Fort with a car. a second fence is erected in front of the drawbridge. There is a barrel with fire on the roof as a beakon to let the neighbourhood know the squaters are back "home". The spirits are high. An occupant said to the police: "We're back in and there is nothing you can do about it, if you want us out, you'll have to call the army again." The corporate press has also arived.

22.32h: The drawbridge is in service again and was immediately raised. Spirits are excited. The squaters are sounding the sirens.

22.42h: Two other police cars arived, they are standing a bit further away and are whatching things. It doesn't look like they are planing to do more then keeping a close eye on things.

23.23h: More corporate media is ariving. The neighbours have discussed amongst themselves and have made up their minds about the resquating. They don't want another military eviction as earlier this month. They are intending to demand the counsil to open a normal dialogue with the squaters.
The belongings of the people who were evicted some weeks ago are all still in the Fort, opened, searched and trashed. In contrary to what the local counsil has said the belonings are not carrefully handled and it was not intended at all to return the belonging. They would probbaly have been thrown away soon.

1.10h: More police is ariving. They are around the corner, a bit in hiding. The police judges the first barrikade to be a problem, since it is placed on public road. More corporate media is arriving, they are given a tour around the Fort at the moment. There are still neighbours pressent, although some of them have returned home.
auf deutsch 
link - 25.11.2006 23:24

Auf Deutsch.

 http://www.de.indymedia.org/2006/11/163005.shtml
herkraak op nu.nl 
bobbes - 26.11.2006 00:29

 http://www.nu.nl/news/899059/10/Brute _vette_herkraak_in_your_face_paul_peters


het buurtplaform wil eerst plannen zien tot die tijd geen herontruiming!
verbaasde media 
bobbes - 26.11.2006 00:42

de media is verbaasd en heeft de boodschap nog niet helemaal begrepen.
de preciese reden van de boosheid over de ontruiming is niet doorgedrongen.

 http://www.nu.nl/news/899059/10/Krakers_nemen_Fort_Pannerden_weer_in.html
 http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2006/11/krakers_nemen_fort_pannerden_w.html
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/54255181/Krakers_nemen_Fort_Pannerden_weer_in.html?p=1,3


Website: http://krakengaatdoor.nl
 
persbericht 
Peter - 26.11.2006 01:49

om het een en ander duidelijker te krijgen is dit persbericht er uit gegaan zonet. (hoop dat er niet teveel spelvouten in zitte..)


Krakers hernemen Fort Pannerden
Veel steun buurtbewoners, protest tegen optreden politie en gemeente.


Zeker 80 krakers vanuit het hele land hebben vanavond om 21.00 uur Fort pannerden wederom ingenomen. Dit tot groot enthousiasme van buurtbewoners.
De herkraak is een protest tegen de manier waarop de gemeente lingewaard omgaat met de belangen van haar burgers en de gebroken beloftes om zorgvuldig om te gaan met de persoonlijke bezittingen van de krakers. In het Fort is inmiddels de ophaalbrug opgehaald en de toegangsweg wordt gebarricadeerd. Buurtbewoners zijn bezig de bezettingsploeg te voorzien van kaarsen en koffie. Kraker Titus “ we zijn vooral boos op de volstrekt belachelijke manier waarop de gemeente ons heeft behandeld. Blijkbaar tellen de belangen van bestuurders zwaarder als die van het Fort en buurtbewoners”

In het Fort troffen de krakers een grote chaos aan. Ondanks beloftes vanuit politie en gemeente zijn persoonlijke bezittingen die nog aanwezig waren in het fort vernield en overhoop gehaald. Foto’s daarvan verschijnen vannacht nog op het internet.
De krakers zijn echter vooral boos op de gemeente die de zakelijke belangen van enkele bestuurders zwaarder weegt dan de belangen van het monumentale fort, de buurtbewoners en de bewoners van het Fort. Het pand werd ontruimd omdat er niet gewoond zou mogen worden, waarop de gemeente doodleuk aankondigde er antikrakers in te gaan laten wonen. De bewakers die het Fort tot vanavond bewaakten lijken ook geen oog te hebben voor de veiligheid in de buurt. Elke sociale controle in het omliggende gebied ontbrak. Buurtbewoners zijn dan ook erg blij dat de krakers weer terug zijn en hopen dat de gemeente ditmaal een fatsoenlijk gesprek aanknoopt met de krakers en elk machtsvertoon achterwege laat.

