english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Oorlog rond Zuid-Ossetie?
Bas van der Plas - 09.08.2008 17:01

Oorlog in Zuid-Ossetië? Met de aanval vanuit Georgië in de nacht van 7 op 8 augustus 2008 begon een nieuwe oorlog van informatie en desinformatie.

Het conflict rond Zuid-Ossetië

In de westerse media overheerst nu het beeld van de aanwezigheid van Russische tanks in Georgië, terwijl de aanval vanuit Georgië op Zuid-Ossetië, die in de nacht van 7 op 8 augustus 2008 werd ingezet, naar de achtergrond is verdwenen. Terwijl juist deze aanval vanuit Georgië voor Rusland aanleiding was om tanks naar het gebied te sturen.

door Bas van der Plas/INSUDOK

In niet mis te verstane bewoordingen keurde de Russische president Dmitri Medvedev de agressieve aanval af:
“ Zoals u bekend heeft de aanwezigheid van Rusland op Georgisch grondgebied een volkomen wettige basis, daar wordt een vredesmissie uitgevoerd in overeenstemming met de daartoe gesloten verdragen. Wij hebben deze vredesmissie altijd als onze hoogste taak beschouwd. Historisch gezien is Rusland een garantie geweest voor de veiligheid van de volkeren van de Kaukasus en dit blijft tot de dag van vandaag waar.
De afgelopen nacht hebben Georgische troepen een daad van agressie uitgevoerd tegen de Russische vredesmissie en de burgerbevolking van Zuid-Ossetië. Wat er plaatsvond is een flagrante schending van het internationaal recht en de mandaten die de internationale gemeenschap aan Rusland gegeven heeft als deelnemer aan het vredesproces.
De Georgische acties hebben mensenlevens gekost, waaronder die van de Russische vredestroepen. De situatie bereikte een punt waarbij Georgische vredestroepen het vuur openden op de Russische vredestroepen waarmee zij geacht worden samen te werken om hun missie voor het handhaven van vrede in de regio uit te voeren. Burgers, vrouwen, kinderen en ouderen sterven vandaag in Zuid-Ossetië, en de meerderheid van hen zijn burgers van de Russische Federatie.
In overeenstemming met de Grondwet en de federale wetten is het mijn taak als President van de Russische Federatie om de levens en de waardigheid van Russische burgers waar zij ook mogen zijn te beschermen. Het zijn deze omstandigheden die de stappen voorschrijven die we nu zullen nemen. Wij zullen niet toestaan dat de dood van onze medeburgers onbestraft blijft. De daders zullen de straf krijgen die zij verdienen”.
Dat woorden de woorden van Medvedev die hij uitsprak in een speciale zitting van de Russische veiligheidsraad op 8 augustus. Intussen werd ook bekend dat bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking er gesprekken hadden plaatsgevonden tussen Vladimir Poetin, premier van Rusland, en de Amerikaanse president Bush over de actuele situatie in Zuid-Ossetië. Omdat de Georgische president Saakasjvili geen stap zal zetten zonder al dan stilzwijgende toestemming van Washington was dit gesprek uiteraard zeer ter zake doende.

