english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Minderjarige scholiere benaderd als informant
NSK - 11.05.2009 19:18

De Nijmeegse politie heeft er geen moeite mee om een minderjarige scholiere in een gevaarlijke situatie te brengen. Dit ervoer de 17-jarige Marieke toen twee agentes onverwacht bij haar op de stoep stonden voor een zogenaamd onderzoek over de kraakbeweging. Voor haar eigen veiligheid mocht ze er met niemand over spreken, werd haar gezegd.

Artikel uit het mei nummer van de Nijmeegse Stadskrant.
Voor eerdere postings op indymedia zie  http://www.indymedia.nl/nl/2009/01/57310.shtml

Politie snuffelt in Nijmeegse kraakbeweging
Minderjarige scholiere benaderd als informant

door Paul Benschop
Op een donderdagavond in november wordt er aangebeld bij Marieke. Ze is op dat moment 17 jaar en nog thuiswonend. Voor de deur staan twee agentes. Marieke is sinds kort actief in de Nijmeegse kraak- en actiebeweging. Om inzicht te krijgen in deze kringen willen beide agentes een vertrouwelijk gesprek met haar„. Mijn moeder en broertje werden min of meer de kamer uitgestuurd”, aldus Marieke.
Het gesprek dat volgt, is weinig diepgaand„. Zij vroegen wat mijn ouders ervan vinden dat ik met kraakacties meedoe, of ik bevriend ben met mensen uit de kraakbeweging en wat ik van kraken vind”.

Aan het begin leggen de agentes uit hoe Marieke in het vizier kwam„. Bij een kraakactie van een leegstaande woning aan de Fransestraat is met mijn telefoon naar de politie gebeld om te vragen of ze leegstand wilden controleren. Ook was ik april vorig jaar aanwezig bij een demonstratie voor het behoud van de Lastpost, het gekraakte leegstaande TPG-gebouw. Daarnaast logeerde ik een korte periode in een gekraakte woning aan de Tweede Oude Hese-laan”.

De agentes vertellen dat ze onderzoek doen naar de kraakbeweging. Om te weten hoeveel en wat voor soort politie naar een kraakpand moet worden gestuurd, vragen ze Marieke hoe het zit met agressie in de kraakbeweging. Marieke: „Eerst dacht ik dat ze agressie tegen krakers bedoelden, maar het bleek juist andersom te zijn”.

Op het eind vragen de agentes aan Marieke of ze vaker met de politie wil praten. Omdat zij niet meteen wil beslissen, wordt afgesproken om nog te bellen. Daarbij drukken zij Marieke op het hart om absoluut niet met anderen over dit gesprek of mogelijke volgende ontmoetingen te praten„. Omwille van mijn veiligheid moest het geheim blijven en mocht ik er niet met anderen uit de kraakbeweging over spreken”.

De dagen erna ontstaan bij Marieke twijfels„. Ik vond het heel raar dat ze geen aantekeningen maakten. Langzaam kreeg ik er een raar gevoel over. Ik heb er uiteindelijk met mijn vriend over gesproken en wat later met mensen uit de kraakbeweging. Enkelen opperden dat het wellicht om een benadering door de Regionale Inlichtingendienst (RID) ging”.

Verklikken
Frank Schoenmaeckers, medewerker van het Nijmeegse Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV), onderschrijft deze vermoedens. „Soms zijn politiemensen nieuwsgierig en de politie kan inderdaad met een onderzoek bezig zijn. Maar ik denk dat dit geval een opzetje van de RID is. Mensen thuis bezoeken, een enquête die geheim moet blijven... Als je werkelijk met een dergelijk onderzoek bezig bent, moet je juist zo veel mogelijk respondenten hebben en moeten er zo veel mogelijk mensen van afweten, zodat iedereen die daar interesse in heeft, eraan kan meewerken”.
In het telefoongesprek dat Marieke ten slotte voert met de politie vraagt ze onomwonden of ze niet met de RID van doen had in plaats van met de politie. Als antwoord volgt dat haar opmerking „een heel eind in de goede richting komt”.

Marieke: „Toen de agentes aangaven dat ik niet met anderen over dit onderzoek mocht praten, snapte ik dat niet goed. De agentes beweerden dat als in de kraakbeweging bekend werd dat ik met de politie sprak, sommigen wellicht anders tegen mij aan gingen kijken of boos op mij konden worden. Zwijgen was volgens hen voor mijn veiligheid het beste. Nadat mijn verhaal naar buiten kwam, merkte ik dat mensen mij juist wilden helpen. Niemand reageerde op een negatieve wijze”.

Hoewel er de laatste jaren weinig berichten over de RID naar buiten komen, is Frank Schoenmaeckers niet verbaasd over de ervaring van Marieke. „Na de kraak van de Lastpost leek de kraakbeweging in Nijmegen weer wat te groeien. Vanuit het pand ontstonden nieuwe activiteiten. Bij de Lastpost merkte je dat er een nieuwe lichting mensen actief werd. Op zulke momenten zie je vaker dat de overheid precies wil weten wat er gaande is”.