Op dit moment zijn er 10 agenten aanwezig aan het begin van de toegangsweg van het fort. Hen wordt de toegang geblokkeerd door een deel van de krakers. De politie meldt dat er hoe dan ook weer ontruimd gaat worden. Woordvoerder Titus: “We zijn weer binnen en daar kunnen jullie niks aan doen, haal het leger er maar weer bij als jullie ons eruit willen hebben"
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Foto’s, updates en achtergronden op
 http://www.indymedia.nl

Woordvoerder (Titus) op xxxxxxx
De eerste foto's vanuit Doornenburg .. online 
Webmaster - 26.11.2006 02:13

Fort Pannerden opnieuw in handen van de krakers. Bekijk de eerste beelden.

Website: http://www.doornenburgonline.nl/
 
Intentie gemeente lingewaard 
Jason - 26.11.2006 02:59


De gemeente is zonder enige respect omgegaan met inboedel van het fort.
kachels liggen doorde gangen,persoonlijk post en spullen zijn allemaal open gemaakt en door gekeken, boeken uit de kasten gerukt en over de vloer gesmeerd. Verder is er geen enkele aanwijzing dat er ookmaar iets met het fort ging gebeuren, de gemeente heeft zelfs de moeite niet genomen om de rotzooi de ze gemaakt hebben met de ontruiming op de ruimen.

hier vast enige foto's van hoe sommige dingen werden aangetrofen

E-Mail: iets@fortpannerden.nl
Website: http://www.fortpannerden.nl
 
meer foto's 
jason - 26.11.2006 03:14

de vlag is er weer
de vlag is er weer

En de brug omhoog
En de brug omhoog

slaapkamer na opruimen gemeente
slaapkamer na opruimen gemeente

Nog meer foto's binnen kant fort

E-Mail: iets@fortpannerden.nl
Website: http://www.fortpannerden.nl
 
hiha 
nn - 26.11.2006 09:32

Lees hier het door de gemeente Lingewaard uitgegeven NOODBEVEL ONTRUIMING FORT PANNERDEN
 http://www.lingewaard.nl/actueel/nieuwsarchief/nieuws667.htm


Buurtbrief herkraak Fort Pannerden 
Fort Pannerden - 26.11.2006 13:12

Beste Doornenburgers,

Om te beginnen willen we jullie bedanken voor al jullie steun tijdens ons bestaan, en in het bijzonder in de moeilijke periode voor en tijdens de ontruiming. Het heeft ons enorm veel goeds gedaan dat er zo veel opkomst vanuit de buurt was, en dat we overduidelijk wat voor jullie hebben kunnen betekenen.

Nog steeds zijn we het oneens met de beslissing van de gemeente om te ontruimen. We hebben als kraakgroep altijd geprobeerd om zoveel mogelijk overleg met de gemeente te hebben, en om zo open mogelijk te zijn voor alle inwoners van Doornenburg en alle belangstellenden die in grote getale langs kwamen. Hoewel we ons altijd redelijk hebben opgesteld tegen de gemeente, vindt deze het nodig om ons met buitensporig machtsvertoon te ontruimen, Het feit dat we zijn ontruimd op bestemmingsplan heeft te maken met de wil van het gemeentebestuur, het is namelijk door de bestuursrechter aangeraden om te kijken naar mogelijkheden om een uitzondering te maken op dit bestemmingsplan.