oorlog van informatie en desinformatie
Enkele uren kwam evenwel het nieuws over de oproep van de VS aan Rusland om de troepen uit Georgië terug te trekken. In de westerse media werd deze oproep al gauw omgebogen in het aanwijzen van Rusland als de hoofdschuldige in het conflict en had men het enkel nog over de 'Russische aanval op Georgië'.
Wat volgt is een oorlog van informatie en desinformatie. Rusland zou burgerdoelen in Georgië hebben gebombardeerd, de haven van Poti zou door bombardementen onklaar zijn gemaakt en het ANP meldde op 8 augustus, geciteerd in dagblad Trouw, kritiekloos uitspraken van het Georgische ministerie van buitenlandse zaken: ,,Rusland heeft de haven van Poti aan de Zwarte Zee volledig verwoest'', aldus het ministerie. ,,Poti is een zeer belangrijke haven voor het verschepen van energiebronnen vanuit de Kaspische Zee.'' Ook ligt Poti dichtbij de zogeheten Bakoe-Soepsa oliepijpleiding en olieterminal Soepsa, liet het ministerie weten”.
Ook hier desinformatie en valse stemmingmakerij: de zogeheten Bakoe-Soepsa oliepijpleiding en olieterminal Soepsa functioneren al jaren niet en hebben ook nooit gefunctioneerd, dus waarom dit kritiekeloos noemen in het citaat bij Trouw? Wanneer Trouw zichzelf 'de betere krant' noemt dan moet het met de rest van de Nederlandse pers nog wel slechter gesteld zijn. Er kunnen nog veel meer voorbeelden gegeven worden van desinformatie en stemmingmakerij, bijvoorbeeld hoe de correspondenten van NOS en RTL het nieuws in de Nederlandse huiskamers brengen, maar de stemming is al gezet: Rusland, Poetin en Medvedev zijn de schuldigen en, in de woorden van Saakasjvili “maken zij misbruik van hun positie door in de zomermaanden een klein landje aan te vallen” en speelt de Georgische president met genoegen de rol van de arme underdog die door het Grote Boze Rijk van het Kwaad (vrij naar Ronald Reagan) wordt overvallen.
Laten we echter niet vergeten dat op de achtergrond vanuit Washington de souffleurs klaar staan. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 behaalde de toen nog 36-jarige Saakasjvili, gesteund door zijn succes in het leiden van de Rozenrevolutie, met 96 procent van de stemmen een glansrijke overwinning. Westerse media prezen vooral "Saakasjvili's inspanningen voor democratisering" waardoor "Georgië vaak als voorbeeld wordt gezien voor andere landen in de voormalige Sovjetunie". Verzwegen werd dat Saakasjvili met een westerse opdracht aan de macht kwam: orde en rust in het land garanderen opdat de Kaspische Zee-olie vanuit Azerbeidjan 'vreedzaam en ongestoord' door de pijpleiding via Georgië naar de Middellandse Zeehaven Ceyhan kan stromen om de westerse energiebehoeften te bevredigen. Georgië een transitland voor olie, dan zijn democratie en mensenrechten niet aan de orde. Bij de presidentsverkiezingen van januari 2008 werd door de Georgische oppositie nog een manifest uitgegeven waarin gesteld werd over Saakasjvili “dat deze president niet in staat is de territoriale problemen van Georgië (Abchazeti, Shida Kartli, Ajaria) op politieke/diplomatieke wijze op te lossen”.

geopolitiek machtsspel
Washington heeft geen democratische pretenties in de Kaukasus, maar voert daar haar eigen geopolitieke machtsspel. Het is daarom niet opmerkelijk dat de fraude bij de verkiezingen in Georgië ten tijde van Shevardnadze inzet werd van een door de VS geïnitieerde volksopstand, terwijl eenzelfde fraude in Azerbeidjan korte tijd daarvoor geluidloos werd gesanctioneerd door Washington. Maar Azerbeidjan was dan ook al een verklaard bondgenoot, terwijl Shevardnadze nog weleens wispelturig gedrag vertoonde in zijn buitenlandse politieke voorkeur.
Als enige overgebleven supermacht is Washington nu bezig om de Russische Federatie te omringen met een cordon van Amerikaanse militaire steunpunten en werkt openlijk aan de uitbreiding van invloed in de voormalige Sovjetrepublieken. Controle over de regio betekent controle over immense olie- en gasvoorraden en voor de dollars zijn er altijd marionetten en opportunisten te vinden, zoals Saakashvili duidelijk gedemonstreerd heeft! Arm Georgië en haar bevolking blijft weer niets anders over dan de rol die zij al eeuwen heeft: een speelbal van belangen die vele malen groter zijn dan het land zelf. En daarmee is er geen einde gekomen aan de oorlog van desinformatie, van ongefundeerde beschuldigingen over en weer en van een eenzijdige belichting in de westerse media.




Website: http://www.insudok.nl
 

Lees meer over: globalisering militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
meer info 
nn - 09.08.2008 19:27

“On the night from August 7 to 8, conflict which during already the week gradually went in the increasing scenario after entering in the new to the phase, when Georgia began the full-scale to attack against the capital the unacknowledged republic of north of Tskhinvali's Osetia. In reality this in all last step in the prolonged development scenario, in course of which it became obviously, peace it is not necessary not for elite of Russia, not to eite of Georgia.”

