english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Zelfstudiebijeenkomst "De laatste druppel" [Zondag 13 april]
D4net en GroenFront! - 27.03.2008 17:46

De olieprijs is definitief de magische honderd dollar grens gepasseerd. Ongemerkt zijn we in een nieuwe oliecrisis verzeild geraakt. Ditmaal niet omdat Arabische oliesjeiks de oliepomp dicht draaien, integendeel, ze pompen wat ze kunnen. Het is steeds duidelijker dat de olieproductie niet heel veel meer kan groeien terwijl de vraag naar fossiele brandstoffen (ondanks alle klimaatbeloftes) nog steeds gestaag toeneemt.




We gebruiken op dit moment ongeveer 87 miljoen vaten olie per dag. In een vat olie zit 159 liter. Die olie wordt niet alleen gebruikt voor benzine, maar is de basis onder onze economie en is verwerkt in bijna elk product dat je vandaag zult gebruiken. Het is het basisingrediënt voor medicijnen, plastics, verf, kleding en voedsel. Olie wordt gebruikt om alle goederen die je om je heen ziet te verpakken, te transporteren, te verhitten, te produceren... kortom, olie is bijna alles.

Er is een groeiende groep analisten, wetenschappers en industrie insiders die waarschuwen voor een ´peakoil´ ergens tussen 2008 en 2015. Peakoil is het moment waarop de olievoorraad, om geologische redenen, een maximum in de productie bereikt. En dat betekent dat op dat moment ongeveer de helft van de winbare olie op deze planeet is opgepompt. Na peakoil begint de productiesnelheid gestaag te zakken. Tegelijkertijd blijft de vraag toenemen. Ook zal de kwaliteit van de olie dalen. Sommige effecten van schaarser wordende olie zijn nu al merkbaar. Zo komen er meer vervuilende soorten olie, zoals olie uit teerzanden,op de markt. De markt wordt ook steeds gevoeliger voor speculatie, natuurrampen en politieke conflicten. Door al deze factoren loopt de prijs van olie steeds verder op. Dit heeft een zeer destabiliserend effect vooral in de armere landen. Er vindt een concentratie van de olieproductie plaats in steeds minder landen, en daardoor groeit de macht van die landen (Rusland en OPEC). Daarnaast groeit de geopolitieke spanning rond fossiele brandstoffen. De grote vraag uit China en India roept wrevel op in het westen, de spanningen rond en in oliegebieden neemt toe. Olie betekent steeds vaker een toename van de kans op conflicten. Zie onder anderen Irak, Iran, Nigeria en Venezuela.

Naïef en gevaarlijk
Sommige mensen denken dat peakoil niet erg is, want ze hebben toch geen auto. Sommige mensen denken dat we morgen kunnen overstappen op een alternatieve energiebron, en dat is maar beter ook. Die houding is naïef en gevaarlijk. Deze maatschappij is geheel en al gebouwd op de beschikbaarheid van goedkope en oneindig voorradige energie. Dit heeft een enorme afhankelijkheid tot gevolg. Dat is erg goed zichtbaar als opeens een (deel) van die energie er niet meer is. Kijk bijvoorbeeld naar de chaos veroorzaakt door een stroomstoring, of het effect van de blokkade van de olieraffinaderijen door vrachtwagenchauffeurs in Engeland enkele jaren terug. Binnen enkele dagen lag er geen eten meer in de winkels en kon niemand meer naar zijn of haar werk. De overheid besloot het leger in te zetten. Natuurlijk is het effect van peakoil niet zo plotsklaps. Het is meer te verwachten dat allerlei basis behoeftes extreem duur worden. Denk aan verwarming, transport, voedsel en huisvesting. En aangezien oplopende energieprijzen een fors effect hebben op inflatie en het in het algemeen achteruit hollen van de economie lopen ook de pensioenen, uitkeringen en banen een steeds groter risico. De mogelijkheden van een omschakeling naar duurzame energie worden veelal te optimistisch ingeschat. In technische zin zijn duurzame energiebronnen schier onbegrensd. Maar voor een omschakeling naar duurzame energie is veel tijd en energie nodig. Buiten dat de alternatieven niet op tijd beschikbaar zijn, zullen ze ook onbetaalbaar zijn en alleen beschikbaar voor bepaalde groepen mensen. We leven nu eenmaal in een economie die niet gemeenschappelijk is.

