english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Staatsgreep in Honduras
Latinos Locos - 29.06.2009 03:39

President Manuel Zelaya van Honduras is afgelopen zondag 28 juni aangehouden door militairen. Er is een staatsgreep in Honduras.

staatsgreep Honduras
staatsgreep Honduras

Zondag 28 juni hebben militairen van het Hondurese leger de president van het land, Manuel Zelaya, aangehouden. Dit gebeurde enkele uren voordat de stembussen zouden opengaan voor het referendum over de mogelijkheid tot grondwetswijziging. De arrestatie vond plaats in de presidentiële woning. Zelaya werd door het leger naar een militaire basis gebracht, waarvandaan hij naar Costa Rica is vervoerd. Daar heeft de president politiek asiel gevraagd.

In zijn eerste verklaringen vanuit dit land beweert Zelaya dat hij het slachtoffer is van een “gewelddadige ontvoering” en dat hij is verraden door een “complot van militairen”. Kortom, de recente verontruste verklaringen van de president zelf en van verschillende Hondurese sociale organisaties dat er mogelijk een staatsgreep op komst was, zijn werkelijkheid geworden.

De zenders van de staatstelevisie en van Maya TV zijn uit de lucht gehaald. De staatszender TV 8 deed een uur voordat ze zou sluiten een oproep aan de bevolking om zich te verzamelen rondom de presidentswoning. De laatste woorden van de zender waren: “het lijkt erop dat de militairen hierheen komen”. Er zijn verklaringen dat zo’n 1.000 personen de presidentswoning genaderd zijn, maar militairen hebben de bevolking de toegang tot de plek versperd. Volgens sommige Hondurese kranten is de situatie in de hoofdstad relatief rustig, maar de militairen mobiliseren zich in de straten van de hoofdstad in tanks. Volgens de pers zijn er op verschillende plaatsen in Tegucigalpa rookgordijnen waargenomen. Het persagentschap Reuters meldt dat de politie traangas heeft ingezet tegen aanhangers van Zelaya die proberen bij de presidentiële woning te komen. Boven de hoofdstad vliegen militaire helikopters en vliegtuigen. Radiozenders riepen de bevolking op in huis te blijven en de kalmte te bewaren. Tegelijkertijd viel in verschillende regio’s en steden de elektriciteit uit.

Conflict
President Manuel Zelaya won de presidentsverkiezingen van 2006 voor de Partido Liberal (PLH). Zelaya, een populistische liberaal van goeden huize, had zich ten doel gesteld de armoede, corruptie en het geweld in zijn land te bestrijden. Hij heeft zware kritiek geleverd op de Hondurese oligarchie waarvan het leger gedurende de hele geschiedenis van het land de politieke en economische belangen heeft verdedigd. Honduras is met een bevolking van 7,2 miljoen inwoners een van de armste landen van Latijns-Amerika. Zelaya heeft Honduras lid gemaakt van de ALBA (het Bolivariaanse alternatief voor Latijns Amerika, gestimuleerd door Venezuela ), de politiek van Bush veroordeeld en de blokkade van Cuba afgewezen. Het heeft hem de sympathie van de progressieve presidenten van Latijns-Amerika en van de Hondurese sociale organisaties opgeleverd. Anderzijds reageerde de oppositie door haar belangen te blijven verdedigen en zij heeft zich verhard in haar acties tegen de regering.

Zelaya had de Hondurese bevolking opgeroepen voor een referendum op 28 juni tijdens de algemene verkiezingen van 29 november om groen licht te krijgen een vierde stembus te openen. Hierbij ging het om de vraag of de Hondurezen instemmen met een hervorming van de grondwet, op zodanige wijze dat een herverkiezing van de president mogelijk zou worden. Deze mogelijke hervorming vormt echter een bedreiging voor de oppositie en voor de belangen van economisch machtige groepen en families die al decennia lang Honduras overheersen. Met deze hervorming zegt Zelaya de democratie en de economie in zijn land te willen veranderen.

