english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[Am*dam] Rood/Dwars kraakt in de pijp!
nn - 27.07.2008 21:54

Vandaag hebben de politieke jongerenorganisaties DWARS, GroenLinkse jongeren, en ROOD, Jong in de SP, samen met een groep studenten twee woningen in de Pijp in gebruik genomen en tot 'Steenbreek' gedoopt. De twee etages aan de Jan Steenstraat 121 HS en 121 1 stonden al langer dan twee jaar leeg. De eigenaar, woningcorporatie Ymere, heeft de sociale woning bewust laten verkrotten door het dicht te timmeren, onderhoud na te laten en een verbouwingsvergunning te laten verlopen.

Studenten en politieke jongeren kraken tegen verkrotting in De Pijp!

Vandaag hebben de politieke jongerenorganisaties DWARS, GroenLinkse jongeren, en ROOD, Jong in de SP, samen met een groep studenten een woning in de Pijp gekraakt. De woning, 'pand Steenbreek' gedoopt, (Eerste Jan Steenstraat 121) stond al langer dan twee jaar leeg. De eigenaar, woningcorporatie Ymere, heeft de sociale woning bewust laten verkrotten door het dicht te timmeren, onderhoud na te laten en een verbouwingsvergunning te laten verlopen. "Belachelijk," vinden de jongerenorganisaties ROOD en DWARS. "We hebben de woningen met de groep studenten gekraakt omdat studenten onmogelijk een kamer kunnen vinden. Kamers zijn onbetaalbaar en slechte contracten zijn geen uitzondering. Wij vinden verkrotting en speculatie schandalig, zeker als het hierdoor nog moeilijker wordt voor jongeren om aan woonruimte te komen!"

Het gekraakte huis krijgt naast een woonfunctie ook een publieke functie. De bewoners starten er een woonwinkel. Ook worden er volkskeukens, ontmoetingsavonden voor de buurt en politieke avonden georganiseerd. Door deze actieve bijdrage aan de leefbaarheid van de buurt willen de studenten duidelijk maken dat zij niet alleen hebben gekraakt voor goedkope huisvesting, maar ook als protest tegen verkrotting en leegstand.

De verkrotting van het pand aan de Eerste Jan Steenstraat is niet een incident op zich, menen DWARS en ROOD. Ook op andere plekken in Amsterdam heeft Ymere panden laten verloederen tot de laatste bewoner er vertrekt, zodat verbouwen tot duurdere woning mogelijk is. Een recent voorbeeld hiervan is het Spijtellaantje, waar Ymere vier sociale woningen doelbewust niet heeft onderhouden. Deze worden, na het verwijderen van de bewoners, in de nabije toekomst gesloopt voor de bouw van luxe woningen. De jongeren achter Steenbreek zijn van mening dat het onacceptabel is dat een woningcorporatie als Ymere op deze wijze omgaat met sociale huisvesting. In Amsterdam is op dit moment een groot tekort aan jongerenwoningen, en dit tekort zal in de toekomst alleen maar toenemen. Aan de andere kant staat er meer dan een miljoen vierkante meter kantoorruimte in de hoofdstad leeg, en wordt er nog 700.000 vierkante meter bijgebouwd. "Ymere zal zijn energie eens moeten steken in het vinden van een duurzame en sociale oplossing voor de leegstand in de stad, in plaats van het laten verkrotten van sociale huurwoningen en het bouwen van yuppenwoningen!", aldus ROOD en DWARS.

Factsheet Steenbreek
Over deze specifieke woningen:
- De woningen Jan steenstraat 121 HS & 1 werden in verkocht aan de huidige eigenaar Ymere. Ymere als woningbouwcorporatie staat erom bekend panden te laten verkrotten om deze later om te toveren tot duurdere vrije sectorwoningen.
- Sociale woningbouw
- Woningen staan sinds voorjaar 2005 leeg met huurprijs tussen de 200 en 250 euro
- De laatste traceerbare activiteiten in de panden was op 12 juni 2007 voor
luchtinspectie waarna Ymere de panden heeft dichtgetimmer, de bouw en
sloopvergunningen heeft laten verlopen en de panden heeft laten verkrotten.
- Nieuwe plannen voor verbouwing en vergunningen onbekend.

