english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kraken in Ondiep
rogier - 27.03.2007 15:14

Vandaag is opnieuw een woning in het Kleine Wijk gekraakt. Na de dramatische gebeurtenissen vorige week heeft Ondiep de aandacht gekregen in landelijke politiek en media. In de zoektocht naar oorzaken en oplossingen slaat men echter de plank finaal mis!




Met deze kraak actie hopen wij de aandacht terug op de Mitros te brengen, om hen te bewegen deze wijk weer behoorlijk te beheren. Het plaatsen van Ondiep in de Ella Vogelaar MegaTop40 is wel het meest trieste geval. Het is beschamend om te zien hoe gemeenten over elkaar heen vallen om hun slechtste wijk te promoten. Dit is precies het verkeerde signaal, omdat wanprestaties van gemeenten en woningcoöperaties wordt beloond. Bovendien werkt dit signaal het slechte imago van de wijken, en de daarmee vaak gepaard gaande discriminaties van haar bewoners, nog verder in de hand.

Het Kleine wijk was het eerste bouwproject in Utrecht van het gemeentelijk woning bedrijf, waardoor er ook wel naar gerefereerd wordt als 'complex 1'. De plannen voor het Kleine wijk en het Witte wijk uit 1911 gingen uit van een sterke stedenbouwkundige visie. Deze visie gaat uit van een manier van samenleven waarin mensen elkaar helpen in moeilijke tijden. Dit is terug te zien in het ontwerp van de wijken, waarbinnen mensen elkaar vaak tegen komen. Ook in de woningdistributie waarbij kinderen, als zij aan de beurt waren, het eerst volgende huis in de straat kregen toegewezen, werd gestreefd naar het versterken van sociale contacten. Families bleven dicht bij elkaar wonen, waardoor een sterk sociaal vangnet ervoor zorgde dat mensen elkaar helpen in moeilijke tijden. Een ander gevolg is dat honderd jaar geschiedenis hier nog zeer recent en levend lijkt.

Al jaren zit er voor het Kleine Wijk een sloopplan in de pijplijn. Een kleine anderhalf jaar geleden is men daadwerkelijk begonnen om huurders te bewegen te vertrekken. Dit leidt tot heftige en emotionele situaties, omdat veel families al hun hele leven in het Wijk wonen. De situatie wordt verergerd omdat mensen het idee hebben dat zij de controle over hun wijk volledig kwijt zijn. De plannen worden van boven af opgedrongen. Een alternatief wordt niet geboden en op intimiderende wijze wordt duidelijk gemaakt dat de mensen moeten vertrekken. Bestaande problemen als verloedering en achterstallig onderhoud worden dan ook niet aangepakt. Het afgelopen jaar zijn langzaam aan de eerste bewoners vertrokken. Hierdoor zijn gaten gevallen. Gaten die nog het meest zichtbaar zijn in de vorm van leegstaande huizen, maar ook gaten in de sociale en organisatorische structuren. Zo ligt de, tot voor kort goed functionerende buurtpreventie, nu volledig plat. Het achterstallig onderhoud, de verloedering en de leegstand geven randverschijnselen meer kans. Hangjongeren kunnen ongestoord in halfbewoonde wijken ravotten en ook voor jongeren van omliggende wijken is een dergelijke situatie zeer aantrekkelijk. Het verzwakte sociale netwerk kan dit niet langer op vangen.

De massale politie aanwezigheid vorige week onderstreepte bij buurtbewoners dat zij de controle in hun eigen wijk kwijt zijn. Voor veel wijkbewoners is de politie het symbool voor de krachten die vervelende plannen opdringen. Al kwamen de meeste relschoppers van buiten het wijk, of zelfs van buiten Utrecht, de meeste buurtbewoners begrijpen de woede. Met deze kraakactie hopen wij de Mitros te bewegen deze wijk weer behoorlijk te beheren.

contact (06 - 2907 28 69)

- E-Mail: voetzoeker666(at)gmail(punt)com
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Update 
nn - 27.03.2007 15:18

