english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Openingscomissie Zaanse Schande brengt vreemdeling
Openingscommissie Zaanse Schande - 05.11.2007 09:27

Vanochtend om 9 uur bezoekt de Openingscommissie Zaanse Schande de Zaanse bajesboten. Zij heeft zelf enkele vluchtelingen te brengen. De Zaanse Schande is in gebruik genomen. Vol moet dat ding. Vol met vluchtelingen, vreemdelingen en ander tuig!
Na de feestelijke opening afgelopen donderdag 1 november zullen vandaag, 5 november, dan eindelijk de Zaanse bajesboten, verder te noemen, de Zaanse Schande, in gebruik worden genomen.

De Openingscommissie Zaanse Schande was niet uitgenodigd voor het openingsfeestje. Toch wil zij de gemeente en het ministerie van Justitie nogmaals feliciteren met de geklaarde klus. Na dik een jaar is het resultaat van alle inspanningen te zien. 576 vreemdelingen kunnen weer weggestopt worden zodat wij, de Nederlandse bevolking, hen niet hoeven te zien. Voor de gemeente is de komst van de Zaanse Schande zeer gunstig: Met de Zaanse Schande krijgt Zaanstad er 300 arbeidsplaatsen bij. Verder ontstaat er nieuwe, indirecte werkgelegenheid en zullen Zaanse ondernemingen profiteren, bijvoorbeeld als toeleveranciers.

Nederland sluit per 100.000 inwoners meer mensen op in vreemdelingenbewaring dan welk land in Europa ook. Deze toppositie willen we natuurlijk graag behouden. Een probleem is nog wel dat het grootste deel van deze gedetineerden niet wordt uitgezet maar uiteindelijk terug op straat belandt.

Eerder poogde de Openingscommissie Zaanse Schande al een vreemdeling af te leveren voor de Zaanse Schande, aan verantwoordelijk wethouder Egberts persoonlijk. Dit lukte niet omdat de wethouder de zaal uit vluchtte. Daarom brengen we vandaag, in opdracht van de heer Nijman van de Dienst Justitiële Instellingen, alsnog enkele van deze “geklinkerde” vreemdelingen. Vers van de straat! Klaar om weer opgesloten te worden.

Hiervoor moeten natuurlijk wel even de poort open gemaakt worden. Hopelijk werken de werknemers gewoon mee en gaat de poort open. Zo niet dan ziet de Openingscommissie Zaanse Schande zich genoodzaakt zelf de poort open te maken om haar werk te kunnen doen. We willen deze staatsgevaarlijke vreemdelingen immers niet op straat tegen komen, je weet immers maar nooit. Toch?

En tegen al die mensen die vinden dat een ieder recht heeft op vrijheid van beweging willen we nog even opmerken: Migratie is inderdaad van alle tijden, maar zo zijn muren, hekken en prikkeldaad ook. Na al die jaren van verslapping na 1945 gaan we weer terug naar regelmaat en tucht. Een land als Nederland moet sterk blijven! En daar passen hekken bij. Wij zijn trots op Nederland!


Locatie:
Rijshoutweg 14, bedrijventerrein Achtersluispolder, Zaanstad.

Routebeschrijving:
*Vanaf ring Amsterdam (A10).

Op het knooppunt Coenplein volgt u de A8 richting Zaanstad/Purmerend/ Leeuwarden.

Neem na 2.1 km de afslag Oostzaan (afslag 1) richting Zaandam.

Ga na 300 m rechtsaf op de Kolkweg (N516) richting Zaandam.

Ga na 400 m links de westkolkdijk op.

Houd na 200 m rechts aan op de westkolkdijk.

Ga na 500 m linksaf de Sluispolderweg op, aan de rechterkant kunt u nu de boten zien liggen.

Ga na 600 meter rechtsaf de Rijshoutweg op.

Bij het eerste kruispunt, na ongeveer 300 meter, gaat u nogmaals rechtsaf. Recht voor u ligt nu het toegangshek tot de Zaanse Schande.

