Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
blaat 
nn - 07.02.2008 18:10

@ mm;
er wel eens over gedacht dat het midden er maar vanaf hangt waar je de uiterste plaatst?
"sociaal democratisch kapitalisme"(sic, een contraditie in zichzelf als je het mij vraagt) kent ook fundamentalisten overigs, en jij bent er volegns mij een van...

ga je eerst maar eens verdiepen in de zapatista comunique's, zal je zien dat ze uiterst gematigd, sociaal en democratitisch zijn ondanks dat ze het kapitalisme radicaal afwijzen (en daarmee breed gedragen steun krijgen van de bevolking, sterker nog; de bevolking ZIJN de zapatista's)
fundamentalisme verergert de zaak 
MM - 07.02.2008 16:39

Vooral zo doorgaan met het fundamentalisme; dan weet je zeker dat een ruime meerderheid van ook de gewone beneden modale Mexicaan het perfect vind dat ze hard (& op illegale wijze) worden aangepakt.

Dat kapitalisme zorgt namelijk wel voor hun vaak broodnodige en volbenutte (volle lading) autotje en andere zaken die de Mexicaan nog goed kan herinneren dat ze dat een generatie terug niet hadden toen ze alleen in de modder ploeterden.

Jammer dat deze dogmatici die net uit het analfabetisme zijn gekropen, niet veel verder met lezen en begripsvorming zijn gekomen dan Karl Marx en de algemene scholing is hier van uiterst laag niveau.

Sociaal democratisch geleid kapitalisme met echt vriej media volgens het boekje (geen monopolie, geen oligopolies, waarborgen tegen manipulatie en infilltratie van pers, democratie en sociale bewegingen), is nog altijd het beste systeem voor het gewone volk.

Maar nu krijgen deze fundamentalisten het voor elkaar dat het gewone volk achter de hogere uitbuiters en manipulanten gaat staan. Niet die van het goede kapitalisem, maar van het 'economisch fascisme'.
wat er fout ging in Oaxaca 
MM - 08.02.2008 18:08

Voor de ruispagina diskusjes dan: Toevallig heb ik wel het gebeuren van Oaxaca redelijk van nabij meegemaakt en ook de periode jaren daarvoor (Ali as Mexico). Zodirect volgt een reportage van Seccion 22 van vandaag.

Maar wie leert van Oaxaca, weet dat het misging met ten eerste de media-manipulatie die ten tweede gevoerd werd door het dankbaar aandikken van denkbeelden en acties van -zoals ik inderdaad onvoorzichtig uitdrukte- 'fundamentalisten'.

Marcos & EZLN geven hier ook impliciet toe dat ze de steun van het Mexicaanse volk hebben verloren (weliswaar niet van hun locale gemeenschapen waar ze actief zijn). De PRD is een politiek partij en die heeft aardig verloren door het flirten met EZLN en radicalere groeperingen binnen APPO. PRD bedrijft poltiek waarbij het om (enigzins democratische) stemmen gaat. Inderdaad voelt Marcos het goed aan dat de PRD een move moet maken om weer in de gunst van de kiezer te komen. En dat de gemiddelde Mexicaan niets voelt voor 'fundamentalistisch marxisme', zoals in het artikel verwoord middels het afwijzen van elke vorm van kapitalisme. Overigens hypocriet, want ik ken fervente APPO leden die er commerciele bedrijfs-activiteiten op nahouden.

(verder heeft het 'vandalisme' en APPO 'intimidatie' in Oaxaca veel kwaad gedaan. Weliswaar aangedikt en de chronologie veranderd in de pers, maar veel normale stads-Mexicanen hebben ze onbedoeld en mogelijk onnodig wel tegen zich in het harnas gejaagd).
fundi's 
boerka - 07.02.2008 18:36

nou, als ik die bovenste foto zie dan zijn het gewoon fundi's... :-)
noodzaak bescherming identiteit 
MM - 10.02.2008 02:03

En voor de ruis perikelen: Deze vrouwen dragen geen burka's en zijn SLECHTS onherkenbaar bij dergelijke politieke bijeenkomsten. Voor wie deze en andere info tot zich neemt, snapt dat het in deze regionen levens-gevaarlijk is en kan zijn -zowel peroonlijk als voor familie- om herkenbaar op foto's en bijeenkomsten te staan.

Dat is geheel wat anders dan in democratischer en vrijere landen, waar bivakmutsen eerder ge-associeerd worden met overvallers, asocialen tot aan terroristen.

Het zijn mensen die hun basale rechten op relatief zeer geweldloze wijze verdedigen. Ondanks dat Marcos zich een militair leider noemt, zijn er tot op heden nauwelijks acties van het EZLN bekend waarbij geweld is gebruikt. Zeker de laatste jaren was men vooral op de politieke toer, iets wat onder de (para)militaire druk en aanvallen wel zou kunnen veranderen. Hopelijk houdt men het nog uit tot na de USA-verkiezingen, daar Mexicaanse politiek vaak deels een verlengstuk van de USA is.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.