english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Commotie over jaren '80 weer opgelost...
oom Jan - 29.09.2008 17:08

Het dipje in de polderconsensus, dat in de zomer opdook nadat een voormalige activist uit de jaren '80 die al jaren in het parlement zat te vergelen, zichzelf in de voet besloot te schieten door te 'onthullen' dat hij een keer per ongeluk wat papieren uit een ministerie had gehaald en die had afgedrukt in een actieblaadje, lijkt weer gladgestreken...




Een sessie in de Balie in Amsterdam (*) op zondagavond was het kennelijke antwoord van degenen die vonden dat (sommige?) radicale acties best wel goed zijn en dat ze in het kielzog van Duivendak's merkwaardige biechtexercitie te makkelijk door rechts afgeserveerd werden. Iedereen was opgeroepen ( http://www.trotsopacties.nl) om acties te nomineren die dan door een jury beoordeeld zouden worden als de beste, stomste of leukste.

Het leverde een bij vlagen vermakelijke avond op, in een volle theaterzaal. Als cabaret was het - mede dankzij de enthousiaste jury - zeker geslaagd. Of het voor de beeldvorming en denken over radicale politiek wat opleverde, is echter zeer de vraag. De acties die op het podium toegelicht mochten worden, en die opvallend vaak ook door de jury uitgelicht bleken te zijn, waren niet bepaald toonaangevend voor de radicale bewegingen waar de discussie in de media over ging (in het kort: de kraakbeweging en alle activistische offspins daarvan in de jaren '80 en verder). De voorkeur ging uit naar 'leuk' en vooral 'geweldloos' (wat dat ook moge zijn) en verder kregen woordvoerders van professionele mainstream-ngo's als greenpeace en milieudefensie uitgebreid de ruimte om hun 'acties' te promoten.

Grote uitzondering was de prijs voor de bezetters van de Bloemenhove abortuskliniek in de jaren '70, hoewel in de toelichting door een van de bezetsters van toen niet goed duidelijk werd wat de omvang van de bezetting en het effect ervan was. Ook de actie tegen een opsluitcentrum voor minderjarige asielzoekers (Nama's, inmiddels opgeheven) was natuurlijk een fijne publieksprijs, maar heeft de bijsmaak die alles die avond kreeg: lievig (kindertjes) en 'geweldloos' (hekken demonteren, ze waren niet eens vernield en dus mocht iedereen van de politie weer vertrekken). Dat de opgesloten kinderen die dag gewoon in het centrum achterbleven, werd er niet bij verteld.... Om dat nou tot de beste actie ooit te promoveren is een beetje mager.

Enige keer dat het programme een beetje fel werd, was het optreden van de Rotterdamse columniste Carrie die veel bijval kreeg toen ze Duivendak onomwonden een lul noemde en opriep om als actie de bajesboten te kapen en de gevangenen te bevrijden. Maar verder was het vooral gezellig, en steriel: niets dat nog deed denken aan traangas, stenenregens, politieknuppels, of de extase van een goeie hit and run-actie tegen een Shell-station.

Wat ook ontbrak, naast werkelijk alle fellere acties en bewegingen, was enige informatie of debat over strategie van buitenparlementaire bewegingen. Dat was natuurlijk ook niet het hoofddoel van het programma (wat was dat eigenlijk wel?), maar op deze manier werd het niet meer dan een serie losse plaatjes-en-praatjes zonder enig verband.

In de tweede helft vertoonde de kwaliteit van het programma een ontwikkeling die sterk lijkt op de beursindexen van dit moment. Om nog eens te benadrukken dat het niet de bedoeling was om ergens echt over van mening te verschillen, werd voor een debat de verdwaasde carriere-activist zelf op het podium gehesen om nog maar eens te herhalen dat we ons aan de rechtstaat dienen te houden en dat het parlement the place to be is. Naast hem zat een jeugdige milieuactivist die meteen maar vertelde dat acties 'niet gewelddadig' mogen zijn... Het enige onderwerp dat vervolgens aan hun tafel nog ter sprake kwam was 'het klimaat', waarover het gebruikelijke apocalyptische verhaal opgehangen werd over dat we nog maar een paar jaar te leven hebben en het daarom samen met rechts en de multinationals moeten gaan oplossen. Alsof er werkelijk geen ander thema meer aan de knikker is de komende maanden... Ondertussen gingen meer en meer mensen aan de bar hangen om de drankkast van het cafe te bestuderen en te overwegen of ze de prijzen daarvoor konden betalen. Het feest na afloop viel in het water omdat de meesten zich naar huis haastte om de volgende dag te gaan werken of de oppas af te lossen.

