english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] Steve Bikoplein 19 het hele verhaal/ the full story
15.05.2007 15:19

Het in de zomer van 2004 gekraakte pand aan het Steve Bikoplein nr 19 heeft na jarenlange desinteresse en nalatigheid van de eigenaar te maken met een nieuwe eigenaar/vastgoedboef. Zeg maar gerust een heel netwerk aan vastgoed misdadigers en die laten er geen gras over groeien: de krakers moeten weg, en snel een beetje!

Hierna volgt het volledige verhaal

(english below)


Bikoplein 19
Bikoplein 19

Kraak Bikoplein 19
In de zomer van 2004 werd aan het Steve Bikoplein achtereenvolgens de begane grond en de etages 19-2, -3, en –4 na jaren van leegstand en verval, gekraakt. De begane grond werd aangetroffen zonder vloer en in de bovengelegen etages wijzen het ontbreken van basisvoorzieningen als een douche of badgelegenheid uit dat de laatste bewoners er onder primitieve omstandigheden vertoeft moeten hebben.

Verval
Het pand kwam in 2000 In handen van de heer Testa, pensioenerende makelaar en broer van Anton Testa bekend als voormalig directeur van het GVB. De jaren hierna kenmerken zich door totaal gebrek aan onderhoud aan het pand; de gemeente sommeert de heer Testa uiteindelijk in 2004 iets te doen aan de 52 punten van achterstallig onderhoud. Op dat moment is het verval dusdanig dat de huurster uit veiligheidsoverwegingen de toegang tot haar balkon ontzegt wordt op gevaar van instorting. Alleen na herhaalde smeekbeden van de huurster, lobby door de kraakgroep en onder grote druk van de Dienst Wonen worden de balkons gerenoveerd. Herhaalde pogingen van de Dienst Wonen om de heer Testa zover te krijgen dat ook de andere punten van achterstallig onderhoud aangepakt worden (de gevel is inmiddels bijna los komen te staan van de rest van het karkas) lopen op niets uit.

De bewoners
De nieuwe bewoners van het pand sparen in de tussentijd kosten nog moeite om het pand weer in leefbare toestand te krijgen. De vloer op de begane grond wordt opnieuw gebouwd, een toilet geplaatst en de gebroken ruiten vervangen. De etages erboven worden voorzien van electriciteitsnetwerk, water, verwarming, plafonds en doucheruimte.
Daarnaast zetten de bewoners zich actief in bij buurtinitiatieven. Er wordt een filmavond voor alle buurtbewoners georganiseerd op het plein en er wordt geholpen bij het opzetten van verscheidene buurtinitiatieven zoals een Weggeefwinkel en een Buurt Eetcafe.
Al die tijd is er geen eigenaar die zich interesseert voor het behoud en leefbaar maken van het pand aan het Steve Bikoplein.

Speculanten arriveren op het Steve Bikoplein
In maart 2007, krijgen de bewoners bezoek van ene Mike Visser die beweert de contactpersoon van huiseigenaar Testa te zijn. Deze meneer doet zich in eerste instantie voor als een vriend van een van de bewoners om op die manier binnen een kijkje te kunnen nemen. De bewoner en aanwezige krakers uit de buurt zijn uiteraard wantrouwend genoeg hem niet al te hartelijk te verwelkomen. Desalniettemin doet hij zijn best zo flexibel en begripvol mogelijk over te komen. Hij heeft ‘natuurlijk’ zelf vroeger ook gekraakt en begrijpt de situatie. Een vaag gesprek lijkt uit te wijzen dat het probleem wellicht kan worden opgelost met een financiele deal en hij heeft anders ook nog wel een map liggen met alle positieve reacties van alle huurders die hij ooit heeft ‘ondergebracht’. De krakers zijn echter niet onder de indruk van zijn vage beweringen. Integendeel.

Asbest
Een aantal weken later, komen de bewoners erachter dat een zekere Nawar Hussein inmiddels het recht heeft verkregeen het huis te kopen en verkopen. Deze Mr. Hussein is een berucht persoon in de Amsterdamse vastgoedwereld. Kort hierna verschijnt er een artikel in het parool over de betrokkenheid van het bedrijf Utopit bij de schandalen rondom het verwijderen van asbest gedurende de renovatie van de Da Costastraat 43. De arbeidskrachten die hiervoor werden ingehuurd zouden niet of nauwelijks beschermd zijn geweest tegen de schadelijke effecten van asbest. Bovendien is de verwijderde asbest niet in de daarvoor aangewezen veilige containers geplaatst maar gewoon in de buitenlucht waardoor buren en andere omwonenden eveneens risico op gezondheidsproblemen hebben opgelopen. Het bedrijf Utopit wordt gerund door Nawar Hussein en voorgenoemde Mike Visser.

