english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Iran: wie is de democratie aan het bedriegen?
Steve Weissman - 19.06.2009 19:18

Kijkend naar de demonstranten in Teheran, hebben veel Amerikanen een sterk gevoel van empathie, vreugde en hoop. Ik deel nadrukkelijk deze gevoelens, vooral sinds ik uit eerste hand weet welk gevaar de demonstranten lopen die de door de regering gestuurde misdadigers op motorfietsen, de provocateurs en de geheime politie tegemoet treden.

Maar niets van dit alles zou ons moeten verblinden voor de waarschijnlijkheid dat onze eigen (Amerikaanse) regering zich gevaarlijk aan het mengen is in de binnenlandse aangelegenheden van Iran en speelt met de levens van deze demonstranten. In 2007 berichtte ABC nieuws dat president George W. Bush een geheime “presidentiële bevinding” had ondertekend die de CIA machtigt een geheime operatie in stelling te brengen om de Iraanse regering te destabiliseren. Volgens huidige en voormalige functionarissen van de inlichtingendienst omvatten deze operaties “een gecoördineerde campagne van propaganda uitzendingen, de plaatsing van negatieve kantenartikelen, en de manipulatie van Irans valuta en internationale transacties in het bankwezen.”

In het woordgebruik van een spion was dit een herziene versie van de destabilisatiecampagne die de CIA eerder had gebruikt om de progressieve regering van Salvador Allende in Chili omver te werpen.

Het plan had de sterke ondersteuning van vicepresident Dick Cheney, nationale veiligheidsadviseur Steve Hadley en waarnemend nationale veiligheidsadviseur Elliot Abrams. Zoals ABC opmerkte was Abrams eerder schuldig bevonden door informatie achter te houden aan het Congres over de inspanningen om de Sandinistische regering in Nicaragua te destabiliseren tijdens de Iran-contra affaire in de jaren 80.

ABC nieuws berichtte ook dat naar onafhankelijkheid strevende milities van militante Soennitische stamleden vanuit de niet-Perzische Baluchi regio van Iran door Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten werden gesteund. De groep – Jundallah (Soldaten van God) – voerden dodelijke invallen uit in Iran vanuit bases in de Pakistaanse provincie Baluchistan. Fondsgelden hiervoor werden naar verluidt doorgesluisd via Iraanse ballingen met connecties in Europa en de Golfstaten.

Amerikaanse functionarissen ontkenden “directe sponsoring” van Jundallah, maar gaven toe sinds 2005 geregeld contacten te hebben met Jundallah’s jongerenleider Abd el Malik Regi, waarvan wijd en zijd bekend is dat hij betrokken is bij heroïnehandel vanuit Afghanistan.

“Ik denk dat iedereen in de regio weet dat er al een gevolmachtigde oorlog aan de gang is met de VS, die anti-Iraanse elementen in de regio alsmede oppositiegroepen binnen Iran steunen,” zegt Vali Nasr, beleidsmedewerker voor Midden-Oosten studies bij de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.

“En deze geheime actie wordt nu geëscaleerd door de nieuwe Amerikaanse instructie, en dat kan zeer snel leiden tot Iraanse vergelding met mogelijk een daaropvolgende cyclus van escalaties.”

Seymour Hersh van The New Yorker bevestigde later het verhaal en berichtte dat de presidentiële bevinding, gefocust op “op het ondermijnen van Irans nucleaire ambities en het trachten de regering te ondermijnen door regimeverandering.”

Hij berichtte ook dat het door de Democraten gecontroleerde Congres tot US$400 miljoen had goedgekeurd om de destabiliseringscampagne te sponsoren. “De geheime activiteiten brengen steun mee aan de minderheid van Ahwazi Arabieren en Baluchi groepen en andere dissidente organisaties, ” zei Hersh.

“De ironie is dat we weer aan het samenwerken zijn met Soennitische fundamentalisten, net als wat we deden in het Afghanistan van de jaren tachtig van de vorige eeuw,” schreef hij. Ramzi Yousef, die beschuldigd werd voor zijn rol bij de aanslag op het World Trade Center in 1993, en Khalid Sheikh Mohammed, die beschouwd wordt als een van de planners van de aanslagen van 11 september, zijn Baluchi Soennitische fundamentalisten.”

Voorwaarts flitsend naar het nieuwe presidentschap van Barack Obama. Heeft hij en zijn CIA baas Leon Panetta de destabiliseringscampagne stopgezet? Niet dat ik heb kunnen vinden. De voortekenen zijn onheilspellend. Alles wijst erop dat het Team Obama verknocht blijft aan de Bush-Cheney-Abrams destabilisatie van Iran.

