english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[A*dam] Verslagje rechtszaak swompers.
swomper - 25.01.2008 18:15

Tja, moeten we van deze poppenkast nou nog iets op papier zetten, of kunnen we onze tijd toch beter besteden aan acties en dergelijke.
Dan toch maar een stukkie voor de thuisblijvers en overige geïnteresseerden.

Wat van te voren al duidelijk was gebeurde ook, namelijk dat de leugens begonnen op die bewuste avond in november, zorgvuldig opgebouwd en aangedikt in het strafdossier, op gespeelde dramatische en emotionele wijze door de OvJ werden voortgezet in de rechtbank.
De sociale woonstrijd waar wij, met ons nog veel meer krakers en sympathisanten in de pijp, Amsterdam en zeker ook de rest van Nederland voor actie voeren, raakte volledig ondergesneeuwd.








Een worsteling, waar de swomparrestanten niets van weten, want dat gebeurde verderop in de straat, werd omgebogen tot een massale vechtpartij van wel 20 man tegen 3 onschuldige jochies en het duurde ook nog eens zeker meer als 10 minuten, of zo iets. Voorbij wordt gegaan aan de aanpak van de smeris die avond. Die met veel machtsvertoon, midden in de nacht pepperspray spuiten ons plekkie wil binnendringen. Lukt dat niet hebben ze plots de ME en de Bratra paraat (wel toevallig) om ons te arresteren en dan maar gelijk te ontruimen.

Zo komen we bij de hele opzet van de zaak, deze hangt namelijk op aan slechts 3 anonieme getuigen, die zelf die avond straallazerus waren. Het is hun woord tegen het onze, niks geen andere feiten. Daarnaast wordt nog wel een klein beetje gesproken over zaken die wel direct met de politiek actie te maken hebben, zoals het terrein bezetten van een woningbouwcorporatie die haar taken verzaakt.
De smeris gaat in het strafdossier echter daarbij en vooral in op allerlei acties van Kraakgroep de Pijp, het lijkt wel een overlastveroorzakende straatbende. Alles wordt geprobeerd om allerlei acties, waarin krakers en ook onbekenden het asociaal woonbeleid en andere asociale beleidsmaatregelen aanvallen en aankaarten af te doen als criminele zaken, zaken zoals kraken van panden, ‘s nachts leuzen spuiten op muren, posters plakken, verfbommen gooien.
Ook de bewijslast met de zogenaamde spiegelconfrontatie was zo in elkaar geknutseld dat de vier enige arrestanten die de smeris had gemaakt, wel eruit zouden worden gepikt als de daders, zoals smeris die tot over hun oren in het strafonderzoek zittend, gezellig keuvelend met de aangevers/getuigen naar het smerisbureau komend om samen de spiegelkonfrontatie te doen.

Daar zit je dan, drie uur lang naar dit geouwehoer en meer te luisteren, beseffend dat hier een heel smerig spelletje door de staat, in dit geval OM en smeris, wordt gespeeld om acties en actiegroepen te criminaliseren. De OvJ, normaal altijd al fel te keer gaan tegen krakers en hun acties, want het zou maar eens afgelopen moeten zijn, er zijn andere democratische wegen, we zijn de overlast zat etc. Meent voorgaande acties nu in een keer sympathiek en leuk te vinden, maar is nu toch wel heel erg teleurgesteld, wat deze krakers nu toch hebben gedaan gaat toch elke grens te boven. Ze hebben zomaar fysiek mensen aangevallen.

Wanneer doen die lui eens hun ogen open en gaan ze inzien dat het hele woonbeleid, met hun differentiatie en gentrificatie, hun uitverkoop van de sociale huisvesting, de rijken voortrekken op de armen, ook en meer ellende veroorzaakt. Hoeveel mensen worden daarin niet fysiek aangevallen, moeten gedwongen verkassen en als ze dat niet doen dan komt de “sterke arm” hen wel effe ontruimen. Dan hebben we het nog niet eens over allerlei andere beleidsmaatregelen in Nederland, die mensen onderdrukken, mensen ziek maken, en een tweedeling in de maatschappij creëren.

