english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Blokkade Detentiecentrum in Heerhugowaard
Werkgroep Stop Deportaties - 29.03.2007 04:50

Vandaag, donderdag 29 maart 2007, vanaf 06.00 uur, blokkeert Werkgroep Stop Deportaties het toegangshek van detentiecentrum Noorderzand in Heerhugowaard. Daarnaast zijn er mensen het dak opgeklommen met een spandoek; om het protest voor de gevangenen zichtbaar te maken.

Een eerdere blokkade door Werkgroep Stop Deportaties bij kamp Zeist.
Een eerdere blokkade door Werkgroep Stop Deportaties bij kamp Zeist.

In detentiecentrum Noorderzand worden vrouwen en kinderen voor onbepaalde tijd opgesloten omdat zij geen verblijfspapieren hebben. De Neederlandse overheid wil hen het land uit te zetten. De blokkade vandaag dient om deze praktijk van opsluiten en deporteren te hinderen. De met lock-ons aan het toegangshek vastgeketende mensen maken zichzelf alleen in geval van nood (voor hulpdiensten) los.

Amper opgeleide cipiers uit de privé sector (Securicor) hier werkzaam in dienst van de Neederlandse staat, maken binnen weliswaar nog de dienst uit, maar buiten is vandaag protest te horen. Werkgroep Stop Deportaties wil de onschuldig opgesloten mensen laten weten dat zij niet onzichtbaar zijn en niet worden vergeten.

Want zij zijn geen nummers! Zij zijn mensen als wij, met recht op vrijheid van beweging: overal. Maar de zoektocht naar een beter leven die hen achter deze tralies en hekken bracht, wordt stelselmatig verdacht gemaakt, om een racistisch uitzetbeleid voor de ‘legale’ bevolking acceptabel te doen lijken.

Dit gebeurt in alle stilte. Dat kan doordat mensen die weten wat er gebeurt, niet naar buiten kunnen of durven treden. Geheimhoudingsplicht voor bezoekgroepen en angst van (voormalig) gevangenen spelen hierin de hoofdrol.

Doorbreek de stilte! Waarom worden deze mensen geterroriseerd?

Er is geen enkele andere reden voor dan de angst voor migratie. De angst om onze welvaart te delen met de rest van de wereld. Het is díe angst die het Fort Europa bouwt, met steeds meer muren, prikkeldraad, cellen, en hekken. En één van die hekken heet Noorderzand.

De nieuwe Neederlandse regering komt met een generaal pardon. Een schamel doekje voor het bloeden, meer niet. De feitelijk gapende wonde is de voortdurende klopjacht op mensen zonder papieren. De politie heeft hiervoor een prestatiecontract getekend. Met de racistische ID plicht komt dat dik voor elkaar.

Om al die mensen te kunnen opsluiten en deporteren bouwt ook de nieuwe regering ijverig meer ‘detentie-‘ en ‘uitzetcentra’, zoals in Alphen a/d Rijn. Oude centra wil men vervangen door nieuwbouw met vooral meer cellen; Kamp Zeist, Zestienhoven, Schiphol. Bajesboten erbij in Dordrecht en Zaanstad. Vreemd is het niet, dat deze politiek niet veranderd: het was immers PvdA’er Cohen, nu burgemeester van Amsterdam, die de huidige asielwet ontwierp.

Neederland loopt met een snel groeiend aantal mensen in zgn. ‘vreemdelingendetentie’ voorop in het Euro-egoïsme. Werkgroep Stop Deportaties zegt STOP!: Stop deze apartheidspolitiek. Laat de mensen vrij. Sloop de deportatiegevangenissen. Niet alleen in Neederland, maar in heel Europa (om te beginnen).

For global freedom of movement and equal rights for all.
Open de grenzen, migranten welkom!

Werkgroep Stop Deportaties
U vindt detentiecentrum Noorderzand aan Franklinstraat 2, Heerhugowaard.

Werkgroep Stop Deportaties voerde reeds vijf keer eerder een blokkade actie uit bij de Rotterdamse bajesboten en blokkeerde eveneens de toegangspoort van uitzetcentrum Schiphol Oost, het bouwterrein van de in aanbouw zijnde vluchtelingen bajes in Alphen a/d Rijn en de toegangspoorten van kamp Zeist.