Website: http://www.steenbreek.org
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Schop BabyBoom Kontjes! 
Chaossh - 28.07.2008 10:57

Fijn te lezen dat van sommige politieke partijen in elk geval de jongeren wakker zijn.
PS 
Chaossh - 28.07.2008 11:08

Zie nu al twee jaar lang hoe PvdA (de partij vd BabyBoomers) jongeren manipuleerd en beperkt in mogenlijkheden tot ontwikkeling Bos en Lommer.
Zij staan overduidelijk achter het grote kapitaal wat er op los speculeerd.
Bos en Lommer heeft een vrij groot kapitaal van de overheid gekregen. Toch krijg je hier als reden, voor het niet mogenlijk zijn van initiatieven, te horen dat het aan de bezuinigingen ligt....raar maar waar...
huurschuwe radicalen kraken pand 
NN - 28.07.2008 11:38

*

Website: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/07/groenlinks_en_sp_kraken_pand.html
 
spits redactie 
nn - 28.07.2008 12:43

Dhr B. Lenssen is de schrijver van het artikel van de spits. Hij heeft afgelopen tijd meer negative en absurde dingen geschreven over krakers.
zie;
 http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/07/groenlinks_en_sp_kraken_pand.html
 http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/07/krakers_vallen_huis_dode_binne.html
Wellicht is het een goed idee om hierover klachten in te dienen.

Voor mensen die een klacht willen indienen tegen deze absurde manier van berichtgeven:

Bij het kantoor:
[b]Redactie Papier[/b]
Telefoon Sales: 020 - 585 3044
Telefoon Redactie: 020 - 585 3045
Fax: 020 - 585 3065
E-Mail:  redactie@spitsnieuws.nl

[b]Postadres[/b]
Postbus 2620, 1000 CP Amsterdam
[b]Hoofdredactie:[/b] T. Wolters
[b]Chef redactie:[/b] J. Peters

[b]Of dien een klacht in bij de raad voor journalistiek:[/b]
Voor informatie over de Raad en het indienen van klachten:
Raad voor de Journalistiek
t.a.v. de secretaris
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam
tel.: 020 - 6735727
fax: 020 - 6799065
e-mail:  raad@rvdj.nl
website: www.rvdj.nl

RTV-NH bericht 
N&N - 29.07.2008 01:23

...
...

Berichtje van RTV-NH.
Ook Groningse Woonwinkel weer open! 
Woonwinkel Groningen - 29.07.2008 15:00

Ook de Groningse Woonwinkel heeft haar deuren geopend. Van 29 juli tot en met 29 augustus iedere dinsdag van 13:00 tot 17:00 kun je alle informatie over wonen in Groningen krijgen. De woonwinkel is te vinden aan het Gedempte Zuiderdiep 21 in Groningen en is een initiatief van ROOD, jong in de SP, Dwars, Groenlinkse jongeren en de GroningerStudentenbond (GSb).

Website: http://www.woonwinkelgroningen.nl/
 
NOS Headlines en Campus TV doen verslag 
N&N - 29.07.2008 20:41

NOS Headlines en Campus TV hebben een reportage gemaakt die je op de onderstaande links kan bekijken.

NOS Headlines:  http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/11443
Campus TV:  http://www.campus.tv/?p=4205


VVD Amsterdam keurt kraakactie af 
Eric van der Burg - 30.07.2008 16:51


Met verbazing heeft de VVD kennis genomen van de kraakactie van Dwars en Rood-Amsterdam. Deze politieke jongerenbewegingen van respectievelijk GroenLinks en de SP hebben pand 121 in de Eerste Jan Steenstraat van de woningcorporatie Ymere gekraakt. Door de kraak verbinden ze zich met een kraakbeweging die andermans eigendom niet respecteert en herhaaldelijk geweld gebruikt bij hun acties. Juist waar politieke bewegingen een serieuze gesprekspartner zijn bij maatschappelijke organisaties zoals woningcorporatie Ymere laten deze jongeren een kans liggen. De VVD roept GroenLinks en de SP op om afstand te nemen van de kraak.

