english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GroenFront! blokkeert eerste trein Betuweroute
GroenFront! Nederland - 16.06.2007 12:17

BARENDRECHT - GroenFront! heeft de eerste trein over de Betuweroute geblokkeerd. Op het 160 kilometer lange trace zijn op verschillende locaties in totaal 6 blokkades opgeworpen.

de lock-on's op de betuwe
de lock-on's op de betuwe

Koningin Beatrix zou vandaag de Betuweroute "feestelijk" openen. Met deze opening proberen de Projectorganisatie Betuweroute en het Ministerie van Verkeer & Waterstaat het imago van hun mislukte prestigeproject alsnog op te poetsen.

De Betuweroute is bij uitstek het symbool van een megalomaan, doelloos en natuurvernietigend prestigeproject. Het is de bevolking ondemocratisch door de strot geduwd, de kosten zijn verveelvoudigd en de natuur van Rotterdam tot Zevenaar is over de gehele lijn vernield. En gezien het te verwachtte exploitatietekort, zal dit speeltje van de Rotterdamse havenbaronnen, de transportlobby en grote bouwfraudebedrijven op jaarbasis zwaar gesubsidieerd moeten gaan worden.

Het concept 'Nederland Distributieland' is tevens compleet achterhaalt: Producten worden de gehele wereld over gesleept, enkel om de welvaart in het Westen nog verder te laten stijgen. "De grote verliezers van dit globaliserend kapitalisme zijn de natuur, het klimaat en de Derde Wereld. En dat is zeker geen feestelijke opening waard", verduidelijkt GroenFront!-activist Bert Spoor.

Saillant detail is ook dat er geen goede (spoor)aansluiting is bij de Duitse grens. De verwachting is dat die pas na 2013 klaar zal zijn. Gezien de vertraging van de Betuweroute zou dit ook wel eens later kunnen worden. Tegen alle beloftes in worden er nu toch zwaar vervuilende diesellocomotieven ingezet. Dit vanwege technische problemen. Blijkbaar is het dus voor de overheid niet mogelijk om zulke grote infrastructurele projecten tot een goed einde te brengen. In de toekomst kunnen ze daar dan ook maar beter niet meer aan beginnen.

Het is de tegenstanders van de Betuwelijn gezamenlijk gelukt om de Noord- en de Zuidtak tegen te houden, als ook het absurde plan voor een megalomaan containeroverslagpunt bij Valburg. Het kunnen stoppen van deze drie onderdelen is -in deze David en Goliath strijd- pure winst.

GroenFront! voert al sinds 1998 actie tegen de Betuweroute. In februari 2000 had de politie meer dan 2 dagen nodig om 8 door GroenFront! gekraakte panden in de Betuwe te ontruimen. Deze panden stonden precies op het trace. Naast deze acties zijn er ook vele bezettingen van bouwputten, verstoringen van vergaderingen en allerlei andere acties geweest. GroenFront!-activist Bert Spoor: "Er is altijd geroepen dat de eerste trein op de Betuweroute geblokkeerd zou gaan worden. In tegenstelling tot alle loze beloftes van de overheid, komt GroenFront! haar afspraken wel na!"
[De argumenten tegen de Betuweroute]


[Overzicht van (GroenFront!)acties tegen de Betuweroute]


[Uitzending 2Vandaag over de ontruiming van de Betuwepanden (feb2000) - inclusief zeldzame opnames in de tunnels!]

[Uitzending SBS6's Hart van NL over de ontruiming van de Betuwepanden]

[GroenFront.nl]

[Website Projectorganisatie Betuweroute]

[Testrijden op de Betuweroute - gefilmd vanuit de locomotief #1]

[Testrijden op de Betuweroute - gefilmd vanuit de locomotief #2]

[Google News over Betuweroute]


Bovenstaand tekst is het persbericht dat zojuist verstuurd is. Hou groenfront.nl en deze website in de gaten voor updates.

