english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Cellencomplex Schiphol-Oost geblokkeerd!
Werkgroep Stop Deportaties - 19.04.2007 04:21

Vandaag, 19 april 2007, blokkeert Werkgroep Stop Deportaties opnieuw de poorten van het cellencomplex Schiphol Oost. Mensen hebben zich aan elkaar en aan de poort vastgeketend. De blokkade dient om de praktijk van opsluiten en deporteren te hinderen, de mensen maken zichzelf alleen in geval van nood (voor hulpdiensten) los.

De actie is begonnen om 05.30 uur.


Foto van de eerdere blokkade actie bij Schiphol-Oost
Foto van de eerdere blokkade actie bij Schiphol-Oost

Op 25 februari 2006, een jaar na de brand die elf mensen het leven kostte, ketenden zich ook mensen aan de hoofdpoort vast: om het complex blijvend te sluiten. De blokkade werd door de marechaussee gebroken. Inmiddels is het complex weer volledig in gebruik omdat de gemeente Haarlemmermeer en justitie menen dat met het installeren van een sprinklerinstallatie alle problemen zijn opgelost.

Na hun arrestatie bij de vorige actie hebben activisten zelf het complex even van binnen kunnen bekijken. Het is een doolhof. De tweepersoons cellen zijn krap en benauwd.
Er wordt gelucht in kooien van zo’n zes bij zes meter. Dagelijks worden celinspecties uitgevoerd. Mensen worden elke keer dat zij de ‘unit’ ergens voor moeten verlaten bij terugkeer gefouilleerd. De bewakers behandelen in het gunstigste geval hun gevangenen met desinteresse.

Deze inhumane en vernederende behandeling treft mensen die voor onbepaalde tijd, veel en veel langer dan een paar dagen, zijn opgesloten om de enkele reden dat zij geen verblijfspapieren hebben. Uitzichtloze psychische mishandeling is dat. Maar voor de overheid is het niet meer dan een goedkope manier van opsluiten.

Werkgroep Stop Deporaties sluit dus weer de poort: Schiphol Oost moet dicht.

Maar dat is niet het enige: alleen al het idee om mensen op te sluiten die niets meer deden dan hier een beter leven zoeken is misdadig. Het stelselmatig criminaliseren van deze mensen dient intussen om het acceptabel te laten lijken. En ook de nieuwe regering wil toch vooral, na een zeer mager ‘generaal pardon’, de grenzen sluiten, en de centra als afschrik- en pressiemiddel behouden.

Gewelddadige deportaties zijn geen uitzondering en Nederland stuurt mensen doodleuk, in strijd met art. 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, terug naar onveilige gebieden. Daarom is Nederland al enkele malen door het Europees Hof teruggefloten vanwege schendingen van de mensenrechten, zoals op 11 januari jl. in de zaak van een Somalische vluchteling, toen het verbod op martelen door Nederland werd geschonden.

Werkgroep Stop Deportaties wil dat alle bestaande deportatiecentra worden gesloten en geen nieuwe worden gebouwd, ook niet bij Schiphol. Ook geen nieuwe centra op: Kamp Zeist, Zestienhoven, Alphen a/d Rijn, en geen bajesboten in Zaanstad en Dordrecht!

Open de grenzen en respecteer het recht op vrije vestiging!

(Werkgroep Stop Deportaties voerde 9 maal eerder blokkade acties uit; bij de Rotterdamse bajesboten, bij Kamp Zeist, bij detentiecentrum Noorderzand in Heerhugowaard, bij de in aanbouw zijnde gevangenis in Alphen a/d Rijn én bij Schiphol Oost)

- E-Mail: stopdeportaties@yahoo.com Website: http://stop_deportaties.mahost.org/
 

Lees meer over: europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
negen arrestanten 
rietje - 19.04.2007 08:13

De marechaussee heeft donderdagochtend negen actievoerders aangehouden op Schiphol-Oost. Negen van de tien actievoerders hadden zich niet direct aan het hek van de toegangspoort vastgeketend, maar aan een paal, die zonder het gebruik van breekijzers en zagen uit de grond kon worden gewrikt. Er zit nog één actievoerder aan het hek geketend. Hij zal in de loop van de ochtend worden losgemaakt.

laatste aktie voerder opgepakt 
NN - 19.04.2007 11:45

Na vier uur is ook de laatste aktievoerder door de bratra van het hek verwijderd. Er zitten nu in totaal 9 mensen vast.
kort verslag 
NN - 19.04.2007 11:56