Tot slot probeer je dan na deze lange zit nog een slotverklaring voor te lezen, waar het hier ons inziens eigenlijk om zou moeten gaan, het asociale beleid in de Pijp en de rest van Nederland. Om dan toch nog te proberen in een aantal minuten naar deze kern van de zaak te gaan, die zo succesvol door het OM onder de tafel dreigt te worden geschoven. Vijf minuten was bijna nog teveel voor de rechter want het duurde allemaal te lang, Dan moet je bijna nog de rechter dreigen met wraken om je eigen verhaal te mogen doen. Moet je dat doen bij een rechter die toch wel een luisterend oor had naar de juridische argumenten van onze advocaat. Juridisch misschien niet tactisch, maar principieel blijf je dan bij het standpunt dat ook de rechter een radaartje is in deze staatsrepressie dat ook hij een onderdeel is van het staatsbestel, die dmv van regeltjes en geschriften de mensen probeert te regulieren en in de pas probeert te drukken. Die de staat iedereen beveelt.

Vijf minuten om de rechtbank te laten weten, waar het hier werkelijk om draait de alsmaar afbraak van sociale huisvesting, sociale verbanden uit elkaar rukkend, mensen dwingen te verhuizen voor het grote geld die de speculanten en ook woningbouwcorporaties willen verdienen.
Daarnaast de mensen die kritisch aan de bel trekken en duidelijk standpunten innemen tegen dit beleid proberen met heel iets anders te criminaliseren. Maar dat ze hier tegen ons dan toch aan het verkeerde adres zijn, we laten ons de mond niet snoeren, we wijken niet voor deze staatsrepressie en we zullen doorgaan, ook na een eventuele gevangenisstraf.

Want de staat wil graag ons een poosje van straat hebben en de Ovj eiste dan ook 2 maanden voor twee personen, 6 weken voor een persoon en 90 uur werkstraf voor de laatste (die ze toch niet zal uitvoeren, dus dat zal dan omgezet kunnen worden tot 45 dagen). Dinsdag 5 februari horen we wat het geworden is. Wordt vervolgd dus... zowel in de rechtbank, maar vooral! voor ons ook in de wijk, in de stad, op straat.

Breek de bajes, breek de staat
Nog immer strijdbaar, de swompers.


- E-Mail: molli@squat.net Website: http://www.molli.nl www.verbindingsblok.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
verklaing tijdens de rechtszaak 
Een ex-swomp arrestant - 25.01.2008 18:32

poster uit de oude doos.
poster uit de oude doos.

Ik wil hier ons eigen politiek verhaal doen, waar het hier eigenlijk om gaat bij politieke acties. Deze actie met het verhaal, die door de poging van politie en justitie om ons als gewetenloze geweldadigen de criminaliseren, onder de tafel dreigt te worden geveegd.
Hier hoor ik ook met verbazing het standpunt van de OvJ, dat we normaal wel ludiek actie voeren. In zijn eerdere verhaaltjes, tijdens andere zaken, komt dat standpunt niet naar voren. Ook de opbouw van dit strafdossier doet anders vermoeden. De Ovj heeft kennelijk een politiekloos argument gevonden om mij en anderen van Kraakgroep de Pijp te criminaliseren, omdat ze onze acties meer dan zat zijn.

Maar waar gaat het echt om:
Zondag 11 november begon een succesvolle land-kraakactie in de Pijp, Amsterdam. Tegen het nodeloos slopen van goede sociale woningbouw panden om daar dure koopappartementen daarvoor neer te plempen. Een beleid dat uitgevoerd wordt door speculatieve woningbouwcorporaties met goedkeuring van de politiek, waarbij mensen uit hun woningen worden geïntimideerd, armen moeten wijken voor de rijken en in sommige gevallen ook gesloopt wordt om leegstand te verbloemen. Op het bewuste plekje stonden meer dan een jaar geleden nog panden, die gedeeltelijk gekraakt waren en waar nog huurders in woonden. Na de ontruiming werd de boel gesloopt, zodat niemand kon zien dat er voor langdurige leegstand was ontruimd en zodat wij de panden niet zouden kunnen herkraken.

Toch wel en na een jaar tegen een braak liggend terrein te hebben aangekeken, hebben we het terrein weer in ons bezit genomen. We zouden niet wijken totdat er daar weer sociale woningbouw zou terug komen, dat zouden we ook wel zelf kunnen regelen. Maar zoals altijd regeert het grote geld en regeert de gedachte dat je je maar moet neerleggen bij de opgelegde normen en regels van de staat. Dwarsliggers die misstanden aankaarten en zelf het heft in handen nemen om zelf voor eigen oplossingen te zorgen worden niet geaccepteerd. De ongelijkheid en het onrecht nemen zienderogen toe, maar o wee als je je daartegen verzet. Dit verzet moet snel en steeds harder/repressiever de kop in worden gedrukt.
De smeris en justitie hadden dus al snel een dossiertje in elkaar gezet en waren tot het besluit gekomen om te ontruimen, nu nog een goedkoop excuus vinden. Deze hadden ze de bewuste vrijdagavond gevonden in een opstootje verderop in de straat. Swomp 3.0 moest maar ontruimd worden en de daar aanwezige krakers aangehouden voor openlijke geweldpleging.