Ondanks dat deze benadering voor het OBIV niet uit de lucht komt vallen, blijven nog veel vragen onbeantwoord. „De agentes vertelden Marieke dat het gevaarlijk is wanneer bekend wordt dat zij met de politie praat. Waarom vraag je dan aan iemand van 17 jaar om dat te doen? Als het je werk al is om mensen ertoe te bewegen hun vrienden te verklikken, kies dan mensen uit die ouder zijn en meer levenservaring hebben. Ik vind het bijzonder kwalijk hoe deze minderjarige scholiere midden in haar schoolonderzoeken is benaderd”.

Kamervragen
Sinds zijn oprichting in 1992 houdt het OBIV zich uitgebreid bezig met de werkzaamheden van de RID en zijn voorloper, de PID. In 1998 leidde dit tot het boek ‘Operatie Homerus’. Hierin staat uitgebreid het verhaal over een burgerinformant die voor de overheid in de buitenparlementaire actiebeweging infiltreerde.
Een belangrijke drijfveer voor het werk van het OBIV is een gebrek aan democratische controle op de RID en onduidelijkheid over de bevoegdheden. Schoenmaeckers: „De openbareordetaak van de RID valt onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. De democratische controle op deze taak moet in de gemeenteraad plaatsvinden, de praktijk leert dat dit zelden gebeurt. In 2003 zijn er kamervragen gesteld over deze controle op de RID, maar ik kan mij niet herinneren dat dit door de Nijmeegse gemeenteraad is opgepakt”.

Vanwege alle geheimzinnigheid pleit het OBIV voor zo veel mogelijk openheid van mensen die zijn benaderd door inlichtingendiensten. .Wij vinden het belangrijk dat mensen hun verhaal naar buiten brengen en vertellen wat er is gebeurd. Want iedereen kan zoiets overkomen. Wij roepen mensen op om er in hun eigen omgeving niet al te moeilijk over te doen en zo veel mogelijk opening van zaken te geven. Tegelijkertijd zie je wel dat mensen veel voorzichtiger worden als ze zijn benaderd. Dit is toch een soort spagaat waarin we zitten. Dat mensen wat voorzichtiger worden, daar is natuurlijk niks mis mee. Maar wanneer er paranoia ontstaat, is dit wel vervelend. Het is heus niet zo dat er achter iedere boom iemand van de inlichtingendienst staat.

Toch gaan de twijfels van Schoenmaeckers verder dan het gebrek aan democratische controle. „Bij een hele hoop van dit werk vraag ik mij af wat voor zin het eigenlijk heeft. Ze willen blijkbaar weten of ze met de platte pet of ME naar een kraakpand moeten. Maar ja, als ze dat na al die jaren nog niet weten dan leren ze het nooit en kunnen ze beter ander werk zoeken”.

=+=+=+=+=+=+=+=+=

De Regionale Inlichtingendienst
In Nederland geldt officieel een strikte scheiding tussen enerzijds politiediensten en anderzijds inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Beide hebben andere bevoegdheden en andere verantwoordelijkheden. Naast de landelijke Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn er ook Regionale Inlichtingendiensten, de RID's. De RID in Gelderland-Zuid behoort met acht medewerkers relatief (naar regio- en korpsgrootte) tot de grotere van Nederland.

Iedere RID heeft twee taken. De eerste is informatie verzamelen in het kader van de (regionale) openbare orde zoals rondom demonstraties, voetbalwedstrijden en andere grote evenementen. Als tweede taak verrichten RID's werkzaamheden voor de AIVD en vormen zij de lokale ogen en oren van de AIVD. De AIVD dient, kort gezegd, de staatsveiligheid te garanderen.

Beide taken worden binnen de RID door dezelfde personen uitgevoerd. Daardoor hebben RID-medewerkers twee petten op. De openbare orde is een politietaak en valt onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. De AIVD-taak wordt onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken verricht.

Daarnaast is er een verschil in bevoegdheden. Voor hun AIVD-werkzaamheden staan de RID's verdergaande bevoegdheden ter beschikking dan wanneer zij voor hun openbareordetaak informatie verzamelen. Als politieagent daarentegen beschikt de RID over aanhoudingsbevoegdheid en mag een agent bijvoorbeeld een vuurwapen dragen. Dat is voor een AIVD-er absoluut niet weggelegd.

Hier wringt de schoen. Omdat AIVD-taken en politiewerk andere bevoegdheden en verantwoordelijkheden kennen, dienen beide werkzaamheden en de hierbij verzamelde informatie officieel van elkaar gescheiden te zijn. Maar hoe reëel is het om te verwachten dat iemand op bijvoorbeeld maandag en woensdag met de AIVD-pet op informatie vergaart maar op dinsdag met de politiepet op doet alsof deze informatie er niet is? .

