english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag Euromayday in Aachen
H. Salavila - 02.05.2008 19:11

Net over de grens bij Heerlen, in Aken viel op 1 mei zo'n beetje alles met elkaar samen: Hemelvaartsdag, de overhandiging van de Karlspreis, de Dag van de Arbeid n Euromayday. Kortom een feestelijke dag voor de Europese elite om elkaar zoveel mogelijk veren in het achterste te steken en ook 'n goed moment om een heel ander geluid te laten horen.

De dag begon voor de uitgenodigde Euro-elite met 'n kerkdienst in de Dom van Aachen rond 09.15 uur. Niet veel later vertrokken demonstranten naar verschillende startpunten: zo'n 500 600 naar de plek waar de autonome demonstratie zou beginnen. Het vertrek daar was gepland om 10.00 uur. De plechtigheid in het Stadhuis waar de Karlspreis werd overhandigd aan Angela Merkel begon om 10.15 uur. De autonome demonstratie kwam aanvankelijk niet op gang door tegenwerking van de overvloedig aanwezige politie.

Daarnaast had de vakbond DGB een eigen demo met 'n enigszins brave route en Attac een heel eigen actie; activisten hadden zich in middeleeuwse kostuums uitgedost ("Met de Karlsprijs terug naar de Middeleeuwen!"). Ook de rebel clowns lieten van zich horen: zo'n 30 clowns uit Keulen (Circa-Kln), Luik ('n nieuwe, enthousiaste groep) en Amsterdam (Rebelact) hadden de eer als eerste ingesloten te worden. Het gebeurde in de toegangsstraat naar de Markt en gaf de clowns alle gelegenheid uitbundig te zwaaien naar o.a. de auto waarin Sarkozy zat. Toegestroomd publiek riep om de vrijlating van de clowns. De cordons politie hadden al hun aandacht nodig voor de clowns.

Ondertussen passeerden achter hun rug ongemerkt tientallen demonstranten die de markt wl konden bereiken. Het publieke optreden van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy werd daardoor flink verstoord op het moment dat het tweetal na de uitreiking van de Karlspreis uit het stadhuis kwam. Een Euromayday banner was goed te zien en het geluid van de demonstranten was flink te horen. Uiteindelijk werden de ingesloten clowns vrijgelaten en volgden ze, verdeeld over 3 gaggles (clownsgroepen) hun pad. Voor de opvallende clowns was er letterlijk geen doorkomen aan: het middeleeuwse stratenpatroon was in de omgeving van de Markt overal afgezet door cordons van politie. Daarnaast liepen er overal stillen rond die heel opvallend alle verdachte bewegingen doorbelden. Rond het middaguur werden ook nog bijtgrage honden ingezet om te voorkomen dat er in de omgeving van de Markt kritische geluiden te horen zouden zijn. Mensen die wl de Markt hadden kunnen bereiken en van zich lieten horen, werden snel verwijderd; er vielen daar (minstens?) 3 arrestaties.

Rond 13.00 uur zou de Euromayday-Parade van start gaan; ook dat liep niet soepel. Het vertrekpunt blokkeerde n van de ingangen naar de Markt waardoor een aantal genodigden moeite had om bij Merkel en Sarkozy te komen (of te vertrekken). Na wat kat en muisgeduw van M.E. en demonstranten ging de parade uiteindelijk van start, gevolgd door een file van tientallen politiebusjes waar een busje vol clowns zich handig had tussengevoegd. Een langzame, maar heel uitbundige tocht door de stad volgde. Trucks met muziek zorgden voor goede sfeer en ook een sterk Pink Block viel op; een sambaband uit Luik waar ook veel mensen uit andere landen aan deelnamen. Vanzelfsprekend waren er tijdens de parade aan alle kanten geuniformeerden.

Uiteindelijk bereikte de Euromayday Parade het station. Daar werd de weg nog 'n tijd lang geblokkeerd om de eis voor vrijlating van de gearresteerden kracht bij te zetten. Rebel clowns stelde een Angela-zone in die afgesloten werd en met succes verdedigd werd tegen de politie. Op het hoogtepunt van de blokkade waren er zeker 1000 deelnemers. Aan het eind van de middag verminderde het aantal en lukte het de politie om het gebied rond het stationsplein stap voor stap leeg te vegen.
Aan Euromayday in Aachen werd deelgenomen door o.a. mensen uit Duitsland, Belgi, Frankrijk, Itali en Spanje. Met nog wat meer mensen vanuit Nederland zou deze dag mogelijk nog succesvoller kunnen zijn geweest.

Euromayday oproep:
 http://www.indymedia.nl/nl/2008/04/52032.shtml

Report in English / verslag in Engels:
 http://www.indymedia.org.uk/en/2008/05/397988.html

Report in German / verslag in Duits:
 http://de.indymedia.org/2008/05/215282.shtml
 http://www.antifa-dueren.org/cms/content/view/164/28/

Pictures / foto's: (1e foto aanklikken om serie van 32 te zien)
 http://www.an-online.de/sixcms/detail.php?template=an_detail&id=506783&_wo=Lokales:Aachen

Film:
 http://euromayday.karlspreis.info/nl/ 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa globalisering kunst, cultuur en muziek media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Pictures 
Photo - 03.05.2008 19:44


Here some impressions of the protests in Aachen
more pictures 
photos - 03.05.2008 19:48


more pictures
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.