english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Twitter Veiling voor School Support 4 Afghanistan
Erik van Erne - 12.07.2009 17:18

Zo, dat is een heel mooi initiatief waar wij graag aan meewerken. Een twitterveiling voor het goede doel. Geweldig toch, u doet toch ook mee? Thuis, op kantoor, op het werk, op school of bij de vereniging. Iedereen kan meedoen en op geheel eigen wijze een bijdrage leveren aan een stukje van de wederopbouw van Afghanistan.
Wij bieden een personal coachingstraject duurzaam ondernemen aan. U kunt hier uw bod uitbrengen.

 http://tinyurl.com/m47mga

- E-Mail: info@stichtingmilieunet.nl Website: http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=7989
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Veiling georganiseerd door militairen 
anti-militarist - 12.07.2009 17:49

En wie organiseert deze Twitterveiling dan wel? Lees op de website: "De Twitterveiling is een initiatief van Air Task Force, 11e lichting (ATF11): een Nederlands legeronderdeel in Afghanistan. Mijn naam is Jessica de Kok, moeder van 4 kinderen. Ik heb deze Twitterveiling in het leven geroepen namens mijn man Rutger en zijn collega-militairen bij ATF11."
Dus mag deze van hypocrisy druipende 'bijdrage' alsjeblieft weg? Door Nederlands militair optreden in Afghanistan zijn al honderden burgerslachtoffers gevallen. Dat maak je niet goed met een paar potloden en schoolboeken...
vraag aan de community dan 
indy editor - 12.07.2009 18:49

Ik snap jouw argument anti-militarist, maar ik vraag me af wat nu het handigste is: het posting weghalen zodat deze hypocriete propaganda niet meer als dusdanig hier herhaald wordt, of te wel juist laten staan met jouw verhelderende opmerking, die zo een opzet dan ook finaal onderuit haalt.

Bij deze een oproep aan iedereen dit dit leest, om commentaar te geven wat ermee nest kan gebeuren.

Dont hate the media, be the media! ook de redactievergo dus)
Wat kan er het best mee gebeuren? 
Johnny van Vleutestein - 12.07.2009 20:41

Mijn antwoord zou zijn: onmiddelijk defensie waarschuwen!

Hoezo? Nederland doet mee in Afghanistan; op termijn zorgt dat waarschijnlijk alleen maar voor nog meer anti-westerse sentimenten in en buiten die regio. In extenso betekent dat ook kans op meer terrorisme.
En het 'bestrijden van terrorisme' was nu juist de reden dat 'we' daar zitten...
Maar omdat 'den terrorist' overal kan toeslaan is Defensie altijd doodsbenauwd om persoonlijke gegevens (namen, adressen, enz.) openbaar te maken van dienstdoende militairen. Je weet maar nooit of hier niet nog 'n dolgedraaide Mohammed B rondloopt...

Vanuit de veiligheidsnormen van Defensie gezien, heeft Jessica de Kok, zichzelf en haar kinderen in gevaar gebracht. Dom! En straks ook haar echtgenoot als hij terugkomt uit Afghanistan. Nog dommer!
Waarom? wie 'n paar minuten over het internet surft, komt er namelijk gauw achter wat Jessica beroepsmatig doet en waar ze precies woont.

Dus luitjes van defensie: als de gesmeerde bliksem naar www.kaatmosselenz. en daar het adres Esdoorndinges in dat Brabantse plaatsje van de site halen voordat Al Queda + de Taliban er op de stoep staan! Vooruit: op-schieten! (ingerukt Mars!!)