Huurders pesten
Naast het negeren van de veiligheid en gezonheidsrisico’s van eigen werknemers en bewoners van de Da Costastraat doet Nawar Hussein zijn beruchte naam eer aan door de bewoners op kerstavond mede te delen dat ze moeten vertrekken. Hij oefent druk uit op de huurders onder andere door ze uit tekopen en/of andere woonruimte te bieden. Deze beloften zijn echter nooit waar gemaakt. De huurders die vol hielden en zijn gebleven, leven nu ruim 3 jaar in een bouwput waar geen einde aan lijkt te komen. Hussein bevestigt hiermee nogmaals zijn onbetrouwbare imago. Hussein’s uiteindelijke plan met de Da Costatraat is om de sociale huur appartementen op te knappen en als dure juppenwoningen te verkopen.

Wanhopige studenten
Naadloos aansluitend op bovenstaande gebeurtenissen en als klap op de vuurpijl runt Nawar Hussein ook nog een handel in studentenkamers: Direct Housing B.V. Het bedrijf schittert bovenaan de zwarte lijst van de studenten huisvesting website. Uit de meeste ervaringen van studenten komt het volgende naar voren: een student, wanhopig opzoek naar een kamer, vindt Direct Housing. Ze bieden een dubieus tijdelijk contract en het blijft in het midden of de studenten de kamer illegaal of legaal huren. De studenten moeten in ieder geval hun huur maandelijks cash betalen op het Direct Housing kantoor op de middenweg. Hierdoor kunnen de studenten niet bewijzen dat ze van Direct Housing huren waardoor Direct Housing ongestoord studenten uit hun huis kan zetten wanneer ze maar willen. De verhalen van studenten die van Direct Housing huren en hebben gehuurd lopen over van intimidatie, misbruik, en gebrek aan onderhoud van de woningen. De studenten vormen helaas een makkelijke prooi voor Hussein omdat dit juist de mensen zijn die dankzij de inmiddels onbetaalbare woningmarkt in Amsterdam wanhopig opzoek zijn naar woonruimte.

Wie is Nawar Hussein?
Gebaseerd op alle voorgaande informatie is Nawar Hussein zonder twijfel een obscuur figuur dat er van geniet veel (zwart) geld te verdienen aan met name mensen die zich in een minder ‘ machtige’ situatie bevinden dan hij.

Wie o wie is dan deze Nawar Hussein? Hij gaat zo nu en dan schuil onder de naam Noah Laith en komt oorspronkelijk uit Bagdad, Irak. Hij heeft zijn Master of Science in ‘Algorithmical Computer Science’ behaald aan de UvA en is houdt zich bezig met verschillende vastgoed en software bedrijven zoals: Perfect Housing, Derubi, Manner Vastgoed en niet te vergeten de reeds besproken Utopit en Direct Housing.
Hussein heeft finaciele belangen in het Midden-Oosten. Zo biedt Utopit zich aan als een ingang voor investeerders die vanuit het Midden-Oosten willen investeren in de Europese Vastgoedmarkt. Bovendien is er nog een ander bedrijf van Hussein, Lightsource, dat zich specialiseert in het creeren van software voor de woningmarkt in de Arabische wereld. Uit grondig onderzoek naar de financiele stand van zaken van de verschillende bedrijven van Nawar Hussein blijkt dat zijn financiele situatie onstabiel is. Aannemelijk als we kijken naar de schofterige manier waarop hij studenten en andere huurders geld afhandig probeert te maken.

Wordt vervolgd...
Ongeveer twee weken nadat Hussein het recht op het pand aan het Steve Bikoplein nr. 19 overnam van Testa, verkoopt hij het door aan Sterk Trading. Officieel neemt Hussein het pand over van Testa voor 493.000 euro’s. Twee weken later verkoopt hij het door aan Sterk Trading voor 650.000 euro’s!
Squatting of Steve Bikoplein 19
In the summer of 2004, the ground , second, third and fourth floors of Steve Bikoplein 19 were squatted after many years of abandonment and decay. The ground floor didn’t have a floor and in the rest of apartments, the lack of basic facilities like a space to shower showed that the last inhabitants had primitive living conditions.

Neglectful Landlord
The building was bought by Testa in 2000. Testa was a retired real-estate agent and the brother of Anton Testa, well-known as the former owner of the GVB. The years of his ownership are characterized by a total lack of maintenance of the building. The municipal authorities summoned Mr. Testa in 2004 to act on the 52 points of necessary repair to adequately maintain the building. The renter on the first floor could not even stand on her balcony because it was so unsafe. Between the renter nearly beggging for help, the efforts of the squatting movement, and intense pressure from the Department of Housing, Testa finally renovated the balconies. However, the, the Housing Department has failed to force Testa to act upon rest of the safety and maintenance points. For example, the housefront is nearly separated from the rest of the house and about to fall off.

Investment in building and neighbourhood

The squatters in the meantime have done everything possibleto make the house safe and livable. They rebuilt the floor on the groundfloor, installed a toilet, and fixed broken windows. The squatters installed better and safer electity, heaters, running water, and showers, as well as other improvements. In addition, the squatters in the house are actively involved in organizing neighbourhood activities like movie screenings on the Bikoplein, a giveawayshop and a neighbourhood restaurant and people’s kitchen. Meanwhile, throughout these years, the owner showed no interest in renovating the house, making it livable and safe, nor in investing in the community.