De Hoge Raad voor de Verkiezingen, het Openbaar Ministerie, het Nationaal Congres, de strijdkrachten, de katholieke kerk en de meerderheid van de media hebben zich uitgesproken tegen het referendum. Zij beschuldigen de president ervan dat zijn werkelijke intentie is om na 2010 aan de macht te kunnen blijven. Momenteel zegt de grondwet namelijk dat een president slechts vier jaar aan de macht kan blijven zonder herkozen te kunnen worden. Desondanks heeft president Zelaya besloten het referendum door te laten gaan en volgens de Hondurese democratische grondwet staat hij hierin volledig in zijn recht en zijn actie is dus volkomen legaal.

Dinsdag 23 juni verklaarde het leger het referendum illegaal. De volgende dag ontsloeg de president de generaal van het leger Romeo Vásquez. Op donderdag heeft het leger de hoofdstad Tegucigalpa ingenomen en het hooggerechtshof het bevel gegeven de generaal weer in functie te plaatsen.

In verband met de dreigende staatsgreep van de kant van de militairen deed de president een oproep aan zijn aanhangers, die vanuit verschillende hoeken van het land waren toegestroomd, om zijn ambtswoning te beschermen. In een interview met de Spaanse krant El País verklaarde de president op 27 juni dat hij de controle heeft over het leger. “Ik heb controle, zolang ik geen orders geef die de rijken zullen benadelen” zo verzekert hij. De president verklaarde dat in het samenzweringsproces “het Hof drie resoluties heeft opgesteld om het referendum van zondag illegaal te verklaren. Het Congres heeft getracht mij incompetent te laten verklaren. Ik werd geestelijk gestoord verklaard, iets wat mijns inziens niet strookt met de werkelijkheid. Dit deden ze om daarna de strijdkrachten te kunnen vragen een staatsgreep te plegen.”


Internationale en nationale veroordeling
Enkele dagen geleden heeft Manuel Zelaya aan de OAS (de Organisatie van Amerikaanse Staten) gevraagd om in te grijpen en de democratie in het land te beschermen. De organisatie heeft toen al ingestemd een commissie te sturen die het conflict zou onderzoeken. De dag van de staatsgreep heeft de secretaris-generaal van de OAS een spoedvergadering belegd om de situatie te analyseren en “de democratische stabiliteit” in Honduras te waarborgen.

De president van Venezuela, Hugo Chavez, heeft de staatsgreep scherp veroordeeld en heeft gezegd dat hij al het mogelijke zal doen om zich ertegen te verzetten. Evo Morales heeft zich in een brief aan Zelaya al solidair getoond. De Europese Unie sprak via Jan Kohout, minister van buitenlandse zaken van de Republiek Tsjechië, over een onacceptabele schending. Costa Rica, het land dat politiek asiel aan Zelaya verleent, heeft de staatsgreep en de manier waarop de president door de militairen het land werd uitgezet, veroordeeld. De regering van de Verenigde Staten heeft in een kort communiqué van president Obama haar veroordeling van de arrestatie van Zelaya uitgesproken en de militairen opgeroepen de democratie te respecteren, maar sprak niet van een staatsgreep. In een vraaggesprek met de Spaanse krant El País de dag voor de staatsgreep toonde Zelaya zich dankbaar tegenover Washington. “Dat ik hier nog ben is dankzij het feit dat de Verenigde Staten de staatsgreep niet steunde” en hij verzekerde dat “hier alles in gereedheid was om een staatsgreep te plegen en dat wanneer de ambassade van de Verenigde Staten het had goedgekeurd, er een staatsgreep was geweest. Maar de ambassade van de Verenigde Staten heeft de staatsgreep niet goedgekeurd”. Zelaya heeft al vanuit Costa Rica laten weten dat hij de absolute veroordeling van de staatsgreep door de Verenigde Staten verwacht. De ambassadeurs van Venezuela, Cuba en Nicaragua waren eveneens enige uren ontvoerd en verklaarden na hun vrijlating, geslagen en vastgehouden te zijn geweest. Vertegenwoordigers van Hondurese sociale bewegingen als Via Campesina en Copihn hebben de staatsgreep veroordeeld en opgeroepen de democratie die door de regering van Zelaya werd vertegenwoordigd, te verdedigen.


Bronnen
Telesur
El Pais
La Nacion
Radio Es Lo de Menos

- E-Mail: info@noticias.nl Website: http://www.noticias.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Stand van zaken 
MM - 29.06.2009 05:11

Er zijn net gevechten uitgebroken rond het presidentieel paleis en er wordt geschoten op demonstranten.

Zelaya is onderweg naar Managua.

