english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Afscheid van de groene voltage op de schieweg
Groene voltage - 11.10.2007 11:38

Op 16 oktober is het afgelopen met Schieweg 61 te Rotterdam. Een jaar lang konden we hier sociaal centrum de Groene Voltage vestigen, maar nu wil de eigenaar het pand gaan renoveren en moeten we eruit. De groene voltage is een begrip geworden in Rotterdam en ook daarbuiten is het centrum bekend. We hadden hier een VoKu (BRAAKSMAAK), een infowinkel (Doe Nix), een filmavond en een weggeefwinkel.

oktober 2006: gekraakt!
oktober 2006: gekraakt!

maart 2007: schilderen
maart 2007: schilderen

oktober 2007
oktober 2007

BRAAKSMAAK VoKu ruimte
BRAAKSMAAK VoKu ruimte

Infowinkel 'Doe Nix'
Infowinkel 'Doe Nix'

Anderhalf jaar geleden in februari 2006 begonnen wij met de nomadische volkskeuken BRAAKSMAAK die naast het koken van lekker goedkoop veganistisch eten ook het doel had om krakers in Rotterdam met elkaar in contact te brengen en te informeren over op hand zijnde zaken zoals het kraakverbod en dergelijke. Elke twee weken hadden we op een andere (meestal gekraakte) lokatie om 19 uur eten en om 21 uur een thema. Naast informatieavonden over de stand van zaken hadden we ook actiegroepen te gast die vertelden over hun bezigheden, gaven we workshops hoe je het beste om kon gaan met bijvoorbeeld politie of interventieteam, of organiseerden we een activiteit zoals spandoeken maken. Na een half jaar nomadisch te hebben doorgebracht vonden we het tijd worden voor een vaste plek. In Rotterdam was er op dat moment geen plek waar wij vast onder konden worden gebracht en dus besloten we een pand te gaan kraken voor BRAAKSMAAK. Omdat een pand kraken voor een VoKu alleen natuurlijk een beetje zonde is van de ruimte, was al snel het idee geboren voor een sociaal centrum, waar niet alleen BRAAKSMAAK zou plaatsvinden, maar ook tal van andere activiteiten.

De zomer van 2006 was de zomer van de woonstrijd tour in Nederland waar actie werd gevoerd tegen het kraakverbod en de afbraak van sociale huisvesting. Veel van de acties waren wel gericht op het (al dan niet actie-)kraken van een pand. Na Leiden, Haarlem, Deventer, Zaandam, Den Bosch, Amsterdam, Utrecht, sloot Rotterdam de rij op 13 oktober 2006 met het kraken van sociaal centrum de Groene Voltage op Schieweg 61.

In het nieuwe pand werden naast BRAAKSMAAK ook infowinkel Doe Nix, een weggeefwinkel en een filmavond opgezet. De Groene Voltage was open op dinsdagavond, woensdag overdag en donderdag avond. Ook werden er sporadisch spelletjesavonden, muziekavonden en informatieavonden georganiseerd.

De buurt was vooral positief over ons. Met de weggeefwinkel zijn wij in het buurtkrantje geweest en op woensdagmiddag kwamen er dan ook redelijk vaak mensen vanuit de buurt langs om even te kijken in de weggeefwinkel of spullen langs te brengen. Met de eigenaar hadden wij na de eerste schermutselingen redelijk goed contact. Ook zij hoorden voornamelijk goede verhalen vanuit de buurt.

Helaas waren er ook wat negatieve ervaringen. Extreem rechtse jongeren hebben mensen van de groene voltage een paar keer bedreigd en ook zijn er tot 3 maal toe ramen ingegooid. Omdat twee van die ramen voor ons te groot waren om te vervangen hebben wij die moeten dichtplanken. Om het er niet heel slecht uit te laten zien, zijn er een paar graffitiartiesten bezig geweest met de gevel op te fleuren wat tot gevolg had dat onze gevel zeer kleurrijk en opvallend werd. Na die tijd was het ook een stuk duidelijker dat de Groene Voltage gekraakt was en kwamen er van tijd tot tijd mensen langs die nog niet eerder van de Groene Voltage gehoord hadden, maar nieuwsgierig werden van de muurschildering. Niet alle buren vonden de muurschildering mooi, maar de meesten waren vooral blij dat het pand in ieder geval gebruikt werd inplaats dat het er leeg en verloederd uitzag. (ook voor de kraak was er namelijk al een raam ingegooid)

Eind augustus 2007 kregen wij te horen dat we er half oktober uit zouden moeten omdat de eigenaar het pand wilde gaan renoveren. Half september is er daarom het pand aan de Westersingel 46 gekraakt. Naast bewoning zullen hier ook de activiteiten van de Groene Voltage naar verplaatst worden. Ook zullen er waarschijnlijk nog andere activiteiten gaan plaatsvinden.