- E-Mail: stopdeportaties@yahoo.com Website: http://stop_deportaties.mahost.org/
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
update 
arrestantengroep - 29.03.2007 07:08

Er zitten in totaal 5 mensen op het dak, en twee mensen vastgeketend aan het hek. Op dit moment is de politie met een ladder gearriveerd om te praten met de dakbezetters. Meer nieuws volgt.
arrestaties 
arrestantengroep - 29.03.2007 08:58

De mensen die op het dak zaten worden nu er van afgehaald en gearresteerd. Er schijnt een boel politie te zijn met zwaar materieel, de brandweer is er (?) en er loopt wat pers rond die de arrestaties op het dak goed in beeld kan krijgen.
De twee lock-onners bij het hek zitten er nog.
rare politie 
arrestantengroep - 29.03.2007 09:54

De dakbezetters zijn afgevoerd, de lock-on mensen zitten er nog, waarschijnlijk in afwachting van de bratra.
De perswoordvoerster heeft haar id moeten laten bekijken en kreeg te horen dat ze 'formeel aangehouden zou kunnen worden' wegens 'medeplichtigheid'. Nog niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren,
aktie voorbij 
arrestantengroep - 29.03.2007 11:59

De laatste twee aktievoerders zijn intussen losgemaakt door de Bratra en ook afgevoerd. Het is nog niet duidelijk waar ze heen gebracht zijn.

De perswoordvoerster is overigens niet aangehouden.

Alkmaar 
arrestantengroep - 29.03.2007 12:34

In elk geval enkele van de arrestanten zitten vast in Alkmaar, misschien wel allemaal.

Verder nog de heugelijke mededeling dat Stop Deportaties vandaag haar record heeft verbroken; maar liefst 7 uur heeft de blokkade stand gehouden. Hulde!
nieuwsgierig 
.. - 29.03.2007 20:48

zijn ze al vrij? is er nog nieuws?
In verzekering 
Arrestantengroep - 30.03.2007 09:35

Iedereen is in verzekering gesteld. Advocaten gaan op bezoek.
jo 
jo - 30.03.2007 12:59




Hier een foto van de echte aktie van donderdag in Heerhugowaard.
Vanavond na 7 uur uitgebreid verslag op Radio Ruisriet
en optreden van Astrid Essed
 http://radio.dyne.org:8000/radioM2M.mp3

E-Mail: jo@xs4all.nl
Website: http://blauwehuis.org
 
Iedereen vrij 
Arrestantengroep - 30.03.2007 16:47

Alle zeven arrestanten zijn zojuist, met een dagvaarding op zak, vrijgelaten.
alle arrestanten vrij! 
Peter - 30.03.2007 16:51

Alle 7 activisten zijn net vrij gelaten. Met dagvaarding op zak
verdere bijzonderheden later.
7 uren aan 't hek 
jk - 30.03.2007 21:45

ACTIE!
Om 06.00 uur ketenden we ons vast aan het hek van de ingang. Het duurde even voor de eerste reactie van een bewaker kwam. Hij wilde over een half uur naar huis, zei hij, en voegde eraan toe dat als hij het hek zou opendoen, dat het dan wel pijnlijk zou worden. Met het slot, voor de veiligheid eveneens om het hek gedaan, hield hij geen rekening. Later in de ochtend werd nog wel een keer daadwerkelijk getracht het hek te openen. Even ging het een klein stukje opzij, maar niet ver genoeg om een arm te breken, en veerde weer terug.

SMERIS
Ongeveer tien minuten na aanvang arriveerde de eerste smeris, ze keken even en liepen weer weg. Toen nog twee anderen, die gingen ook weer weg. Intussen verzamelde zich op de parkeerplaats naast het hek het securiknor personeel dat niet naar binnen kon. Na ongeveer een uur, een uur later dan de geplande personeels wissel, vond de dienstwisseling alsnog plaats. Men had een gat in het hek aan de andere kant gevonden waar doorheen gekropen kon worden.

