english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verdonk! Niet weg te branden
NN - 07.02.2007 18:05

Afgelopen editie van 'De Groene Amsterdammer', viel mijn oog op een artikel over Verdonk.
Nog steeds krijgt men na ontvangst van een Nederlands paspoort nog met haar te maken.


Niet weg te branden:

DOOR Hubert Smeets

Wist u dat minister Verdonk nog steeds een scepter zwaait over de ind? Wist u dat ze, ook na de door de Tweede Kamer aangenomen motie van afkeuring, via de zijdeur invloed blijft uitoefenen op het vreemdelingenbeleid?

Ondergetekende wist dat niet. Ik was dus verbaasd toen ik onlangs een brief onder ogen kreeg waarin de ind een bijna zes jaar geleden genaturaliseerde buitenlander dreigt met denaturalisatie omdat diens naturalisatie volgens de ind niet keurig en conform de rijkswet op het Nederlanderschap zou zijn verlopen. Van leugens is in onderhavige casus geen sprake en dus gaat een vergelijking met de affaire-Ayaan Hirsi Ali niet op, die kwestie die Verdonk vorig jaar net níet de kop kostte maar het kabinet wel. Maar nu de ind dankzij het indammen van de immigratie wat minder om handen heeft, kunnen de prioriteiten van de dienst weer worden aangescherpt. Alle naturalisaties van de afgelopen jaren worden sinds de kwestie-Hirsi Ali daarom successievelijk uit de la getrokken en tegen het licht gehouden. Oneffenheden, zoals het ontbreken van de juiste documenten of stempels dan wel beëdigde vertalingen, dienen met terugwerkende kracht te worden aangepakt.

Tot zover niets geks aan de hand. Regels zijn regels, zeker voor de ind.

Maar wie tekent daarvoor? De brief van de ind met bovenstaande waarschuwing aan die ene Nederlander van vreemde afkomst was eind januari verstuurd, ruim een maand na de hilarische ministerscrisis rond het generaal pardon en het daarop volgende stoelendansje tussen de bewindslieden op Justitie. Wie de staatsrechtelijke manoeuvres van medio december politiek op zich had laten inwerken, zou mogen veronderstellen dat Verdonk sindsdien geen ministeriële verantwoordelijkheid meer draagt voor de ind. In zijn brief van 13 december aan de Tweede Kamer, daags na de aangenomen motie van afkeuring, had premier Balkenende immers geschreven dat minister Hirsch Ballin van Justitie de ‘verantwoordelijkheid voor het beleidsterrein Vreemdelingenzaken op zich zal nemen’ en dat ‘minister Verdonk het beleidsterrein Integratie zal blijven behartigen en daarnaast zal worden belast met de zorg voor Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering’. Logisch geredeneerd heeft de ind met dat pakket weinig tot niets te maken. Naturalisatie heeft immers per definitie betrekking op vreemdelingen. Of kunnen autochtonen ook in aanmerking komen voor naturalisatie tot Nederlander en dus voor denaturalisatie tot buitenlander?

De hierboven genoemde brief van januari 2007 was echter niet ondertekend door de minister van Justitie maar door de minister voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering. Kortom, door niemand minder dan Verdonk.

Was hier sprake van een typefout veroorzaakt door te grote werkdruk, van ambtelijke onwil om de nieuwe politieke situatie te aanvaarden of van een soort bureaucratische putsch die alleen Verdonk zou hebben kunnen verzinnen?

Enig onderzoek naar de feitelijke én formele kant van deze op het oog curieuze ondertekening was derhalve geboden. Mijn strikvraag luidde: wie is er volgens u ministerieel verantwoordelijk voor de ind? ‘Hirsch Ballin’ was zonder uitzondering de eerste reactie. Geraadpleegde advocaten, sinds jaar en dag gespecialiseerd in vreemdelingenzaken, barstten dan ook in een hikkende lach uit bij het zien van de brief. Dit kon niet waar zijn. Verdonk was toch echt van dit speelveld verwijderd, dachten zij. Tweede-Kamerleden uit de commissies Justitie en Integratie, aan wie de minister verantwoording verschuldigd is, gaven hetzelfde antwoord op dezelfde strikvraag.

Maar nee. Formeel klopt de ondertekening, ook al is er buiten Justitie en ind bijna niemand die deze strikvraag spontaan correct kan beantwoorden. Vrijwel de gehele ind valt inderdaad onder Hirsch Ballin, beaamden ambtenaren op Justitie desgevraagd, behalve nou net die ind’ers die zich met de rijkswet op het Nederlanderschap bemoeien. Naturalisatie is volgens het ministerie namelijk het ‘sluitstuk van de inburgering’ en daarmee van de integratie. En dus blijft Verdonk ook de brieven ondertekenen aan genaturaliseerden die wel eens gedenaturaliseerd zouden kunnen worden. Met andere woorden: zolang ze Nederlander zijn, blijven ze object van Verdonk. Zodra ze hun Nederlanderschap door een beschikking van Verdonk zijn kwijtgeraakt, worden ze als vreemdeling ineens object van Hirsch Ballin.

Als deze waanzin dankzij de demissionaire status van het derde kabinet-Balkenende niet bijna ten einde zou lopen, zou zich de vraag opdringen bij wie je als object het beste af bent. Persoonlijk zou ik liever vreemdeling zijn dan staatsburger.

Goddank wordt dit dolhuis binnenkort gesloten. Het ziet er althans naar uit dat de heilloze dubbelportefeuille Vreemdelingenzaken & Integratie niet wordt gecontinueerd en al helemaal niet als ministerschap. Daarmee is de dubbelzinnigheid van de ind echter nog niet ontmanteld. De nu bestaande onheldere verantwoordelijkheid voor de ind, een der ingrijpendste overheidsagentschappen van Nederland dat ruim een jaar geleden door de Rekenkamer is gewogen en te licht bevonden, is met het nakende afscheid van de vvd-politica niet ten einde.

Omdat alle partijen zich laten leiden door de illusie dat de bureaucratie kan worden teruggedrongen, zal het aantal ministersposten worden beperkt. Minder ministers suggereert immers minder ambtenaren. Dat is klinkklare nonsens, zoals de Raad van Economische Adviseurs vorige week nog eens heeft berekend. De bureaucratie laat zich niet zo simpel temmen, ze verplaatst zich hooguit: naar geprivatiseerde semi-monopolisten als Nuon en upc of naar die ontelbare zelfstandige bestuursorganen die op afstand het overheidsbeleid uitvoeren. De overheid weet daarom niet wie voor haar werkt, aldus deze adviesraad.

Dat de overheid geen benul heeft hoeveel ambtenaren ze betaalt, deugt al niet. Maar het omgekeerde – dat de Tweede Kamer niet openlijk te horen krijgt wie politiek verantwoordelijk is voor deze loonlijst – is nog idioter. Of beter, gewoon gevaarlijk in onze parlementaire democratie.

Bron:
 http://groene.alias.nl/index.php?show=article&source=article_list&item=2&article_id=7ec420145b49734fa53e7672fe45b19f
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.