Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
hedonisme 
Izzybio - 06.03.2007 19:43

Hedonisme In de filosofie is het hedonisme die leer binnen de ethiek die stelt dat het genot het hoogste goed is. Het woord hedonisme is afgeleid uit het Grieks, hèdonè betekent "genot". Een belangrijke vraag binnen deze filosofie is wat het meeste genot geeft. Hierbij moeten ook de eventuele nadelen van het betreffende genot in beschouwing genomen worden.

Al in de klassieke oudheid werd het verschijnsel als iets minderwaardigs beschouwd. De filosofische stroming van het epicurisme zag men - terecht of ten onrechte - als een voorwendsel voor een bandeloze decadente levensstijl. Een hedonist is tegenwoordig in het algemeen taalgebruik iemand die zonder zich om anderen te bekommeren vooral zintuiglijk geniet. Om onderscheid te maken met de technisch-filosofische term, bestaat voor deze categorie mensen het bijschrift platvloerse hedonist.

Postmodern-hedonisme

Het Postmodern-hedonisme is een levenstijl uit de 21ste eeuw. In Nederland telt deze sociale milieugroep 10% van de totale bevolking en telt evenveel mannen als vrouwen uit alle inkomensniveaus. Voornamelijk veel jongeren en hoogopgeleiden.

Postmodern-hedonisten zijn de pioniers van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden.

Hun levensstijl is impulsief, avontuurlijk, ervaringsgericht en vrijblijvend. Individualistisch en onafhankelijk. Waarbij vrienden belangrijker dan familie zijn geworden. Werken en presteren zijn ondergeschikt aan privé. Zij zijn tolerant en vinden dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Dit betekent dat zij de goedkeuring van het politiek-correctisme, of anders gezegd het neomarxistisch multiculturalisme hebben, omdat zij essentieel volgelingen van Sartre zijn.

Kunst en (populaire) cultuur wordt zeer gewaardeerd. Postmodern-hedonisme is tevens een kunststroming die in Nederland opbloeide rond de eeuw-wisseling en waarbij is de wereld van het beleven een veel voorkomend thema is.


E-Mail: izzybio@walla.com
Website: http://izzybio-riot.tripod.com
 
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.