Het verbaast ons dat de gemeente zo veel geld heeft gestoken in deze onnodige ontruiming, terwijl we als kraakgroep altijd hebben aangegeven dat we vrijwillig zouden vertrekken wanneer er een goed doortimmerd plan zou liggen vanuit de gemeente. Dit plan ligt er nog steeds niet, ook al wordt er naar de media beweerd dat er allerlei plannen met het fort zijn. Er zijn wel plannen, maar buiten het feit dat deze zijn afgekeurd door Provinciale Staten hebben wij nog geen enkel bewijs gezien dat deze haalbaar zijn. We hebben er geen vertrouwen in dat er op een redelijke termijn een andere bestemming aan het fort gegeven wordt. Om deze redenen hebben wij vannacht het fort opnieuw gekraakt.

We hopen met deze actie de gemeente duidelijk te maken dat we niet zomaar zes jaar werk en inzet voor het fort weggooien voor, opnieuw, jarenlange leegstand. We hebben dus alle intentie om onze activiteiten in het fort weer op te pakken. We gaan waarschijnlijk geen makkelijke tijden tegemoet, maar we hopen dat we jullie zo snel mogelijk weer zoals vanouds in het fort mogen ontvangen voor rondleidingen of een kop koffie!

Hopelijk tot snel,

Kraakgroep Fort Pannerden

E-Mail: iets@fortpannerden.nl
Website: http://www.fortpannerden.nl
 
Actueel overzicht gevestigde media 
Ververser - 26.11.2006 14:45

Het allerlaatste nieuws over Fort Pannerden in de burgerlijke pers verzameld:

Website: http://news.google.nl/news?hl=nl&ned=&q=FORT+PANNERDEN&ie=UTF-8&scoring=d
 
foto's ontruiming 
robin_hood - 26.11.2006 14:52

***
***

zie hier op foto's hoe het leger zeker niet binnenging:

 http://www.lingewaard.nl/fotoalbum/index.html

E-Mail: robin_hood0@walla.com
Nog 'n paar plaatjes 
Pix! - 26.11.2006 15:41


Wellicht handig voor mensen die (net als ik) per email aan kennissen willen uitleggen waarom Fort Pannerden een uniek kraak object is. Drie lucht/satellietfoto's die van het volgende URL zijn geplukt:

 http://www.wijkfoto.nl/wijkfoto.pl?q=6686+MV


...en vervolgens van pijl en tekst zijn voorzien. 't Voegt niet iets toe aan wat we al weten maar scheelt wel een beetje lay-out werk.


Dagje uit Pannerden 
Driekes - 26.11.2006 15:46


Diverse mensen pakken deze mooie dag aan om is een rondje te lopen in de klompenwaard
Jeugdjournaal 
Amarins - 26.11.2006 18:53

Het jeugdjornaal opende met een item over de herkraak van het Fort. Oude beelden van de Vondelstraat werden erbij gehaald om kraken uit te leggen. Een buurtjongetje werd geinterviewd en iemand vanaf het dak. Leuk item.

Website: http://www.uitzendinggemist.nl
 
persbericht staatsbosbeheer 
w - 26.11.2006 20:41

Titel: Bezetting Fort Pannerden onacceptabel
Afzender: STAATSBOSBEHEER
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 26-11-2006 18:45
Dit is een origineel persbericht.

Zaterdagavond 25 november 2006 is rond 22.00 uur Fort Pannerden bezet door een onbekend aantal personen. Staatsbosbeheer, eigenaar van het fort, had een beveiligingsbedrijf ingehuurd om het fort te bewaken. Deze beveiligingsmensen zijn bedreigd, geïntimideerd en gedwongen het fort te verlaten. Staatsbosbeheer vindt deze aktie onacceptabel en zal morgen aangifte doen bij de politie.