*Vanaf de A8:

Neem vlak voor de ring Amsterdam (A10) de afslag Oostzaan (afslag 1) richting Zaandam. Volg daarna de aanwijzingen zoals hierboven beschreven.

- E-Mail: zaanseschande@yahoo.com
 

Lees meer over: europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
updates 
nn - 05.11.2007 09:42

9:00 actie gaat van start

9:10 De politie stond de Openingscommissie op te wachten. Er vindt overleg plaats met politie. We willen immers alleen maar een "echte vreemdeling" afleveren.
update2 
nn - 05.11.2007 10:47

10:00/10:30

5 leden van de Openingscommissie Zaanse Schande zijn gearresteerd door stillen. De situatie is erg vlammend: veel politie en stillen. Allen erg zenuwachtig.

Maar warrom dan toch? Het is toch feest. Fijn dat de Zaanse Schande eindelijk open mag.

Volgens de wijkagent worden de arrestanten niet lang vast gehouden en zijn ze naar bureau zaandijk gebracht. De grond is geheel onduidelijk: iemand weet het... Het gerucht gaat dat de leden van de Openingscommissie een van de vreemdelingen aan het hek wilde vastketenen.

Vooralsnog hangen de spandoeken er mooi bij. We zijn trots op de Zaanse Schande. We zijn trots op Nederland.
update3 
nn - 05.11.2007 11:21

11:00 De actie is voorbij. Weer is het waarschijnlijk niet gelukt een helpende hand te leveren als Openingscommissie Zaanse Schande.

Het is wachten op de dappere leden van de Openingscommissie die mee zijn genomen door de politie. Zou de politie soms boos zijn vanwege concurentiebesef? Wilt de politie haar dominante rol in het leveren van vreemdelingen zo graag behouden. Als Openingscommissie hebben wij hier enigszins begrip voor aangezien de politie heeft te maken met een moordend quota om extra "kopgeld" binnen te halen.

Zal dit in de toekomst betekenen dat een ieder, ook wij burgers, die een vreemdeling binnen brengt een financiele bonus tegemoet zal kunnen zien? Wij als Openingscommissie Zaanse Schande ruiken het geld al!
foto's 
nn - 05.11.2007 11:34
inspectie door de officier van dienst
inspectie door de officier van dienst

aanbieden van de gevangenen
aanbieden van de gevangenen

foto
arrestaties 
nn - 05.11.2007 11:36


foto;s van arrestaties
vrijheid 
NN - 05.11.2007 18:01

3 van de arrestanten zijn weer op vrije voet...
een 4e arrestant was in eerste instantie vrijgelaten maar ze wouden haar graag toch nog een tijdje houden. In verband met iets wat nog openstond.
En de 5e arrestant zit waarschijnlijk nog vast omdat ie NN is gebleven...

meer info volgt
directrice 
nn - 05.11.2007 19:26

de directrice meest rechts
de directrice meest rechts

de meest rechter persoon in de donkerrode jas is de directrice
NIET de boot in 
sans papier - 06.11.2007 11:10

De openingscommissie Zaanse Schande heeft 5 november j.l. wederom geprobeerd een primeur bij Justitie weg te kapen: het aanbieden van de eerste illegalen bij de spiksplinternieuwe bajesboot in Zaandam. Helaas, voor de tweede keer werden de illegalen van de openingscommissie geweigerd.

Ik ben één van de illegalen, en ik voel me misdeeld en gepasseerd. Wat is er mis met mij? Wat is er mis met de openingscommissie? Mag je soms alleen als illegaal aan boord als je officieel bent goedgekeurd door Justitie?
Mijn collega-illegaal en ik waren netjes opgepakt door de openingscommissie… dat lijkt toch helemaal volgens het boekje. Ook werden we niet bepaald zachtzinnig behandeld door leden van de commissie, precies zoals Justitie dat graag ziet. Geboeid en gekneveld moesten we een lange tijd in de kou op onze knieën zitten wachten tot we de Zaanse Schande in ‘mochten’. Ondertussen moesten we ons laten welgevallen dat we werden gefilmd, gefotografeerd en uitgebreid werden bekeken door een steeds aangroeiende hoeveelheid politiemensen. En wat deed die helikopter eigenlijk boven ons hoofd?