Morgen is een algemene staking uitgeroepen door de vakbonden. Ook wil men 50.000 arbeiders naar de grens met Nicaragau, om Zelaya op te halen.

Vorig jaar waren er coupplannen in Honduras d.m.v. emails die men verzond om Zelaya te wippen. De reactie van Ortega daarop was toen dat hij dan onmiddelijk Honduras zou binnenvallen.

(MM: als Obama niet snel wat weet te regelen, wordt Zelaya morgen mogelijk opgehaald door "50.000" arbeiders en voorien van wapens uit Nicaragua)

Ortega zegt dat zijn ambassadeur spoorloos is, na te zijn gekidnapt door de SOA militairen (de generaal is een SOA lid).

Cesar Harm -president "Verenigd Links"- is vermoord
 http://www.radioeslodemenos.org/?p=281
militaire bewegingen + live feed TV 
MM - 29.06.2009 06:22

Twitter: Confirman movimientos militares en la frontera con Nicaragua en Televicion Nacional.
(militaire bewegingen aan grens met Nicaragua)

live feed Nica TV:
 http://www.ustream.tv/flash/live/610326
radio uit Chinandega (grens Honduras) 
MM - 29.06.2009 15:53

 http://www.ustream.tv/channel/Radio-Veritas-en-vivo

Radio uit Chinandega, de Nicaraguaanse provincie aan de Pacific, die grenst aan Honduras.
Tegenstrijdige berichtgeving 
Autonoom - 29.06.2009 17:34

De internationale media focussed op wat Obama zegt en niet wat de ambtenaren doen, verder spreekt CNN etc over slechts een paar honderd burgers die zich uitspreken tegen de coup en hebben het niet over de steun van arbeiders en sociale beweging. Er wordt gesteld dat men zelfs blij is met wat is gebeurd.

Zijn er wellicht beelden of verklaringen uit civil society Honduras die dit tegenspreekt en die gepost kunnen worden?

The Struggle Continues!
Verklaring Via Campesina 
globalinfo - 29.06.2009 18:09

Solidariteit met de Hondurese leden van Via Campesina

Dringende oproep

De afgelopen paar maanden hebben basisorganisaties in Honduras samen met president Manuel Zelaya Rosales gewerkt aan de voorbereidingen van een landelijke volksraadpleging over mogelijke hervormingen van de grondwet, die op 28 juni 2009 uitgevoerd zou moeten worden. Op 05.00 uur vanochtend (zondag 28 juni) hebben de strijdkrachten van Honduras een verrassings staatsgreep uitgevoerd tegen President Zelaya, waarmee de democratische aspiraties van de Hondurese bevolking
abrupt onderbroken werden. Vanaf het moment dat het nieuws bekend werd, begonnen basisorganisaties in Honduras, waaronder degenen die bij La Via Campesina hoorden, de straat op te komen om te eisen dat de democratisch gekozen President terug in zijn ambt gezet wordt en alle machten terugkrijgt waar hij wettelijk toe gerechtigd is.

De regering van President Zelaya heeft de rechten beschermd van arbeiders en boeren. Ook heeft hij aansluiting gezocht bij het Bolivariaanse Alternatief voor de Americas (ALBA) en in het algemeen een beleid gevoerd dat in het voordeel was van agrarische familiebedrijven in Honduras.

De gebeurtenissen van de afgelopen uren zijn wanhopige daden van de rijke elite en de conservatieve rechtervleugel om hun belangen te behouden, evenals die van de grote transnationale ondernemingen. Om dat te bereiken schakelen ze de strijdkrachten in en andere publieke instellingen, waaronder het parlement, staatsministeries en neoliberale nieuwsmedia.

Gezien deze laakbare daden, eist La Via Campesina Internationaal:

1) De onmiddellijke her-aanstelling van de grondwettelijke orde, zonder bloedvergieten.
2) We roepen de strijdkrachten op om af te zien van het onderdrukken van de inwoners van Honduras, die vragen om terugkeer naar de democratie.
3) We vragen om het respecteren van de fysieke integriteit van leiders van sociale bewegingen, waaronder Rafael Alegria, leider van La Via Campesina Internationaal.
4) We eisen de onmiddellijke terugkeer van President Zelaya in zijn functie van President.
5) We eisen dat de autoriteiten de rechten garanderen van de bevolking op het volledig uitoefenen van democratie via volksraadpleging, en via elke andere vorm van vrije expressie. Binnen La Via Campesina zullen we nauwgezet in de gaten houden hoe het staat met de veiligheid van onze lid-organisaties en leiders in Honduras en met de bevolking in deze moeilijke tijden.