 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Tijdlijn (wordt regelmatig geupdate 
Indymedia dispatch - 16.06.2007 12:37

Kaartje
Kaartje

13.04u: De eerste groep zit op de treinlijn.
13.40u: Radio 1 meldt dat de eerste blokkade gevonden is op het begin van de route. Het gaat om een blokkade met tonnetjes en lock-ons. De verslaggever: "hoe moet het nu verder met de inhuldinging?"
14.00u: Alle zes de groepen zitten nu op hun plaats.
14.34u: Bericht van de arrestantengroep:"Bij een aantal blokkades is de politie gearriveerd en de eerste mensen zijn opgepakt. De politie heeft bij de blokkades bij de Sofia-tunnel en Giesselanden alle veiligheidspersonen weggevoerd en brengt zo de actievoerders doelbewust in gevaar. Ook de perswoordvoerders worden gearresteerd."
15.12u: Volgens de Politie Zuid Holland Zuid op radio 1 is de ME onderweg en zou er over een uurtje moeten zijn. Ze bevestigde ook dat de veiligheidspersonen en perswoordvoerders aangehouden zijn. De trein zal maar een heel kort stukje kunnen rijden, zo'n 7 km van de geplande 170.
16.00u: De NOS berichtgeving blijkt heel slecht, verschillende journalisten van andere media die de NOS als bron probeerden te gebruiken raakten in de war door de tegenstrijdige berichtgeving over het aantal blokkades.
16.07u: Pro-rail stelt vast dat een aantal kabels los zitten en beschuldigen GroenFront! ervan ze doorgeknipt te hebben. GroenFront! doet vanaag alleen aan blokkeren van de rails, vermoedelijk zaten de kabels gewoon net zo knullig aangesloten als de rest van het brokkelwerk wat aan de Betuweroute gebeurd is.
16.14u: Bij Papendrecht is de Bratra bezig met het loshalen van de lockers, alle mensen die daar los liepen (veilgiheidspersonen, perswoordvoerder, politiewoordvoerder) werde gearresteerd zodra de lokale polite er aankwam.
16.36u: Bij de eerste drie van de zes blokkades (die in Zuid-Holland) zijn de veiligheidsmensen, de politiewoordvoerders en de perswoordvoerders aangehouden, bij de drie blokkades in Gelderland is de sfeer heel gemoedelijk, er is veel steun van de omwonende bevolking die de actievoerders van natjes en droogjes voorziet en ook de politie reageert daar een stuk relaxter.
17.00u: De NOS heeft nu een vierde van de 6 blokkades gevonden, tot een half uur geleden zwoeren ze nog bij slechts 3 blokkades.
17.15u: Bij de blokkade in Sliedrecht hebben de mensen die vastgelocked zitten kussentjes/matjes gekregen van de politie.
17.30u: De mensen die opgepakt zijn bij de blokkade in Giessenland, zitten vast in Sliederecht.
17.45u: Er is massaal veel ME aanwezig bij de blokkade in Papendrecht. Inmiddels is er daar ook BraTra aangekomen die bezig is de lockons te ontmantelen.
18.00u: De blokkades werden om 18.00u opgegeven door de GroenFront! activisten.
18.15u: De groepen die bij de blokkades in Sliedrecht en Zetten zaten rkijgen vrije aftocht en mogen de lock-ons meenemen, de mensen bij Sliedrecht zijn al aan het inladen. Zetten is veilig weggekomen.
18.25u: Ook de mensen die in Meteren zaten kregen een vrije aftocht.
18.35u: Ook de mensen die bij Andelst zaten zijn veilig weggekomen.
18.41u: De mensen die bij Papendrecht in de tonnetjes en lock-ons zaten kregen ook een vrije aftocht. De veiligheidspersonen, persspreker en politiewoordvoerder zitten nog steeds vast.
19.00u: Er zijn net 4 mensen van het veiligheids- en ondersteuningsteam bij Sliedrecht, die aan het begin van de middag opgepakt werden, vrijgelaten.
19.20u: Update van de arrestantengroep: Het bericht dat er al vier mensen vrijgelaten waren berustte helaas op miscommunicatie. Voor zover bekend zijn er nu zo'n 13 arrestanten. Zij zijn allemaal opgepakt in Zuid Holland (vrijwel alle 'losstaande' mensen van de eerste 3 blokkades), vermoedelijk wegens het niet tonen van ID. Bij de drie blokkades in Gelderland is niemand opgepakt; de mensen die vastgeketend zaten hebben zich rond 6 uur vrijwillig losgemaakt en zijn nu op weg naar een welverdiend biertje. Ook de 'lockers' van de 1ste en 2de blokkade zijn weg kunnen komen, van de derde blokkade is het nog onduidelijk.
23.00u: Ook de mensen die bij Giessenland gelocked zaten zijn uiteindelijk vrijgelaten. Ze werden, in tegenstelling tot de anderen, wel eerst aangehouden, maar toen na een uur bleek dat ze niet van plan waren hun anonimiteit op te geven of te verklaren, mochten ze uiteindelijk toch gaan.
Voor wat betreft de arrestanten is er inmiddels 1 persoon van wie de identiteit achterhaald werd vrijgelaten. Er zijn ook een aantal mensen (vermoedelijk 4, maar dat is nog niet helemaal duidelijk) in verzekering gesteld.
Feestje Trix valt in het water 
rietje - 16.06.2007 12:45