De personen die Fort Pannerden bezet houden zullen vandaag, zondag 26 november 2006, een brief ontvangen van Staatbosbeheer waarin aangezegd wordt dat zij het fort direct dienen te verlaten. Door de nieuwe bezetting lopen de plannen om het fort te restaureren en open te stellen opnieuw vertraging op. De bewoners van de nabijgelegen wijk Sterreschans en de voorzitter van het wijkplatform Doornenburg zullen vandaag, 26 november 2006, een brief van de gemeente Lingewaard krijgen, waarin uiteengezet wordt waarom de huidige situatie onacceptabel is voor de gemeente. De voorgenomen excursie voor de buurtbewoners met de boswachter op zaterdag 2 december is geannuleerd.Morgen, 27 november 2006, zullen Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard met andere belanghebbenden nader overleggen over de situatie.

Noot voor de pers: voor vragen kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer, Angelique van Helvoort, tel.: 06-51787602 ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht. ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire. Indien u vragen of wijzigingen heeft over de wijze van ontvangst of de adressering dan kunt u contact opnemen met ANP Pers Support via faxnummer: +31 (0)70 3989478 of via email:  info@perssupport.nl.(vergeet niet het betreffende e-mailadres of faxnummer te vermelden)
brief Staatsbosbeheer 
Friese Vrijheid - 26.11.2006 22:33

Hebben jullie (de krakers in het fort) die brief ook ontvangen - op zondag? Het valt op dat de overheden op deze actie zo 'hoekig' reageren.
Het wordt een kwestie van gezichtsverlies, het ergste wat een politicus kan overkomen. Ik zit aan een andere strategie te denken: in Rotterdam en Amsterdam zijn jaren geleden ook bedrijfsruimtes gekraakt waar beginnende kunstenaars geweldig mee zijn geholpen. De gemeentebesturen hebben daar(op den duur)op gereageerd met aanpassingen (bestemmingsplan) en subsidies en roepen nu die objecten uit tot broedplaatsen van eigenwijze kunst. En wat te denken van Grand Theatre in Groningen? Dat begon als 'wilde' kraakactie en zingt nu voluit - met volledige steun van de gemeente - haar eigen lied in het culturele aanbod van de stad Groningen. Mischien is het handig om in (hopelijk) komende gesprekken met B&W op dergelijke voorbeelden te wijzen. Dat biedt hen een gezichtsreddend perspectief (want reken maar dat ze goed in de rats zitten, als openbaar gezag - wat een afgang dat gedoe met dat noodbevel).

Wij zijn bij jullie.

E-Mail: kbinnendijk@gmail.com
Kom ook!! 
NN - 27.11.2006 07:51

Het fort is nu (7:52) nog steeds vrij toegankelijk en er is geen wout te bekennen. Kom dus allemaal gezellig deze kant op en neem dekentjes en warme choco mee.

Tot snel!!

 http://www.lingewaard.nl
dat klinkt weer eens heel anders.... 
merlijn - 27.11.2006 10:47

de gelderlander opent lekker op deze maandag ochtend:
( goedemorgen staatsbosbeheer en meneer de burgervader )

"Inwoners Doornenburg staan pal achter krakers van Fort Pannerden"

Maandag, 27 november 2006 - DOORNENBURG - De krakers die zaterdagavond Fort Pannerden bij Doornenburg opnieuw hebben ingenomen kunnen rekenen op de steun van omwonenden...etc...

zie:  http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article867972.ece

succes krijgers....!
af en toe moet je voor je rechten vechten!


vanuit nijmegen !!!!

Staatsbosbeheer 
NN - 27.11.2006 14:54

 http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel/nieuws/details.asp?NWS_ID=822

Volgens dit artikel wil Staatsbosbeheer dus dat de Stichting Fort Pannerden, die het erfpacht heeft, weer aan de slag gaat. Geen woord over de plannen van de gemeente die juist recentelijk in de media werden opgevoerd om de ontruiming te rechtvaardigen. Ook op de website van gemeente Lingewaard wordt gerept van een "beperkte horecafunctie."

