english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
G8 Italië: Oproepen tot 'wijdverspreide acties'
globalinfo.nl - 17.06.2009 19:07

Oproep van "L'Aquila en de anderen" om overal acties te voeren tegen de 'verantwoordelijken voor de crisis' in de week van de G8-top.








(Opgemaakte versie:  http://www.globalinfo.nl/content/view/1893/1/)

Na het plotselinge besluit van Berlusconi om de G8-conferentie niet op een militaire basis op een afgelegen eilandje te houden, maar midden in Italië (zie eerder bericht  http://www.globalinfo.nl/content/view/1878/30/), kwam de Italiaanse tegenbeweging wat aarzelend op gang. In afwachting van een landelijke vergadering op 21 juni in L'aquila, zijn de eerste oproepen om aan het verzet deel te nemen nu gelanceerd.

Landelijk Overleg in L'Aquila

de G8-top zelf zal geschieden in de marechaussee-kazerne van Coppito, net noordelijk van L'Aquila (een stad van zo'n 70.000 inwoners op zo'n 100 kilometer oostelijk van Rome  http://en.wikipedia.org/wiki/L%27Aquila). Het gebied is op 6 april getroffen door een zware aardbeving die driehonderd mensen het leven kostte en duizenden dakloos heeft gemaakt. Er zijn nog steeds omvangrijke tentenkampen, onder ander in Coppito zelf.

Berlusconi had gehoopt zich extra populair te maken door de top daarheen te halen en daarmee volgens hem een kapitaalsinjectie voor het gebied. Ook verklaarde hij ervan overtuigd te zijn dat demonstranten het niet zouden wagen naar zo'n rampgebied te komen om daar een rel te schoppen. Maar een deel van de getroffen bewoners heeft zich tegen de regering gekeerd, en er zijn geluiden die aanduiden dat het aantal nu snel groeit. ( http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/248639/2009/06/17/L-Aquila-is-geloof-in-Berlusconi-totaal-kwijt.dhtml)

Op Sardinië, waar de top eerst bij gehouden zou worden, waren eerder al actie-vergaderingen geweest en werd een tegentop gepland (die nog steeds door zal gaan). Na de verplaatsing naar L'Aquila, werd daar op 1 juni een bijeenkomst gehouden van tegenstanders van de G8. Daarbij werd onder andere de verklaring van "L'Aquila en de rest" overeengekomen, waarin verklaard werd dat men tegen de G8 is en tegen de instrumentalisering door Berlusconi van de slachtoffers van de aardbeving. Ook wordt gewezen op de nefaste gevolgen van het economische beleid van Berlusconi en de G8 dat lokaal voert tot armoede, milieuschade en onzekerheid(Zie hier de originele tekst  http://www.epicentrosolidale.org/?p=6353 en een Duitse vertaling:  http://www.gipfelsoli.org/Home/L_Aquila_2009/7278.html). De verklaring roept op tot "breed verspreide mobilisaties in alle steden, gericht tegen de verantwoordelijken voor de crisis." "Alle sociale werkelijkheden en die in bewegingen worden uitgenodigd dit voorstel over te nemen waarin wijd verspreidde teleurstelling en radicaliteit tot uitdrukking gebracht worden, zoals al in de komende dagen bij lokale initiatieven te zien zal zijn". De tekst doelt op protesten tegen thematische bijeenkomsten zoals rond de G8-ministers van onderwijs in Turijn te zien was, en bij andere G8-ministers-bijeenkomsten. Ook verwijst de tekst naar de reeds geplande demonstratie tegen de militaire basis in Vicenza op 4 juli.

Welke acties in het aardbevingsgebied en in L'Aquila zelf plaats zullen vinden (volgens de oproep "broedplaats voor een nieuw model van militarisering van de rampenbestrijding") zal later door bewoners bepaald worden. Maar de nationale en internationale mobilisering tegen de G8 wordt in ieder geval vanuit L'Aquila gesteund. Meer details zullen op de algemene vergadering van 21 juni besloten worden.

Besluit NoG8-netwerk Rome

(vertaling van delen van de tekst)
Het NoG8 netwerk van de stad Rome ondersteunt de oproep "L'Aquila en de rest tegen de G8", die overeengekomen werd bij een landelijke vergadering op 1 juni in L'Aquila.

Het netwerk in Rome ondersteunt de oproep om de 'mobilisaties te verspreiden' gedurende de eerste week van juli tot aan de dagen dat de topconferentie van de regeringsleiders, die in Coppito gehouden zal worden en de mondiale economische crisis zal bespreken. Deze 'verspreide mobilisatie' zal ook de landelijke demonstratie beslaan, die al gepland was op 4 juli in Vicenza tegen uitbreiding van de Amerikaanse militaire basis 'Dal Molin'.

