Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Vrijheid van kleding?  
VnV - 01.12.2006 01:10

En als je een bivakmuts op hebt in de zomer, heb je het dan koud, of heb je iets te verbergen?

Veel religies¨plaatsen de hogere macht, bijvoorbeeld Allah of God boven de staat of wereldlijke machten, met ofwel de Koran, ofwel de bijbel als leidraad voor het aardse bestaan.

Mensen als de moordenaars van Theo van Gogh en de Hofstad groep geloven dat ze in het hiernamaals een handvol maagden kunnen verdienen, door in wolkenkrabbers te vliegen of ongelovige honden op een rituele manier af te slachten, best specicistisch. De maagden zijn in de fantasie van de mannen toch meestal van het vrouwelijk geslacht. De vrouwen hebben geen recht op een paar goddelijke maagden van het mannelijke geslacht...

Het hebben van een lichaam is handig voor de universele taal... lichaamstaal. Het hebben van een mond en oren is nog handiger, zodat je de ander kunt horen en je jezelf verstaanbaar kunt maken. Het kunnen kijken naar de anders (gezichts)mimiek is sociaal gezien van belang zodat je met elkaar zelfs zonder woorden kunt communiceren en meer zal begrijpen wat er bij de ander leeft en dus elkaar beter kunt leren kennen en begrijpen.

Burka´s, zwarte kousen, lange rokken en het bekende Gereformeerde, verplichte zondagse hoedje zijn religieuze uitingen, zware religies zijn geen cultuur, maar dictatuur. Vrouwen zijn hier in de praktijk het meest slachtoffer van. De mannen eigenlijk ook. Om nog maar te zwijgen over wat de kinderen in dit soort strenge gezinnen wordt aangedaan.
Nee tegen een burka verbod!! 
Victor - 30.11.2006 22:58

Wij zeggen NEE! tegen een Burka verbod

De ophanden zijnde Burka wetgeving vraagt om een stevig tegengeluid van de( moslim)(vrouwen)gemeenschap in Nederland. Om in Verdonks vocabulaire te blijven : “Dit willen wij niet hier in Nederland”. In Nederland heeft iedereen recht op zijn meningsuiting ook als dat tot uitdrukking komt in een kledingstuk als de burka.(moslim)vrouwen met of zonder burka zijn hevig verontwaardigd over deze discussie en ervaren een eventueel verbod als onderdrukking. Ook de vergelijking met de bivakmuts en integraalhelm in het openbaar stuit deze groep vrouwen zeer tegen de borst omdat een burka een religieuze uiting is en de andere twee met criminaliteit in verband gebracht kunnen worden.
We leven in een multiculturele samenleving dat betekent dat er naast de Nederlandse cultuur ,andere culturen aanwezig zijn . Om goed met elkaar samen te kunnen leven zullen we wederzijds respect voor elkaar moeten kunnen opbrengen,met in ons achterhoofd de leus: wat u niet wilt wat u geschiedt doet dat ook een ander niet. Integreren betekend niet assimileren !
En de Nederlandse wet biedt daar ook gelegenheid toe en is ook actief om die wederzijdse tolerantie te stimuleren o.a. door vorm te geven aan een nieuw vak op school: Burgerschapsvorming. Van jongst af aan maken de kinderen nu kennis met het feit dat er verschillende mensen in Nederland wonen ,en dat die mensen, binnen de wet, naar eigen wens gestalte mogen geven aan hun leven. Dit in tevredenheid van alle betrokkenen. En wat roept dan een minister in het heetst van de verkiezingstrijd: dat ze een wetsvoorstel wil indienen om de islamitische gezichtsbedekking te verbieden. Het culturele gedachte goed van 1 miljoen Nederlandse burgers wordt daarmee te kakken gezet. De Nederlandse cultuur moet norm zijn en autochtone Nederlanders mogen zich superieur voelen en met het bestraffende vingertje wijzen naar een in ogen een minderwaardige groep. Om op deze manier, je eigen visie op vrijheden ,op te dringen aan je medelanders is een hele verontrustende en polariserende beweging die zal leiden tot meer frictie tussen de moslims en de niet moslims in Nederland en dat willen wij graag voorkomen.
We moeten af van de veronderstelling dat vrouwen die min of meer gesluierd over straat gaan onderdrukt zijn . Dit is een ongegrond vooroordeel wat men graag naar voren brengt binnen het thema vrouwen emancipatie. Het feit dat deze vrouwen ongeacht de (politieke) pesterijtjes standvastig blijven ,en met opgeheven hoofd naar hun werk , school of gewoon in de stad vertoeven getuigt van grote moed en doorzettingsvermogen, wat niet afgestraft moet worden maar juist beloond! Het is een kwestie van acceptatie . Niets belemmerd een vrouw om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en sociale leven behalve de dominante arrogantie van sommige autochtone Nederlanders ,ingefluisterd door politici als Verdonk, Pastors en Wilders. Deze mensen houden graag de vooroordelen warm omdat past in hun eigen politieke agenda. En helaas zijn er genoeg mensen die daar gevoelig voor zijn . Deze mensen horen graag dat ze beter zijn dan een ander en daardoor denken dat ze het recht hebben mensen verbaal of lichamelijk af te wijzen.
Maar met deze petitie willen wij daar een stokje voor steken. Moslimvrouwen zijn wel degelijk geëmancipeerd ,en juist onze kleding is daar een uiting van. We willen niet beoordeeld worden op de grote van onze voorgevel,de hoeveelheid peroxide in ons haar. Waarom zouden wij ons gezicht moeten vol smeren met make-up(niqaab van de westerse samenleving) om waardering te krijgen? We leven in de tijd van de rimpelvullers, liposucties noem maar op! Dat hebben wij als geëmancipeerde moslimvrouwen helemaal niet nodig. Wij willen graag beoordeeld worden voor onze kwaliteiten. Het is een andere kijk op emancipatie die niet zo maar aan de kant geschoven kan worden.
Tenslotte probeert de politiek nog een link te leggen naar terrorisme bestrijding. Hoeveel vrouwen met niqaab zijn eigenlijk opgepakt wegens verdenking op terrorisme? Men wil graag het gezicht van mensen kunnen zien. Waarom dan niet begonnen met het afschaffen van de baard? We wonen in een land waarin mannen als vrouwen door het leven gaan,en die acceptatie is er. Waarom is het dan zo moeilijk voor sommige politici een vrouw met gezichtsbedekking te accepteren? Het gaat om een stukje stof van dertig bij dertig centimeter. Je hebt daar een woord voor in het Nederlands dat ik liever niet gebruik. Iets met de geslachtsdrift van mieren!