PS En voor de twitter-veiling svp knuffels inzamelen zodat daar voortaan de Afghaanse bevolking mee gebombardeerd kan worden door de Air Task Force, lichting 11 van Kandahar Airfield!
Voorbeeld 
ook anti-militairist - 12.07.2009 22:15

Als iemand een artikel zou schrijven waarin deze actie wordt beschreven voor wat het is: ongelooflijk hypocriete propaganda. Dan zou ik graag zien dat Indymedia het laat staan. Nu is het gewoon een misleidend stukje dat ik graag verwijderd zou zien.
However het commentaar van de redactie is wel weer erg verhelderend dus...misschien dit stukje laten staan als referentie voor de toekomst.
geertstijl 
reggaeuurder - 13.07.2009 00:18

nou nou op geertstijl heeft men het zoveelste krakertstopic geschreven: ze hebben inmiddels meer topics over krakers, dan dat er krakers zijn in 0031.

 http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/07/lol_krakertjes_promoten_per_on.html

sinds de hoofdredacteur daar weg is: geertstijl -1
* gaapt

Reactie 
Belgarion - 13.07.2009 02:26

ik wil even reageren op de "anti-militairist" en op "Johhny van Vleutestein";
ten eerste voor de anti-militairist : op welke kennis baseer jij je mening en onderbouw jij je argumenten?
Uitzonderingen daargelaten zijn anti-militaristen mensen die geen goed of recent beeld hebben van de krijgsmacht. Een mening gebaseerd op herinneringen uit "de dienstplicht periode" is absoluut geen accurate weergave van de werkelijkheid zoals die nu is. Defensie was toen heel erg anders als het nu is, we hebben geen opkomstplicht meer (let wel: de deinstplicht bestaat nog steeds, je hoeft alleen niet meer op te komen, wat een wezenlijk verschil is), de muur is gevallen, de koude oorlog is voorbij en de dreiging ten opzichte van onze (westerse) democratie is absoluut anders dan 20 jaar terug.
Durf daarom je mening te baseren op feiten en niet op aannames, sta open voor nieuwe inzichten, houd niet vast aan verouderde en daarom niet juiste inzichten en porbeer gewoon eens open te staan voor een hernieuwde mening.....
Je hebt het over "honderden brugerslachtoffers", ik zou graag willen weten op welke feiten je jouw mening baseert. Was jij erbij? Kan je daarom praten uit eigen ervaring? Of beseer jij je mening op aangedragen informatie uit de media? Waarbij "de media" altijd een eigen agenda hebben: sappig nieuws heeft een hogere nieuwswaarde dan de simple dagelijkse gang van zaken en is daardoor commercieel meer aantrekkelijk...en ook de onafhankelijke media bestaan uit mensen. Mensen hebben per definitie een bepaald beeld van een situatie, en ze willen mogelijk hun eigen vooroordeel of mening b=geboekstaafd zien. Wishfull thinking of wishfull reporting zijn termen die mij in gedachten komen: een journalist met een vooraf bepaald beeld zal heel goed in staat zijn om zijn of har denkbeelden achteraf te onderbouwen met beelden en door sfeer / toonzetting beinvloedde tekst. Denk daar maar eens over na.
Denk terug aan Arnold Karskens artikel of de zielig afghanen die door een homd waren gebeten en helemaal niets hadden gedaan volgens eigen zeggen. Dat schrijft Arnold wel, maar wie weet of zijn visie wel de waarheid is? Waren die afghanen wel echt onschuldig? Of waren zij daadwerkelijk taliban en probeerden zij echt te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging? U en ik weten het niet, netzomin als de journalist in questie. Als ik Taliban was zou ik er ook niet mee te koop lopen en zeker niet schromen om een journalist een verhaal wat mij goed uitkomt op de mouw te spelden.

@johhny: ik weet niet of jouw stuk nu ironisch is of echt gemeend. Ik kan alleen maar zeggen dat er helaas heel veel sympathisanten (van diverse organisties zoals Al Qaida, de Taliban, de FDLR, de LRA etc etc) zijn die wellicht niet in een grot in een of ander land ver weg wonen, maar gewoon in Nederland en die zeker uit overtuiging bepaalde web-sites bekijken en informatie doorspelen danwel zelf actie ondernemen, wat nare gevolgen kan hebben voor de relaties van de Nederlandse militair.

Of u het net wel op niet eens bent met de militaire missie: de militairen zijn daar op basis van een besluit van onze (democratisch gekozen!!!) regering en zij doen alleen hun werk. Heb een mening over de missie en het regeringbesluit, maar valt niet de mensen af die de "kastanjes uit het vuur halen"....zij hebben ook een eigen mening, een leven, relatie, gezin en sociaal netwerk en dienen voor de volle 100% voor ue en mijn democstaie. Dat vergt al genoeg van hen.