“As always and everywhere in the conflicts between states, in the new Caucasian war no one can be right, there are only guilty. For years they have fanned coals now flaring up by military conflagration. The regime of Saakasjvil in Georgia retains two thirds of population in the state of misery [ ...] and also the rulers of Russia are full of the determination to hold their hegemony on Caucasus.”

Het Russische parlement was tijdens de aanvallen op vakantie en alle grote wereld lulletjes waren natuurlijk naar de Olympische spelen.



Zuid-Ossetië is een onafhankelijke staat, hoewel alleen Rusland de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië ook officieel erkend. Alleen toen de Georgische president Michail Saakasjvil aan de macht kwam besloot al Zuid-Ossetië te veroveren.
Meer dan 90% heeft verder een Russisch paspoort. Maar hou hier wel rekening mee dat natuurlijk je geen nee zegt tegen een paspoort als je hierdoor vij(er) kan reizen en veel steun krijgt van Rusland qua zorg en dergelijke.

Meer dan de helft van de populatie van Georgië leeft in zware armoede en Saakasjvil geeft liever geld uit aan het leger dan aan zorg of onderwijs.
Sakasvili stuurt als troepen alle jonge jongens verplicht naar het leger. verder is er een ban op alle Russische media.
Georgië heeft bijna al haar wapentuig vanuit Amerika en verder schijnen er ook speciale militaire instructeurs vanuit Amerika actief te zijn Georgische troepen op te leiden. Als laatste wilt Georgië hun troepen terug halen vanuit Irak om ze in te kunnen zetten voor het “nieuwe conflict”.

George probeert op dit moment vooral de hoofdstad te vernietigen.
Op een blog geschreven vanuit een schuilkelder in Tskhinvali:

"Er is geen water! De stad brand. De stad zal snel helemaal vernietigd worden. Er zijn doden gewonden.” “In een halve dag heeft Georgië de helft van alle infrastructuur vernietigd: ziekenhuizen,universiteiten, huizen alles is kapot”

Officiele cijfer (president Zuid-Ossetië): 1400 mensen gedood tijdens nachtelijke bombardementen.


Naast de eerdere Russische "Peace Keepers" is nu ook het Russische reguliere leger gesignaleerd in Tskhinvali.
De Russische president Dmitri Medvedev bestempelde het Russische ingrijpen tegen Georgië als een vredesoperatie. Moskou kondigde ook al aan meer militairen te sturen.

Ook is voor veel mensen duidelijk dat Abchazië de volgende zal zijn. En wat blijkt tijdens dit schrijven? “Rusland is begonnen met het bombarderen van Georgische doelen in Abchazië. Dat heeft de publieke omroep van Georgië zaterdag gemeld. „De Russische luchtmacht bombardeert de dorpen Sakeni en Lager Kvaktsjara in het noorden van de afvallige regio”  http://www.refdag.nl/artikel/1355010/Rusland+bombardeert+ook+Abchazie.html


Rusland is begonnen Abchazië te bombarderen? Volgens Russische bronnen is de situatie precies andersom. Abchazië is juist begonnen doelen in Georgië te bombarderen. Met andere woorden: er wordt een heel erg vies spel gespeeld.

Volgens Georgië is het nu juist weer Rusland die in Georgië gisteren ook steden en havens heeft gebombardeerd.



Het Georgische parlement heeft ondertussen ingestemd met het verzoek van president Michail Saakasjvili om de "staat van oorlog" uit te roepen. De noodtoestand is de komende vijftien dagen van kracht. De staat van beleg betekent dat de macht in het land in handen van de militaire gezagshebbers komt. Daarnaast worden burgerlijke wetten geschorst en burgerlijke vrijheden aan banden gelegd.

Rusland en Georgië gaven elkaar tijdens de noodvergadering van de Veiligheidsraad de schuld van de escalatie van de gevechten in Georgië. Volgens Georgië voert Rusland aanvallen uit op gebieden die losstaan van de conflictzone in Zuid–Ossetië. Rusland stelt slechts de Russische inwoners van Georgië te beschermen.

Dus wat er echt aan de hand is?
- tweede chechnya?

- proxy-war tussen VS en Rusland dmv Georgie?