We roepen alle organisaties van boeren gezinsbedrijven en andere sociale bewegingen op om bij Hondurese ambassades in elk land te protesteren en verklaringen naar buiten te brengen die zich uitspreken tegen de staatsgreep.

Wij zijn solidair met onze zuster-boerenorganisaties in Honduras

Globalizeer de Strijd! Globaliseer Hoop!!

International Coordination Committee of La Via Campesina
Mali, Africa, June 28, 2009
 http://www.viacampesina.org
 http://www.movimientos.org/cloc/
-------------
(toevoeging globalinfo:
Nieuws:  http://www.ww4report.com/node/7505
 http://weeklynewsupdate.blogspot.com/2009/06/wnu-995-resistance-and-repression-in.html

-------------------

[ENGLISH]

URGENT CALL

Solidarity with the  Honduran Members of La Vía Campesina and with the People of Honduras

For the past few months the grassroots organizations of Honduras, together with President Manuel Zelaya Rosales, have been promoting and preparing for a national consultation of public opinion on possible constitutional reforms, to be carried out on June 28, 2009.
At 5 am this morning the armed forces of Honduras executed a surprise Coup d'Etat against President Zelaya, thus abruptly interrupting the democratic aspirations of the Honduran people, who were preparing to carry out the popular consultation/opinion poll.
Upon hearing the news, the grassroots organizations of Honduras, including those belonging to La Vía Campesina, have taken to the streets to repudiate the Coup and to demand the return of the democratically-elected President to his office and to all the powers that the law invests him with.

The government of President Zelaya has defended the rights of working people and peasant farmers,
has joined the Bolivarian Alternative for the Americas (ALBA), and in general has implemented policies that have been positive for Honduran peasant and family farmers.

The events of the past hours are the desperate acts of the wealthy oligarchy and the retrograde Right-wing to preserve their interests and those of international and national capital, and in particular they serve the interests of giant transnational corporations.  To these ends they are making use of the armed forces and other public institutions, including the parliament, state ministries, the Neoliberal news media, and others, Faced with these reprehensible acts, La Via Campesina International demands:

1. The immediate reestablishment of Constitutional order, without bloodshed.
2. We call on the armed forces to refrain from repressing the people of Honduras, who are demanding a return to democracy.
3. That the physical integrity of social leaders be respected, including that of Rafael Alegria, leader of La Via Campesina International.
4. We demand the immediate return of President Zelaya to his functions as President.
5. That the authorities guarantee the right of the population to the full exercise of democracy through the popular consultation, and through any other form of free expression.
In the La Via Campesina we will be closely monitoring the safety of our member organizations and leaders in Honduras, and that of the people of Honduras, during these difficult moments.

We call on all peasant and family farm organizations, and other social movements, to protest and to present public letters of repudiation against the Coup at the Embassies of Honduras in every country.

We stand in solidarity with our sister peasant organizations in Honduras.

Globalize the Struggle!!  Globalize Hope!!

International Coordination Committee of La Via Campesina
Mali, Africa, June 28, 2009"Autonoom" & CNN? 
LOL - 29.06.2009 18:10

Desinformant?
bronnen  
GI - 29.06.2009 18:24

 http://english.aljazeera.net/
Verder meest Spaans:
(radio)  http://www.radiomundoreal.fm
 http://www.otrahonduras.blogspot.com/
 http://www.kaosenlared.net/noticia/secuestrado-presidente-honduras-militares
 http://honduras.mediosindependientes.org/ (= een subpagina van indymedia chiapas)

Dit bericht van gisteren  http://chiapas.indymedia.org/article_165154 spreekt van 15000 mensen bij het Presidentiele Paleis en de afkondiging van een algemene staking op maandag.gevechten, diverse doden 
MM - 30.06.2009 00:42

Hier TeleSur via Nicaraguaans kanaal; zij hebben verslaggevers bij het paleis. Een cameraman van TeleSur is mishandeld en ik meen gearresteerd. Er zijn net gevechten uitgebroken en er wordt ook geschoten, maar vooral traangas. Er is opnieuw minimaal een dode gevallen. Het is er halverwege de middag 15.42; wordt dus nog een lange dag te gaan.

live feed Nica TV:
 http://www.ustream.tv/flash/live/610326
raakt inmiddels af en toe overbelast (tenzij het aan mijn kant ligt); wellicht een andere stream?

