english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
4 Oktober benefiet voor Chileense anarchisten
ABC-Amsterdam - 29.09.2008 23:12

Een avond met eten, spreker en film ter solidaire en finaciele ondersteuning met de anarchisten Freddy en Marcelo, 2 Chileense anarchisten die vastzitten voor een bankoverval.





BENEFIET voor Chileense Anarchisten
+ Filmvertoning: Lucio
(biopic over anarchistische meestervervalser)
Zaterdag 4 oktober 2008
Plaats: Plantage Doklaan 8-12
Amsterdam
Aanvang: 19.00 uur


Op zaterdag 4 oktober organiseert Anarchist Black Cross Amsterdam een info- en benefietavond ter ondersteuning van enkele Chileense anarchisten. Voorafgaande aan de info-avond zal er een benefietmaaltijd geserveerd worden. Vanaf 19.00 uur kan je komen eten (veganistisch). Na afloop van het info-gedeelte zal er de film `Lucio’ vertoont worden (Spaans met Engelse ondertitels).

INFO avond over Marcelo en Freddy

Op 18 oktober 2007 werd de Security bank in Santiago onteigend, waarbij, tijdens een achtervolging, een motoragent gedood werd. Na een groot politieonderzoek werd een persoon opgepakt die bekend heeft en enkele anderen erbij lapte. Daarop begon het media offensief en het politionele circus tegen de veronderstelde overvallers: Marcelo Villaroel, Freddy Fuentecilla, Juan Aliste en Carlos Gutiérrez. Alle vier doken onder.
Enkele maanden later werden drie andere mensen opgepakt. Eén daarvan is de kameraad Axel Osorio. De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn in een steunnetwerk dat wapens zou opsturen naar één van de voortvluchtigen. Ze zitten momenteel opgesloten in de gevangenis Santiago 1.
Op 15 maart 2008 werden Marcelo en Freddy gearresteerd samen met David Cid (die ervan verdacht wordt hen geholpen te hebben bij hun vlucht) in San Martín de los Andes in het zuiden van Argentinië. De Argentijnse onderzoeksrechter beschuldigt hen van illegaal wapenbezit, het dragen van vervalste documenten en bedreiging van een bewakingsagent van een nachtclub. Marcelo en Freddy waren vroeger militanten van de Mapu Lautaro (ML geöriënteerde stadsguerrillagroepering) en de MIR (de castristische Revolutionaire Linkse Beweging) die streden tegen de dictatuur van Pinochet en de strijd bleven voortzetten toen het regime democratisch werd. Zij hebben in het midden van de jaren negentig afstand gedaan van hun communistische verleden en hebben zich tot het anarchisme bekend. Marcelo was een bekend lid van Kamina Libre, een anarchistische zelforganisatie van gevangenen. Marcelo kwam 28 december 2003 vrij na ruim 11 jaar gevangen te hebben gezeten. Marcelo en Freddy zitten momenteel opgesloten in de gevangenis van Zapala (Patagonië) en wachten een vonnis af in de asielprocedure die ze in Argentinië aanhangig hebben gemaakt. De derde arrestant, David, werd op 29 april 2008 uitgeleverd aan Chili. Het Chileense gerecht wil hem vervolgen voor het verlenen van hulp aan de kameraden.
Kameraden in Chili ijveren voor de vrijlating van alle arrestanten in deze zaak. Zij betogen dat de arrestanten niets te maken hebben met de overval en dat justitie de overval en de schietpartij in de schoenen probeert te schuiven van een groep anarchistische kameraden die al decennia actief zijn en hun verzet tegen het heersende systeem niet opgeven.


Lucio: anarchist, overvaller, vervalser,
maar bovenal... metselaar (2007)
Regie: Aitor Arregi & Jose Mari Goenaga
Vorig jaar december draaide op het Amsterdamse documentaire film festival (IDFA) de indrukwekkende film `Lucio’. In deze film vertelt hij het verhaal van zijn leven en van zijn levenslange engagement in de strijd voor het anarchistische ideaal. De rol daarin van het begrip solidariteit is bij Lucio altijd van zeer groot belang geweest. Hij heeft zich decennialang belangeloos ingezet voor allerlei kwestie, danwel de noodzakelijke financiële middelen daartoe verschaft.