Wat russiche indymedia nog te melden heeft:
"Help to stop genocide of the small people of South Osetia systematically for a period of 19 years destroyed by the authorities of the Fascist regime of the republic of Georgia, with the criminal connivance of the international community, which covers the crimes of the authorities of Georgia in the favor of the geopolitical interests of NATO"



"However, the Georgian side skillfully using a procedure of historical falsification, political

insinuations, using the criminal patronage of the government The USA, which finance the ruling regime of Georgia it presents to the peace of event in
the distorted form.


“At present a large part of South Osetia is destroyed by Georgian aggressors. Old men, women, children continue to perish. Region is undertaken into the ring
blockade by Georgian side, it is absent water, products. Georgian soldiers fire at the hospital of South Osetia without giving aid to the many many wounded."

resources! 
nn - 09.08.2008 19:50

Abkhazia wat zegt google:


... Abkhazia occupies a strategically important position as a land bridge linking Russia and Europe with Georgia, Azerbaijan and Armenia, as well as with Turkey and the countries of the Middle East.
...
The geographic position of Abkhazia allows it to serve as an important transit route for the transportation of oil, gas, and many items of trade for the Black Sea countries, Europe, Mediterranean and Indo-China directions.
...
Another global project of prime economic significance is the building of the Novorossiysk-Abkhazia-Poti-Ceyhan (in Turkey) oil and gas pipelines. The transformation of the former Russian military base in Ochamchyra into a major oil terminal can be regarded as a project of prime economical importance. The Ochamchyra bay is deep and capable of serving large oil tankers.
...
Abkhazia is self-sustained in coal, has reasonable deposits of high quality oil and gas, and considerable reserves of timber. The most important mineral export items of Abkhazia are mineral water, coking coal, marble, limestone, granites, cement, copper, lead, zinc, arsenic, gold, silver, and barite.
...

What's that saying about 'victor' and 'spoils' ...?
troepen 
nn - 09.08.2008 19:51

Georgia will remove all of its 2,000 soldiers from Iraq to join the fighting in the breakaway province of South Ossetia as soon as transport can be arranged, the commander said Saturday.
timeline 
nn - 09.08.2008 19:53

met ene korrel zout want vanuit Russisch standpunt:

 http://www.russiatoday.ru/news/news/28684
updated all the time

The Georgian war – minute by minute
17:05 - Abkhazian official have announced that the republic’s troops have entered the Gail district of Georgia.

15:45 - 76 Airborne Brigade of the Russian Army arrives in the conflict region - Russian military officials.

15:20 GMT – Prime Minister Putin arrives in Russia’s republic of North Ossetia to discuss aid for the refugees arriving from South Ossetia.

14:19 GMT – Russia’s Interfax news agency quotes locals in Georgia claiming convoys of ‘NATO military vehicles’ are travelling to South Ossetia.

14:02 GMT – Fifty journalists in Tskhinvali ask Russia, Georgia and United States to organise safe passage for them and civilian refugees.

14:16 GMT – South Ossetian President says second Georgian assault on Tskhinvali was repelled.

14:13 GMT – Georgian troops are regrouping ‘ready to repel any attack’, says Georgian Interior Ministry.

13:50 GMT - UN High Commissioner for Refugees confirms up to 7,400 people flee from South Ossetia.

13:34 GMT – At least 2,000 people were killed in Tskhinvali -Russia’s ambassador to Georgia.

13:16 GMT – Russia considers bringing the killing of peacekeepers to the international court - Foreign Ministry.

13:03 GMT – Tbilisi may ask the West for military aid – head of Georgia’s national security council.

12:53 GMT – Bush assures Medvedev he will help return the situation in South Ossetia to the sphere of diplomacy.

12:53 GMT – Georgian troops block 2,000 refugees from fleeing South Ossetia – Russian Foreign Ministry.

12:48 GMT – Medvedev tells Bush by phone: ‘Russia is forcing Georgia to peace, protecting the lives and dignity of its citizen’ - Ria Novosti.

12:30 GMT – Websites from the .ru domain are blocked in Tbilisi – Russian embassy.

11:52 GMT – Abkhazia says it has launched an offensive against Georgian troops in the Kodory gorge.

11:05 GMT – Saakashvili calls for an immediate ceasefire, accuses Russia of invasion.