Twitter:
 https://twitter.com/#search?q=%23Honduras

laatste news.google honduras ENGLISH
 http://news.google.com/news?ned=us&hl=en&q=honduras&cf=all&scoring=n

laatste news.google Honduras ESPAÑIOL
 http://news.google.com/news?ned=es_ve&hl=es&q=honduras&scoring=n

Engelstalig artikel over linkse leider (kandidaat opvolger Zelaya) die vermoord zou zijn:
 http://rawstory.com/08/news/2009/06/29/claim-leftist-leader-assassinated-in-honduras/
enige verdeeldheid binnen leger 
zero - 30.06.2009 01:38

Reports: Two Military Battalions Turn Against Honduras Coup Regime
 http://narcosphere.narconews.com/notebook/al-giordano/2009/06/reports-two-military-battalions-turn-against-honduras-coup-regime
Duizenden burgers in verzet 
... - 30.06.2009 01:51

Van Forbes.com (29/6)

TEGUCIGALPA, Honduras (AP) - Police and soldiers clashed with thousands of protesters outside Honduras' national palace Monday as world leaders from Barack Obama to Hugo Chavez demanded the return of a president ousted in a military coup.

Leftist leaders pulled their ambassadors from Honduras and Venezuelan President Hugo Chavez called for Hondurans to rise up against those who toppled his ally, Manuel Zelaya.

"We're ready to support the rebellion of the Honduran people," Chavez said, though he did not say what kind of support he was offering.

Protests outside the presidential palace grew from hundreds to thousands, and in the afternoon soldiers and police advanced behind riot shields, using tear gas to scatter the protesters. The demonstrators, many of them choking on the gas, hurled rocks and bottles.

Security forces fired rifles but it was not clear whether they were using live ammunition. There were no immediate confirmations of injuries. Reporters saw at least five people detained.

TeleSur +video 
MM - 30.06.2009 02:41

Er is vandaag minimaal een dode gevallen; is uitvoerig door TeleSur gerapporteerd. De reporter is gearresteerd + in beslagname apparatuur en sinds enkele uren zijn er geen beelden meer van de onlusten rond het paleis.
Detienen a equipo periodístico de teleSUR en Honduras
 http://www.telesurtv.net/solotexto/nota/index.php?ckl=53094

TeleSur rechtstreekse stream:
 http://telesur_origin.media.ultrabase.net:8080/gigajsp/index.jsp

Hier trouwens een video van ongeregeldheden bij de telmij. Onduidelijk is of de man het heeft overleefd, maar het lijkt van wel. Telefoon, internet en media zijn praktisch opgeschort cq overgenomen.
 http://www.youtube.com/watch?v=xcYDF4Ohizo
VS/Obama: coup is illegaal 
GI - 30.06.2009 02:57

Obama lijkt nu ook bedacht te hebben dat het niet democratisch is
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8125292.stm
videos begin ongeregeldheden vandaag 
MM - 30.06.2009 03:02

Chavez wordt -net nu ik deze videos wil plaatsen- steeds kwader (TeleSur) en zinspeelt nu openlijk op militaire steun aan de opstandelingen.

Dit zijn video's van TeleSur [i](die ze eerder live uitzonden)[/i], net op hun site uitgebracht:

Nuevo video con más represión (4:45 pm)
 http://www.radiomundial.com.ve/yvke/files/20090629_masdrepresionavi_775.flv

Represión frente a la casa presidencial (TeleSUR 4 p.m.)
 http://www.radiomundial.com.ve/yvke/files/represioncasapresidencialavi_205.flv

Video de Telesur sin editar mostrando arrestos
 http://www.radiomundial.com.ve/yvke/files/20090629_represion_arrestosavi_207.flv

P.S.: tijdsverschil is 8 uur; het is daar nu 18.00
Begin ongeregeldheden 
MM - 30.06.2009 03:06