Website: http://www.saloua.nl
 
vrouwenonderdrukking! 
femgirll - 30.11.2006 19:49

Dat de IS weer eens zieltjes probeert de winnen onder religieuze fundamentalisten snap ik nog wel, er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, maar waarom wordt er op Indymedia kritiekloos aandacht besteed aan vrouwonderdrukkend protest?
hoe haal je het in je hoofd... 
Freeman - 01.12.2006 09:29

Ik begrijp niet hoe je het voor elkaar krijgt om positief te zijn of erger nog, mee te demonstreren, bij een actie die de meest wrede en vrouw-onvriendelijke vorm van vrouwenonderdrukking bepleit. Boerka een keus? Kom nou; opgelegd door baardmannen, die je een hoer noemen als je 'm niet draagt. En voortkomend uit een religieuze opvatting die inherent vernederend is voor vrouwen. Denk alsjeblieft na voordat je je als actievoerder door dit soort groepen laat misbruiken om een aura van legitimiteit te scheppen.
reactie op femgirll 
gerrit - 30.11.2006 22:02

Als reactie op femgirll hierboven; Indymedia besteedt hier helemaal niet kritiekloos aandacht aan. Er is door iemand op Indymedia een nieuwsbericht geplaatst. Daar mogen anderen dan kritiek op leveren, mits dat iets toevoegt.

Persoonlijk vind ik het een gemiste kans dat er geen groep autonomen bij stond met bivakmutsen op. Vrijheid van kleding moet voor iedereen gelden, ook als je niet in een of andere god geloofd.
hoezo onderdrukking? 
anoniem - 30.11.2006 20:49

lijkt me dat het meer dan logisch is om vrouwen te ondersteunen die zelf willen kiezen hoe ze zich kleden, in plaats van dat door de Staat opgelegd te krijgen.
Emancipatie kan alleen van onderaf lijkt me toch?
Vrijheid voor het zelf bepalen 
Aniki - 01.12.2006 03:11

Ik was vandaag op de demonstratie aanwezig, en ik wil de mensen van stopdehetze.nl vriendelijk bedanken. Het was een extra steuntje in de rug. Resultaat was iets teleurstellend, maar de internationale media is bereikt:

(oa cnn:  http://edition.cnn.com/video/player/player.html?url=/video/world/2006/11/28/newton.holland.burqa.ban.cnn&wm=10 )

Het punt dat ik eigenlijk nog wilde maken is het volgende. Indoctrinatie wordt door veel mensen bestempeld als iets slecht. Maar houdt rekening dat we dat allemaal zijn. Immers, anders zouden we instaat zijn alles objectief te kunnen bekijken. Het gaat mij er meer om dat een verbod niet leidt tot integratie of het stoppen van vrouwenondrukking. Sterker nog intgeratie kun je anderen niet opleggen en het verbieden van de burka zou de echt onderdrukten, nog meer thuis houden. Wat betreft de vrouwen die het vrijwillig dragen (de grootste groep): is het relevant om te discusseren of ze godsdienstwaanzinnigen zijn of aan het provoceren zijn? Het gaat erom dat de vrijheid van expressie gewaarborgd wordt, ookal staat het sommige zich aan. Ik hoor vaak: 'een burka dragen doe je maar thuis", in mijn optiek is dat even nutteloos als het zeggen dat je je mening maar thuis moet verkondingen, ipv het openbaar.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.