english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verkiezingen Mexico - De PRI terug van weggeweest?
Christiaan - 09.07.2009 01:47

Afgelopen zondag ging Mexico naar de stembus om nieuwe afgevaardigden voor het Mexicaanse congres te kiezen. Slechts 44,71 procent nam echter de moeite om de weg naar het stemlokaal af te leggen, waarvan ook nog eens 5,2 procent blanco stemde. Ruim de helft van de stemgemachtigde bevolking, 55,29 procent, liet de verkiezing voor wat het was.




De PRI, de partij die Mexico voor decennialang wist te domineren en in 2000 verslagen werd door de PAN, wist hiervan te profiteren. De vooruitzichten voor de nationale verkiezingen in 2012 ziet er voor de PAN allesbehalve positief uit. De PRI lijkt terug aan de macht.

De columnist Federico Arreola wist deze omslag in de Mexicaanse politiek mooi te omschrijven. ‘De PAN campagne vroeg de mensen uitdrukkelijk te kiezen voor de partij van Felipe Calderon, de “president” die de narcos echt bestrijd en die criminaliteit terugdringt, met andere woorden: hij die de PRI aanpakt. Afgelopen zondag leerde de verkiezingen ons dat mensen meer vertrouwen hebben in de criminelen dan de clown uit Los Pinos. En het feit dat de bevolking van Mexico kiest voor de onverbeterlijke criminelen komt overduidelijk door de wanhoop die de huidige regering, de meest slechte ooit, veroorzaakt heeft.’

Op het platteland is de corrupte hand van de PRI nooit verdwenen uit het dagelijks leven, corrupcion de PRI is wijdverspreid en onuitroeibaar. De PRI vertegenwoordigt niet enkel een politieke beweging en indirect de drugsmaffia, daarnaast zijn ze ook uiterst succesvol en actief geinfiltreerd in opstandige bewegingen, om ze vervolgens om zeep te brengen, in onder andere Chiapas (Zapatistas) en Oaxaca (APPO). Tijdens verkiezingstijd weten ze grote groepen mensen op de been te krijgen en verzorgen organisaties als antorcha campesino, fakkel der boerenbevolking, busreizen naar de stemlokalen, inclusief een presentje na afloop. In 2000 was er massaal hoop op een nieuwe wind. Het uiterst repressieve beleid van de PAN de afgelopen negen jaar heeft Mexico echter haast in een burgeroorlog gedreven. De drugsmaffia heeft openlijk de oorlog verkaart aan de overheid (met als gevolg dat Mexico zich in de top tien bevindt qua onveilige landen en waar de meeste moorden gepleegd worden). Sociale bewegingen hebben steeds minder tijd om zich met basisdemocratische activiteiten bezig te houden omdat ze genoodzaakt zijn hun kameraden te ondersteunen die tijdens het huidige PAN-bewind bij bosjes in de gevangenis verdwijnen.

De woordvoerder van het IFE, federaal verkiezingsinstituut, Alredo Figueroa, wijst op een nieuwe politieke trend. ‘Historisch gezien wordt er zo’n 3,4 tot 3,5 procent blanco gestemd. Nu koos 5,2 procent van de kiezers blanco en het lijkt een beweging te worden. Meer mensen komen opdagen en het aantal blanco stemmen neemt ook toe.’ Deze proteststemmen zouden volgens velen te danken zijn aan de angst voor terreur en respressie vanwege de oorlog met de drugsmaffia waarin de huidige president Calderon is geraakt, het drastische verlies aan banen en de val van het bruto nationaal product. De PRI kwam als sterktste uit de stembus, gevolgd door de PAN als tweede, als derde de PRD, als vierde de arbeiderspartij (PT) en op de vijfde plaats komt verrassend de blanco ‘protest’ stem.

Voor velen is ‘Juanito’, oftewel Rafael Acoste, de nieuwe hoop. De voormalige leider van de PRD, de nog altijd immens populaire Andres Manuel Lopez Obrador, wist deze politicus vanuit het niets in twee weken tijd naar voren te brengen. En het lijkt erop dat hij een van de meeste populaire politici van het land lijkt te worden. Obrador zelf wist in 2006 bijna de verkiezingen te winnen, maar moest na een gevecht om de zetels, volgens velen doordrocht met fraude, de macht aan de PAN toevertrouwen. Niet veel later is hij door een PRI-groep “los chuchos” uit de PRD verdreven. Tijdens de verkiezing van afgelopen zondag heeft de PRD een historisch dieptepunt qua aantal stemmen bereikt. ‘De val van de PRD is ingezet door de PRI, wanneer ze niet kunnen winnen corrumperen ze’, is de reactie van vele critici. Wat dat aangaat is het ook nog maar de vraag of de PRD met ‘Juanito’ een kans maakt op het leiderschap in 2012.

In Mexico, waar een revolutie zich liet institutionaliseren in een politieke partij, de PRI, lijkt na bijna een eeuw niet veel veranderd te zijn. De in 1999 uitgebracht film van Luis Estrada, La ley de Herodes, de wet van Herodes, lijkt behalve een satire op de PRI-heerschappij ook de keiharde werkelijkheid te zijn in het door corruptie, terreur en repressie geplaagde Mexico.
Juan Vargas, een frisse politicus die nog in de missie van de PRI gelooft dat “het moderniteit en sociale vrede brengt”, wordt in deze film op missie gestuurd naar een fictieve gemeenschap genaamd San Pedro de los Saguaros. Als Vargas en zijn vrouw arriveren krijgen ze veel problemen voorgeschoteld. Wat Vargas het meest van slag brengt is een PAN dokter die hem onder druk zet om het bordeel aan de rand van het dorp te sluiten. Als hij met de eigenaar van het bordeel praat, geeft die als respons dat Vargas een keuze heeft: het bieden van veel (zwart)geld of de gevolgen van het scherpe mes van een machete.
Binnen slechts een paar dagen keert Vargas terug naar het kantoor in de grote stad om met zijn mentor te praten. Allereerst vraagt hij om een budget om mee te kunnen werken. Hiermee hoopt hij een school te financieren, als eerste stap om de moderniteit dichterbij te brengen, en zijn critici de mond te snoeren.
Zijn baas vertelt hem echter dat al het staatsgeld in de PRI campagne voor de verkiezingen gestopt wordt. Voor het bouwen van scholen is dan ook geen budget. Als Vargas om advies vraagt neemt de PRI politicus, de tweede hoogste in rang in de deelstaat, een onder het stof geraakt Wetboek der Mexico van een boekenplank en legt het op zijn bureau. Dan opent hij een la om een revolver te kiezen uit een keuze van drie pistolen en legt die op het wetboek. ‘Met dit kleine boek en het pistool ben je in de gelegenheid om gezag uit te voeren’, luidt zijn advies.
Niet veel later schiet Vargas zowel de eigenaar van het bordeel als zijn bodyguard dood. De dorpsalcoholist weet hij door marteling een bekentenis van de moord af te dwingen. En in tegenstelling tot het sluiten van het bordeel en het bevrijden van de vrouwen die er geexploteerd worden, neemt hij het over en ontpopt hij zich tot de nieuwe eigenaar. De authoriteit met een wetboek in de ene hand en een pistool in de andere wordt ook wel de heerschappij van de wet genoemd, zoals de inwoners van Mexico dat maar al te goed van de PRI kennen. En het is altijd maar weer de vraag hoe de bevolking, opgegroeid met de ene na de andere opstand, hierop zal reageren.

 http://christiaanverweij.web-log.nl/mijn_weblog/2009/07/verkiezingen-me.html



Website: http://www.christiaanverweij.nl
 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.