Hier en daar bleef een groepje bezoekers napraten, en de kluit rokers en aanhang bij de ingang (waar het langzaam begon te miezeren en eerst nog wat IS-krantjesverkopers moesten worden weggestuurd) hield een eigen verkiezing met de uitslag dat het langzamerhand tijd wordt dat de milieuorganisaties wegens gebleken politiek en strategisch onbenul en het verspillen van belastingcenten opgeheven dienen te worden. Sommigen vonden de klimaatverandering ook niet zo'n probleem, omdat Nederland dan tenminste weer onder water zou lopen, hetgeen ook een oplossing is.

(* De Balie is zoals bekend een vermaard actiecentrum waarvandaan menige plundertocht door de stad georganiseerd werd en dat jarenlang dienstdeed als opberplaats van de brandstof om bij ontruimingen de barricades in brand te steken, en dat geheel in eigen beheer en sonder subsidies)

---------------------------------

Hierbij nog de tekst van een op de vloer gevonden pamflet (aan de muur van de Balie mag niets opgehangen worden omdat er net geverfd is. Er mocht ook geen affiche op de ene muur vol affiches gehangen worden 'want dat was uitbesteed aan een bedrijf'):

NU WEER OVER NAAR DE JAREN '00
(Geef ze wat om later te verantwoorden!)

Ben je het ook zat, al die rechtse kletspraat over hoe crimineel acties zijn (die van de jaren '80, maar ze bedoelen alle politieke strijd die hen niet van pas komt)? Vind je dat er dringende redenen zijn om weer hard te werken aan ons vermogen om ons 'van onderop' te organiseren voor bevrijding van de dagelijkse ellende? Vind je dat het kapitalistische systeem niet zo'n goed idee is, en bestreden moet worden om zo snel mogelijk plaats te maken voor iets beters?

In november aanstaande (21-23) wordt voor de 4e keer het 2.Dh5-festival georganiseerd, deze keer in Den Bosch. De naam 2.Dh5 is afkomstig van een schaakzet ('dame over links') waarmee de tegenstander razendsnel overrompeld kan worden...

Je kunt daar een weekend lang met anderen plannen maken over acties en strategieën om de wereld te versleutelen. Daarbij wordt de culturele dimensie allerminst vergeten en mag er gelachen worden. Het programma bestaat uit allerhande presentaties en workshops, films en optredens. Het centrale thema is dit keer de strijd rond werk, inkomen en levensonderhoud.

Zoals bij alle belangrijke zaken, werkt het alleen als we het zoveel mogelijk zélf doen en samen.
Komt allen!

Meer info:  http://www.2dh5.nl
 info@2dh5.nl

 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
'Not my cup of tea' 
freddie - 29.09.2008 17:18

Toestand van vorige week:
 http://www.ravagedigitaal.org/2008/toestand23sep/toestand.php
Bloemenhove clip 
Google - 30.09.2008 00:31

Hiers de Bloemenhove clip,  http://www.youtube.com/watch?v=9zGBHh9mgZE

Website: http://www.youtube.com/watch?v=9zGBHh9mgZE
 
eerdere bezetting 
surf - 30.09.2008 16:32

Bij de uitleg in de balie deed de spreekster alsof de bezetting min of meer toevallig ontstond omdat er geheel geen ervaring met bezettingen door feministes was. Deze actie laat zien dat ze er tenminste twee jaar eerder al goed mee om wisten te gaan:
 http://www.vrouwennuvoorlater.nl/protest/portambassade.htm
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.