english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Monumentaal pand in centrum Alkmaar gekraakt
Bewoners van Luttik Oudorp 81 - 09.09.2007 19:12

Foto's komen nog.

Op 9 september 2007 hebben wij, 6 studerende en werkende jongeren, het pand aan het Luttik Oudorp 81 gekraakt. Door de lange wachtlijsten bij studentenhuisvesters en woningbouwverenigingen hebben wij geen uitzicht op woonruimte.

Ten eerste hopen wij door deze kraak voorlopig van woonruimte te zijn voorzien, zodat wij allen een plek hebben om te studeren en te wonen. Wij zijn ons er van bewust dat dit een monumentaal pand is en zullen het gebouw dan ook in goede staat achterlaten.

Daarnaast proberen we door deze kraak ook bepaalde zaken aan de orde te stellen. Een daarvan is het feit dat, zoals iedereen in Alkmaar wel zal zijn opgemerkt, de grond waar voormalig kraakpand ‘de Raad (van Arbeid)’ stond, al sinds enige tijd braak ligt. Er zijn al meer dan een jaar lang geen bouwwerkzaamheden verricht om de woningen die beloofd waren op deze plek te bouwen. Sterker nog, de historische voorgevel, waarvan beloofd was dat deze zou blijven staan en opgenomen zou worden in het nieuwe gebouw, is recentelijk ook nog eens gesloopt. Wij vinden dit een kwalijke zaak. Wij vinden dat de BAM dankzij een fout van de gemeente een bouwvergunning heeft gekregen voor zijn pand. De gemeente heeft daarnaast niet geluisterd naar de bezwaren van omwonende mensen (uit de gashouderstraat) toen ze de vergunning verleende aan de BAM waardoor deze mensen gedwongen waren een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente.

Op dit moment heeft de BAM nu twee mogelijkheden. Ze maken een geheel nieuw bouwplan zonder enig aandenken aan ‘de Raad’ of ze integreren een herbouwde ‘authentieke’ gevel. Nu zal het nog wel zo’n 5 jaar duren eer er ook maar iets gebeurd op het bouwterrein op de hoek van de Helderse weg en de Geestersingel. Intussen stijgt de waarde van de grond, hetgeen precies is wat de BAM wilt. De bewoners van ‘de Raad’ hadden in dat geval dus nog zo’n 6 jaar kunnen wonen in ‘de Raad’, aangezien er geen concrete bouwplannen waren met het pand. Dat blijkt maar weer. Wij vinden de gang van zaken rondom de bouwplannen voor ‘het Bolwerk’ enigszins curieus.

Hiernaast proberen wij door deze kraak ook nog iets anders aan de orde te stellen. Namelijk het feit, dit hebben jullie recentelijk in de krant kunnen lezen, dat Alkmaar de duurste stad is voor studenten om te wonen is gebleken, nationaal gezien. Een gemiddelde kamer in Alkmaar kost zo'n 400 euro. Maandelijks ontvangen studenten met een uitwonende beurs 250 euro studiefinanciering, waar zij hun huur, levensonderhoud en school van moeten betalen. Gezien de hoge huurprijzen in Alkmaar kunnen ze met dit bedrag niet eens hun huur betalen.

Wij hebben opgemerkt dat er enorm veel panden leegstaan in en rondom Alkmaar. Met name in het centrum staan er halve straten leeg. Dit betreft grotendeels speculatiepanden. Bedrijven kopen deze panden op voor een lage prijs om ze vervolgens net zo lang leeg te laten staan tot ze hun panden voor woekerprijzen kunnen verkopen. Dit is niet goed voor het stadsbeeld en ook niet voor de mensen die in Alkmaar een huis willen kopen. Hier wordt niks aan gedaan door de overheid.

Wanneer er een dermate geval van woningnood is dat de huurprijzen in Alkmaar zo verschrikkelijk hoog zijn, zeker in vergelijking met andere steden in Nederland, vinden wij het belachelijk dat er in zulke grote getale huizen leegstaan. Deze huizen kunnen allemaal worden gebruikt om studenten en andere mensen te helpen aan een woning voor een redelijke prijs.

Nu zou je natuurlijk kunnen stellen dat dat al wordt gedaan op dit moment door het systeem van anti-kraak. Deels zijn we het hier mee eens maar er zitten bij anti-kraak helaas wat adders onder het gras waar wij het niet mee eens zijn. Bijvoorbeeld het feit dat in een groot pand, wat de capaciteit heeft minstens 5 mensen te huisvesten, bij anti-kraak vaak maar maximaal 3 mensen worden gehuisvest. Daarnaast mogen deze mensen maar een klein gedeelte van het gebouw als woonruimte gebruiken. Er wordt op deze manier dus enorm veel woonruimte verspild terwijl daar makkelijk nog wat meer mensen zouden kunnen wonen. Mensen die anti-kraak wonen verliezen bovendien hun huurrechten en moeten wonen met allerlei beperkingen. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet eens hun verjaardag vieren in hun eigen woning en kunnen ze er per direct uitgezet worden zonder waarschuwing van de eigenaar.

Kortom, wij zien anti-kraak niet als beste oplossing voor het huisvestingsprobleem. Wat wij dan wel als goede oplossing zien zijn tijdelijke containerwoningen, zoals ze in Amsterdam al enige tijd worden gebouwd. Dit zijn wooncabines die voor een tijdelijke periode ergens worden neergezet, waarin studenten voor een redelijke prijs kunnen wonen. Na afsluiting van hun studie moeten ze vertrekken uit hun containerwoning. In de tussentijd kan de gemeente dan gaan zoeken naar een permanente oplossing voor het huisvestingsprobleem, het liefst zien wij dat er meer permanente woningen worden gebouwd die betaalbaar zijn voor minima en studenten.

De bewoners van Luttik Oudorp 81
 bewonersluttikoudorp@gmail.com


- E-Mail: bewonersluttikoudorp@gmail.com
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Eerste lading foto's 
Bewoners Luttik Oudorp 81 - 10.09.2007 17:04

De buitenkant
De buitenkant

De buitenkant 2
De buitenkant 2

Uitzicht op de waagtoren
Uitzicht op de waagtoren

Foto's van de daadwerkelijke kraak komen nog, die moeten nog op de computer geladen worden etc.

E-Mail: bewonersluttikoudorp@gmail.com
In het Noord-Hollands Dagblad en andere media 
Bewoners Luttik Oudorp - 12.09.2007 17:47

Noord-Hollands Dagblad
Noord-Hollands Dagblad

De kraak heeft de lokale media bereikt. Vandaag is er een artikel in het Noord-Hollands Dagblad verschenen die naar onze mening onze standpunten op een juiste manier weergeeft. Ook is er over de kraak te lezen op teletekst en is er een interview met drie van de bewoners uitgezonden op de radio van RTV Noord-Holland.

E-Mail: bewonersluttikoudorp@gmail.com
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.