11:09 GMT – Georgian parliament approves declaration of martial law in the country.

10:34 GMT – Georgian media report Russia has bombed Tbilisi-controlled villages in Abkhazia.

10:16 GMT – Georgia is de facto at war with Russia – Georgian Foreign Ministry.

10:10 GMT – Georgian websites are under attack – Saakashvili.

10:02 GMT – Georgian artillery resumes shelling the peacekeepers’ headquarters in Tskhinvali, according to Interfax.

09:40 GMT – Georgia has 50 dead and 450 wounded after three days of battles – unidentified military source in the conflict zone, quoted by the Interfax news agency.

09:00 – Georgia to declare martial law – President Mikhail Saakashvili.

08:59 GMT – Georgian troops ‘surrender and flee’ in Tskhinvali – peacekeeping commander.

08:59 GMT – Georgian media claim a Russian pilot has been captured after two planes were shot down. Another was found dead, reports say.

08:46 – Experts from the EU, the US and the OSCE are to mediate in the Georgian-Ossetian conflict – office of EU foreign policy chief Javier Solana.

08:32 GMT – The use of multiple-launch rocket systems by Georgia caused mass civilian losses – Russian military.

08:32 GMT – Georgia is building up forces near the Abkhazian border, according to Abkhazian officials.

08:24 GMT – Russian military denies bombing civilians in Georgia.

08:20 GMT – Russian military admits loosing two aircraft in South Ossetian conflict.

07:54 – Russian troops do not control Tskhinvali so they resort to air strikes – Georgian official.

07:54 – Moscow accuses Kiev of encouraging the Georgian offensive by supplying Tbilisi with arms.

07:40 GMT – Russian units ‘have cleared Tskhinvali of Georgian troops’, according to the commander of Russia’s ground forces, General Boldirev.

07:24 GMT – Russian paratrooper units arrive in South Ossetia.

07:22 GMT – Peacekeeping commander reports Russian troops have suppressed the intensive bombardment of Tskhinvali by Georgian military.

07:16 GMT – U.S. Ministry of State condemns Russia’s ‘use of strategic bombers and missiles’ against Georgia.

07:15 GMT – Russian Emergencies Ministry sets up temporary refugee camps in southern Russia.

07:12 GMT – Tskhinvali death toll rises to 1,600 people, according to South Ossetian officials.

07:13 GMT – South Ossetia claims it has shot down a second Georgian fighter plane.

07:06 GMT – NATO has no mandate to interfere in the South Ossetian conflict - alliance official.

07:04 GMT – An estimated 30,000 refugees have fled South Ossetia over the past 1.5 days - Russian Government official.

06:56 GMT – Those responsible for the humanitarian crisis in South Ossetia must be held responsible for their actions – Medvedev.

06:46 GMT – Georgia to withdraw all its troops from Iraq – Reuters agency.

06:48 GMT – Georgia says Russian aircraft have bombed a telecom site in the Georgian city of Gori.

05:56 GMT – Georgia’s Defence Minister reports that his country’s troops are advancing into South Ossetian territory.

05:51 GMT – South Ossetians say Georgian snipers are hampering the transfer of the wounded to hospitals.

05:51 GMT – Georgian media reports 12 Georgian soldiers were killed during bombing of a military base by Russian aircraft.

05:46 GMT – Russian peacekeepers have launched a peace enforcing operation in South Ossetia – Medvedev.

05:30 GMT - Russian Special Forces attachment arrives on outskirts of Tskhinvali – Russian military source

05:15 GMT – Russian unit breaks through to peacekeepers base camp, says military official. Evacuation of wounded soldiers starts.

05:09 GMT – South Ossetians claims Georgian troops captured hostages while retreating.

05:02 GMT – Russian military prosecutors launch an investigation into peacekeeper deaths in South Ossetia.

05:02 GMT – Russian military prosecutors launch an investigation into peacekeepers deaths in South Ossetia.

04:03 GMT – Russia sends special forces troops to South Ossetia.

03:56 GMT – Three Russian peacekeepers die overnight, raising the total death toll for peacekeeping forces to 15 - Russian military.

03:45 GMT – Evacuees report to Russian military that Georgian artillery shelled a convoy with wounded people - Interfax

02:00 GMT – U.S. condemns Russia’s ‘military actions against Georgia’, announces U.S. envoy to the United Nations.

