english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Artikeltje over de Rotterdamse Snellinckstraat
Snellincki krakers - 09.01.2007 05:02

Juli 2006 - 16 leegstaande huizen in de Snellinckstraat gekraakt

September 2006 - gratis straat festival

December 2006 - Kort Geding Woningcorporatie WBR tegen de krakers van het Lincke Zwaerd

Januari 2007 - De krakers moeten weg ;{


nieuws
nieuws

festival
festival

snellinckstraat
snellinckstraat

tuin
tuin

tuin 2
tuin 2

kachel
kachel

keuken
keuken

Massakraak
Half juli 2006 vond er in de Snellinckstraat in de wijk Middelland in Rotterdam West een massakraak plaats. In een paar uur tijd werden in een klap 16 leegstaande huizen in de Snellinckstraat gekraakt door een groep studenten, kunstenaars en artiesten.

Buurt- en straatbewoners gaven te kennen dat ze de krakers welkom heetten, want ze hadden liever zulke krakers -met wie afspraken te maken viel- dan leegstand en aanpalende verloedering.

Sindsdien hebben bewoners en krakers gezamenlijk activiteiten ontplooid voor de buurt. Zoals een straatfestival in de Snellinckstraat, een Halloweenfeest voor de kinderen en filmavonden in de gezamenlijke binnentuin.

De panden in de Snellinckstraat zijn in het bezit van het WBR. De woningcorporatie wil de panden (voornamelijk sociale huurwoningen) in de Snellinckstraat en de Zwaerdecroonstraat renoveren en grotendeels omvormen tot huur- en koopwoningen voor het duurdere marktsegment. Het renovatieproject is bekend onder de naam ‘Snelle Croon’. Belangrijkste werkzaamheden zullen de renovatie van de funderingen, gevels en daken zijn. Als het alleen aan het WBR lag werd ook het binnenwerk van de 100 jaar oude woningen ‘aangepast aan de eisen van deze tijd’.

De Raad van 11
De buurtbewoners, vertegenwoordigd door de Raad van 11, zijn al 2 jaar lang in overleg - en soms in regelrechte strijd - met het WBR over de renovatieplannen van beide straten. Oorspronkelijk wilde het WBR alle bewoners eruit hebben om z'n plannen voor duurdere huur- en koopwoningen waar te maken. De bewoners hebben dit echter weten te voorkomen en inspraak geëist in de plannen.

Een van de belangrijkste eisen van de bewoners was dat er geen leegstand zou ontstaan in beide straten totdat de renovatieplannen concreet waren en er kon worden begonnen met de werkzaamheden. Tot op heden zijn de renovatieplannen nog niet concreet. Om met de werkzaamheden te kunnen beginnen moeten de bewoners de plannen hebben goedgekeurd. Het WBR en de Raad van 11 zijn het op enkele belangrijke punten nog niet eens. Met name wat betreft de terugkeer van de huidige sociale huurders en de renovatie van het binnenwerk van de woningen.

Een belangrijk struikelblok blijft de planning van de werkzaamheden. De bewoners vrezen dat er voor langere tijd leegstand en overlast ontstaat als er al wordt begonnen met de werkzaamheden terwijl de plannen nog niet rond zijn.

Funderingsherstel
Het WBR heeft afgelopen zomer projectontwikkelaar ERA in de arm genomen, en wil nu zo snel mogelijk beginnen. ERA heeft daartoe begin oktober bij deelgemeente Delfshaven een bouwvergunning aangevraagd voor renovatie van de funderingen in de Snellinckstraat en de Zwaerdecroonstraat. Die vergunning wordt naar verwachting eind december 2006 verleend. Het is niet waarschijnlijk dat de bewoners er bezwaar tegen zullen aantekenen. ERA en het WBR hebben vooralsnog geen contracten ondertekend want ERA wil niet aan de (funderings-) werkzaamheden beginnen als 50 procent van de huizen in de Snellinckstraat nog bewoond is. Dat is het geval zo lang de krakers nog in de Snellinckstraat wonen.

Kort geding
Op 10 november 2006 kregen de bewoners van de gekraakte panden in de Snellinckstraat een brief van het WBR met het verzoek de panden binnen twee weken te verlaten omdat het WBR de panden nodig had voor ‘dringend eigen gebruik’. De krakers hebben hier geen gehoor aan gegeven omdat zij niet op de hoogte waren van concrete plannen voor start van de werkzaamheden in de Snellinckstraat. Huurders in de Snellinckstraat hadden immers ook nog geen bericht ontvangen dat de werkzaamheden spoedig zouden beginnen.

Op 30 november kregen alle bewoners van de gekraakte panden in de Snellinckstraat een dagvaarding in kort geding. Daarin stond dat het WBR en ERA in januari 2007 willen beginnen met de werkzaamheden ter renovatie van de funderingen.