Tientallen actievoerders van GroenFront hebben zaterdagmiddag de Betuweroute bezet. De feestelijke opening door Koningin Beatrix is hiermee verstoord. Op het traject tussen Barendrecht en Zevenaar hebben zich op diverse locaties groepjes actievoerders vastgeketend aan het spoor. Ter hoogte van Papendrecht ligt een betonblok op het spoor.

Rond één uur, kort voordat de Betuwelijk officieel zou worden geopend, ketenden actievoerders zich met stalen buizen vast aan de spoorlijn. Via het alarmnummer 112 was kort daarvoor de bezetting aangekondigd.

eerste bericht ravage 
linkje - 16.06.2007 12:52

 http://www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/juni/58/58.php
hehehe 
sympathisant - 16.06.2007 13:13

de live NOS uitzending op nederland 2 van de "feestelijke" opening is net begonnen met "het is nog maar de vraag of er vandaag wel de eerste trein gaat rijden, groenfront blokeert het spoor".

nog anderhalf uur te aanschouwen als je de tenenkrommende openingshow en de rot kop van bea negeert.


ga zo door groenfront, hou vol!!!
ingekort 
arrestantengroep - 16.06.2007 14:03

De route die de 'feesttrein' zou gaan rijden is 'ingekort'. Dat wil zeggen, ze rijden nog maar een paar honderd meter, tot waar de eerste blokkade zit....
Inmiddels heeft Trix officieel de trein in beweging gezet.
foto's Blokkade Betuweroute 
vvgf - 16.06.2007 15:09

de lock-on's op de betuwe
de lock-on's op de betuwe

Arrestatie
Arrestatie

Hier zal meer voor nodig zijn!
Hier zal meer voor nodig zijn!

Hierbij de eerste foto's van de eerste Blokkade op de Betuweroute (aan de Sofiatunnel)

De politie was zeer snel ter plaatse, maar wist duidelijk niet wat aanvangen met de lock-on's, met als gevolg trekken en sleuren, tot zelfs tevergeefse pogingen met een kniptang.
De aanwezige veiligheidsmensen en persspreker werden hardhandig gearresteerd (6 in totaal.

Momenteel zijn ook brandweer, ambulance en spoorwegpersoneel ter plaatse.

Een aanwezige fotograaf van indymedia moest zich identificeren.

Meer foto's vindt je zo spoedig mogelijk hier terug :

 http://groenfront.fotopic.net/c1304344.html

Website: http://groenfront.fotopic.net/c1304344.html
 
...altijd gezellig... 
De verkenner... - 16.06.2007 15:25
Deze foto is gemaakt bij het verkennen van 1 v/d locaties. Gemaakt vanaf het spoor.
Foto's blokkade Meteren 
Flipse - 16.06.2007 16:01


De blokkade bij Meteren

Website: http://www.thinkq.nl
 
filmpje! 
TV-gelderland - 16.06.2007 16:32

Zie linkje voor (sfeer)beelden

 http://www.tvgelderland.nl/index.php?id=26857Website: http://www.tvgelderland.nl/index.php?id=26857
 
GroenFront!: “Alle 6 de blokkades op Betuweroute geslaagd" 
GF! - 16.06.2007 17:57

GroenFront! heeft vandaag op zes locaties de geblokkeerd Betuweroute. Hiermee wil GroenFront! duidelijk maken dat dit megalomane project geen feestje waard is. De Betuweroute is een nationale ramp en verdient dus eerder een nationale herdenking -inclusief enkele minuten stilte- maar zeker geen feestje.