Het wordt nog een hele toer om die drie partijen op een lijn te krijgen. Stichting Fort Pannerden beschuldigde de gemeente recentelijk zelfs nog van afspersing. Ze kunnen beter eerst met elkaar gaan praten voor ze nogmaals tot ontruiming overgaan.
Krakers alsnog beheerders? 
NN - 27.11.2006 20:58

 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article870356.ece

 http://www.nu.nl/news/900535/10/Fort_Pannerden_voorlopig_niet_ontruimd.html

Er zou dus een mogelijkheid zijn dat de ontruiming niet doorgaat en de krakers alsnog het fort gaan beheren, mits ze de bewoning van het fort opgeven en mits krakers, Stichting Fort Pannerden en Staatsbosbeheer eruit komen.
filmpje 
suusje - 27.11.2006 21:35

hier een filmpje vaan ford pannerden

 http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/11/27/271107_pannerden.html
info 
sasha - 27.11.2006 21:39

even een info filmje over hoe het ford was....

 http://irak.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=30974
Project Fort Pannerden 
loglink - 28.11.2006 00:15
Weblog van een historisch onderzoek naar het tussen 1869 en 1871 gebouwde sperfort op de hoofddam bij het Pannerdens Kanaal.

Website: http://projectfortpannerden.blogspot.com/
 
Media 
NN - 28.11.2006 10:59

Over de juridische kant van de zaak:
 http://www.gelderlander.nl/betuwe/article871572.ece

Over de mogelijke ontruiming en de mogelijkheid dat de krakers alsnog gaan beheren:
 http://www.gelderlander.nl/betuwe/article871503.ece
 http://www.nrc.nl/binnenland/article556731.ece/Fort_Pannerden_wordt_ontruimd

Duidelijk is dat de gemeente gewoon doorgaat met voorbereidingen tot ontruiming en niet gaat wachten op de uitkomst van het overleg. Op die manier is het natuurlijk ook moeilijk om te onderhandelen. Eerder klaagde de Stichting Fort Pannerden er al over dat de gemeente hen had gedwarsboomd bij de gesprekken met de krakers, nu heeft de gemeente ook geen geduld. Ze hebben blijkbaar haast.

Over de toekomst van het fort:
 http://www.gelderlander.nl/betuwe/article871512.ece

Misschien dat de gemeente bang is om geen subsidie meer te kunnen krijgen?


soli spandoeken axi 
nn666 - 28.11.2006 17:27in amsterdam zijn vanmiddag spandoeken voor t fort opgehangen!
Krakers aangeklaagd 
NN - 28.11.2006 19:05

 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article874039.ece

Er is een aanklacht ingediend wegens intimidatie en vernieling die plaats zou hebben gevonden door de krakers tijdens de herkraak van het fort.
Fort Pannerden nationale attractie 
rietje - 28.11.2006 20:52
De piratenvlag wappert weer in top. Op de dijk langs het Pannerdensch Kanaal is het een komen en gaan van nieuwsgierige bewoners uit de streek en journalisten. De herovering van het fort is hét gesprek van de dag in de Krimpenerwaard.
 http://www.ravagedigitaal.org/2006/november/herkraak/herkraak-pannerden.php

Website: http://www.ravagedigitaal.org
 
Een overeenkomst of het leger komt 
NN - 29.11.2006 10:55

 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article875093.ece

Dankzij bemiddeling van Dorpsplatfort Doornenburg zouden de krakers nu dus een week de tijd hebben om een overeenkomst te sluiten met Stichting Fort Pannerden. Eerder werd gesproken van drie dagen.