Vanochtend toen de aktievoerders arriveerde waren er al bewakers op de been, toch lukte het om twee hekken te blokkeren. Een hek werd geblokkeerd door een 5 tal aktievoerders in een keten van lockons, helaas duurde dit slechts 1 uur en 45 minuten aangezien de zij gedeeltes waar zij aanvast gelocked zaten door een groepje agenten uit de grond werden getrokken. Hierna werden de aktievoerders nog aan elkaar gelocked in een sliert de bajes ingevoerd. Bij het andere hek zat een aktievoerder die het nog vier uur heeft volgehouden en door de bratra verwijderd moest worden. Er zijn in totaal 9 mensen aangehouden.
Nog 3 arrestantan vast 
Arrestantengroep - 19.04.2007 14:41

Van de 9 mensen die vanochtend gearresteerd zijn zitten er nu nog 3 vast. Zij zijn alledrie in verzekering gesteld voor het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

E-Mail: info@arrestantengroep.org
dagvaarding 
ex-arr - 19.04.2007 22:07

Van de zes die zijn vrijgelaten vandaag (doordat hun naam bekend was of werd) hebben er drie (lockers) een dagvaarding meegekregen voor niet opvolgen bevel (art 184). De zaak dient op 25 september. Van de andere drie concludeerde de Kmar zelf dat de arrestatie onrechtmatig was; zonder dagvaarding vrij dus.
Degenen die (bij mijn weten vanavond (do.avond) om half 12) nog vastzitten zijn NN (lockers).
Radioverslag 
jo - 19.04.2007 23:51

Vrijdagavond om 7u uur radio Ruisriet met een verslag van de blokkade van Schiphol oost. Live webradio  http://radio.dyne.org:8000/radioM2M.mp3

Website: http://www.blauwehuis.org
 
Drie laatste arrestanten zijn vrij! 
Arrestantengroep - 20.04.2007 11:53

De drie arrestanten die gisteren in verzekering werden gesteld, zijn vandaag met dagvaarding (wegens het niet opvolgen van een ambtelijk bevel)vrijgelaten. Twee personen zijn op naam gedagvaard, één persoon anoniem.

E-Mail: info@arrestantengroep.org
Website: http://www.arrestantengroep.org
 
actievoerders dwars voor cellencomplex 
linkerd - 20.04.2007 12:38

 http://www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/april/15/15.php
Reageerbuis.com: Blokkade Schiphol! 
Reageerbuis.com - 21.04.2007 12:56

Filmpje:

 http://www.reageerbuis.com/?entry=83

Website: http://www.reageerbuis.com
 
Een dagje Schiphol-Oost 
NN - 21.04.2007 13:21

Nadat de Kmar ons heeft losgetrokken van de palen waar we aan vast zaten om de speedgate te blokkeren, sleuren ze ons over het terrein van het cellencomplex naar de sluis van hun Kmarafdeling. Tijdens ons tripje komen we langs het gedeelte waar de brand heeft gewoed. Alles staat er nog steeds zoals het was, destijds. Je kunt alle half verkoolde ruimtes nog zien. Zouden ze het expres laten staan, ter afschrikking?

Eenmaal in de sluis besluiten we op de Bratra te wachten, zodat die ons uit onze lock-ons mag komen slijpen. Ondertussen zien we hoe de Kmar twee chassidische joden (met pijpenkrullen) in een busje werkt en met ze wegrijdt. De Tweede Wereldoorlog herleeft: er worden nog steeds joden gedeporteerd. Alleen zie je wat minder hakenkruizen tegenwoordig.

In eerste instantie word ik naar Unit M gebracht. In de cel een stapelbed, een tafel, maar vreemd genoeg geen stoelen. Een raam met uitzicht en tralies. De luchtkooi is klein, er staat een goaltje in en er is een basketbalhoepel zonder net. Helaas geen bal. Wel zijn er tijdens mijn vele toegestane luchtmomenten minimaal twee, vaak drie personeelsleden aanwezig, die geen kans voorbij laten gaan om me te intimideren zodat ik mijn naam maar zal noemen. Jammer dames en heren, leuk geprobeerd, niet gelukt.
‘Nu zie je eens hoe het er van de andere kant uitziet!’ Inderdaad. Troosteloos. Uitzicht op landingsbanen, elke minuut vertrekt onder oorverdovend lawaai een vliegtuig.Verder is alles grijs en vuil. Het personeel is op zijn gunstigst onpersoonlijk. Je zal er maar weken zitten…

Vervolgens plaatsen ze me over naar de Kmarafdeling. Waar ik mijn vest in een krat moet doen.
‘Waarom?’
‘Zo zijn hier de regels, wij hanteren een stenger regime dan justitie.’
‘Kan ik jullie regels zien?’
‘Nee, dat mag je niet.’
Hm.
De cel is voorzien van een eenpersoonsbed, tv en radio. Kunstlicht, geen daglicht. Het is er nogal koud.