Omdat zij allen in dezelfde situatie verkeren en omdat zij afgelopen juli als groep de 16 panden hebben gekraakt om leegstand in de Snellinckstraat tegen te gaan (naast de meer persoonlijke reden om in eigen woonbehoefte te voorzien) hebben de krakers voorgesteld hun dagvaardingen samen te voegen tot een zaak en een verdediging. Zij hebben alleen een verklaring ondertekend waarin zij verklaren in te zullen stemmmen met de uitspraak van die ene zaak en die te beschouwen als een uitspraak in hun eigen kort geding. De rechtszitting vond plaats op 12 december 2006.

Helaas, een advocaat
Ton Rhijnsburger, de advocaat van de krakers van het Lincke Zwaerd, probeerde aannemelijk te maken dat er vertraging zou gaan optreden in de uitvoering van de plannen en bouwwerkzaamheden van het WBR en ERA. Dit omdat er al eerder regelmatig vertraging was opgetreden in het ‘Snelle Croon’ proces, met name omdat de huurders aan de rem hadden getrokken. Het zou daarom onverstandig zijn de krakers er nu al uit te zetten, omdat er dan de kans bestond dat er geruime tijd leegstand zou ontstaan. Beter zou het zijn pas met werkzaamheden te beginnen (de eerste spade in de grond te zetten) als Alle plannen rond zouden zijn. Dus niet alleen de plannen voor de funderingen, maar ook die voor renovatie van de gevels, daken en binnenwerken.

Ton Rhijnsburger slaagde er nauwelijks in dit punt krachtig naar voren te brengen. Zijn verweer was slap en stilletjes tegenover een veel alertere en spraakzamere advocaat van het WBR. Bovendien maakte Rhijnsburger weinig gebruik van alle informatie over de zaak die de krakers en ook de bewoners hem hadden geleverd. Het WBR kwam daardoor in de zitting weg met het verkondigen van onjuistheden en te positief voorgestelde inschattingen van het verloop van het Snelle Croon proces. Menig kraker kreeg het gevoel dat hij beter zelf zijn verweer had kunnen voeren.

Concessies WBR aan bewoners
Het WBR liet bij monde van een woordvoerder tijdens de rechtszitting weten dat het WBR hoopt dat de ‘puzzel’ met de bewoners (bedoeld wordt de inspraak van de huurders in de ontwikkeling van de definitieve renovatieplannen) in het voorjaar van 2007 klaar is en dat vanaf dat moment de huurders van de Snellinckstraat naar een tijdelijke of andere woning kunnen gaan. Degenen die dat echt niet willen (en die in een bovenwoning zitten), kunnen blijven. Verder liet het WBR aan de rechter weten dat alle huidige huurders naar hun eigen woning terug kunnen keren (op de plek waar hij/zij nu woont). Dat was een toezegging die het WBR in overleg met de huurders tot dan toe niet had gedaan.

Zo heeft het WBR in de dagen na de rechtszitting nog meer toezeggingen en concessies gedaan jegens de Raad van 11 in het voordeel van de huurders. Overigens in ruil voor een belofte van de Raad van 11 dat er geen bezwaar aangetekend wordt tegen de bouwvergunning voor het funderingsherstel. De Raad van 11 heeft die belofte gedaan. Door deze ontwikkelingen is de sfeer tussen beide partijen een stuk verbeterd. De Raad van 11 is hierdoor minder genegen nog in de bres te springen voor de krakers.

Uitspraak kort geding
Het kort-gedingvonnis van de voorzieningenrechter was dat de krakers van de Snellinckstraat de panden moeten verlaten (vrijwillig) uiterlijk op 15 januari 2007.

Vooralsnog zijn er weinig plannen voor een hoger beroep. Onder andere omdat de situatie sinds 12 december nauwelijks is veranderd en de huurders niet van plan zijn bezwaar aan te tekenen tegen de bouwvergunning.

Uit inzage van de aanvraag voor bouwvergunning van het funderingsherstel bleek echter dat er in de aanvraag nog veel gegevens ontbreken. Nog niet alle funderingen van alle huizen zijn onderzocht en nog niet bekend is welke particuliere eigenaren in beide straten mee zullen doen met het funderingsherstel. Bovendien is nog geen enkele huurder de huur opgezegd.

Het lijkt er op dat de huizen in de Snellinckstraat per 15 januari weer leeg zullen staan. De werkzaamheden voor het funderingsherstel zullen daarop waarschijnlijk spoedig beginnen. Als de bouwmachine eenmaal in gang is gezet en de contracten tussen het WBR en ERA zijn ondertekend, is er waarschijnlijk geen stoppen meer aan. Als het aan WBR en ERA ligt is halverwege 2007 ook de Zwaerdecroonstraat aan de beurt.



