english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Metro-journalist betrokken bij mishandeling op AR2007
De Vrije - 24.08.2007 20:58

Journalist Douwe de Haan die voor het gratis blad Metro undercover verslag deed van de Animal Rights Gathering op het anarchistisch kampeerterrein in Appelscha was betrokken bij de mishandeling van een 16-jarig meisje tijdens de bijeenkomst. De dader, een 33-jarige Amsterdammer genaamd Andreas, is de vriend waarmee De Haan naar Appelscha was getogen en waar hij zijn tent mee deelde.

Naar een woordvoerder van Respect voor Dieren tegenover De Vrije meedeelde, kwam het tweetal in de nacht van zaterdag op zondag na cafébezoek in beschonken staat op het alcoholvrije terrein terug waar de Gathering plaatsvond. Het groepje dat bij het begin van de oprijlaan van de camping wacht hield, sprak het tweetal aan. Tumult ontstond omdat het duo de toegang tot het terrein ontzegd werd. Er werd getwijfeld of Andreas en Douwe wel aan de bijeenkomst deelnamen.

Uiteindelijk vertrok het tweetal per auto. Op de Aekingaweg stond echter een ander voertuig met daarin een 16-jarig meisje en een 20-jarige inwoner van Amsterdam. Andreas vond dat de auto de weg blokkeerde, stapte uit en gaf het meisje twee stompen in het gezicht. Daarop gingen beiden er vandoor.

De gewaarschuwde politie kreeg de wagen op de snelweg richting Hoogeveen in de gaten en wist de dader net voor Zwolle aan te houden. Hij werd overgebracht naar het bureau in Drachten en daar ingesloten. De 20-jarige inwoner van Amsterdam en het meisje uit Onnen hebben beiden aangifte gedaan van mishandeling. Zie:  http://www.politie.nl/friesland/nieuws/politie_houdt_verdachte_aan.asp

De volgende ochtend meldde Douwe zich opnieuw bij de ingang van het terrein. Daar hield hij het verhaal op dat hij bij Zwolle was gearresteerd nadat Andreas al eerder was aangehouden door de politie. Van dit voorval maakte De Vrije al eerder melding al bestond toen de indruk dat het hier om bezoekers zou gaan. De pers maakte vervolgens melding dat het hier zou gaan om een dierenrechtenactivist die zich had misdragen, zoals ook Metro deed. Zie:  http://www.metronieuws.nl/index.php?actie=nieuws&c=2&id=96452

Het einde van het liedje was dat Douwe nogal hardhandig van het terrein werd verwijderd, waarbij hij zijn tent meekreeg. Hierin bevonden zich de nodige spullen die bij sommigen de indruk wekten dat het hier informanten betrof: vier lege flessen wodka (in twee dagen tijd!), niet-veganistische producten terwijl Douwe zich als veganist had uitgegeven en een papier met de naam van een der sprekers er op vermeld…

Op woensdag 15 augustus verscheen in Metro het verslag van Douwe de Haan. Op de voorpagina een uiterst suggestieve kop geheel passend in de hetze die door de Telegraaf was gestart rond de Gathering: Dierenactivisten zijn steeds bedreigender. Zie:  http://www.metropoint.com/ftp/20070815_MetroHolland.pdf

Douwe baseert zich hier op welgeteld één actievoerster, die waarschijnlijk tijdens een workshop de wereldschokkende mededeling heeft gedaan dat ze thans aan acties deelneemt waarmee de wet wordt overtreden. Het tweede argument dat De Haan in stelling brengt is dat er in meerdere workshops ‘opgeroepen’ werd geen angst voor gevangenisstraf te hebben bij het bereiken van de doelen van de dierenrechtenbeweging. Het is De Haan kennelijk ontgaan dat er wereldwijd nogal wat dierenactivisten gevangen zitten (en niet alleen omdat zij heftige ‘misdaden’ gepleegd hebben) zodat zij dus zoals elke radicale sociale beweging rekening moeten houden met de dreiging van vervolging en onderdrukking (repressie).

Overigens besteed De Haan in zijn reportage die verderop in het betreffende nummer van Metro staat (pagina 12) geen aandacht aan de bedreiging waarbij hijzelf betrokken was en de wijze waarop hij van de Gathering is gegooid. Tegenover één van de vaste gasten van het kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ (‘De Vrijheidsbestemming’ volgens De Haan) die verhaal bij hem wilde halen, liet hij weten: “Uw destillatie uit diverse media van hetgeen zich heeft voorgedaan op de recentelijke animal rights gathering te Appelscha is een volstrekt onjuiste. Ondergetekende heeft -dat is correct- undercover deze bijeenkomst bijgewoond en daarvan objectief verslag gedaan. Daarbij is -ons inziens terecht- niet ingegaan op een incident waar u melding van maakt.”

Maar hoe objectief is het nu om wel sensationeel te melden dat je undercover bent geweest (en dus de andere media het nakijken geeft) maar niet toe te geven dat dit feest slechts twee van de vier dagen heeft geduurd?

 http://www.devrije.nl/archives/00002121.html

- E-Mail: Arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 

Lees meer over: media natuur, dier en mens

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.