Zijn grootste wapenfeit, en middelpunt van de film, is een gewaagde 'onteigening' geweest van de Citibank, een van 's werelds grootste bankconcerns. Nadat hij eerst in de jaren '60 ouderwetse overvallen op banken pleegde, was Lucio zich later meer op vervalsingen toe gaan leggen. Hij had toch al goede contacten met linkse drukkers omdat hij papieren vervalste voor illegalen die uit Spanje moesten vluchten.
Lucio, die uit de streek Navarra afkomstig is waar hij in 1931 geboren werd, deserteerde in de jaren '50 uit het Spaanse leger en vluchtte naar Frankrijk. In Parijs kwam hij in het milieu van politieke vluchtelingen terecht. Aanvankelijk vertelde hij, als ze vroegen wat hij was, dat hij 'communist' was. Tot het een stel vrienden teveel werd, ze legden uit dat het met zijn denkbeelden en levensstijl echt niet klopte: 'jij bent anarchist!'. Dat was volgens hem de eerste keer dat hij dat woord hoorde. Toen hij zich ging verdiepen in politieke ideologie moest hij toegeven dat het klopte.
Sindsdien noemt hij zich zo. Al is hij niet dogmatisch; naar verluidt heeft hij leden van veel linkse stromingen en guerrilla-bewegingen uit Latijns Amerika uit de brand geholpen met valse papieren. Hij haalde geld bij banken om er de revolutie en vluchtelingen mee te steunen. Hij zou nooit een cent zelf gehouden hebben. Zijn sprong in het verzet kreeg een flinke duw toen hem gevraagd werd om Spaanse illegale vluchtelingen te verbergen, waarvan er een de mythische Quico Sabaté bleek te zijn. Hij was op dat moment Franco's vijand nr. 1 en een van de leiders van het naoorlogse verzet in Spanje.
Sabaté werd in 1960 kort na die kennismaking, terug in Spanje, doodgeschoten door de Spaanse politie. Met het machinegeweer dat hij in de woning van Lucio achtergelaten had, pleegde deze zijn eerste bankovervallen. Ook ging hij daarna zelf regelmatig heen en weer de Spaanse grens over. Hij pleegde met name in Spanje, Frankrijk en Nederland bankovervallen. Hij deed dat op de traditionele manier: gewoon naar binnen met een geweer en geld eisen. Maar dat ging hem tegenstaan, met name omdat hij de bankmedewerkers, 'ook maar gewone loonslaven', steeds de stuipen op het lijf moest jagen. Hij legde zich op toe op het vervalsen van papieren. Zelf wist hij niets van drukken af, maar hij "had het geluk de juiste mensen te leren kennen". De operatie met valse travelercheques van de Citibank was een hele grote. Er waren tientallen mensen bij betrokken. In 1980 werd Lucio echter in Parijs gearresteerd met valse cheques op zak. Hij heeft vervolgens maar een paar maanden gezeten omdat hij de bank wist te bewegen om geen aanklacht tegen hem in te dienen als hij de drukplaten aan ze zou overhandigen. Zo werd de boel buiten de rechtbank om geschikt.
Lucio Urtubia is zijn hele leven metselaar geweest. "Ik ging elke dag gewoon naar mijn werk. Wie kon nu vermoeden dat die doodgewone metselaar ook nog banken overviel". Hij heeft kort geleden een anarchistische sociaal centrum l’Espace Louise-Michel geopend in de rue des Cascades, te Belleville (in het 20e arrondisement in Parijs). "Wij zijn metselaars, elektriciens, loodgieters. We hebben de staat niet nodig".




- E-Mail: abcamsterdam@squat.net Website: http://squat.net/abcamsterdam
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Vrijheid voor Freddy en Marcello 
ABC - 30.09.2008 09:49

Nog ter aanvulling een Chileense sticker zoals gebruikt in de campagne voor de vrijlating van Freddy en Marcelo

E-Mail: abcamsterdam@squat.net
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.