Het NoG8 netwerk van Rome roept op tot een "dag van welkom aan de machtigen der aarde" op 7 juli, als de internationale delegaties door Rome zullen rijden op weg naar Coppito. Zo'n 'welkomdag' zal de vorm krijgen van verspreide initiatieven en 'sociale anti-crisis pleinen' onder de leus "we zullen niet voor jullie crisis betalen, we zullen jullie crisis zijn".

Ten slotte, vooropgesteld dat besluiten genomen zullen worden op het volgende landelijke overleg van 21 juni in L'Aquila over initiatieven die daar in dat gebied gedurende die dagen, roept het netwerk van Rome op om een 'kaart van de crisis' in te vullen die plekken aangeeft in heel Italië, in Europa en binnen de 'Club van de Grote Jongens, met kleuren en daden van bevrijding gedurende de dagen van de topconferentie van de machtigen der aarde, dus van 8 tot 10 juli.

Coppito

Coppito is een dorpje net buiten ten noordwesten van L'Aquila, waar de grootste politieacademie van het land ligt, tevens kazerne voor de verfoeide 'belasting en grenspolitie'. Op het terrein van 48 hectare (waar al 1500 videocameras hangen) zal de G8-top zijn. Er kunnen helikopters en kleinere straalvliegtuigen landen. Voor de g8-top wordt gerekend op 3000 afgevaardigden (en hun assistenten) en nog eens 3000 journalisten, terwijl er 16.000 politieagenten ingezet zullen worden. (voor meer details zie:  http://www.gipfelsoli.org/Texte/L_Aquila_2009/G8_2009_english/7010.html

Wat staat er op de agenda? Officieel dit:  http://www.g8italia2009.it/G8/Home/G8-G8_Layout_locale-1199882116809_VersoIlVerticeG8.htm
Crisis (of zoals ze het noemen "opportunities to rethink the global economy's ground rules", Afrika, het milieu. etc.) In werkelijkheid; hoe voortgaan met business as usual. Ze maken zich daarbij wel zorgen over hun imago en positie, gezien dat als eerste punt genoemd wordt "Making the G8 More Representative and More Efficient". Dat zullen ze ook wel moeten, want ze worden aan alle kanten voorbij gelopen door de G20 en de BRIC (opkomende economieën Brazilië, India, Rusland en China) die net ook een eerste onafhankelijke top hebben gehad.

BRIC en Lecce
Het interessante van de BRIC-top was dat die onder meer
 http://rothkopf.foreignpolicy.com/posts/2009/06/15/the_brics_and_what_the_brics_would_be_without_china
enkele dagen na de top van de G8-ministers van Financiën plaatsvond. De Financiële pers merkte op dat die ook veel belangrijker was.  http://www.fembusiness.nl/web/artikelSmal/45256/De-echt-belangrijke-top-is-op-16-juni.htm

Mo*:  http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=25392&cHash=16ece4a850

De G8-ministers van Financiën kwamen afgelopen weekend bijeen in Lecce, een stad helemaal in de hak van de Italiaanse laars. Daar waren ook protesten  http://www.nog8lecce.org/home/ met een paar duizend demonstranten terwijl de stad in een spookstad was veranderd omdat alle winkels dicht waren gegaan en veel straten door de politie afgesloten waren.

De ministers wilden de bijeenkomst vooral gebruiken om leuk nieuws over de economie naar buiten te brengen, zoals dat de crisis binnenkort voorbij zou zijn en ze alles onder controle zouden hebben. Maar dat werd door weinigen serieus genomen en de beurskoersen reageerden in ieder geval niet positief.

Officiële verklaring:  http://www.america.gov/st/texttrans-english/2009/June/20090615144154xjsnommis0.8829571.html?CP.rss=true

Guardian Over G8 in Lecce
 http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8557961

Over internationale mobilisaties om aan te sluiten bij de G8-protesten in Italië, is nog weinig bekend. Wel is er in Berlijn op 4 juli een demonstratie gepland.  http://www.gipfelsoli.org/Home/7241.html
In Nederland voorlopig slechts hier en daar een info-bijeenkomst, zoals volgende week woensdag 24 juni in het Target Café in Amsterdam (Overtoom 301, 20.00 uur  http://ot301.nl/)

Meer info in Italie:  http://www.globalproject.info/
 http://abruzzo.indymedia.org/
Nederland:  http://www.globalinfo.nl



 

Lees meer over: G8 globalisering

aanvullingen
Nederland? 
classstruggleanarchist - 17.06.2009 19:33

Zijn dr nog (groepen) mensen bezig iets te organiseren in nederland?

if so, stuur me een mailtje, zou graag mee willen helpen/denken

E-Mail: Dylan__Paauwe__88@hotmail.com
naar de G8 
UA - 17.06.2009 23:19

Er zijn Universitaire Activisten uit Amsterdam die die kant op gaan, maar niet een reis gaan organiseren oid.
hou www.universitaireactivisten.nl in de gaten of mail even.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.