english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Breek het debat open: programma
bhdo - 14.06.2008 16:58

Op zaterdag is er na de persconferentie (18.30) een straatconcert van de Caspian Hat Dance en is er eten en drinken. Op zondag zijn er bijeenkomsten om 12.00, 15.00, 17.00 en 20.00 met bewoners, journalisten, krakers, experts en politici. Tussendoor is er muziek, poëzie en worden films vertoond, onder meer ‘De stad was van ons’, ‘Boom! The sound of eviction’, ‘Table, bed, chair’ and een lezing over ‘the right to the city’ van David Harvey (www.myspace.com/anders_lund_hansen). Ook is er eten op in de middag (soep) en de avond (groentecurry, cous cous, salade).De workshops:

12.00: Krakers en de media: strijd in daad, woord en beeld

In dit debat zal de dynamiek tussen krakers, de media en de autoriteiten doorgrond worden. Welke factoren dragen eraan bij dat de media zo'n negatief beeld schetsen van de kraakbeweging? Hoe komt het dat de media zo veel aandacht hebben voor krakers en zo weinig voor hun ideeën? Wat pakt verkeerd uit bij de mediastrategie van de krakers? En vooral: hoe kunnen we het bereiken dat wel weer de politieke kwesties centraal komen te staan en niet de ingegooide ruiten van Cohen? Verschillende sprekers zullen zich over deze vragen buigen: Menno Hurenkamp, Wil van der Schans en diverse krakers die naar aanleiding van incidenten perswerk deden. Er is uiteraard ruimte voor bijdragen uit de zaal. Iemand van de Axie

Menno Hurenkamp is journalist, onderzoeker en columnist voor De Groene Amsterdammer.

Wil van der Schans is onderzoeksjournalist en betrokken bij Jansen & Janssen.
15.00: Gentrification and social control

Gentrification has become a global process: lower-income areas are being transformed into higher-income areas in virtually all cities around the world. Through demolition, rent liberalization and overt repression, neighborhoods are being redesigned to meet the demands of the “middle class” and the “creative class”. We intend to place the case of Amsterdam in international perspective. We want to explore how theoretical understandings of the political economy of the city can help to improve the quality of action against gentrification. In this workshop, four presenters will take us from the global to the local. Sociology professor Neil Brenner of New York University will kick of with an introduction about global urbanization and the political economy of the city. Justus Uitermark of the University of Amsterdam will talk about his research into gentrification, cohesion and control in the Netherlands and Rotterdam. Rick van Amersfoort at Jansen and Jansen will move the discussion to the streets of Amsterdam and make an inventory of recent strategies of discipline and control and their relation to gentrification. Rutger of the Citex will comment on these presentations and try to tease out the relevance of research for activists. All this will take us no more than 45 minutes, so that we have plenty of time to open the floor for questions, comments and criticisms.

Neil Brenner is professor of sociology at New York University. He is one of the world’s leading scholars in the field of urban studies. He is in Amsterdam as a visiting professor at Amidst, where he holds the Wibaut chair.

Justus Uitermark is a researcher at Amsterdam School for Social Research, University of Amsterdam. His has published widely on gentrification, urban renewal and resident engagement. He is also a volunteer at ‘t Blijvertje.

Rick van Amersfoort is a researcher at Jansen and Janssen. His research focuses upon strategies for the control and discipline of urban space.

Rutger used to be a squatter in Citex. He is a non-affiliated theorist who argues that economic motives alone does not fully explain the authoritarian governance of cities.

17.00: Bewonersorganisatie en bewonersverzet

Tijdens deze bijeenkomst brengen we verschillende bewonersgroepen en organisaties bij elkaar. Door de hele stad heen is er protest tegen afbraak van de sociale woningbouw en sloop. Er zijn grote zorgen dat de woningcorporaties dicteren wat gekozen bestuurders doen. Bewoners zijn het kind van de rekening. Of zij nu hard schreeuwen of zorgvuldig onderhandelen, het lijkt erop dat hun positie te zwak is om alternatieven af te dwingen. Tijdens deze bijeenkomst inventariseren en delen we ervaringen. Ook kijken we of het mogelijk is om de verschillende initiatieven en groepen bij elkaar te brengen en om zo de positie ten aanzien corporaties en bestuurders te versterken.

Rosalie Smit zit de bijeenkomst voor. Rosalie heeft onderzoek gedaan naar bewonersparticipatie in de Westelijke Tuinsteden en is voorzitter van Groen Links in Amsterdam maar doet nu mee op persoonlijke titel.

Met onder meer de bewoners van het Spijtellaantje, bewonersvereniging Slim Blijven, verschillende groepen aangesloten bij SASH, DIDF, multiculturele vereniging Assadaaka en bestuursleden en medewerkers van de Huurdersvereniging Amsterdam.

20.00: Van wie is de stad?

Het beleid van de overheid lijkt niet gedreven door het verlangen de positie van zittende huurders en bewoners te verbeteren. Beleidsmakers willen vooral een ‘topstad’ en ‘prachtwijken’ en het lijkt erop dat in deze fantasieën weinig plaats is voor de mensen die feitelijk in deze buurten wonen. Dit roept de vraag op van wie de stad nu eigenlijk is. Wie bepaalt de stedelijke vernieuwing? Voor wie is de stedelijke vernieuwing bedoeld? Wat zijn de alternatieven? En hoe zouden we die alternatieven af kunnen dwingen?

Hoogleraar Andre Thomsen leidt de bijeenkomst in met een lezing ‘Van wie is de stad?’. Stedenbouwkundige Jacqueline Tellinga en architect Hein de Haan geven visueel en verbaal commentaar. Michiel Mulder, waarnemend fractievoorzitter voor de PvdA, reageert namens de PvdA op de verschillende bijdragen. Verschillende politici en bewoners gaan vervolgens met elkaar in debat.

Prof. Ing. Andre Thomsen is hoogleraar renovatie aan de TU Delft.
Ir. Hein de Haan was als architect verbonden aan CASA en werkt als hoofddocent bouwkunde aan de TU Delft.
Jacqueline Tellinga is auteur van ‘De grote verbouwing’, een boek over de herstructurering van naoorlogse woonwijken.
Michiel Mulder is waarnemend voorzitter voor de Amsterdamse PvdA
Website: http://squat.net/breekhetdebatopen/
 

Lees meer over: Agenda wonen/kraken

aanvullingen
foto 
kazza E - 15.06.2008 23:07....

Website: http://www.flickr.com/photos/kareneliot/sets/72157605625986902/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.