The arrival of the speculants and bullies on the Bikoplein

In March, 2007, the squatters were visited by Mark Visser, who claimed to be an intemediary from the owner, Testa. Visser, who initially pretended that he was a friend of one of the living group members in order enter the house deceptively, was greeted suspiciously by neighborhood squatters. He claimed to have squatted in his youth and to understand ‘our cause.’ He was vague about who he was and who he represented. He proposed vague offers of financial settlement to the squatters, claimed to have spoken with the Gemeente Amsterdam, and sport a portfolio of thank you letters from grateful and satisfied renters who he had relocated. Upon investigation, the squatters found that all his claims were lies.

Nawar Hussein: real estate pirate and the ultimate sleazy landlord
A couple of weeks later, the squatters group found that Nawar Hussein had purchased the right to buy and sell the house. Nawar Hussein is infamous in the real estate market of Amsterdam. According to Het Parool, during the renovation Da Costastraat 43---, Utopit, a company run by Hussein and the aforementioned Mark Visser, had to remove asbestos. Utopit contracted workers who did not wear special suits to protect themselves during the toxic asbestos removal process. They also failed to dispose the asbestos properly. Instead of putting it in special tubes and containers, they disposed the asbestos into the open-air.

Asbestos, environmental pollution, and Oud West
Beyond environmental hazards, Nawar Hussein’s harassment of the social housing renters of Da Costastraat furthered his notoriety. He informed the renters on Christmas eve that they would have to move out. He used strong arm tactics to pressure the renters to leave, in some case promising them money that they never received, for others, not even providing the minimum of 5000 euros moving costs determined by the Gemeente. The project has been full of delays. It should have been renovated in a year and a half, instead, its been nearly 3 years and the building still remains a construction site. The renters who have stayed despite Hussein’s harassment have had to undergo the difficulty of living in a construction site, having to leave their housing temporarily during the relocation, and having to constantly negotiate with Hussein, who has proven to be untrustworthy. Hussein’s plans are to sell these social housing apartments as high priced condominiums, further yuppifying Oud West.

Direct Housing: Taking advantage of students, temporary and illegal contracts paid in cash
In addition to the infamy of the Da Costastraat project, Hussein’s student housing company, Direct Housing notoriously exploits students. It features prominently on the black list of a student housing website, full of stories by current and former renters. The basic story is the following: a student, desperate for housing, finds a room through Direct Housing. They offer a dubious temporary contract with few rights. Its unclear if the students are illegally subletting the rooms or if they are renting the rooms legally, which would give them rights. The most important feature of the arrangement is that students have to pay their rent every month in cash at Direct Housing’s office on the Middenweg. Thus, the students cannot prove that they rent from Direct Housing enabling Direct Housing to evict students with two weeks notice or doing other disturbing and illegal practices, such as keeping rental contracts in a safe in their office without providing a copy to the renter nor providing a key. The stories of students who rent from Direct Housing are full of abuse: intimidation, lack of maintenance, and a general bullying and exploitative attitude of Hussein towards the student renters: people who feel disempowered by the expensive housing market in Amsterdam and are desperate for housing.

Nawar Hussein: computer science, money launderer, bully
Based on these stories, Hussein is clearly a disturbing and shady figure. He prefers to deal with cash and enjoys bullying people who are in a more vulnerable position. Who then, is this Nawar Hussein? A few facts are known. First, he often goes by a second name, Noah Laith. Also, he was born in Bagdad, Iraq, has a Master’s degree in Algorithmical Computer Science from the UvA, and has been involved in a number of software and real estate companies, such as Perfect Housing, Derubi, Manner Vastgoed, as well as the aforementioned Utopit and Direct Housing. He has financial relationships in the Middle East. Utopit offers itself as a link for Middle East investors into the European housing market and another company, Lightsource, specializes in creating software for real estate markets in the Arab world. Yet, despite the plethora of companies with whom he works, he seems to be financially unstable, shown by his aggressive tactics to bleed money from students and his harassment of the tenants of Da Costastraat, in order to profit from his investment. Where, then, does his money come from?

Sterk Trading: TO BE CONTINUED
Approximately two weeks after Hussein purchased the right to Steve Bikoplein 19, he then sold it to Sterk Trading. Officially, Husein purchased the building for 493,000 euros from Testa. Two weeks later, he then sold it for 650,000 euros to Sterk Trading.

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
directhousing 
bk - 15.05.2007 17:39

directhousing het bedrijfje dat studenten hun huur afhandig maakt is inderdaad erg berucht bij de studenten:

 http://directhousing-bv.hyves.nl/

 http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&q=directhousing&btnG=Zoeken&meta=

biko 19 website 
bk - 28.05.2007 12:13

www.squat.net/biko19
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.