Military fires their guns to dissolve groups of people protesting in front of the Presidential House i Tegucigalpa, Honduras, June 29 at 3:30 PM
[video] http://www.youtube.com/watch?v=NQ3ue0Cpxl8[/video]
San Pedro Sula (N-N-W Honduras) 
MM - 30.06.2009 03:22

 http://www.youtube.com/watch?v=NQ3ue0Cpxl8
(juiste link voor bovenstaande video)

manifestacion san pedro sula honduras golpe de estado 3
 http://www.youtube.com/watch?v=B0hd1mRbGek
Meer protestvideo's 
MM - 30.06.2009 03:36

Golpe De Estado Honduras/Protestas Callejeras En Favor De Mel 1
 http://www.youtube.com/watch?v=5PGIUX0ATS8

Michael Jackson; They don't really care about us:
golpe de estado en honduras 2009
 http://www.youtube.com/watch?v=Qo1jYJMdjAo

(ik stop; er komen nu zoveel videos binnen; kijk zelf op die youtube link)
Fel verzet tegen staatsgreep, ntnle staki 
globalinfo - 30.06.2009 11:09

Er wordt fel verzet geboden tegen de staatsgreep in Honduras door mensen op straat (zie filmbeelden bbc:  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/8125670.stm
De drie grootste vakbonden in het land hebben een onbeperkte nationale staking uitgeroepen:  http://edition.cnn.com/2009/WORLD/americas/06/30/honduras.political.turmoil/index.html
De afgezette president Zelaya heeft aangekondigd donderdag terug naar Honduras te zullen gaan, met steun van de Organisatie van Amerikaanse Staten.  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8125668.stm

Radio Nederland: Brede veroordeling militaire coup Honduras
29/06  23:40 Internationaal is zeer negatief gereageerd op de militaire staatsgreep in Honduras. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Honduras op om extra waakzaam te zijn. Reizigers wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties te vermijden. Zondag zette het Hondurese leger president Zelaya af. Sindsdien is het onrustig in het Midden-Amerikaanse land. De Verenigde Staten eisen herstel van de democratie, maar de hulp aan het land wordt vooralsnog niet stopgezet. In de Algemene Vergadering van de VN is de coup tijdens een spoedzitting in harde bewoordingen afgekeurd. De linkse Latijns-Amerikaanse landen, verenigd in de zogeheten ALBA-groep, roepen hun ambassadeurs terug. De linkse president Manuel Zelaya Rosales van Honduras werd in het weekeinde door het leger afgezet en in ballingschap naar Costa Rica gestuurd. Hij wilde de grondwet wijzigen om te kunnen worden herkozen, wat nu niet kan. Interimpresident Roberto Micheletti ontkent dat sprake is van een staatsgreep. Volgens hem is Zelaya op rechtmatige wijze afgezet.


man Hondutel overleden? + terugkeer donderdad 
MM - 30.06.2009 11:51

 http://www.youtube.com/watch?v=xcYDF4Ohizo
De Agencia Bolivariana de Noticias
Tegucigalpa, 29 Jun. ABN.- En horas de la tarde de este lunes fue confirmada la muerte del joven trabajador Rosel Ulises Peña, de la empresa de telecomunicaciones de la República de Honduras, Hondutel.
El joven de 30 años fue arrollado por un vehículo militar durante la toma que miembros del ejército hondureño acometieron a la fuerza contra la sede de la empresa estatal, en el sector Miraflores de Tegucigalpa, capital de Honduras.
Freddy Fernández, enviado especial de ABN en Tegucigalpa, informó que Peña fue atropellado brutalmente al colocarse en la vía en la que transitaba el vehículo militar, en momentos cuando, con lo brazos en alto, intentó persuadir a los efectivos para evitar la ocupación forzosa de la empresa.
La toma de Hondutel fue parte de las acciones violentas de los militares insurrectos durante el golpe de Estado perpetrado este domingo contra el gobierno legítimo de Manuel Zelaya en la República de Honduras.