Bij Papendrecht, Sliedrecht, Giessenland, Meteren, Zetten/Andelst en Ressen zijn blokkades. In deze drie laatste plaatsen heeft GroenFront in het verleden ook meerdere panden gekraakt als protest tegen de Betuwelijn. In februari 2000 had de politie meer dan 2 dagen en meer dan 800 mensen nodig om deze panden te ontruimen.

Buurtbewoners reageren enthousiast. Een groep heeft al een paar biertjes gekregen van omwonenden. In Ressen hebben de activisten een grote partytent over het spoor gezet en zitten onder die tent vastgemaakt aan het spoor. Ook hebben activisten te horen gekregen van de politie dat zij de tunnelbak waar de blokkade zit niet in mogen vanwege ArBo-wetgeving. De politie kan dus blijkbaar ook niet optreden bij eventuele calamiteiten.

Op enkele locaties zijn activisten gearresteerd die niet vast zaten aan het spoor. Bij Papendrecht is ook de veiligheidspersoon van GroenFront! gearresteerd. Deze persoon is er juist voor om te overleggen met politie en te zorgen dat alles wederzijds veilig verloopt. Hiermee brengt de politie de veiligheid van zichzelf en van de activisten in gevaar.

De Projectorganisatie Betuweroute wil kosten-wat-kost het PR-offensief door laten gaan. De zogenaamde feesttrein rijdt nu slecht 7km van het 170km lange traject: Vanaf rangeerterrein Kijfhoek tot de eerste blokkade bij Papendrecht. “Dit is een erg zielige show-oplossing van de Projectorganisatie en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar hun ongelijk erkennen of de dialoog aangaan zijn clubs nooit goed in geweest” aldus GroenFront!-activist Bert Spoor.


fotootje 
... - 16.06.2007 17:58
Voor meer foto's:

 http://www.nu.nl/news/1116785/10/Blokkadeacties_bij_opening_Betuweroute.html#

Website: http://www.nu.nl/news/1116785/10/Blokkadeacties_bij_opening_Betuweroute.html#
 
Meer video 
michel - 16.06.2007 19:18

De Volkskrant heeft ook nog wat korte interviews:

 http://vk.tv/video/?id=10569

Je hebt wel Flash nodig en het filmpje begint met een korte reclame.
GF!'er persoonlijke ervaring 
NN - 17.06.2007 11:57

Blokkade 3
Blokkade 3

Kort nadat we ons doel bereikt hadden. De lockon goed en wel geplaatst, kwam de smeris al. Gelijk begonnen ze onze mensen de arresteren, zoals de veiligheids personen, die de lockon mensen hielpen en zorgde voor het veiligheid op het spoor.

Een klein uurtje daarna begon een van de agenten, diegene die zo grappig dacht te zijn en jawel 10 jaar bij de ME heeft gewerkt en het allemaal wel wist, aan mijn lockon te trekken, te draaien en zijn vingers tussen de lockon en mijn arm te steken. Ik gaf herhaalde malen aan dat ik vast zat en dit zeer pijnlijk was. Maar goed, daar vroeg ik zelf om, werd mij medegedeeld. Ik had verband om mijn arm gewikkeld ter bescherming. Hier had hij een stukje van te pakken gekregen en dacht dat ik hier mijzelf mij vastgebonden had in de lockon?!

Daarop begon de staatsknecht keihard te trekken aan het verband, wat zorgde dat het verband zeer strak ging zitten, toen ik begon te schreeuwen dat het pijn deed, sprong een van de arrestanten uit de politieauto en begon te schreeuwen dat dit niet zijn taak was en dat hij geduldig moest wachten op de Bratra. Dit hielp enorm en de agent is nooit meer terug gekomen om aan mijn lockon te kloten.