ONDERHANDELAARS
Na enige tijd kregen we te maken met een vrouwelijke onderhandelaarster van de politie. Ze gaf het snel op. Vervolgens keerde zij terug met een man, de maar bleef proberen om ons over te halen zelf los te maken. Het waarom van deze actie hebben we hem uitgelegd, en dat we niet weg zouden gaan voordat de hier opgesloten vrouwen zouden worden vrijgelaten. "Dán maken we ons los, om hén eruit te laten,". Tenslotte gaf hij de onderhandelingspogingen op, maar niet voordat hij nog even had geprobeerd om het onderhandelingsgesprek in de richting van een verhoor om te buigen, met gerichte praktische vragen waarop hij geen antwoord kreeg. Hij ontkende zijn verhoorpoging allicht en ik had nog verwacht hem later op het bureau terug te zien. Het laatste wat we echter van hem hebben gezien, en van zijn vrouwelijke voorganger, was dat ze op het dak stonden te lachen toen de mensen die daar met een spandoek hadden gestaan met een hoogwerker door ME (er was een bus ME gekomen) geboeid één voor één werden afgevoerd. De motor van de hoogwerker vergaste ons haast, wat een stank.

EN NOG DUURDE DE BLOKKADE VOORT
Toen we het stadium van de onderhandelingspogingen hadden gehad en de mensen van het dak waren gehaald was het intussen ongeveer half 11. Een DJI bus (voor gevangenentransport) moest rechtsomkeerd maken en we vingen iets op over bratra die onderweg was. Maar ze hadden "eerst nog een klus in Amsterdam"...
Het werd dus wachten op de bratra, die niet kwam. Op gegeven moment werd beweerd dat niet de bratra ons zou komen weghalen, maar "een stelletje amateurs" en dat "dat gevaarlijk kan worden, dus je kunt maar beter losmaken". Mooi niet dus. Leuk geprobeerd. 12 uur 's middags en we zaten nog altijd aan het hek.

'RECORD'
Inderdaad, we hebben een stop deportaties record gevestigd: het was 1 uur in de middag toen de bratra uit Utrecht ons tenslotte van het hek haalde, door een luikje in de lock-on te slijpen waardoor bevestigingen konden worden losgemaakt.
"dames, jullie zijn aangehouden!" en dat was dat. Einde actie om kwart over één.

VRIJ MET DAGVAARDING
Rond vijf uur vanmiddag zijn we allemaal vrijgelaten. Met een uitvoerige dagvaarding voor vrijdag 15 juni as. wegens
- vernieling (in vereniging) (art. 350 en 47); Hierbij wordt dezelfde constructie toegepast als bij de schiphol oost rechtszaak, namelijk dat het ook als vernieling wordt omschreven dat het vastketenen aan een hek vernieling zou zijn omdat het hek dan onbruikbaar wordt gemaakt; een redenatie die in de schiphol oost zaak mede tot veroordeling tot twee weken voorwaardelijk heeft geleid.
- niet opvolgen bevel om weg te gaan (art. 184)
- en art. 179, die ik even heb opgezocht in het wetboek, want ik had er nog nooit van gehoord.. Het artikel luidt alsvolgt:
"Artikel 179
Hij die door geweld of enige andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid een ambtenaar dwingt tot het volvoeren van een ambtsverrichting of het nalaten van een rechtmatige ambtsverrichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie." In ons geval wordt hiermee bedoeld dat we personeel van de bajes en dji het werk hebben gedwongen om na te laten, met de 'feitelijkheid' van de blokkade.

Rechtszaken en dagvaardingen of niet, blokkades gaan door! Want wij zijn nu wel vrij, maar die vrouwen en kinderen in Noorderzand niet, en al die andere mensen zonder papieren ook niet.

Alle mensen zonder papieren vrij!
Liberté pour les sans papiers!
Freedom for the undocumented!

-------

tot slot nog wat media links:

 http://www.nhd.nl/nieuws/binnenland/article1679250.ece?secId=538

 http://www.rtvnh.nl/nieuws/regionieuws/index.asp?regionid=5&tijdlijn=2&newsid=69628

-------

ps. aaanstaande maandag om 13.30 en 14.00 uur bezoeken nog twee stop deportaties activisten de rotterdamse politierechter vanwege de blokkade van de rotterdamse bajesboten op 2 januari, waarbij ze aan het hek geketend zaten.