======

Zelaya gaat donderdag terug naar Tegucigalpa-Honduras. Chavez werd gister steeds driftiger en herhaalde enkele keren dat hij militaire steun gaat verlenen voor zijn terugkeer als zittende president. Denk aan hetzelfde scenario dat ik eerder schetste: hij gaat door arbeiders en boeren bewegingen opgehaald worden aan de grens. Vermoed dat de Sandinisten alleen in de grensstreek bij geechten tegen neo-Contra's betrokken zullen zijn en de opstandelingen gaan bewapenen voor hun tocht naar de hoofdstad.
Twitter review + video "Obama owns coup" 
MM - 30.06.2009 12:35

 http://narcosphere.narconews.com/thefield/translating-twitter-honduras

====

Military coup and riots in Honduras
 http://www.youtube.com/watch?v=w-Wquoo1dIA
Investigatie journalist Wayne Madson on Russia Today:
"Pres. Obama owns this coup" initiated by their School of America's('Assasins') militaries. CIA knew at least & did nothing.
Zelaya wil donderdag terug naar Honduras 
Latinos Locos - 30.06.2009 13:09

30/06 12:00
De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, gaat donderdag terug naar zijn land. Hij liet dat weten in Nicaragua, tijdens een ontmoeting met Latijns-Amerikaanse leiders. Zelaya zegt dat hij terug wil om zijn ambtstermijn van vier jaar af te maken. Voorzitter José Miguel Insulza van de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft aangeboden met Zelaya mee te gaan naar Tegucigalpa. De 57-jarige Zelaya werd zondag aan de kant geschoven door het leger van Honduras en op het vliegtuig naar Costa Rica gezet. Dat leverde een golf van internationale kritiek op en ook in Honduras zelf is er veel verzet tegen de staatsgreep. Aanhangers van Zelaya gaan de straat op om te protesteren en daarbij komt het geregeld tot botsingen met de oproerpolitie. Ook maandagavond was het raak. Volgens sommige berichten is er geschoten en zijn betogers gewond geraakt.

 http://www.noticias.nl/rnw.php#6599


Informatie in Trouw onbetrouwbaar? 
L.L. - 30.06.2009 20:41

Een kritische reactie van Arianne van Andel op een artikel in Trouw van Bas de Hond over de staatsgreep in Honduras:

 http://www.noticias.nl/ict_artikel.php?id=2291
E-Mail: info@noticias.nl
Cesar Harm terecht 
MM - 01.07.2009 01:00

Cesar Harm zie ik net op de TVstream uit Nicaragua, waar hij naar gevlucht is. Hij is dus niet omgekomen en de vraag is waarom men dat valse bericht in de wereld heeft geholpen.
democratisch parlement ? 
MM - 01.07.2009 01:13

Mooi stuk & sta ik achter. Toch heb ik nog een vraag niet beantwoord: Hoe is het mogelijk dat een democratisch parlement daartoe besluit cq ermee instemt (ongrondwettelijk), terwijl wij in NL een parlement juist veel democratischer zien dan een premier/president?
goed videoverslag 
GI - 01.07.2009 01:52

Russia Today van 29 juni:  http://www.youtube.com/watch?v=w-Wquoo1dIA
diario la prensa + ontploffing + drugs 
MM - 01.07.2009 12:04

 http://twitter.com/diariolaprensa

meldt een ontploffing, waarschijnlijk een gecontroleerde explosie van een onschadelijk gemaakte bom bij het hooggerechtshof van Tegucigalpa.

Bij Radio America zou ook een bom liggen, die men onschadelijk aan het maken is.
 http://www.radioamerica.hn/miniplayer.cfm

Diario la Prensa:
 http://www.laprensahn.com/
Blijkt echter een rechts manipulatief blad te zijn, dat o.a. zonder bewijs Zelaya beschuldigd van drugshandel met Chavez.

Eerder deed men dat in Mexico om Lopez Obrador in discrediet te brengen. Het vliegtuig met de 5 ton coke, bleek echter als vorige eigenaar de Homeland Security van de USA te hebben gehad en er waren links met de Florida vliegschool waar de 911 kapers werden opgeleid:
 http://mexidata.info/id860.html
versus
 http://madcowprod.com/08232006.html
Zelaya stelt terugkeer naar Honduras uit 
L.L. - 01.07.2009 18:28