E-Mail: Nilsberghout@hotmail.com
In the mix 
Johnny van Vleutestein - 13.07.2009 02:55

Die doorgelinkte reaguurders moeten misschien nog ff uitgelegd worden dat elke lichting in Afghanistan niet alleen de omgeving daar grondig beschiet en plat bombardeert, maar ook nog wat moet inzamelen voor 'n goed doel. Voor kindertjes bijvoorbeeld. Doet het altijd goed. De tijd zal leren of de meeste localo's echt helemaal blij worden van deze massieve mix van bommmen, kogels en lesboekjes. En of het westen er populairder van wordt. En of het terrorisme erdoor afneemt. (laat me ff raden: dacht het niet).

Een organisatie die gehoor gaf aan de oproep van Jessica de Kort (echtgenoot van militair Rutger in Afghanistan) heeft de actie op Indymedia gepost. En Jessica zit de godganse dag te twitteren en is dolgelukkig dat Marco Borsato en Paul de Leeuw de actie ondersteunen. Vooruit, reaguuurders, gooi voor de afwisseling Indymedia eens ff opzij en steek de dame(s) van defensie een hart onder de riem op twitter:  http://twitter.com/kaatmossel

kaboutertjes 
reggaeuurder - 13.07.2009 09:03

lachen: de poster van dit topic maakt zich bekend op geertstijl in de comments. geertstijl ziet overal kaboutertjes (lees: krakertjes) waar ze niet zijn

* betoog van mutsaerts instorten hoort http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/07/lol_krakertjes_promoten_per_on.html#comments

Leuk hoor al die positieve reacties en vooral de kritiek op het krakersbolwerk. Lachen is dat, die hebben er volgens mij helemaal niets mee te maken. Wel mooie publiciteit voor Indymedia.nl.

Ik heb het bericht een beetje verspreid. Vond dat het initiatief steun verdient. Kritiek is er altijd, dus dat nemen we op de koop toe. Waar het wel om gaat is om iets te doen voor de kinderen aldaar. Iets op tegen om kinderen te helpen?

tinyurl.com...

Milieunet | 13-07-09 | 07:01
@ Belgarion 
ook anti-militairist - 13.07.2009 11:56

"Of u het net wel op niet eens bent met de militaire missie: de militairen zijn daar op basis van een besluit van onze (democratisch gekozen!!!) regering en zij doen alleen hun werk. Heb een mening over de missie en het regeringbesluit, maar valt niet de mensen af die de "kastanjes uit het vuur halen"....zij hebben ook een eigen mening, een leven, relatie, gezin en sociaal netwerk en dienen voor de volle 100% voor ue en mijn democstaie. Dat vergt al genoeg van hen."

Als we hen nu eens halveren in salaris, eens kijken voor hoeveel procent zij dan uw en mijn "democratie" dienen. Zij zitten in een kut situatie omdat zij niks te zoeken hebben in Afghanistan. Zij zitten daar OMDAT het hun werk is. En dus niet uit overtuiging want zoals je al zei: zij hebben ook hun eigen mening (en ik ben zo vrij dat te interpreteren als: twijvels aan de oorlog). Als je niet vecht voor een overtuiging maar voor het geld dan ben je een huurling, of je nou een gezin hebt of niet.

En "democratisch gekozen", laten we eens aan de mensen in Nederland vragen d.m.v. een referendum of wij ten oorlog moeten gaan in Afghanistan, of nu we dat al zijn: of we er moeten blijven. Dan zullen we eens kijken hoe democratisch deze oorlog wel is.
Tja 
anti-militarist - 13.07.2009 14:55

Een link vanaf GeenStijl geeft natuurlijk garantie op idiote (Lucas) of gespeeld naïeve maar daarom niet minder idiote (Belgarion, Reggaeuurder) reacties.