Deze ontbering te boven gegaan, begon het in de lucht te rommelen en de eerste regendruppels vielen al op onze hoofd. Gelukkig was een van onze vrienden zo slim on een grondzeil mee te nemen. Dit konden we dus geheel over onze heen trekken. Hadden we dit niet, dan waar wij door en door nat.

De buien kwamen en gingen, de pers kwam en ging, net zoals de beveiliging. De spoorweg politie kwam nog even vragen of wij gaten in de rails hadden geboord en of de electro kabels hadden losgeknipt?! Bedankt voor de criminalisering (dit is ook later aan de media verteld, door de spoorweg politie).

Om 18.00 zaten wij er lichamelijk er flink doorheen. De gehele tijd in een vreemde lichaamshouding zitten, plus al de regen begon toch echt zijn tol te eisen. Tenslotte zaten we hier al weer 5,5 uur. Wij besloten om weg te rennen en het andere koppel die gelocked zat, naar de politie te rennen.

Toen we ons losmaakte, stond er maar een aspirant agentje, zijn collega stond met zijn handen in zijn zakken ergens rond te lopen. Hierdoor gaf het ons genoeg tijd om weg te rennen. We zijn ongeveer 600 meter vergekomen, voordat een stille onze in tegengestelde richting ons tegemoet kwam. Deze man schreeuwde dat we op onze buik moesten liggen en onze handen in de nek of "Geweld zal worden gebruikt". Deze man was zeer agressief en wij zijn de journalist dankbaar dat hij foto's kwam maken.

Meneer de stille vond dit niet zo leuk, en vroeg zijn collega of hij de journalist wilde vragen om de foto's te verwijderde. Maar helaas, voor Thomas Schlijper heb je wel wat meer nodig. Kort hierop kwam een stelletje aan lopen die in de buurt woonde. Zij hadden bier in hun handen en wilde dit aan ons geven want, zij vonden het harstikke tof wat wij deden, tenslotte hebben zij 12 jaar geleden door de betuwelijn en zullen nogsteeds lijden. Natuurlijk weigerde de agenten dat wij de bier in ontvangst konden nemen, want wij waren formeel onder arrest.

Een dikke 15 minuten later, kwam de Hulp officier van justitie aan, met nog twee van zijn knechtjes. Deze gaf aan dat wij als de sodemieter van het spoor moesten, anders werden we gearrestered. Dus met andere woorden wij waren vrij?! Maar goed, wij vroeg dus hoe we dat moesten doen van het spoor gaan, want er liep een sloot langs en een snelweg. Dan moesten we maar door de sloot en wel meteen. De buurtbewoners waren hier helemaal niet mee eens en vertelde dat ze het belachelijk vonden. Maar de geur van vrijheid, ruikt beter dan die van het staatshotel. Toen we eenmaal aan de overkant waren, werden we uitgenodigd voor een douche, schone kleding, een avondmaaltijd en sigaretten!

Al met al wat dit een zeer surealistische ervaring, van het ene moment naar het staatshotel en van dat moment naar een goed bord eten en een warme douche.

Uit eindelijk zijn we door deze lieve buurtbewoners ook nog 7km verderop afgezet op het station. Al met al een behoorlijk avontuur en een bewijs dat er nog zeer goede lieve mensen bestaan. Het zure is alleen dat op het moment van schrijven nog 10 kameraden vast zitten, maar het 'feestelijke' feestje van de staat is toch mooi in het water gevallen.

Strijdbare groeten en tot de volgende keer


meer foto's blokkade Giesenlanden 
camera - 17.06.2007 13:53

snel de lock-ons onder de rails door
snel de lock-ons onder de rails door

tussen de rails
tussen de rails

op de plaats ... rust
op de plaats ... rust

nog wat foto's
meer foto's giesenlanden 
camera - 17.06.2007 13:55

Betuwelijn Dood Spoor
Betuwelijn Dood Spoor

wie heeft hier nu het mooiste pak aan?
wie heeft hier nu het mooiste pak aan?

de smeris bekijkt het eens
de smeris bekijkt het eens

meer
nog meer foto's blokkade giesenlanden 
camera - 17.06.2007 13:57

wie niet in een lock-on zat werd weggesleept
wie niet in een lock-on zat werd weggesleept

uitzicht van gearresteerde fotograaf
uitzicht van gearresteerde fotograaf

Wie niet lang is moet smart zijn. Geslepen fotograaf in actie
Wie niet lang is moet smart zijn. Geslepen fotograaf in actie

nog meer
Arresto's 
NNpindasnol - 17.06.2007 14:18

Kleine update over de arrestanten, voor zover ik het nu weet.

