english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Mega marcha in Oaxaxa eindigt in vechtpartij
Christiaan - 26.11.2008 17:30

Gisteren was het twee jaar geleden dat een demonstratie in Oaxaca uitmondde in een ware veldslag met de politie, met als gevolg drie doden, honderden gewonden en een onbekend aantal arrestaties. Om het te herdenken en om een vervolg te geven aan het verzet tegen de gouverneur Ulises werd er een nieuwe mega marcha gehouden. Er namen denk ik ruw geschat zo'n 300.000 mensen deel aan deze tocht.




Het is rond half tien als ik vanuit het centrum naar het beginpunt van de demonstratie loop. Het is een grote zwerm van mensen die dezelfde route nemen. Bussen zitten vol, taxi´s puilen uit. Het belooft een flinke opkomst te worden. Als ik rond tien uur aankom op het startpunt zijn er enkele duizenden mensen aanwezig. Rond elf uur komt er eindelijk beweging in de stoet en kan er gelopen worden. Ik heb nu pas door hoe druk het is. En het is niet alleen de stoet die deelneemt aan de mars, ook aan de kant staan er duizenden mensen de wandelaars aan te moedigen. Jonge anarchisten beginnen ondertussen met spuitbussen allerlei opruiende teksten op de muren te kladderen, zoals dat ze de federale politie af zullen maken en dat het volk zal overwinnen. Na ongeveer een kwartier lopen wordt de eerste politiepost geplunderd. Ruiten worden ingegooid en verfbommen worden tegen de muren gegooid. Een kwartier later komen we de tweede politiepost tegen, die ook geplunderd wordt. Deuren worden ingetrapt en een drankenautomaat wordt geheel leeg en vernield achtergelaten. De sfeer wordt hierdoor wat grimmiger. De veiligheidsdienst van de demonstratie wil niet dat er zulke dingen tijdens de tocht gebeuren en probeert in te grijpen. Het mocht niet baten. Even later ben ik getuige hoe een groep van ongeveer 20 jonge punks een verfwinkel overvalt. Met nieuwe spuitbussen en potten verf vervolgen ze hun tocht. Vlak voor het centrum is er net een nieuwe megawinkel geopend. Een feestelijke opening was het niet want aan de voorkant werden bijna alle ruiten ingegooid en het gehele gebouw werd ondergekalkt met allerlei leuzen.

In het centrum werd het een stuk rustiger en nog steeds is er geen politieagent te zien. De gehele tocht werd geleid door de organisatie zelf. Wat voortreffelijk verliep vond ik. Aan de voorkant reden vijf auto's om het verkeer te regelen en om ruimte te maken voor de tocht. Aan hun aanwijzingen werd gewillig gehoor gegeven.

Op de Zocala werden er door verschillende mensen toespraken gehouden en was er ruimte voor cultuur. Toen ik terugkwam na mijn lunch genuttigd te hebben kreeg ik te horen dat er net een massale vechtpartij plaatsgevonden had. Iemand van de politieke partij FPR vertelde dat drie jonge punks een lerares aangevallen hadden en dat ze daarom ingegrepen hadden. Waarom ze dat gedaan hadden kon hij niet vertellen. De jonge punks en de anarchisten waren nog steeds heel boos zodat ik ze maar even met rust liet.

's Avonds toen ik met de anarchisten van VOCAl in hun politiek centrum een maaltijd aan het nuttigen was vertelden ze mij hun kant van het verhaal. David is de woordvoerder van de club. Na de demonstratie van twee jaar geleden heeft hij elf maanden in de gevangenis gezeten. Met onder andere geld uit Nederland heeft hij een advocaat in kunnen huren om weer op vrije voet te komen. Hij mocht namens VOCAL het woordvoeren op het podium. Maar door mensen van de FPR werd hij uitgejoeld als een junk en een opruier. Een lerares in het publiek riep dat hij op moest dondereren, waarop een vrouw van VOCAL hierop antwoorde dat ze dat maar op het podium moest zeggen. De lerares werd hierdoor woedend en sloeg de andere vrouw met een stok. Een aantal jonge punks zagen dit en begonnen de lerares aan te vallen. Aanhangers van de FPR gingen hierop weer in de aanval.

Het is erg teleurstellend dat zo'n massale tocht eindigt met een openlijke ruzie. Maar dat toont ook de zwakte van de beweging aan. Eenheid is er niet in Oaxaca. Het enige gezamenlijke is dat de mensen van de gouverneur af willen, maar hoe en wat dan is een gevaarlijke discussie. Zelfs de anarschisten zaten de hele avond fel te discussiëren. Een aantal vonden dat ze meer aan hun imago moesten doen. Zij vonden dan ook dat het onderkladderen van gebouwen en het plunderen van winkels niet slim is (dit is ook het enige wat in de reguliere media aan de orde kwam). Andere vonden dat iedereen vrij is om te doen wat hij of zij wil en hebben geen boodschap aan de media omdat die toch altijd negatief zullen schrijven.

De strijd gaat inmiddels wel door in de dorpen waar nog altijd nieuwe volkscollectieven opgericht worden. Daarnaast heeft iedereen het over 2010. Dan zal er een nieuwe massale volksopstand plaatsvinden. Er zijn zelfs t-shirts te koop met deze tekst. Wat dat aangaat blijft Oaxaca een broeinest van verzet, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat er een nieuwe opstand zoals die van 2006 plaats zal vinden in de nabije toekomst. Hiervoor zijn de groepen veel te veel verdeeld.

Website: http://www.bicycleproject.org
 

Lees meer over: Oaxaca

aanvullingen
foto's 
christiaan - 27.11.2008 17:22










Hier wat foto's. Misschien was mijn schatting van 300.0000 deelnemers te hoog. Narconews sprak van ruim 65.000.


meer foto´s 
christiaan - 27.11.2008 17:27










meer foto's
nog meer... 
Christiaan - 27.11.2008 17:32










nog meer...
nog twee 
Christiaan - 27.11.2008 17:36







laatste twee
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.