Verdere info:
De brief van de krakers van het Lincke Zwaerd aan de voorzingenrechter

Met deze brief willen wij - de krakers van het Lincke Zwaerd - onze positie in de buurt toelichten. Onze groep bestaat uit studenten en artiesten: geëngageerde en creatieve mensen. Wij zijn in de Snellinckstraat en Zwaerdecroonstraat - beter bekend als het Lincke Zwaerd - komen wonen toen deze gestaag verloederden door leegstand door het beleid van het WBR. Wij zijn toen door de plaatselijke bewoners met open armen ontvangen. Voor hun zijn we een garantie dat hun buurt niet ten prooi valt aan de vandaliteit, criminaliteit en sociale neergang die leegstand met zich meebrengt.

Wij hebben ons meteen ingezet om aan de plaatselijke sociale en culturele activiteiten deel te nemen en zijn daar door onze eigen initiatieven een belangrijk onderdeel van geworden. Voorbeelden van de activiteiten in de buurt zijn de tuinexposities, de voordeur-schilderactie, het straatfestival, de expositieruimten, de filmavonden, de openluchtbioscoop, het halloween-feestje voor kinderen en veel meer.

De buurtbewoners zijn al 2 jaar lang in overleg - en soms in regelrechte strijd - met het WBR over de renovatie van de 2 straten. Oorspronkelijk wou het WBR alle bewoners eruit hebben om z'n plannen voor hogere-klasse woningen waar te maken. Volkomen terecht hebben de bewoners dit niet zomaar over zich heen laten gaan en zijn in actie geschoten. Met allerlei tactieken heeft WBR de bewoners proberen weg te werken of te sussen maar die hebben stand gehouden en WBR lijkt nu ingezien te hebben dat ze toch de bewoners zullen moeten horen in hun plannen. Inmiddels zijn ze zover dat de bewoners hun woningen na de renovatie kunnen behouden en inspraak hebben in wat die renovatie zal inhouden voor hun woning. Dat was lang het doel van de bewoners. Wij hebben hen gewezen op nog iets anders.

In de buurt is door de jaren heen een sterke sociale verbintenis ontstaan. Dat is begonnen toen de bewoners - niet de politie of beleidsmakers - prostitutie en drugsoverlast de straat uitgewerkt hebben. De Zwaerdecroonstraat ziet er - met z'n hoge bomen, bloemperkjes en beschilderde deuren - bijna sprookjesachtig uit. Dat is het resultaat van gezamenlijke initiatieven. In het Lincke Zwaerd pand (een kraakpand van de bewoners zelf) gebeuren geregeld culturele buurtevenementen, door de buurtbewoners georganiseerd. Toen wij er kwamen wonen hebben we, samen met de bewoners, een groots straatfestival georganiseerd met optredens, poëzie en literatuur, kunstinstallaties, kinderactiviteiten en modeshow. Al deze dingen hebben de buurtbewoners laten inzien dat hier iets zeer waardevols plaatsvindt en dat ze dat niet mogen kwijtspelen.

De buurtbewoners, vertegenwoordigd door de Raad van 11, stelt daarom aan het WBR voor om de plannen voor de renovatie verder door te ontwikkelen zodat deze sociale en culturele aspecten in de toekomst kunnen verdergaan. Dit is een proces dat de buurtbewoners samen met ons en het WBR wil inzetten. Wij leveren de creatieve input om op een innovatieve manier tot een nieuw soort stadsrenovatie te komen. Eén waarin de sociale en culturele aspecten even zwaar doorwegen als de economische. Wij hebben Peter Voogt (adviseur, IGG-Voogt & van Veenen) en Lidewij Tummers (architect, Tussen Ruimte) daarbij aangedragen om als externe adviseurs dit proces te begeleiden.

Wij doen hieraan mee uit idealisme en engagement, niet uit opportunisme. Het is ons duidelijk dat er op een gegeven moment een renovatieplan klaar is waar bewoners en WBR tevreden mee zijn. Op dat moment zullen wij vertrekken en plaats maken voor de werken. Wij hopen dat er in het uiteindelijke plan plaats zal zijn voor een aantal van ons want velen willen hier graag blijven, ook in een huursituatie, en geëngageerd blijven in wat een schitterende Rotterdamse buurt is.

Met vriendelijke groet,

De krakers van het Lincke Zwaerd

gekraakt -  http://www.indymedia.nl/nl/2006/07/37839.shtml
festival -  http://www.indymedia.nl/nl/2006/09/39162.shtml

 

Lees meer over: media wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.