english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Resolutie van het Europees Parlement over Iran
IranActua.info - 13.02.2008 16:06

2 weken geleden nam het Europees Parlement een resolutie aan over de situatie van Iran. In de resolutie wordt er nadruk gelegd op het atoomprogramma van Iran en de situatie van mensenrechten in Iran.

http://www.iranactua.info/videonews/reportage_euiran2007.wmv
http://www.iranactua.info/videonews/reportage_euiran2007.wmv


Nucleair Iran
Het Parlement vraagt in zijn resolutie van 31 januari 2008 aan Iran om 'zijn internationale verplichtingen' te respecteren en ' alle werkzaamheden in verband met verrijking en opwerking op te schorten.'

Tijdens het debat van 30 januari zei Javier Solana, Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie: "Ik heb de vertegenwoordiger van het Iraanse onderhandelaar gevraagd waarom ze uranium willen verrijken. Daar geven ze geen antwoord op. … Niemand onder ons is bereid Iran te helpen indien we niet zeker kunnen zijn dat hun bedoelingen uitsluitend vreedzaam zijn."

Vele parlementsleden stelden zich vragen over de bedoelingen van Iran.

Janusz Onyszkiewicz van Polen zei i.v.m. de CIA-rapport over het Iraanse nucleaire programma: "De Iraanse oppositie verklaard dat de nucleaire installaties werden verplaatst en het werd voortgezet. … De oppositie was het eerste dat aandacht gaf op de militaire aard van het programma, en we zien nu dat ze gelijk hadden."

Een parlementslid van Groenen zei: "Ik maak geen verschil tussen de civiele en militaire atoomprogramma. … Iran heeft voldoende natuurlijke energie, en het is naïef te denken dat ze kernenergie nodig hebben. Maar ze hebben kernenergie nodig om een bom te maken."

Ook veel parlementsleden brachten toch de nadruk op onderhandelingen met Iran betreffende het nucleaire programma, maar ook mensenrechten.

Mensenrechten in Iran
Eén van de belangrijkste punten van de resolutie van Het Europese Parlement gaat over de situatie van mensenrechten in Iran. Het Parlement verklaard bezorgd te zijn over de situatie van mensenrechten in Iran en vraagt Iran zijn " verplichtingen na te komen die voortvloeien uit de internationale mensenrechtennormen en de door Iran geratificeerde verdragsteksten".

Daarna vraagt het Parlement aan Iran om " een einde te maken aan de ruwe onderdrukking van personen die vrouwenrechten verdedigen, activisten van de campagne "één miljoen handtekeningen", studentenbewegingen, verdedigers van minderheidsrechten, intellectuelen, leraren, journalisten, webloggers en vakbondsactivisten … en dringt aan op de vrijlating van allen die gevangen zijn gezet omdat zij op vreedzame wijze uiting hebben gegeven aan hun overtuigingen."

Ook verzoekt het Parlement om " in de wetgeving en in de praktijk een eind te maken aan alle vormen van marteling, met inbegrip van extreem onmenselijke terechtstellingen, en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing, een eerlijke procesvoering te handhaven, en een eind te maken aan het niet bestraffen van schendingen van de mensenrechten" en " om in overeenstemming met de grondwet te handelen en in de wetgeving en in de praktijk een eind te maken aan alle vormen van discriminatie en andere schendingen van de mensenrechten van personen die behoren tot godsdienstige, etnische, taalkundige of andere minderheden o.m. Arabieren, Azeri's, Baluchs, Koerden, Baha'is, christenen, joden, Soefi's en soennieten."

Landsbergis vraagt tijdens het debat dat op 30 januari in het Parlement in Straatsburg plaatsvonden aan de delegatie van het Parlement dat naar Iran ging of: "iemand kan antwoorden of zij daar een publieke executie hebben meegemaakt, wanneer er bijvoorbeeld kranen van Europa daarbij gebruikt worden? "

Annemie Neyts van België zei: "Het is jammer vast te stellen dat een land met zo’n rijke geschiedenis en diversiteit van cultuur … overgaat tot de meest gruwelijke daden wat mensenrechten betreft. Het aantal ter dood veroordelingen van verleden jaar is daarvan een tragische illustratie."

Barones Nicholson zei dan iets volledig anders wat de situatie van mensenrechten in Iran betreft. Zij zei: "Het is misschien nog niet vastgesteld dat het Islamitische Republiek Iran verklaard dat ze de barrière tussen democratie en Islam hebben kunnen breken, en dat zijn vorm van democratie met hun versie van Islam, de zeer belangrijke Sharia-wet en de Sjiietische Islamitische tradities. Het is iets dat we moeten verwelkomen en dit bespreken met misschien de ex-president Khatami."

Verkiezingen en Dreigingen tegen Israël
Wat in het debat ter sprake kwam maar niet in de resolutie zijn de komende verkiezingen in Iran en de bedreigingen door Ahmadinejad tegen Israël.

Vele parlementsleden, maar ook Javier Solana en Ferrero-Waldner, lid van de Europese Commissaris, stelden zich vragen over de verkiezingen van maart in Iran. Ze noemen het feit dat al 3000 kandidaten niet geaccepteerd zijn, onaanvaardbaar.

