Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
wat de PMOI is: 
Defiance - 22.01.2009 16:49

Iraanse Volksmojahedin
Van Wikipedia, de vrije encyclopedie


De PMOI:
De Iraanse Volksmojahedin (Perzisch: ÓÇÒãÇä ãÌÇåÏíä ÎáÞ ÇíÑÇäý; Mojahedin-e Khalgh (Engels ook Khalq); kortweg MEK), oftewel de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI) is een Iraanse verzetsbeweging dat tot doel heeft het bewind in Iran omver te werpen. De PMOI werd in 1965, door een groep intellectuelen onder leiding van M. Hanifnejad, opgericht om het Sjah bewind omver te werpen. Deze oorspronkelijk marxistisch-islamitisch revolutionaire verzetsbeweging tegen het bewind van de Shah bond na de Islamitische Revolutie de strijd aan met het regime van Khomeini.

Als gevolg van de keiharde onderdrukking die daarop volgde is het resterende kader ondergronds gegaan en naar het buitenland gevlucht. De PMOI heeft de gewapende strijd voortgezet vanuit Irak. In die periode werd het Nationaal Bevrijdingsleger opgericht. Deze werd ondergebracht in kazernes, uitgerust met zware wapens en militair getraind. Na de val van Saddam Hoessein werd dit leger ontwapend en onder toezicht gesteld. In Ashraf City, de thuisbasis van de PMOI in Irak, bevinden zich duizenden verzetsstrijders van de PMOI. Zij werden in 2003 ontwapend door de Amerikaanse coalitiegroepen.

In de afgelopen twee jaar hebben twee rechtbanken in voordeel van de PMOI een uitspraak gedaan. Het Europese Gerechthof, het gerecht van eerste aanleg, sprak op 12 december 2006 uit dat de PMOI onterecht en onwettig op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie staan. Het gerecht van eerste aanleg riep de Raad van Ministers van Europa om de PMOI uit de lijst te schrappen.

Vorig jaar, op 30 november 2007, verklaarde een Britse Rechtbank (POAC) dat de PMOI geen link of banden hebben met terrorisme, en onterecht op de zwarte lijst zijn geplaatst. De rechtbank sprak uit dat de PMOI, door onderhandelingen en door onwettige handelingen op de zwarte lijst is geplaatst.

De Britse regering moet de Iraanse verzetsgroep van haar lijst van van terroristische organisaties verwijderen, zo heeft het Britse Hof van Beroep gisteren (7 mei 2008) bepaald. De PMOI werd door Londen in 2001 op de terreurlijst geplaatst. Een speciale commissie (POAC) verklaarde deze beslissing vorig jaar ongegrond. De regering ging tegen het oordeel van de commissie in beroep, maar na de rechterlijke uitspraak van gisteren zijn er geen juridische mogelijkheden meer voor minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith om de PMOI op de lijst te houden.

De PMOI heeft in het verleden geregeld uitlatingen gedaan over het Iraanse atoomprogrammma. De groep zei zich te baseren op informatie die werd verkregen van Iraanse insiders. In 2002 meldde de Mojahedin dat Iran nucleaire activiteiten ontplooide bij Natanz en Arak en dat bleek later ook te kloppen.

Het Britse parlement heeft de PMOI maandag 23 juni 2008 formeel van de lijst met terreurorganisaties laten verwijderen. De Iraanse verzetsbeweging was in 2001 op de lijst beland. Maar een Brits hof van beroep besliste in mei dat het onjuist was om de groepering op de lijst te houden. Recent, op 23 oktober 2008, besliste het Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg dat de bevroren tegoeden van de PMOI onterecht bevroren zijn.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.