Na vele malen vragen om een boek brengen ze me een Libelle. Wat zij een boek noemen. Wat wel iets zegt over hun intelligentie.
Die nacht gebruik ik de intercom omdat ik een extra deken wil. Na zo’n vijf of tien minuten toet-toet-toet sluit het ding zichzelf af. Of wordt gewoon uitgezet. Totaal geen reactie – niemand komt vragen wat er is. Je zal toch maar een hartaanval krijgen of ziek worden. Of er zal brand uitbreken…… gelukkig heb ik kunnen constateren dat in de cellen waarin ik heb gezeten fonkelnieuwe sprinklerinstallaties zijn geplaatst. Nu nog reageren op de intercom en je weet niet half hoe veilig het is geworden op Schiphol-Oost!

Tijdens het luchten de volgende dag kom ik in contact met een vrouw uit Nigeria. Ze weet niet waarom ze hier is. Ze vroeg zich af of ze misschien wel uitgezet gaat worden. Zelfs dat hadden ze haar niet verteld! Haar advocaat zegt dat haar asielaanvraag is afgewezen en dat hij zal proberen een nieuwe in te dienen. De vrouw mag haar advocaat echter niet bellen.
Ze weet niet wat er met haar zal gebeuren. In Nigeria heeft ze problemen, ze wil absoluut niet terug. Ze heeft bij de intake aangegeven dat ze alleen rijst kan eten, iets wat ze (uiteraard) nog niet heeft gekregen. Waardoor ze nu al een aantal dagen niet gegeten heeft. De bewakers zeggen:
‘Wil je niet eten? Dan eet je toch niet! Jammer voor jou!’
De medische dienst laat niets van zich horen. Ze heeft gevraagd om creme voor haar huid, maar niets gekregen, terwijl de flessen Sanex in de kast staan. Deze keer met mij is de eerste keer dat ze niet alleen lucht.
Ze is bang dat ze gek word of doodgaat. En dat is wat dit ‘regime’ doelbewust doet met mensen zonder papieren. Intimideren, isoleren, bang maken en zorgen dat mensen zich eenzaam voelen. Zodat ze volgzaam meewerken aan hun uitzetting.

Zo’n dagje op Schiphol-Oost is een leerzame ervaring. Alleen is mijn situatie niet te vergelijken met die van de mensen zonder papieren die daar zitten. Ik weet dat het bij mij van korte duur is, ik ga daarna gewoon weer naar huis. Zij weten niet hoe lang het gaat duren, en wat hen daarna boven het hoofd hangt. Plus natuurlijk wat ze allemaal al meegemaakt hebben waardoor ze besloten om naar een ander land te gaan, met achterlating van geliefden en vrienden. Nederland behandelt deze mensen op een schandalige manier. Respectloos, zonder enige vorm van menselijkheid. En rechtenloos. Zoals een man die al zeven maanden vast zit op de bajesboot in Rotterdam zegt: ‘Ik kende Nederland van kaas, koe en recht. Kaas en koe heb ik gezien, recht – nee, dat niet.”update schiphol oost en wat foto's 
jk - 29.04.2007 21:26

marechausse heeft lockers losgemaakt en maakt aanstalten hen weg te voeren
marechausse heeft lockers losgemaakt en maakt aanstalten hen weg te voeren

Volgens de receptie van de Schiphol Oost bajes "loopt schiphol oost weer vol met art. 6". Daarmee worden bedoeld mensen die op de luchthaven aankomen en meteen worden afgewezen door de IND. Die mensen gaan naar het 'grenshospitium'. Da's wat anders dat detentiecentrum of uitzetcentrum namelijk... zo schijnt. Het verschil is maar marginaal en van hospitality is natuurlijk geen sprake!

hierbij nog een verlate foto genomen door Rob Huibers van Hollandse Hoogte tijdens de recente blokkade. Het schijnt dat de nieuwe directeur niet erg blij was met de blokkade trouwens.
Link naar meer foto's van Rob Huibers gemaakt van deze blokkade:
 http://www.hollandse-hoogte.nl/bin/hh.dll/osl?lb=15897&ac=C65A6B&sn=BajesBoot2&lg=1&ls=0&so=1&i=0
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.