Bij deze heeft de burgemeester aangekondigd om, mocht het toch tot een ontruiming komen, nogmaals de hulp van het leger in te roepen, omdat je volgens hem anders niet het terrein opkomt.
Man Bijt Hond 
NN - 29.11.2006 12:10

Man bijt Hond van 27/11
Fort Pannerden bereidt zich voor op een veldslag, met Glorix de barbarenkoning:

 http://player.omroep.nl/?aflID=3564211 (zie maandag)

Of hier de echte locatie:
 http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/ncrv/manbijthond/bb.20061127.asf
GroenLinks stelt kamervragen 
Steven - 29.11.2006 14:27

GroenLinks wil dat ministers ontruiming Fort Pannerden opschorten
29 november 2006

De ontruiming van Fort Pannerden moet worden opgeschort totdat er een nieuwe bestemming voor het fort en de omgeving is vastgesteld. Dat vraagt Ineke van Gent aan de ministers van VROM, BZK, Justitie en Defensie.

Nu de rechter de plannen van de provincie en gemeente Lingewaard naar de prullenbak heeft verwezen, kan het geen kwaad dat Fort Pannerden tijdelijk wordt bewoond door krakers. De politie kan dus, als het aan GroenLinks ligt, terug naar het gewone werk, het leger kan terug naar de kazerne.

GroenLinks wil uiterlijk donderdag antwoorden op de vragen aan het kabinet. Zonodig zal Ineke van Gent hierover nog deze week een debat vragen met het kabinet.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de ministers van VROM, BZK, Justitie en Defensie, over de op handen zijnde ontruiming van Fort Pannerden.

1. Heeft u kennis genomen van het voornemen van de gemeente Lingewaard om het gekraakte Fort Pannerden te ontruimen?
2. Wat is uw oordeel over deze voorgenomen ontruiming?
3. Kunt u aangeven of en op welke manier de politie en het leger ingezet gaan worden bij deze ontruiming?
4. Is het u bekend dat de omwonenden van het fort geen bewaar hebben tegen de tijdelijke bewoning van het fort door de krakers?
5. Is het u daarnaast bekend dat de gemeente en de provincie, door ingrijpen van de rechter, geen uitvoerbare plannen hebben voor herbestemming van Fort Pannerden en omgeving?
6. Deelt u mijn mening dat het, totdat er een definitieve herbestemming van Fort Pannerden is, het geen kwaad kan dat het tijdelijk door de krakers wordt bewoond?
7. Bent u bereid uw invloed aan te wenden om de ontruiming op te schorten totdat deze nieuwe bestemming is overeengekomen? Zo nee, waarom niet?
8. Wilt u deze vragen zo snel mogelijk, maar uiterlijk donderdag 30 november om 15.00, beantwoorden?

E-Mail: steven@dwars.org
Website: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/nieuws/nieuwsbericht.2006-11-29.2821194103
 
Stichting Fort Pannerden 
NN - 29.11.2006 18:23

 http://www.volkskrant.nl/binnenland/article374526.ece/Stichting_Fort_Pannerden_wil_garantie_voor_toekomstplan

Klaagde de Stichting Fort Pannerden eerst over afpersing door Gemeente Lingewaard, nu probeert de Stichting druk te zetten op de Gemeente en op Staatsbosbeheer.

Drie partijen willen iets met het fort en de krakers zitten ertussen.

Maar de voorzitter van de Stichting zegt ook dat de krakers wat hen betreft mogen blijven zitten tot er een plan is. Daarmee is er in elk geval steun voor de krakers van de erfpachthouder.
Klompenwaard! 
x - 29.11.2006 19:02

Niet de Krimpenerwaard, maar de Klompenwaard - onderdeel van de gemeente Lingewaard! De Krimpenerwaard ligt heel ergens anders...
Stichting vangt bot 
NN - 30.11.2006 18:12

 http://www.gelderlander.nl/betuwe/article881270.ece

Stichting Fort Pannerden wil pas onderhandelen met de krakers wanneer Staatsbosbeheer en Gemeente Lingewaard hebben toegegeven aan een aantal eisen. Maar beide partijen zijn dat niet van plan en willen pas gaan praten met de stichting wanneer het een accoord heeft bereikt met de krakers.