Zoals al eerder aangekondigd hebben wij een feestje op 13 oktober a.s. om te vieren dat de Schieweg 61 een jaar gekraakt is en als afscheidsfeestje omdat we 16 oktober weg moeten zijn. Voor berichtgeving zie:  http://www.indymedia.nl/nl/2007/10/47538.shtml. Iedereen is van harte welkom en ook van harte welkom om ons te helpen met de laatste spullen verhuizen op zondag 14 en maandag 15 oktober.

We willen graag iedereen bedanken die het afgelopen jaar heeft geholpen, als kraker/bezetter, als bezoeker, als vrijwilliger, als klusser, als spreker, als leverancier van boeken, films etc, om de Groene Voltage tot een leuke plek te maken en we hopen dan ook dat jullie op het feestje en/of op de nieuwe lokatie ook langs zullen komen.

Hieronder zal ik het programma van de maand oktober (voor zover nog niet al geweest) plaatsen met daarbij de lokaties erbij.

DONDERDAG 11 OKTOBER
lokatie: Schieweg 61, Rotterdam
BRAAKSMAAK volkskeuken van 19 uur.
Thema: Antisgp
 http://www.indymedia.nl/nl/2007/10/47537.shtml

VRIJDAG 12 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
Weggeefwinkel vanaf 14 uur.
De weggeefwinkel (nu uitgebreid met de weggeefwinkel van de Kortenaerstraat) opent zijn deuren.

ZATERDAG 13 OKTOBER
lokatie: Schieweg 61, Rotterdam
Goodbye en farewell partij vanaf 20 uur.
 http://www.indymedia.nl/nl/2007/10/47538.shtml

ZONDAG 14 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
de Opstand, katercafe vanaf 12:00
aansluitend filmavond

lokatie: Schieweg 61, Rotterdam
verhuizen Groene Voltage vanaf 15 uur.

MAANDAG 15 OKTOBER
lokatie Schieweg 61, Rotterdam
verhuizen Groene Voltage (tijd nog onbekend)

DINSDAG 16 OKTOBER
EINDE VAN SCHIEWEG 61, ROTTERDAM!

DONDERDAG 18 OKTOBER
lokatie: Beukelsdijk 56, Rotterdam
BRAAKSMAAK VoKu op lokatie vanaf 19 uur.
thema: Poetry meets Prostitution
In dit voormalig bordeel zullen verschillende dichters hun werk presenteren.
Kaan, Joke Kaviaar, Andrew Tang, kO nOrderisk

VRIJDAG 19 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
Weggeefwinkel vanaf 14 uur.

ZONDAG 21 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
de Opstand, katercafe vanaf 12:00
aansluitend filmavond

DONDERDAG 25 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
BRAAKSMAAK VoKu op de nieuwe lokatie vanaf 19 uur.
thema: Antigentech door A seed
In september en oktober verzorgt A SEED een aantal infoavonden over gentechnologie in de landbouw en voedselketen. Met fragmenten uit The Future of Food en andere docu's, uitleg over de stand van zaken in Nederland en discussie over het hoe en waarom. Ook verzet komt aan de orde: de Gentechvrije Zone-beweging en andere vormen van protest.

VRIJDAG 26 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam.
Weggeefwinkel vanaf 14 uur.

ZONDAG 28 OKTOBER
lokatie: Westersingel 46, Rotterdam
de Opstand, katercafe vanaf 12:00
aansluitend filmavond

Hopelijk zien we jullie daar.

Support your local social centrum!

De groene voltage crew.

Website: http://centrum.mujinga.net/wiki
 

Lees meer over: Agenda wonen/kraken

aanvullingen
zine 
groenste kraker - 18.10.2007 22:59

the end party was nice!

there are some people from the groene voltage collective planning to make a zine about the year long experience of doing the social centre. if you have text or pictures for inclusion, or if you are interested to read the zine, contact us through groenevoltage AT hypocrisy DOT org
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.