De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, heeft zijn terugkeer naar zijn land uitgesteld. Zelaya zou donderdag naar huis gaan, maar wil nu eerst de uitkomst afwachten van een ultimatum van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Die heeft de coupplegers in Honduras tot zaterdag de tijd gegeven om Zelaya te herinstalleren als president. Gebeurt dit niet, dan wordt Honduras uit de organisatie gezet. Zelaya is momenteel in Washington waar hij een ontmoeting heeft met vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering. Ook de Europese Unie wil de ontwikkelingen in Honduras afwachten en heeft daarom een geplande ambassadeursbijeenkomst met Midden-Amerikaanse landen uitgesteld. Verder hebben de EU-landen laten weten dat ze geen contact willen met de coupplegers in Honduras om duidelijk maken dat ze het nieuwe regime niet erkennen. Spanje en Frankrijk hebben hun ambassadeurs in Honduras teruggeroepen.


uit:
 http://www.noticias.nl/rnw.php#6603

E-Mail: info@noticias.nl
demonstranten trekken naar hoofdstad  
MM - 01.07.2009 23:24

Ametrallan autobuses para impedir gigantesca movilización hacia Tegucigalpa
 http://www.aporrea.org/internacionales/n137746.html
Presidente de la Plataforma Sindical Centroamericana denunció que militares dispararon contra los cauchos de las unidades, pero la gente los enfrenta y continúan a pie su marcha a la capital.
Tegucigalpa, julio 1 de 2009.- Tropas policiales y militares dispararon sus armas de fuego contra autobuses que trasladaban a campesinos y dirigentes sindicales hacia Tegucigalpa, en un intento por detener las masivas marchas de hondureños que esperarán en la capital la llegada del Presidente Zelaya, enfrentando el toque de queda y la represión desatada contra la voluntad popular.

=> militairen schieten op bussen met demonstranten die naar de hoofdstad trekken, maar de demonstranten gaan te voet verder.

 http://www.pscc-ca.org/
PRONUNCIAMIENTO DE CONDENA Y SOLIDARIDAD

El pasado Domingo, 28 de junio del presente año, Centroamérica amaneció, inmersa en un retroceso en el tiempo de las dictaduras militares, al conocer, que se había gestado un GOLPE DE ESTADO MILITAR, en nuestro hermano país de Honduras. El presidente Mel Zelaya, ejerciendo su mandato constitucional, llevo a cabo una consulta al pueblo, ello fue la razón que detona la fuerza bruta y barbárica de la derecha. Hemos conocido que las organizaciones populares de honduras han resistido en su lucha por la restitución de su presidente constitucional.

Por esto la Concertación Popular por un País sin Hambre y Seguro CONPHAS, se pronuncia en solidaridad con las organizaciones populares de honduras, que resisten aun frente a casa presidencial. Expresando que estaremos con Uds. Haciendo lo necesario desde las instancias que nos corresponden en apoyo a que el orden constitucional en su país sea restituido.

Condenamos de la forma más enérgica EL GOLPE DE ESTADO MILITAR, que ha intentado disfrazarse de una orden judicial y de la restitución de la presidencia que había perdido el rumbo. El pueblo hondureño es soberano y debe ser respetada la VOLUNTAD POPULAR que fue expresada hace tres años y medio en las urnas al elegir a Mel Zelaya como su presidente constitucional.

Además hacemos responsables a los miembros del Congreso Nacional, de la Fuerza Armada y al Órgano Judicial, de todo posible acto de violentacion de los derechos humanos fundamentales, por la pérdida de cualquier vida que se de en el hermano país.

Respaldamos las luchas del pueblo hondureño, y el actual mandato constitucional que le ha dado el pueblo hondureño al actual presidente Mel Zelaya.

Les hacemos un llamado al entendimiento, consolidación de los procesos democráticos y a seguir en la ruta de construir una Centroamérica de todas y todos.

CONCERTACION POPULAR POR UN PAIS SIN HAMBRE Y SEGURO, INTEGRADA POR:
FSS – PSCC, CNTC – VIA CAMPESINA, ACCL, CORDECOMS, ANDES 21 DE JUNIO, SECTOR MERCADOS, COFEVI,

Frente Nacional De Resistencia Popular Contra El Golpe De Estado
 http://www.pscc-ca.org/documentos/Comunicado%20Frente%20de%20Resistencia.pdf

Comite Ejecutivo Nacional CUTH
 http://www.pscc-ca.org/documentos/Comunicado%20CUTH.pdf

Convocatoria CUTH
 http://www.pscc-ca.org/documentos/Convocatoria%20CUTH.pdf
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.