De gemeente had eerder aangekondigd tot zondag te willen wachten op de uitkomst van onderhandelingen tussen de stichting en de krakers.
link 
onix - 02.12.2006 17:32

een kleine persoonlijke bijdrage(english), oa. over de achterliggende manipulaties met de grond etc.
(ik ga niet op het mediabeleid in ) kun je vinden op uncensoreddutch.blogspot.com , misschien ook leuk voor journalisten.


E-Mail: de_n4da@hotmail.com
kleine aanvulling 
prutsermonteur - 02.12.2006 22:35

De onderhandelingen zijn nu gaande tussen staatsbosbeheer en de stichting.
De stichting wil eerst duidelijkheid over de plannen met het fort en de toekomst van de stichting hierin voordat de heer Wanting in gesprek gaat met "ons".
Er ligt een concept contract onzerzijds bij de heer Wanting en geeft aan hier niet totaal mee oneens te zijn.
Vooralsnog is het STAATSBOSBEHEER die loopt moelijk te doen.
Zij willen een gemeen spelletje spelen door de stichting eruit te werken!! Op welke manier dan ook voor hun mogenlijk is, waaronder enige vormen van chantage naar de stichting toe.
De onderhgandelingen gaan door; en wij ook ;binnen en buiten finger finger
Het heeft nog steeds zin om te komen en te helpen,WE GEVEN NIET OP Boos Boos
Iets meer over de stichting 
NN - 05.12.2006 10:38

 http://www.gelderlander.nl/betuwe/article895303.ece

Iets meer over de stichting die het erfpacht heeft. Zo te zien kan de impasse rondom het fort nog enige tijd gaan duren, geen van de partijen lijkt bereid te zijn om toe te geven.
Principeakkoord 
NN - 05.12.2006 18:30

 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article897398.ece

Volgens bovenstaand artikel zijn krakers en Stichting Fort Pannerden het in principe eens geworden en ligt er een overeenkomst klaar om getekend te worden. Maar voordat deze getekend wordt wil de stichting toch eerst helderheid hebben over de standpunten van gemeente en staatsbosbeheer.

Goed nieuws dus, maar nog niets definitiefs. De gemeente zou ook nog niet van plan zijn om op te houden met voorbereidingen tot ontruiming.
Reageerbuis/101 inFort pannerden  
Ruud en Poema - 06.12.2006 00:54

Prikkeldraad
Prikkeldraad

Wachtpost
Wachtpost

Bakfiets
Bakfiets

Ruud en Poema doen kunstzinnig in Fort Pannerden
nieuwe site 
kraakje - 07.12.2006 20:43

Kijk ook eens op www.fort-pannerden.nl.
Hartstikke goed verhaal over de geschiedenis van de restauratie van het fort.
Goeie partner voor de krakers!!
info 
jason - 08.12.2006 02:32

dat is be stichting waar mee de krakers van fort Pannerden aan het ondehadelen zijn/waren(want die onderhandeling is goed verlopen alleen wil de gemeente opeens veel meer dan in de eerste eisen de ze stelde aan de onderhandeling)

E-Mail: Jason@fortpannerden.nl
Website: http://www.fortpannderden.nl
 
persbericht 
w. - 11.12.2006 21:33

Afzender: STAATSBOSBEHEER
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 11-12-2006 17:35
Dit is een origineel persbericht.

Stichting Fort Pannerden neemt niet deel aan overleg

Vanmorgen zou een overleg plaatsvinden tussen gemeente Lingewaard, eigenaar van Fort Pannerden Staatsbosbeheer en stichting Fort Pannerden, erfpachter van het fort.

De stichting is verantwoordelijk voor de restauratie en het beheer van Fort Pannerden en wil daarvoor een overeenkomst sluiten met de voormalige krakers van Fort Pannerden. Gisterenavond heeft de voorzitter van de stichting zich afgemeld door te wijzen op een aantal belemmeringen waarvan hij voorafgaand het overleg opheldering wenst.