E-Mail: stopdeportaties@yahoo.com
Website: http://stop_deportaties.mahost.org/
 
Kom van dat dak af! 
nn - 30.03.2007 22:39

Donderdagochtend is er kontakt gelegd met de vrouwen en kinderen in detentiecentrum Noorderzand , gemeente Heerhugowaard.
Het was een indrukwekkende ervaring. Het was erg rustig vanaf het dak gezien.
De mensen die opgesloten zijn lagen nog te slapen en in eerste instantie had niemand door dat wij ons op hun dak verschanst hadden met de bedoeling om vrijlating voor alle gevangen af te dwingen.
Na een tijdje kwam het bewakingspersoneel in beweging, een knorretje gaf ons de tip dat we hadden ingebroken en dat dat strafbaar was.
De eerste vrouwen werden wakker.
Verbazing als eerste reactie en toen een verheugd welkom, duimen de lucht in als teken van goedkeuring en naar elkaar zwaaien. Het geeft een erg droevig gevoel, je staat daar op het dak met overzicht, de cellen, de hekken, de bedrijven, het spoor, de akkers...
Wij staan hier dan met onze principes, vrijwillig aan de "verkeerde" kant van de hekken, daar waar de neederlandse overheid in samenwerking met het Fort Europa idee en de wereldse kapitaal macht haar 'criminele' haar profiteurs, haar potentiele 'teroriste' haar 'staatsvijande' haar ongewenste burgers opsluit, vernederd en deporteerd.
Wij staan daar op het dak te schreeuwen, Geen mens is Illegaal, No bordersNonationsStopdeportations en geen man geen vrouw geen kind in de cel, terwijl we weten dat als we hier door het machtsvertoon weg zijn gehaald weer snel zullen worden vrij gelaten en er een rechtzaak gaat komen om nog eens onze 'vrijheid' van meningsuiting voor de recht(s)staat te geven, maar marteling, de doodstraf, nee dat staat ons niet te wachten. Honger, nee zeker niet, hier in deze overconsumptie maatschappij liggen de prullenbakken en containers vol met goed voedsel, maar wil men dit delen? NEE, want wij leven in Neederland. Stik maar in je eigen leven, wij willen jullie goedkope handen om onze kortstondige gulzigheid te kunnen bedruipen en dan gooien we onze schoenen die jullie hebben gemaakt en wij hebben gekocht en twee keer hebben gedragen weer in de humanitas bak en krijgen jullie ze weer terug en BEK HOUDEN!
En zo sta je in de halve schemering van het ochtend gloren op een dak, in de buiten lucht, met de miezer op je wangen en de gordijnen waar de vrouwen achter zitten gesloten, want NEE, solidariteit, ook dat is niet voor jullie.
Ik heb eens goed naar binnen gekeken, met mijn hoofd hangend naar beneden, kantoor ruimtes, iets wat op een fitnessruimte leek, een soort van kantoorruimte met een lange tafel en bejaardehuis stoelen erom heen, maar geen kleur.
Alles grauw en grijs.
En dat is het ook natuurlijk, een grauw en grijs leven, met een donker uitzicht van onzekerheid.
Toen de dakbezetters een voor een afgevoerd werden door de sterke arm was er nog een vrouw die de moed had om te schreeuwen, Geen Mens Is Illegaal, kippevel, over mijn hele lichaam, de moed in haar stem, een brok in mijn keel, daar staan we dan.
De vierde dakbezetter is onderweg naar beneden, steeds meer gordijnen zijn in die laatste minuten weer voorzichtig open geschoven, nog even wat zwaaien, schreeuwen. Dan is het mijn beurt, het spandoek is voor hen, het was voor deze axie gemaakt en als symbool gooi ik hem op het basketbal veld waar de strepen bijna van weggevaagd zijn. Eigelijk staan er vooral afval containers op deze lucht plaats.
Ik word aan de arm door twee M.E. ers mee naar het brandweer liftje geleid, ik kijk om roep, zie zwaaien en de onderhandelaars hebben een vergenoegdzame lach op hun gezicht, hun taak zit er weer op, het dak is 'schoon'.
Bij het naar beneden gaan zie ik een meisje, 10 twaalf jaar oud, met groote ogen kijkt ze mij aan, ik probeer een lach aan haar te schenken, nog een laatste leus, Geen man Geen vrouw Geen kind in de Cel!
link naar foto's Rob Huibers 
jk - 03.04.2007 10:26

..bij Hollandse Hoogte:

 http://www.hollandse-hoogte.nl/bin/hh.dll/osl?lb=8212&ac=CD0C2B&sn=Bajesboot&lg=1&ls=0&so=1&i=0>Klik
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.