english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] biko19 verzetsontbijtje
Steve Biko - 04.11.2007 00:52

De deurwaarder heeft aangegeven op dinsdag 6 november 2007 de krakers van het Steve Bikoplein 19 te willen ontruimen. Het pand moet ondanks lopenden juridische procedures en een uiterst wankel plan van eigenaar Ronnie Meijler zo snel als mogelijk leeg zodat de speculatieve waardestijging kan worden geoogst. De bewoners zijn niet van plan daarvoor hun huis te verlaten, al helemaal niet als vrijwel zeker geen verbouwing van het pand zou volgen. Op dinsdag 6 november gaat daarom ook een protest en desnoods ook verzetsontbijt plaatsvinden. Vanaf 7.00 uur s'ochtends staat ontbijt klaar.

boeverij!
boeverij!

Spekulatie

In de zomer van 2004 zijn de begane grond, de tweede en derde verdieping van het pand aan de Steve Bikoplein 19 in de Amsterdamse Transvaalbuurt gekraakt. Deze etages hadden toen al jaren leeggestaan, omdat het de toemalige eigenaar, Testa, niet lukte om de huurster van de 1e etage weg te krijgen. In 2007 is het pand in handen van spekulant Nawar Hussein terecht gekomen en na een paar weken met dikke winst doorverkocht aan ene Sterk Trading BV uit Bilthoven. Diegene die de feitelijke deals doet blijkt echter de 26 jarige Amsterdamse makelaar Ronnie Meijler, de zoon van de directeur van Sterk Trading. Zoals veelal gaat het in de overhitte woningmarkt om grote sommen geld. Hussein heeft het pand voor 500.000 euro aangekocht en Meijler heeft er in de ABC-constructie maar liefst 650.000 voor betaald.

meer infomatie over de spekulative praktijken van Ronnie Meiler op
 http://speculanten.nl/node/102

Plannen

De ware spekulatieve waarde van een pand ligt uiteraard in de mogelijke uitvoering van een plan. Meijler geeft al begin van de zomer 2007 te kennen dat hij de gekraakte etages tot dure koopappartementen wil laten verbouwen. Gezien de kwaliteit van zijn planvorming , is het echter nog maar de vraag of hij dat echt zelf wil laten doen. Immers moet op basis van een oud bouwplan uit 2002 verbouwd worden, ooit gemaakt in opdracht van oud eigenaar Testa en kennelijk onderdeel van de koopwaarde in bovengenoemde deals. Dit plan behelst ondermeer de verbouwing van de eerste (nog steeds verhuurde ) verdieping en van de zolder, en is dus sowieso niet kompleet uitvoerbaar maar kennelijk wel geschikt om krakers te doen ontruimen. Veel waarschijnlijker lijkt het dat Meijler het pand met nog meer winst gaat doorverkopen, zodra de krakers weg zijn.

Procedureel gedoe

Al in juni 2007 is na wat politieke druk een reeds aangespannen ontruimingszaak op de valreep weer ingetrokken. In Oktober 2007 is op een dusdanig slordige manier gedagvaard dat de krakers niet van hun zaak op de hoogte waren en de rechter bij verstek heeft geoordeeld. De deurwaarder en de advocaat van de tegenpartij zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het feit dat de krakers hier tegen in verzet gaan bij de rechtbank. Desondanks heeft de deurwaarder aangegeven dinsdag aanstaande tot ontruiming te willen overgaan. De krakers eisen echter dat er een openbare rechtzaak komt waar zij zich kunnen verdedigen, en zijn niet van plan om dinsdag hun huis te verlaten.

Vanuit het perspectief van de bewoners van het pand, en dan zowel de huurster als de krakers, is een verbouwing tot luxe appartement uiterst onwenselijk, vooral als een dergelijke verbouwing waarschijnlijk niet eens zou starten als de krakers vertrekken. Het is echter aannemelijk dat de Eigenaar Meijler gaat proberen het pand zo snel als mogelijk aan de hoogste bieder te verkopen. Tot dat lukt kan de huurster dan met allerlei beunhazerijen rekening houden die dan 'bouwwerkzaamheden' moeten voorstellen maar eigenlijk bedoeld zijn om ook haar te doen verhuizen.

Ook vanuit het perspektief van de Transvaalbuurt en de grote groep Amsterdamse woningzoekenden is het omvormen van deze (voormalige) goedkope huurwoningen tot dure appartementen geen oplossing maar een groot probleem.

De bewoners van Biko19 en de kraakgroep Transvaal gaan de spekulanten en de door hun ingehuurde burokraten daarom dinsdagochtend met een stevige (en uiterst koppige) kop koffie tegenhouden. Uiteraard is er genoeg koffie voor iedereen die solidariteit wil tonen, en dan vanaf 7.00 uur op het Steve Bikoplein 19 in de Amsterdamse Transvaalbuurt.

'a confrontation does not always have to be violent' (Steve Biko)
'demokratie is als iedere arbeider een geweer en 50 kogels heeft' (Domela Nieuwenhuis)


- E-Mail: biko19@squat.net Website: http://squat.net/biko19
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
steve biko19 update 
biko's - 05.11.2007 18:08

Beste Kameraden,

Bij voorbaat dank voor jullie solidariteit!
Bij deze willen we jullie een Steve Biko-update geven:

We hebben uit betrouwbare bron vernomen dat smeris geen heil ziet in een deurwaardersontruiming. Dat betekent kort dat als de deurwaarder zo graag wil ontruimen, hij er in zijn eentje voor staat tot de smeris zich bedenkt of de ME weer bijgekomen is.

Concreet betekent dit dat de dreiging morgen aanzienlijk minder is maar hou je telefoon en gebruikelijke kanalen in de gaten!

Desalniettemin blijft het aanbod voor een ontbijtje en nadere informatie over ons huisverhaal natuurlijk staan.

Een nog steeds strijdbare groet,

Biko19E-Mail: biko19@squat.net
Website: http://www.squat.net/biko19
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.