Website: http://www10.antenna.nl/nsk/index.php?id=01&url=mei09
 

Lees meer over: media vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Operatie Homerus 
pdf - 11.05.2009 20:19




In het boek ‘Operatie Homerus’ wordt een eerdere Nijmeegse benadering uitgebreid uit de doeken gedaan.
Dit is online te lezen op  http://squat.net/archiv/nl/operatie_homerus.pdf


Website: http://www10.antenna.nl/nsk/index.php?id=01&url=mei09
 
Infiltratie 
Autonoom - 11.05.2009 21:41

Hoop dat de NSK zelf het interview heeft gedaan, want het format lijkt veel op dat wat in een stuk van 024 stond van wat jaren geleden. Tenzij het format voor benadering iedere keer hetzelfde is, met dezelfde type basiszinnen. Uiteindelijk gaat het er een stuk gerafineerder aan toe bij het infiltreren dus indien dit stuk niet zelf gedaan is kan het ook spanning en angst creeeren, waarbij dit soort verhalen het middel zijn, zonder dat de incidenten ooits hebben plaatsgevonden. Overigens zijn er natuurlijk een paar beruchte infiltratiepogingen, waaronder die bij de Verhofstadt groep, die volgens sommige (waaronder de aivd zelf) bijdroeg aan de radicalisering van de groep en o.a. mogelijk de dood van Theo van Gogh. Uiteindelijk blijft ook de vraag wie infilteert bij welke groepen met welke belangen en tenslotte zijn er natuurlijk de private buro's die infiltreren maar waarvoor niemand, behalve de verguningverstrekkers, rekenschap afleggen.

The Struggle Continues!
Verhofstadt-groep???????? 
-correctie- - 12.05.2009 01:48

De Verhofstadt-groep bestaat niet (of is nog niet bekend bij het grote publiek....)

Aangezien je het verderop in de tekst over Theo van Gogh hebt, lijkt het me dat je de Hofstad-groep bedoelt:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hofstadgroep

En dat moet je niet verwarren met Guy Verhofstadt. De vorige Belgische premier.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Verhofstadt.

Succes iedereen in NMGN!
(en iedereen verder in de wereld natuurlijk ook)


Aanvulling 
B-bloc - 12.05.2009 17:10

Wou even aanvullen dat betreffende de 1 Mei demonstratie in Den Bosch ook door 2 "agenten" echter in burgerkleding geinformeerd is bij verschillende kraakpanden / personen. Dit ging in principe ook op een misleidende manier.
Overgenomen van site Nijmeegse Stadskrant 
Max van Wel - 12.05.2009 21:55

Bovenstaand artikel is 22 april 2009 al verschenen in De Nijmeegse Stadskrant en met knippen en plakken gehaald van de website van De Nijmeegse Stadskrant, inclusief enkele typografische fouten bij leestekens.

Bij dat knippen en plakken is onderaan de vermelding weggevallen dat de naam Marieke op verzoek is gefingeerd.

Daarbij komt nog dat de in De Nijmeegse Stadskrant gepubliceerde foto hier zonder toestemming van de maker wordt gebruikt.

Nu sta ik als maker van de foto sympathiek tegenover Indymedia en ga ik niet meteen een schadevergoeding claimen.

Maar ik verzoek de door mij gemaakte foto wel te verwijderen zolang daarover geen overleg is gepleegd en ik geen uitdrukkelijke toestemming heb gegeven.

Het is natuurlijk goed dat op Indymedia aandacht wordt gegeven aan belangwekkende artikelen die elders verschijnen, bijvoorbeeld door ernaar te verwijzen. Maar domweg herplaatsen van wat al in een ander medium is gepubliceerd, is dacht ik toch niet de bedoeling.

Max van Wel


E-Mail: nsk@antenna.nl
Website: http://www.antenna.nl/nsk
 
activist 007 
Paul B - 12.05.2009 22:01

Het interview is niet ge-copy-pasted van de Activist 007 uit 2001 zoals wordt gesuggereerd. Dit is een nieuw interview met een ander persoon naar aanleiding van een nieuwe geval. Wel in dezelfde stad en ook dit werd de activist(e) begeleid door Obiv.
Dit verhaal heeft overigens wel een ander format. De oude activist 007 was een letterlijke uitwerking van de gesprekken tussen Frans en de BVD, aangevuld met een aantal achtergrond artikelen geschreven door Obiv. In dit geval betreft het een interview.

Mocht je de oude Activist 007 willen nalezen (zeker de moeite waard!), deze staat online op
www.squat.net/nijmegen/bvd

Website: http://www.squat.net/nijmegen/bvd/
 
aanvullend... 
MM - 07.06.2009 06:39

Nu we toch op diverse raakvlakken bezig zijn:

 http://wikiresear.ch/Louis_Hofstad#Overheid_moet_eigen_rol_bij_.27terreur.27_niet_verdoezelen.2C_NRC.2C_3_November_2005
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.