Daarnaast vinden ze dat de dreigende toon tegen Israël moet stoppen.

Javier Solana zegt ook dat Iran verantwoordelijk is voor verschillende crisissen in het Midden-Oosten. Hij zegt: "Iran is het enige land in het Midden-Oosten dat niet instemt met de oplossing van 2 staten (Israël en Palestina). Het is belangrijke wapenleverancier aan Hamas. De opmerkingen van president Ahmadinejad over Israël en zijn steun aan Holocaustontkenning zijn onaanvaardbaar voor ons allemaal. Iran speelt, zoals u weet, een destabiliserende rol in Libanon. Iran is de belangrijkste wapenleverancier aan Hezbollah. Iran heeft ook samengewerkt met groepen die geweld plegen in Irak. Iran is daarom een moeilijke speler in het Midden-Oosten, maar een speler dat we moeten begrijpen en met wie wij moeten onderhandelen."

Volksmojahedin van Iran
Een ander punt dat ook in de resolutie van het Europees Parlement staat is de status van de Volksmojahedin van Iran (PMOI), een oppositie van de mullahs in Teheran.

In de resolutie staat dat het Parlement " kennis neemt van het besluit van de British Proscribed Organisations Appeal Commission van 30 november 2007, waarin de Britse minister van Binnenlandse Zaken wordt aanbevolen de PMOI met onmiddellijke ingang van de lijst van verboden organisaties af te voeren" en verzoekt de Commissie van de Raad om " te houden aan het arrest van het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen van 12 december 2006, die inhield dat de PMOI van de EU-lijst van terreurorganisaties moet worden afgevoerd."

Tijdens de debat hebben ook enkele parlementsleden hierover gesproken.

Struan Stevenson van PPE-DE zei: "In plaats van een appeasement politiek met Iran te hebben, zouden wij de legitieme oppositie moeten steunen. In plaats van de PMOI op de lijst te houden moeten we de Revolutionaire Wachters van Iran (IRGC) op de lijst plaatsen."

Stevenson zei ook tijdens zijn speech: "Mevrouw Ferrero-Waldner, u sprak over het succes van onze Erasmus Mundus project. Zo, zijn wij hun nucleaire fysici aan onze universiteiten aan het opleiden? Zijn wij, op de kosten van onze belastingsbetalers, aan het betalen voor armoede in één van de rijkste olieproducenten in de wereld omdat zij hebben besloten om miljarden uit te geven aan een nucleair wapenprogramma? Wat hebben we bereikt met onze verzoeningspolitiek? Volgens Solana, tot zover, dus niet veel. Mevrouw Ferrero-Waldner zei dat er meer executies zijn dan ooit. Laat mij dan zeggen dat in de eerste twee weken van dit jaar al 23 mensen geëxecuteerd zijn. Van vijf mensen werden hun handen en voeten geamputeerd Mannen en vrouwen worden nog steeds gestenigd."

Hij zegt vervolgens: "Indien we echt de studenten willen steunen, dan moeten we de studenten van de Universiteit van Teheran steunen, die de voorbije 5 dagen hebben geprotesteerd, vragend voor een regimewisseling. In plaats van een appeasement politiek met Iran te hebben, zouden wij de legitieme oppositie moeten steunen. In plaats van de PMOI op de lijst te houden moeten we de Revolutionaire Wachters van Iran (IRGC) op de lijst plaatsen."

Een ander persoon dat ook hierover heeft gesproken was Erik Meijer van Nederland.

Hij zei: "Het debat over Iran gaat over meer dan kernenergie, oorlogsdreiging en schending van mensenrechten. In zijn inleiding heeft de heer Solana al beschreven waarom Iran, ondanks enkele kenmerken van democratie en een hoog niveau van onderwijs, voor zeer veel mensen geen aangenaam land is om in te leven. Veel mensen die door de Iraanse regering worden vervolgd of die onder het huidige bewind niet in vrijheid kunnen leven, hebben hun toevlucht gezocht in Europa. De Europese Unie en haar lidstaten moeten die mensen niet hinderen. De vreedzame oppositie in ballingschap moet hier alle vrijheid hebben."

Erik Meijer zei vervolgens: "Daarom is het belangrijk dat het Europees Hof van Justitie heeft vastgesteld dat het onjuist is dat zo'n organisatie op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst. Het is belangrijk dat dit Parlement de Raad eraan herinnert dat die plaatsing onterecht en onaanvaardbaar is. Juist over die lijst is geen compromis met het Iraanse regime mogelijk."

Ook Landsbergis en Eerste Vice-president Alejo Vidal-Quadras hebben de tweede dag van debat de nadruk gelegd op het belang van deze resolutie.

Het volledige debat kan u op onze website bekijken, in het Nederlands.

Zie Video:  http://www.iranactua.info/videonews/reportage_euiran2007.wmv

- E-Mail: nieuws@iranactua.info Website: http://www.iranactua.info
 

Lees meer over: europa militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.