english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
EU wil alleen nog 'migratie op bestelling'
globalinfo.nl - 11.07.2008 21:06

Eerst werd een nieuwe terugkeerrichtlijn aangenomen, en nu zijn er nieuwe stappen gezet op weg naar harmonisatie van het asielbeleid van de EU-landen. 'Migratie op bestelling' noemt Ralf Streck dat. Je komt Fort Europa alleen nog binnen als dat de arbeidsmarkt daar goed uitkomt...

Door Ralf Streck, vertaling globalinfo.nl Het origineel verscheen hier:  http://de.indymedia.org/2008/07/221750.shtml

In het Zuid-Franse Cannes heeft afgelopen maandag de Franse EU-Raadsvoorzitter aan de ministers van Binnenlandse Zaken een voorstel gedaan voor een gemeenschappelijk migratiebeleid. De 27 lidstaten hebben de 'overeenkomst over migratie en asiel' ondersteund, waarover nu bij de EU-top in oktober definitief besloten moet worden. Uiteindelijk voorziet de overeenkomst in een migratie die helemaal naar de wens van de lidstaten is. Er wordt ook ingezet op een versterkte afscherming en uitwijzing van degenen die niet door de arbeidsmarkt uitgebuit kunnen worden.

Het Franse voorstel was vooraf al door Duitsland, Frankrijk en Spanje goedgekeurd. De nog scherper geformuleerde versie die de Spaanse krant El Pais in handen had gekregen ( http://www.elpais.com/articulo/espana/pacto/europeo/inmigracion/admite/regularizaciones/razones/economicas/elpepunac/20080707elpepinac_1/Tes) werd door Madrid wat bijgesteld. De massalegaliseringen ('generaal pardon') van immigranten zonder verblijfsvergunning zouden verboden worden. Dat had Spanje echter als kritiek op haar beleid beschouwd, en bovendien als een verkeerde maatregel. In 2005 had de Socialistische regering immers - tot groot nut voor het bedrijfsleven bijna 700.000 illegaal binnengereisde mensen van een verblijfsvergunning voorzien (zie Duitse bron:  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/22/22481/1.html)

In het Franse voorstel stond het ook beschreven zoals de Spaanse conservatieven het steeds aan de socialisten hebben verweten (bron, Duits,  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/22/22678/1.html):" Collectieve reguleringen veroorzaken een aanzuigende werking". Legalisering zou alleen 'van geval tot geval' besloten kunnen worden, "bij buitengewone, vooral humanitaire omstandigheden". Nadat de tekst werd veranderd zijn er wederom "massale" reguleringen" mogelijk met "individuele controle's" om "humanitaire of economische redenen".

Geschrapt is ook het plan van Nicolas Sarkozy om immigranten door middel van een "integratieovereenkomst" tot strenge verplichtingen te dwingen. Nu worden de verplichtingen eerder aan de staten voorgeschreven. Die moeten bijvoorbeeld "eisen" dat de immigranten de landstaal leren, wat daarvoor nog als "plicht" aan hen beschreven was. Verder werd de vaag geformuleerde zin geschrapt dat ze zich in een "akkoord" zouden moeten verplichten tot overname van de "nationale identiteit en de Europese waarden".

Duidelijk is dat er gemikt wordt op een 'migratie op bestelling'. Die migratie zou aangepast moeten zijn aan de behoeftes van de arbeidsmarkt en de "opnamecapaciteit" van de sociale systemen, en niet aan de ellende of de redenen om te vluchten in de landen van herkomst. Europa zou "niet de middelen hebben om allen waardig op te nemen die daar een beter leven hopen te vinden". Met name migratie van goed opgeleide arbeidskrachten moet worden gestimuleerd. Als doel wordt gesproken van een "circulaire migratie". De migranten zouden na enige tijd weer naar hun landen van herkomst moeten terugkeren. Vluchtelinghulporganisaties zoals Pro Asyl ( http://www.proasyl.de) denken dat het betekent dat men teruggaat naar het principe van de gastarbeiders.

Geheel in de stijl van de omstreden terugkeerrichtlijn (Duitse link:  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/27/27989/1.html, zie in het Nederlands:  http://www.globalinfo.nl/content/view/1597/30/), die tot aan 18 maanden opsluiting van vluchtelingen toestaat, zou er opnieuw harder tegen illegale binnenkomers opgetreden moeten worden. Uitzettingen zouden sneller uitgevoerd moeten worden, tot 2012 worden visa alleen nog met opname van biometrische data afgegeven en asieltoelatingsbeleid moet onder de lidstaten op elkaar afgestemd worden. Dat is een stap op weg naar een geharmoniseerd asielbeleid van de EU. Een Europees ondersteuningsbureau moet de uitwisseling van informatie garanderen. Binnen deze logica moet ook de afscherming verder uitgebouwd worden (link  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/26/26583/1.html). De middelen voor de grensbewakingsdienst van de EU (Frontex) moeten vergroot worden (link  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/24/24734/1.html), zodat die zijn opdracht "volledig kan vervullen". Wat dat ook betekent, want veel mensenrechtenorganisaties bekritiseren de moorddadige uitwerking van Frontex (zie Duits:  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/26/26912/1.html, Nederlands:  http://www.globalinfo.nl/content/view/1437/30/)

Niemand wil echter weten van een "Fort Europa". De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Prokopios Pavlopoulos verklaarde zelfs dat "het belangrijkste aan de overeenkomst is de verdediging van de mensenrechten". De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schăuble (CDU) verklaarde: "Wij vormen Europa niet om in een bunker, maar wij sturen de migratiebewegingen in de wereld".

(© Ralf Streck, 08.07.2008)


 

Lees meer over: europa vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.