Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
irriteer aan? 
Prikkebeen - 29.09.2007 11:21

Ik STOOR mij enorm aan taalverloedering.
‘ Hoe Omaha Bitch vrouwen helpt emanciperen’  
Krol - 29.09.2007 11:17

Het zal niet lang meer duren of de nieuwste videoclip van de franse metal band ‘Omaha Bitch’, "Dancing Cyprine", zal worden opgemerkt als een van de meest vrouwonvriendelijke muziekfilmpje ooit gemaakt. Concurrerend met de ‘pimps’, ho’s en ‘bitches’ van de rap-scene zullen de roffelende handjes van hun bebaarde drummer ongetwijfeld de schrijflust opwekken van snel gechoqueerde feministes als Myrthe Hilkens en Sunny Bergman, die zich recentelijk tegen het in videoclips vigerende seksisme gekeerd hebben. Het zijn immers geen gewone bongo’s, maar welgevormde vrouwenbillen in strakke lamé hotpants die deze percussionist met zoveel overgave beroert. In hun clip ‘bespeelt’ de groep negen aantrekkelijke meiden alsof het muziekinstrumenten zijn, waarmee zij het reduceren van vrouwen tot (lust)object een nieuwe invulling hebben weten te geven. De clip zal de band met zekerheid extra aandacht en een zekere ‘underground-credibility’ opleveren als feministen tegen de clip te hoop lopen, en dat zal wel ook wel hun bedoeling zijn geweest.
Zelf denk ik dat dit soort videoclips alles te maken heeft met de bijzondere positie die mannelijke pop- en rockmuzikanten innemen in onze maatschappij. Er zal niet snel een andere beroepsgroep bestaan die, zoals de heren musici, zich zo ongegeneerd in de bandeloze aandacht van het vrouwelijke volksdeel mag verlustigen. Wie zich als man toewenst elke dag van de week (een) andere bedgenote(n) te kunnen kiezen, neemt sinds jaar en dag een gitaar ter hand en probeert zich in de hitlijsten omhoog te werken. Hoewel moderne geemancipeerde vrouwen altijd de mond vol hebben van alle opzichten waarin waarin mannen niet aan hun wensen en verwachtingen voldoen (kunnen luisteren, meehelpen in de huishouding etc.), werpen zij zich onder invloed van hun hormonen maar al te graag in de grijpgrage handen van iedere artiest die een gillende massa meisjes, tot flauwvallens toe, weet op te winden.
Omaha Bitch laat eigenlijk op een subtiele manier zien hoe makkelijk vrouwen in lustobjecten veranderen zodra zij in de lijfelijke omgeving van een populaire band verkeren. Kritiek op ‘ seksisme’ in videoclips doet een beetje denken aan de opmerkingen waarmee de ex-vriendin van Paul Wolfowitz haar gedwongen vertrek bij de Wereldbank becommentarieerde. Zij, de feministe Shaha Riza, betoogde dat ‘het altijd vrouwen zijn die, bij het uitkomen van een ongeoorloofde relatie op het werk het veld moeten ruimen’. Ja, dank je de koekoek! Zolang vrouwen zoals zij, door met hun baas in plaats van een ondergeschikte het bed delen, om via hun liefdesleven op de sociale ladder te stijgen, zolang zullen de heren van Omaha Bitch hun goddelijke gang kunnen gaan. En gelijk hebben ze.

H.R. Krol (niet muzikaal)

> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.