Omstreeks 11.00u ben ik met nog 3 arrestanten vrijgelaten uit 'hotel de blauwe pet' in Sliedrecht, allemaal 12 u gezeten, allemaal zonder dagvaarding. Op hetzelfde moment werden onze vrienden uit het smerisbureau van Dordrecht vrijgelaten (ook stuk of 4?).
Volgens de advocaat, die al onderweg was naar Sliedrecht, zou de laatste groep in de loop van de middag worden vrijgelaten met een dagvaarding op zak voor niet opvolgen van bevel en iets met spoorwegwetovertreding.

Het ziet er dus naar uit dat we vanavond allemaal weer thuis kunnen poepen!
arresto's 
kauwgumpie - 17.06.2007 14:37

Zitten er nog mensen vast? Graag een update!
laatste arrestanten vrij! 
arrrestanten - 17.06.2007 16:14

hallo mensen,
zojuist zijn wij, schijnbaar de laatste twee arrestanten, vrijgekomen met dagvaarding voor 14 sept.
groet,
arrestanten uit sliedrecht
De Gelderlander 
NN - 17.06.2007 17:09

Ook De Gelderlander heeft een stukje geschreven.
 http://www.gelderlander.nl/dgbinnenland/article1535417.ece

arrestanten Sophiaspoortunnel 
conducteur - 17.06.2007 17:49

De 6 arrestanten die bij de blokkade vlakbij de Sophiaspoortunnel waren opgepakt zijn trouwens ook zonder dagvaarding vrijgelaten. De aanklacht van het niet opvolgen van ambtelijk hebben ze uiteindelijk laten vallen omdat de overijverige agent die ons arresteerde nooit iemand heeft gevorderd om het spoor te verlaten. Hij stond gewoon op zijn strepen om mensen op te kunnen pakken met de ID wet.
Foto's Papendrecht 
toevallige omstaander - 17.06.2007 20:38

14u: arrestanten worden afgevoerd
14u: arrestanten worden afgevoerd

17u: officials van ProRail komen toe, na kort overleg wordt de weg afgesloten
17u: officials van ProRail komen toe, na kort overleg wordt de weg afgesloten

18u: rellenbusjes komen toe, even later wordt de blokkade opgegeven
18u: rellenbusjes komen toe, even later wordt de blokkade opgegeven

Nog wat foto's van de blokkade in Papendrecht.
Verslagje 
NN - 17.06.2007 20:44

Verslagje TV gelderland, met o.a. oude beelden van de acties en ontruimingen van toen en een leuke verspreking van Erlings en lokale politici met "dubbel gevoel"
 http://www.youtube.com/watch?v=CdqQOtZJjEs
Schrik zit er in ;-) 
NN - 18.06.2007 08:51

De dienstregeling word niet op internet geplaats want ProRail is bang voor vervolg acties. "We hebben vanwege mogelijke nieuwe acties ervan afgezien de dienstregeling op internet te zetten",

Op radio 1 gaf Prorail aan, dat de eerste lege vrachtrein, maar 40 kilometer p/u mag rijden ivm mogelijke nieuwe acties. Tevens is er een helicopter die rondvliegt.

Ook"Vanwege de acties van GroenFront! was de rit ingekort, gaf de woordvoerster van Keyrail zondag toe. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail had dat zaterdag nog ontkend."