00:10 GMT – The shelling of Tshinvali stops.


Time line: Georgia-Ossetia armed conflict, August 8
map 
nn - 09.08.2008 19:58

Movements of opposing forces on 8 August. Blue arrows show Georgian attacks, red
Movements of opposing forces on 8 August. Blue arrows show Georgian attacks, red

map about what happened till today.
map 
nn - 09.08.2008 19:59




better map
update 
nn - 10.08.2008 15:33

Duizenden Russische troepen naar Georgië'

TBILISI - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 10.000 militairen naar Georgië gestuurd. Dat zei de Georgische regering zondag.

Ook zijn er zondag oorlogsschepen van de Russische marine aangekomen voor de kust van Georgië. Ze moeten de aanvoer van wapens naar dat land blokkeren. Dat meldden de Russische persbureaus Interfax en RIA Novosti.
------------

Saakasjvili roept op tot staakt-het-vuren

TBILISI - De Georgische president Michail Saakasjvili heeft zaterdag opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
"Rusland heeft een militaire invasie op grote schaal gelanceerd". Dat zei het staatshoofd op een persconferentie in Tbilisi, die te zien was op CNN.

-----------

Georgië trekt zich terug uit Zuid-Ossetië

De Georgische strijdkrachten hebben zich teruggetrokken uit de afvallige regio Zuid-Ossetië. Dat heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zondag laten weten aan de Britse zender BBC.

Bron: Reuters / ANP

-------------
Abchazie

Rusland is begonnen met het bombarderen van Georgische doelen in Abchazië. Dat heeft de publieke omroep van Georgië zaterdag gemeld.
"De Russische luchtmacht bombardeert momenteel de dorpen Sakeni en Lager Kvaktsjara in het noorden van de afvallige regio", de publieke omroep van Georgie.

-------------

'Rusland heeft havenstad Georgië vernietigd'

Het Russische luchtbombardement van vrijdag heeft de haven van de Georgische stad Poti vernietigd. Dat heeft het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een verklaring laten weten.

Bron: Reuters / ANP


--------

verder:

De VN-Veiligheidsraad kon het zaterdag voor de derde keer op rij niet eens worden over een oproep tot een wapenstilstand. Rusland, een van de vijf permanente leden van de raad en in het bezit van vetorecht, wil pas een wapenstilstand als de Georgische troepen zich volledig terug hebben getrokken uit Zuid-Ossetië.

Poetin schatte het aantal vluchtelingen op minstens 34.000, het aantal doden op zeker 1500.
De schatting van de Verenigde Naties ligt lager: maximaal 8000 vluchtelingen.
update2 
nn - 10.08.2008 16:38

The Georgian war – minute by minute, August 10
13:20 GMT - Prime Minister Vladimir Putin briefs President Medvedev on the latest developments in South Ossetia. Medvedev orders the military prosecutor's office to document crimes committed against the civilian population in South Ossetia.

12:55 GMT - Russia’s Emergency Situations Minister, Sergey Shoigu, says Russia plans to send a humanitarian aid convoy from Russia's North Ossetian city of Vladikavkaz to Tskhinvali - Ria Novosti reports.

11:20 GMT - Russian Deputy Foreign Minister, Grigory Karasin, says talks with Georgia will only be possible after a ceasefire deal. The diplomat told the press more than 2,000 people have died over four days of fighting.

10:40 GMT - Deputy Head of the General Staff, Anatoly Nogovitsyn, tells a media conference that Moscow rejects Washington’s analysis of the conflict in South Ossetia

08:54 GMT - Russian PM Vladimir Putin says the Russian government is planning to spend $10 billion rubles ($US 420 million) on aid to South Ossetia.

08:14 GMT – EU’s 27 Foreign Ministers to hold an emergency meeting early next week to discuss ways of stopping the conflict - Ria Novosti reports.

07:43 GMT - Russian peacekeepers deny Georgian troops have left the conflict zone.

06:17 GMT - Georgia claims its troops have completely left the territory of South Ossetia.

05:30 GMT - Russia will address the Hague Tribunal and Strasbourg International Court over the ‘murder’ of Russian peace keepers in South Ossetia.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.