english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Actie krakers tegen Eigen Haard
Sympathisanten van het Verbindingsblok - 30.08.2007 15:45

Afgelopen donderdagmiddag hebben sympathisanten van het gekraakte Verbindingblok in de Pijp de voordeur van woningcorporatie Eigen Haard dichtgespijkerd. Door de verkoop van sociale huurwoningen dwingt Eigenhaard mensen met een lager inkomen de stad te verlaten. Door sociale huur te vervangen met koop kunnen alleen de rijkere yuppen nog in de binnenstad wonen. De actie is gedaan tegen een systeem waarin er steeds meer ruimte is voor rijken en armeren steeds meer in de verdrukking komen.

De actie van vandaag is een reactie op de SEON- knokploeg die Eigen Haard vrijdagochtend 3 augustus heeft gestuurd. De knokploeg drong de pas gekraakte etage Verbindingstraat 15hs binnen en heeft die totaal uitgesloopt. De woning is inmiddels weer gekraakt, de schade is onvoorstelbaar. Eigenhaard heeft dit al vier keer eerder gedaan.

Vloeren werden met kettingzagen kapot gezaagd, alle sanitair met voorhamers vernield en krakers en omwonenden geïntimideerd. Deze opstelling van Eigen Haard is belachelijk aangezien de woningen gesloopt gaan worden, tot de sloop kunnen krakers er wonen. Het is niet de eerste keer dat de woningzoekenden op deze agressieve manier met de corporatie worden geconfronteerd.

De woningen aan de Verbindingstraat zijn begin jaren 90 met enorme subsidies door de lokale overheid aan Eigen Haard gegeven. De corporatie werd de taak meegegeven om voor de verhuur en het onderhoud zorg te dragen. Nu 15 jaar later heeft Eigenhaard niets aan onderhoud gedaan. De meeste huurders zijn weggepest door de vele klachten over het onderhoud. Eigen Haard heeft inmiddels een plan ontwikkeld met de woningen. De sociale huurwoningen zullen allemaal door de corporatie gesloopt worden en er zal 100% dure koop op deze plek verrijzen. Dat gemeenschapsgeld op deze manier door een corporatie wordt omgezet in harde cash is totaal asociaal.

De sympathisanten van het Verbindingsblok zullen de krakers aldaar blijven ondersteunen in hun strijd tegen de uitverkoop van de huurwoningen. En iedere keer wanneer Eigen Haard een knokploeg zoals vrijdag ochtend stuurt zal dit beantwoord worden door acties.

We wijken niet voor Eigen Haard en haar knokploeg!
Handen af van het Verbindingsblok en alle sociale huur in Amsterdam!

Sympathisanten van het Verbindingsblok

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
bericht over de actie 
linke loetje - 30.08.2007 19:34

 http://www.ravagedigitaal.org/2007nieuws/augustus/66/66.php
achtergrond Eigenhaard-verbindingsblok 
ploert - 30.08.2007 20:49

Verbindingstraat; Eigen Haard loopt binnen op en ten koste van huurders

De laatste tijd is er veel te doen rond het Verbindingsblok in de Amsterdamse Pijp. De woningen, eigendom van corporatie Eigen Haard, moeten worden gesloopt. De corporatie heeft het plan alleen koopwoningen voor terug te bouwen. De huurders verhuizen uit en de leeggekomen woningen worden een voor een gekraakt. Een actieve groep krakers opende onlangs buurtcafé Eigenaardig in een van de ruimtes. Tijd om de achtergrond, geschiedenis en de plannen van Eigen Haard met dit blok eens tegen het licht te houden.

In 1996 is het grootste deel van het blok in handen van Eigen Haard gekomen in het kader van de Convenant Kleine Beurtbezit. Corporaties kregen met enorme subsidies van de gemeente veel particulier bezit in handen om voor verhuur en onderhoud zorg te dragen. Door de slechte staat van de woningen ontstond al vroeg her en der leegstand in het blok. Begin jaren 90 zijn al verschillende woningen in het blok gekraakt. Een aantal van deze etages kregen na actievoeren een huurcontract en werden zodoende gelegaliseerd. Eigen Haard verzuimde onderhoud te plegen. Al jaren werd er gezegd dat ze wilden gaan renoveren of slopen. Later kwam de nadruk op slopen te liggen.

In augustus van 2004 is een plafond naar beneden gekomen tijdens een heftige regenbui. Een aantal huurders en krakers begonnen hierop een bewonerscommissie. De bewonerscommissie was succesvol. Met pijn en moeite dwong zij af dat tenminste weer klein onderhoud werd gedaan en de huur vanwege het achterstallige onderhoud werd verlaagd. De Eigen Haard contactpersonen meldde toen dat de verplichtingen die voortkwamen uit het Convenant al een tijd van tafel waren.

Dus de directie van Eigen Haard ging zich bezinnen op andere plannen. Wat de eerste, oorspronkelijke, plannen van Eigen Haard waren is onduidelijk. Of ze er überhaupt waren valt te betwijfelen, maar het zal allicht ingehouden hebben dat de huizen in ieder geval voor sociale huur bewaard bleven. De verzelfstandiging van de corporaties en het zogenaamde differentiatiebeleid hebben het landelijke politieke klimaat verandert. Eigen Haard grijpt nu haar kans om binnen te lopen door een blok, dat ze op basis van gemeenschapsgeld praktisch gratis gekregen hebben, om te zetten in cash.

De panden zijn echt slecht. Veel bewoners woonden jarenlang in een soort 'moderne krotten'. De huurders vonden sloop dus niet vreemd, maar schrokken wel dat sloop 30-70 procent betekende. Er zou dus maar 30% sociale huur teruggebouwd worden. Voorjaar 2007 bleek dat ook die 30% sociale huur niet meer wordt gerealiseerd, ze verpatsen alle nieuwbouw. Er zijn bouwtekeningen, maar geen sloopvergunning, dus echte plannen... Want met de reputatie van Eigen Haard, valt te betwijfelen of ze werkelijk aan de slag gaan.

Wat het meest storend is aan deze hele geschiedenis is dat corporaties nu in de mogelijkheid zijn met goedkeuring van de (lokale) overheid vrijwel gratis verkregen woningen om te zetten in veel geld. Vanuit hun logica als zelfstandige ondernemingen die winst moeten opbrengen, is het wel te verklaren. Het is moreel en ideologisch echter op geen enkele manier goed te keuren. Want wonen is een mensenrecht maar wordt op deze manier gedegenereerd tot ordinaire handelswaar die in de uitverkoop staat.
eigen haard 
hf - 30.08.2007 20:56

verbindingsstraat na SEON bezoek.
verbindingsstraat na SEON bezoek.

verbindingsstraat
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.