De politie is langs geweest en heeft gemeld dat de krakers binnen een uur weg moeten zijn (is nu ong. een half uur geleden). Er zitten een aantal mensen binnen, die begonnen zijn met barricaderen.
Tegelijkertijd is aangekondigd dat er een kort geding tegen de staat gevoerd zal worden, in de verwachting dat de officier van justitie in afwachting van de uitkomst daarvan de snelle aangekondige ontruiming zal afblazen.
Eerdere berichten over Ondiep 
Linker - 27.03.2007 15:34

Opstootje in Ondiep
Buurtbewoonster: Vervelend maar begrijpelijk - 13.03.2007 01:08

In de nacht van maandag op dinsdag zijn er in de Utrechtse wijk Ondiep wat opstootjes geweest. Afgelopen zondagavond werd een bewoner van deze gezellige volks wijk gedood door de politie. Het feit dat de politie dit af doet als ‘noodweer’ en de media suggereert dat de situatie kan escaleren, heeft erg veel woede opgeroepen.
 http://www.indymedia.nl/nl/2007/03/42991.shtml


Ondiep
Kraakjan - 15.03.2007 13:23

De onrust in de Utrechtse wijk Ondiep is niet nieuw. Vanavond is er een stille tocht onder zware politie-begeleiding. Krakers en aktivisten moeten ook komen. Politiegeweld kan nooit door de beugel!
 http://www.indymedia.nl/nl/2007/03/43063.shtml
veilig 
pascal - 27.03.2007 16:53

Vandaag geen ontruiming
verslagje tot nu toe 
rogier - 29.03.2007 17:21

bij aankomst meldde de wijkregiseur contact te hebben gehad met de hulp OvJ; " Hij is onverbiddelijk, jullie moeten over een uur weg zijn." of woorden van gelijke strekking. Dit gaf ons de verlangde aanleiding een KG te starten. Wijkregiseur rondgeleid, meterstanden opgenomen, erg gemoedelijk en tegen vieren vertrok hij weer. Vervolgens de boel netjes dicht gebarricadeerd en een uurtje wachten, gezellig in de tuin, met de buren. Toen we tegen zessen nog geen kudde losgeslagen agenten aan de deur hadden gehad, maar ff de dienstdoende hulp OvJ gebeld. "Nee joh, ik ga gewoon een kraakrapportje opmaken en dan horen we het wel van de OvJ" (achot, hij krabbelt terug) Gelukkig hadden we inmiddels een zittingsdatum gevraagd. Volgende dag werd de zittingsdatum bekend, 24 april 15:00 uur. Kort daarna een telefoontje van de OvJ naar onze advocaat: "Politie bezweert mij nooit van plan geweest te zijn te ontruimen." We wachten dus nog even met dagvaarden van de OvJ, tot hij negatief heeft gegeven. De zittingsdatum blijft staan.

Dit pand staat nog geen jaar leeg, het is dus een 429 gevalletje. Wij zijn echter van mening dat de eigenaar geen recht heeft op de bescherming die 429 biedt. In de eerste plaats omdat de wetgever het doel had kleine huiseigenaren te beschermen (Handelingen T.K. 1991/ 1992, p. 55-3564). Een meega vastgoed speculant als woningcorporatie MITROS is geen kleine huiseigenaar. Bovendien was het jaar leegstand bedoeld om (kleine) huiseigenaren een redelijke termijn te geven een nieuwe bestemming te vinden voor hun leeggekomen panden (Tweede Kamer, vergaderjaar 1987-1988, 20520, nr. 3, p. 53). De bestemming is in dit geval al gevonden, sloop.

De Mitros misbruikt de bescherming die de wet bied op zeer grote schaal. Zij laten woningen in stadsvernielingwijken net geen jaar leeg staan om zo de leegstand kunstmatig hoog te houden. Op die manier wordt de wijk minder aantrekkelijk voor de oorspronkelijke huurders, die weggepest moeten worden voor men kan slopen. Tot 2017 gaan er in Utrecht 9600 woningen tegen de vlakte. Als de Mitros zijn gang kan blijven gaan, zullen al die woningen dus 11 maandan leeg gaan staan. Door een rechtszaak te voeren, en te winnen natuurlijk, hopen we aan die practijk voor eens en voor altijd een einde te maken!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.