Staatsbosbeheer en gemeente Lingewaard betreuren deze gang van zaken. Graag hadden zij vanmorgen met de stichting tot een oplossing van het dilemma Fort Pannerden willen komen.

Belangrijkste agendapunt is de conceptovereenkomst die de stichting onlangs heeft gesloten met de voormalige krakers van het fort. In dit voorstel krijgen de voormalige krakers tijdens de restauratie van het fort een rol in het beheer en de bewaking van het pand. Dit zou ertoe leiden dat de huidige bezetters het fort vrijwillig ontruimen. Staatsbosbeheer staat positief tegenover elke mogelijke oplossing. Zij toetst deze conceptovereenkomst aan de erfpachtovereenkomst en wil bovendien verduidelijking van de stichting op een aantal aspecten zoals veiligheid en verantwoordelijkheden. Deze aspecten kunnen nu pas in een volgend gesprek ter sprake komen.

Hiertoe nodigen de gemeente en Staatsbosbeheer de stichting per brief uit.

Fort Pannerden ligt op een landtong waar de Bovenrijn zich splitst in Waal en Pannerdensch Kanaal, in natuurgebied Klompenwaard, onderdeel van Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Het fort is uit bakstenen opgebouwd en telt drie verdiepingen met in totaal 126 ruimten. Het fort werd in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch.

Het fort werd in 1969 aangewezen als nationaal monument en werd in 1988 in eigendom gegeven aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer gaf het fort in 1990 in erfpacht aan de stichting Fort Pannerden, met als doel om het vervallen fort te renoveren en open te stellen voor het publiek. De doelstellingen restauratie van het fort, binnen de randvoorwaarden van ecologie en cultuurhistorie én openstellen voor het publiek, zijn nog steeds leidend voor Staatsbosbeheer.

Noot voor de redactieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting Staatsbosbeheer Angelique van Helvoort,
030-6926214 of 06-51787602 of Mylène Kerstiëns 030-6926214 of 06-612507820.

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht. ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire. Indien u vragen of wijzigingen heeft over de wijze van ontvangst of de adressering dan kunt u contact opnemen met ANP Pers Support via faxnummer: +31 (0)70 3989478 of via email:  info@perssupport.nl.(vergeet niet het betreffende e-mailadres of faxnummer te vermelden)
Akkoord bereikt 
NN - 14.12.2006 11:17

 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article924891.ece

Blijkbaar is er eindelijk alsnog overeenkomst over een beheerscontract tussen de gemeente Lingewaard, de stichting fort Pannerden en de krakers. Geen woord over Staatsbosbeheer echter.

Volgens het akkoord mogen vier krakers permanent aanwezig zijn, maar mogen ze er onder geen enkele voorwaarde slapen. Daar worden dan ook voorwaarden aan gesteld.

Het lijkt er dus op dat de strijd om fort Pannerden eindelijk is afgelopen.
overeenkomst 
onix - 15.12.2006 10:11

Deze overeenkomst is er een die volledig uit de handen van de krakers en stichting fort pannerden komt. Dat de gemeente er dan mee akkoord is is waarschijnlijk het resultaat van de inspraak en uitspraken van de bevolking, met name na de bijeenkomst van woensdagavond.

Op zich is tot dan (woensdagavond) toe het gemeentebestuur niet bereid geweest de bedoelingen van de stichting (tot behoud van) fort pannerden en de krakers serieus te nemen.

Ik denk dat gemeentebestuur en staatsbosbeheer zo ervoor proberen te zorgen verder gezichtsverlies te voorkomen. Wel heel bemoedigend, dat we op deze manier in ons gelijk worden gesteld in onze strijd voor alternatieve leef,- woon,- en werkvormen. Er is nog genoeg te doen in fort pannerden, en het zou mooi zijn als we dat ("landelijk") blijven dragen. (her)kraak ze...


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.