De bij elkaar gelogen getuigenverklaringen van wie wat zou hebben gedaan en bij elkaar geknutselde assumpties, resulteerde in een voorlopige hechtenis van 2 weken voor 2 personen en zelfs een maand voor 1 persoon.
Typerend voor het hele dossier is de quote van een bratra-commandant: "we weten uit ervaring dat de krakers altijd boobytraps leggen, dus we moesten het terrein goed schouwen voordat we aan de slag gingen" Deze gast en dit onderdeel van het dossier kun je dus niet serieus nemen. Om nog maar we zwijgen over het tendentieuze stukje van (st)Akkermans over Kraakgroep de Pijp. Duidelijk is dat de smeris totaal niet weet wat er onder de bewoners in de Pijp leeft en speelt.

Wat betreft DNA-afname:

Daar werk ik op principiële gronden niet mee aan het afstaan van DNA. DNA-afname de zoveelste regelgeving in deze politiestaat, waarbij mensen onder het mom van veiligheid hun privacy moeten opofferen en in dit geval ook hun lichamelijke integriteit. Met veiligheid heeft dit niets te maken, enkel met de controlebehoefte van de staat en het inperken van de vrijheid. Met opsporen van gewelddadigen heeft dit ook niets te maken, dan moeten ze maar eerst beginnen bij de huurmoordenaars van de staat: Defensie met al zijn onderdelen en het politieapparaat.
Dus heb ik me verzet tegen deze inbreuk op mij lichamelijke integriteit, enkel was de smeris met meer en konden me met 5 man overmeesteren. Ze hadden nog eens 5 lui op de celgang staat en hebben ze het geweldsmonopolie achter zich staan. Als gevolg heb ik naast de bovengenoemde artikelen ook nog belediging en mishandeling van een smeris op mijn dagvaarding staat. Of ik nou spijt heb? Nee in tegendeel! Mensen hebben het recht zich te beschermen, ook tegen gewelddadigheden van de staat.

Duidelijk is dat de autoriteiten, met de smeris voorop zo snel mogelijk van Swomp 3.0 af wilden. D'r lag al een ontruimingsvonnis en een van de arrestanten die een uitleg eiste over de gronden waarop zij waren aangehouden, kreeg enkel de verwijten te horen dat de kraakgroep de woningbouwcorporatie alleen maar op kosten joeg, dat de hele bouw nou vertraagt zou worden. Dat we wel wisten dat de aannemen toch al snel wilde beginnen etc, etc. De smeris ging weer lekker op de (politiek) stoel zitten en liet duidelijk merken aan welke kant ze staan; namelijk die van de vastgoedmaffia, woningbouwcorporatie-speculanten en de politiek van het grote geld ten koste van de gewone mens hun menselijke waarden staan op de tocht.

De autoriteiten probeert hier duidelijk kritische mensen de mond te snoeren, politieke activisten die een punt maken en gelijk hebben te behandelen als ordinaire criminelen. Zodat het politiek verhaal dreigt onder gesneeuwd te worden. Dat is het doel van deze staatsrepressie, dat we niet kunnen en willen accepteren. Zowel tijdens deze rechtszaak, deze poppenkast, zullen we ons politieke verhaal blijven doen. Want we laten ons door deze repressie niet afschrikken en zullen ook op straat blijven actievoeren en zelf maar gedaan krijgen dat er plekken komen waar iedereen kan wonen en leven.

Als de staat door middel van dit soort praktijken kritische mensen wil afschrikken om niet langer hun bek open te trekken, om niet langer actie te voeren tegen allerlei misstanden, moeten ze toch van andere huize komen. We komen niet gebroken naar buiten, vooral niet na die paar weken, eerder strijdvaardiger en vol energie. Ik sta te popelen, genoeg bajessen om te slopen, genoeg grenzen die open moeten, genoeg te doen om de vernietiging van milieu, mens en andere diersoorten te stoppen, genoeg staten die vernietigd moeten worden en vervangen door anarchistisch zelfbestuur en genoeg ruimtes die leegstaan en weer gebruikt moeten worden!

Dus ik wil mijn caravan terug!



diep respect voor jullie vastberadenheid 
een bewonderaar - 28.01.2008 16:32

zoals al gezegd in de titel, mijn respect is groot voor jullie vastberadenheid!

hoop jullie snel weer te zien

greetz

mano
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.