De kwestie kwam de afgelopen paar weken in een kritieke fase. Obama wilde het Iraanse regime naar de onderhandelingstafel brengen, en de regering wist door geleerden als Selig Harrison dat de ayatollahs een signaal wilden dat de nieuwe president zou stoppen met het steunen van terroristen binnen Iran. De kans om dat signaal uit te zenden kwam eind mei toen Jundallah een zelfmoordaanslag opeiste die 25 mensen doodden en 125 anderen verwonden bij een prominente Shi’itische moskee in de zuidoostelijke stad Zahedan. Zowel het Witte Huis als het State Department keurde de aanslag onmiddellijk af en ontkende enige betrokkenheid bij wat Obama’s woordvoerder Robert Gibbs expliciet “recente terroristische aanslagen binnen Iran” noemde.

Verscheidene nieuwsartikelen berichtten vervolgens dat de regering aan het overwegen was om Jundallah te plaatsen om de lijst van terroristische organisaties, hetgeen een signaal zou afgeven van een belangrijke verschuiving in het Amerikaanse beleid. Maar plotseling krabbelde de Amerikaanse regering terug om de groep als terroristische groep aan te duiden of iets dergelijks dat zou duiden op het stoppen van de destabilisatiecampagne.

In de aanloop naar de Iraanse verkiezingen daarentegen verscherpte Washington zijn propagandacampagne. Volgens Ken Timmerman, de uitvoerend directeur van de rechtse Stichting voor Democratie in Iran, koos de Perzische dienst van Voice of America (VOA) duidelijk partij voor de anti-Ahmadinejad kandidaat Mir Hossein Mousavi en tegen de dissidente groepen die de gehele verkiezingen wilden boycotten, de houding die de voorkeur had van Timmerman.

Timmerman beweert dat de VAO zendtijd weigerde aan de groepen die een totale verkiezingsboycot nastreefden, terwijl er uitgebreid bericht werd gegeven over een geheime fatwa die de Mousavi campagne beweerd te hebben ontdekt, een fatwa die bureaucraten bij het ministerie van binnenlandse zaken aanmoedigden om alles in het werk te stellen om Ahmadinejad verkozen te krijgen.

Timmerman zag ook de stigmatisering van Mousavi’s “groene revolutie” als bewijs dat de Amerikaanse regering zijn National Endowment for Democracy aan het gebruiken was om de voormalige premier te steunen.

“De National Endowment for Democracy heeft in het afgelopen decennium miljoenen dollars uitgegeven voor het promoten van de ‘kleuren’ revoluties, zoals in de Oekraïne en Servië waarvoor politieke werknemers in moderne communicatie en organisatietechnieken werden geschoold,” schreef Timmerman op de rechtse site newsmax.com. “Een deel van dat geld blijkt in handen te zijn gekomen van pro-Mousavi groepen, die banden hebben met NGOs buiten Iran die fondsen krijgen van de National Endowment for Democracy.”

Het is onmogelijk na te gaan hoeveel overheidsgeld naar deze groepen is gegaan, daar het Amerikaanse Congres de National Endowment for Democracy opzettelijk heeft verboden om openbaar te maken hoe het geld van de belastingbetaler wordt besteed. Om te voorkomen dat meer Iraanse demonstranten worden vermoord zal het Congres om te beginnen enkele taaie vragen moeten stellen over de fondsgelden voor Mousavi’s “groene revolutie”.

Een andere aanwijzing die het waard is te beschouwen: Het State Department wist op de een of andere manier dat de sociaal-netwerkende site Twitter van plan was om eerder deze week wegens onderhoud te sluiten, in een tijdsperiode die tijdens een ochtend in Teheran zou vallen. Dus, zoals de Washington Post inbracht, vroeg het State Department Twitter om het geplande onderhoud te vertragen “om ontwrichtende communicatie onder technisch snuggere Iraanse burgers te vermijden als zij de straten opgingen om te protesteren tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad.”

[…]

Zijn de voortekenen die ik lees een sluitend bewijs dat de regering Obama vastbesloten was over regimeverandering? Niet sluitend, maar er zijn veel aanwijzingen in die richting, vooral nu veel uitermate achtenswaardige geleerden suggereren dat Ahmadinejad waarschijnlijk met een grote meerderheid van de uitgebrachte stemmen heeft gewonnen.

Ahmadinejad is een erge bad guy. Maar onze oppositie naar hem rechtvaardigt geen inmenging in de verkiezingen van een ander land en onderwijl “universele democratische waarden” blijven verkondigen.

=
Dit artikel is een vertaling van een artikel dat donderdag 18 juni 2009 is verschenen op de website truthout: Iran: Who's Diddling Democracy? By: Steve Weissman -
 http://www.truthout.org/061809J

Vertaling: Henk van der Keur, d4net



Website: http://www.truthout.org/061809J
 

Lees meer over: globalisering media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Link naar bedoelde vertaling 
MM - 21.06.2009 10:29

Iran: wie is de democratie aan het bedriegen?
Vrij, 2009-06-19 16:13 — Henk
door Steve Weissman, 18 juni
 http://www.d4net.nl/node/549
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.