Zover is alles een dikke succes!
"Dienstregeling Betuweroute niet op internet" 
linkert - 18.06.2007 08:54

"Dienstregeling Betuweroute niet op internet

ZWIJNDRECHT - Vanwege mogelijke nieuwe acties tegen de Betuweroute heeft exploitant Keyrail ervan afgezien de dienstregeling van de goederenspoorlijn op internet te zetten. Dit meldde zondag een woordvoerster van Keyrail. "

Aldus nu.nl:  http://www.nu.nl/news_pda.jsp?n=1117887&c=50

In hetzelfde stuk:
"Die legde maar enkele honderden meters af, terwijl het de bedoeling was dat de 750 meter lange trein, met wagons van alle Nederlandse railgoederenvervoerders, tot aan Valburg in de Betuwe zou rijden. Vanwege de acties van GroenFront! was de rit ingekort, gaf de woordvoerster van Keyrail zondag toe. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail had dat zaterdag nog ontkend."
gelezen 
pietje - 18.06.2007 11:29

Een lege goederentrein heeft maandagochtend als eerste commerciële trein over de Betuwelijn gereden. Ruim een uur later dan gepland reed de trein vanaf het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Bijna drie uur later reed de trein de grens over naar Emmerich. De trein kreeg begeleiding van een politiehelikopter en aan boord waren twee agenten, voor het geval actievoerders van GroenFront! opnieuw het spoor bezetten. Die lieten zich echter niet zien. Maandag reed de trein niet harder dan 40 kilometer per uur, om te voorkomen dat hij zou inrijden op demonstranten. De graantrein is onderweg naar Hongarije, waar hij wordt volgeladen met maïs.
Meer foto's van de blokkade bij Giessenlanden 
GF!-er - 19.06.2007 13:11

Bij Onze blokkade heeft persfotograaf Thoams Schlijper als vanouds een mooie serie foto's kunnen schieten.

Zie:  http://www.schlijper.nl/portfolio/betuwelijnblokkade/groenfront.html


Dankzij hem en andere persfotograven drufden de wouten de overgebleven lockers niet met geweld te verwijderen. Dat vonden ze wel teleurstellend, wat ze de laatste gearresteerde veiligheidspersoon lieten blijken.
Toen we als veiligheidspersonen werden gearresteerd, was duidelijk dat de smeris geen pottenkijkers wilden, en geloofden ze niet dat de lockers professioneel vast zaten. Hopelijk weten die amateurs nu wel beter.

update-je en oproep 
arrestogroep - 19.06.2007 14:31

Tussen 15 en 20 mensen waren afgelopen zaterdag gearresteerd, het betrof hier allemaal veiligheidsmensen en persmensen. Dit betrof enkel de mensen die betrokken waren bij de blokkades in Zuid-Holland.
De meesten waren gearresteerd enkel vanwege het niet willen voldoen aan de ID-plicht. Duidelijk is weer eens geworden dat deze ID-wet slecht wordt gebruikt als ordemaatregel om snel mensen van de straat te krijgen, waarna de politie de handen vrij had om te proberen de mensen op een andere wijze uit de lockons te krijgen, dan de gepaste wijze. Wat overigens niet gelukt is, de mensen zaten gewoon te goed vast.
Bij een groep bleek de "losse" mensen nog gevorderd te zijn door de politie, maar aangezien het nu juist de bedoeling was om op het spoor te blijven bij de gelockte mensen, is daar geen gehoor aan gegeven. Deze mensen zijn dan ook later in verzekering gesteld.
Zondagochtend zijn alle mensen die niet in verzekering waren gesteld in de loop van de ochtend en voormiddag, zonder dagvaarding weer op straat gezet.
Later in de middag volgden de 4 inverzekering gestelden, deze zijn met dagvaarding weer losgelaten. De rechtszaak dient half september.

Willen de mensen die een dagvaarding hebben gekregen, contact opnemen met de advocaat die voor hen die dag bijstand verleende. Dan weet deze advocaat ook waar hij aan toe is. Ook als je jezelf wil laten verdedigen door een andere advocaat, laat dat dan de eerste advocaat even weten.
Voor vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met de arrestantengroep van utrecht (06-20281357)en amsterdam (06-42413496).
Of ons mailen: utrecht(ad)arrestantengroep.org of info(ad)arrestantengroep.org (voor amsterdam)


Website: http://www.arrestantengroep.org
 
Over de voorberreiding 
Peter - 22.06.2007 11:43

Mooi stukkie in AD Rivierenland

 http://www.ad.nl/rotterdam/rivierenland/article1453803.ece
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.