Kapitalistische politiek
We leven in een vrije markt economie waar olie een product is waar winst op te behalen is. Winning en verdeling van grondstoffen voor energie, zoals olie, vinden niet plaats vanuit een algemeen belang. Alternatieven voor olie worden ook niet uit het algemeen belang benaderd, maar als een nieuwe markt. Ze worden interessant op het moment dat de makkelijk te behalen winsten op olie ervoor ingewisseld kunnen worden. Er moeten dus afhankelijk relaties blijven bestaan van consumenten aan degenen die de winst behalen bij het consumeren. De politiek die voor het algemeen belang moet opkomen is aan de ene kant teveel verstrikt geraakt met de economische belangen van de vrije markt en aan de andere kant gestoeld op korte termijn denken. Het huidige economische en politieke systeem zorgt ervoor dat energieschaarste tot een grotere en sterkere tweedeling in arm/rijk, kansvol/kansarm, wel/geen toegang tot energie gaat leiden, zowel internationaal tussen landen als nationaal onder de bevolkingen. Het gaat gepaard met toenemende spanningen en (militaire) conflicten.

Radicale veranderingen
Peakoil, klimaatopwarming, de oplossingen hiervoor liggen niet in de vrije markt of komen niet vanuit de politiek. Alternatieve energievoorziening moet gepaard gaan met een andere economie en een andere manier van maatschappelijke organisatie. De aankomende energiecrisis gaat onze manier van leven radicaal veranderen. De dreigende energieschaarste alsook de klimaatopwarming zetten mensen aan tot inventief handelen om te overleven. Het is zaak om nu al aanwezige kennis en praktijkvoorbeelden over werkelijke alternatieven, zowel op gebied van energie alsook wat betreft maatschappelijke organisatie, uit te wisselen en verder te ontwikkelen. Kennis en praktijk die gebaseerd is op de mens en haar werkelijke behoeftes en zorg voor milieu en omgeving. Vandaar uit kan de strijd aangegaan worden om steeds meer mensen aan onze kant te krijgen en een vuist te maken tegen de vernietigende krachten om ons heen. Voorbereid zijn is ook een manier om in staat te zijn anderen te helpen en de situatie te benutten als een kans op een politieke omwenteling.

Zelfstudiebijeenkomst - Zondag 13 april 2008


Peakoil: Leven in een oliecrisis
13 april 2008, 13:00 ? 17:00 uur
Bilderdijkstraat 165-F, Amsterdam

Deze bijeenkomst is een samenwerking van D4net en GroenFront!

Programma:
12:30 D4net open, koffie en thee.
13:00 Welkom.
13:15 ? 14:00 Lezing over peakoil:
De rol van fossiele brandstoffen in deze maatschappij; hoe werkt oliewinning, waarom piekt een veld, wat is olie; wanneer piek olie, gas en kolen; reactie van industrie, instituten, paradigma shift; de effecten op de korte termijn.

14:00 Pauze
14:15 Twee mythes: duurzame energie lost het op, als ik ga fietsen heb ik nergens last van.
14.30 Politiek gezien drie verschillende transities mogelijk: Autoritair, Markt, van Onderop.
14:45 De energiecrisis als kans. Zijn er al alternatieven ontwikkeld? Wat doen ze, hoe werken ze?
16.00 Brainstorm over welke andere manieren van leven mogelijk zijn. Hoe kunnen we daaraan werken? Wie kunnen we daarbij bij betrekken en hoe?

Ben je geïnteresseerd om aan deze bijeenkomst deel te nemen, dan stellen we het op prijs als je ons dat van te voren via d4net@xs4all.nl laat weten. Deze bijeenkomst is de eerste van een reeks zelfstudiebijeenkomsten van D4net rond peakoil, klimaatverandering en democratie. Zie voor meer informatie hierover www.d4net.nl, je kunt je via deze website ook opgeven voor de mailinglist van D4net.


Meer achtergrondinformatie:
[Klimaat, kolen, kernenergie en economische krimp]

Meer acties rond klimaat, brandstoffen en economie:

[GroenFront! bezet ecowoning Steenwijk]

[Klimaathelden in actie tegen uitstoot kolen]

[Greenpeace onthult loze beloftes E.ON over "schone kolen"]

[Milieu-activisten vieren $100 per vat olie]

[E.on liegt en bedriegt!]

[GroenFront! bezet toevoer E.on kolencentrale (Maasvlakte)]

[Sint en Piet storten steenkolen in hoofdkantoren energiebedrijven]


- E-Mail: www.groenfront.nl Website: http://www.d4net.nl
 

Lees meer over: globalisering natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
Poster 
Jeroen van der Veer - 27.03.2008 17:51




...
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.