Eindelijk leek dan het moment suprėme gekomen te zijn en stonden we bij het hek van de Schande, oog in oog met onze toekomstige bewakers. Wat keken die onvriendelijk! En geen stom woord kwam eruit! De openingscommissie zag het niet lukken ons binnen te krijgen, dus besloten ze ons dan maar vast te ketenen aan het hek.
Dat vond de politie, die mee naar het hek was gegaan, niet goed, en plotseling werd ik heel hard richting een auto geduwd. Veel harder dan de openingscommissie dat deed. We bleken te zijn overgenomen door de politie, die ons gelijk hardhandig aanpakte.

De handboeien van de smeris zaten veel strakker, en daar zijn ze trots op ook, want ze gingen er over opscheppen toen ze me losmaakten op politiebureau Zaandijk. ‘Onze handboeien zijn veel beter’ zeiden ze kinderachtig. Ze bedoelden waarschijnlijk ‘minder klantvriendelijk’. Trouwens, die van hen kosten 110 euro bij de Dump en kun je alleen kopen met een pasje van Justitie. De openingscommissie bezit geen van beiden….

Op bureau Zaandijk zijn hele vrolijke wit, geel en blauw geverfde cellen. Op het plafond van de mijne was een richtingaanwijzer die aangeeft in welke richting Mekka ligt. Dat is nog eens handig!
Het personeel was jammer genoeg helemaal niet vrolijk. Ze werden uiterst zenuwachtig toen ik mijn naam niet wilde zeggen. Na wat flauwe probeersels als: ‘De anderen hebben het allemaal al gezegd’ en ‘Dan kunnen we u drie dagen vasthouden’, kwam er een heel opgefokt politiemeisje luikjes opendoen en iedereen naar zijn naam vragen. Toen ik zei: ‘Zeg ik niet’, knalde ze gefrustreerd het luikje keihard weer dicht. Hufterproof, die luikjes.

Uiteindelijk verlaagden ze zich tot het weigeren drinken te brengen. ‘Geen water als u uw naam niet zegt’. Chantage! Maar deze illegaal kan dat ook, want toen de hulp ovj kwam vragen of ik mee ging werken bij het nemen van foto’s en vingerafdrukken, zie ik: ‘Ik werk mee als ik te drinken krijg, anders niet’. En kijk, toen kon het ineens wel! Operatie Wiedergutmachung. De catering ging lopen: water, koffie en wel vier boterhammen, waarvan twee met gekleurde muisjes. Dat heb ik nog nooit gehad op een politiebureau: muisjes! Ik dacht dat er op politiebureau’s alleen maar naar niets smakende kaas en kipfilet verkrijgbaar was. Ze kunnen het wel bij bureau Zaandijk – als ze maar willen!

Juist toen ik het helemaal fijn begon te vinden kwam de hulp ovj melden dat ze mijn identiteit hadden achterhaald. Hij had ook veel foto’s van me binnengekregen en er was zelfs een fotogalerij van mij en een hoop vriendjes en vriendinnetjes. Ik denk dat ze het een beetje bij aan het houden zijn bij Justitie…

De aanklacht is trouwens: ‘niet opvolgen ambtelijk bevel’. Geen bevel gehoord, maar ja. Gelukkig is alles gefilmd, dus dat wordt niets met die aanklacht, lijkt me zo.

Als afscheid vroeg de hulp ovj of we het in het vervolg rustig aan zouden doen bij de bajesboten. ‘Dat denk ik niet’, zei ik. Naar ik heb begrepen is er mogelijkheid tot logies voor actievoerders op de Zaanse Schande. Ik hoop dat dat niet alleen voor de mannen onder de actievoerders geldt, maar dat zou discriminatie zijn, en daar doet Zaandam niet aan, toch?


vrij! 
nn - 06.11.2007 13:14

De 5e arrestantis vanochtend vrijgelaten. Zijn identiteit is waarschijnlijk achterhaald door de politie (of niet :P).

De 4e blijft voorlopig nog even zitten en is waarschijnlijk overgebracht naar het HvB.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.