Fractievoorzitter Eric van der Burg: “Het krakersgeweld van de laatste jaren liegt er niet om. Krakers schuwen geen geweld. Het is een verkeerd signaal om je als politieke partij hiermee te verbinden. Politieke bewegingen behartigen belangen via democratisch debat en open discussie. Kennelijk is het de SP en GroenLinks niet gelukt om dat hun jeugd bij te brengen.”

Uit navraag bij Ymere bleek dat het pand langer leeg staat door een verplichte bouwstop vanwege de Noordzuidlijn, niet eerder opgemerkte asbest en onverwachte problemen met rottende balken.
Ymere en VVD tonen langdurige leegstand aan 
Steenbreek - 30.07.2008 23:38

Steenbreek is blij met de reactie van de Ymere en de VVD op de kraak. Beiden hebben bekendgemaakt dat het pand al drie jaar leegstaat. Ymere heeft hierbij toegegeven nalatig te zijn geweest rond het onderhoud van het pand. Dit strookt volledig met de verhalen die Steenbreek heeft vernomen van de buren, die ook in slecht onderhouden Ymere-appartementen wonen. Het pand van Steenbreek staat sinds 2005 leeg. Ymere wilde het pand toen een kleine opknapbeurt geven. Daarbij is de aannemer op een structurele verkrotting gestuit die het gevolg was van achterstallig onderhoud van het pand. Doordat Ymere veel te laat de slechte staat van het pand geconstateerd heeft, stuiten ze nu op allerlei problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Ymere is zich nu al drie jaar aan het beraden hoe het nu toch verder moet, terwijl de woningnood in Amsterdam nog altijd gigantisch is. Ymere toont hiermee aan dat ze niet in staat is de verantwoordelijkheid over dit pand op zich te nemen, en Steenbreek is blij dat ze in dit pand het stokje hebben kunnen overnemen, en is nu druk bezig met het aanleggen van de broodnodige voorzieningen om het pand bewoonbaar te maken.

Zelfs de VVD Amsterdam heeft laten weten het eens te zijn met Ymere dat het pand langdurig leegstaat. Hiermee toont de VVD zelf aan dat de kraak legitiem is door toedoen van Ymere, en dat de woningbouwcorporatie haar eigen bezit niet respecteert door het te laten leegstaan in verkrotte staat.

De jongeren achter Steenbreek betreuren het dat de VVD continu op een dogmatische wijze teruggrijpt naar een discussie over geweld, terwijl wij verlangen naar een discussie over oplossingen voor de wantoestanden op de woningmarkt. Dit bewijst des te meer dat kraken een noodzakelijk middel is om op te komen tegen speculatie en leegstand en om op te komen voor betaalbare huisvesting voor iedereen.

Het artikel in het Amsterdams Stadsblad
Het bericht op de website van de VVD Amsterdam


E-Mail: info@steenbreek.org
Website: http://www.steenbreek.org
 

Wonen is een Recht! Laat je niet demoniseren! 
Chaossh - 31.07.2008 09:33

Er word door verantwoordelijke partijen in het verdelen van woningen onverantwoordelijk omgegaan met woningnood. Hoewel het al jaren bekent is dat dit probleem speelt kiest men nog te vaak voor commercie ipv sociale oplossingen. De verantwoordelijke projecteren graag hun eigen asociale gedrag op mensen die tegen deze onnodige leegstand zijn. Laat je niet demoniseren! Blijf sociaal! en pak ze desnoods aan op laster.
Het is asociaal om andere mensen de schuld te geven voor problemen die zij (woningbouw verenigingen en VVD) zelf met gemak kunnen voorkomen!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.