Defensie heeft jaren lang kunnen voortbestaan met het spookbeeld van de mogelijkheid van de Russische inval als basis. Na het einde van de 'Koude Oorlog' werd naarstig gezocht naar nieuwe redenen om het bestaan van de krijgsmacht te legitimeren: eerst 'humanitaire' interventies (functioneren niet, veroorzaken meestal alleen maar meer ellende en jarenlange buitenlandse militaire aanwezigheid, zijn vooral bedoeld om gebieden onder westerse controle te krijgen) en daarna 'de strijd tegen het terrorisme' (garantie voor grootscheepse aanvallen, marteling, beperking van burgerrechten enz). Wie wat minder naïef verder kijkt ziet dat het allemaal maar één doel dient: bescherming van de belangen van het westen, meer in het bijzonder de sociaal-economische en bestuurlijke toplaag.

Het gaat toch om de kindertjes in Afghanistan, daar doen we het toch voor?
Daar kan het antwoord kort op zijn: de kinderen in Afghanistan zijn er het meest mee gebaat als wij hier in het westen ons inzetten voor de onmiddellijke terugtrekking van uitgezonden militairen en het stopzetten van de desastreuze bezetting, en verder democratische initiatieven (bijv. op het vlak van onderwijsaanbieding en vrouwenrechten) in Afghanistan zelf ondersteunen.
Sterker nog dat militairen zich bezig houden met, al dan niet goedbedoelde, hulp heeft vooral een averechts effect. Die NGO's die hun mond nog open durven te doen melden allemaal dat de vermenging van militair optreden en 'hulp' nadelige gevolgen voor hun werk heeft, omdat de plaatselijke bevolking steeds moeilijker het onderscheid kan maken tussen gehate militairen en gewenste hulp. We hoeven niet de loftrompet te steken over grote westerse NGO's, maar ze zijn in ieder geval beter bezig dan de veelal mislukte hulpbijdragen van defensie (wie herinnert zich nog de berichtgeving over goedbedoelde hulpprojecten van Nederlandse militairen in Afghanistan waaraan geen behoefte bleek te bestaan of die totaal niet functioneerden?)

"Elk in Afghanistan gelegerd onderdeel van Defensie verbindt zijn verblijf aan een goed doel", zo valt te lezen op de website van de Twitterveiling. Dat klinkt niet alsof uitgezonden militairen spontaan vanuit de goedheid van hun hart scholen in Afghanistan ondersteunen, maar eerder als een goedkope publiciteitsstunt van Defensie om nog wat goodwill te kweken.
Dat loopt namelijk niet goed daar, met honderden burgerdoden. Dat getal komt inderdaad niet van Defensie, of van alle zogenaamd 'onafhankelijke' journalisten die aan de leiband van Defensie embedded gaan in Afghanistan, want die interesseert het geen moer hoeveel Afghanen er afgeknald worden. Die huilt liever krokodillentranen over omgekomen Nederlandse militairen (om vervolgens weer een volgende lichting die kant op te sturen). Niemand beweert dat Karskens heilig en feilloos is, maar hij neemt zo'n beetje als enige de moeite om verhalen van Afghanen en lokale organisaties zelf op te tekenen en komt met heel wat beter onderzochte en gedocumenteerde berichten dan de pr-machines van Defensie.

Neverending Story 
g@ a life - 13.07.2009 16:06

@ anti-militarist

Hulde voor je uitweiding met betrekking tot de huidige situatie in de wereld. Het is geweldig hoe mensen vanuit hun kelderruimte bij hun moeder zulke geweldige complottheoriën en fantasieverhalen kunnen verzinnen. Het is een mooie gedachte dat defensie geen ander doel heeft dan "te doen alsof" in HULPBEHOEVENDE (of wil je dat misschien weerleggen aan de hand van een of andere obscure bron?) landen. Het is een nog mooiere gedachte dat alle Nederlandse knuppeltjes die naar Afghanistan zijn verscheept als een leger van John fokking Rambo's op genocide-tour gaan.
Gegeven, het is een teringzooi in Afghanistan... en iemand moet voor die mensen opkomen en ze helpen. En ook al worden hierin veel fouten gemaakt en worden deze missies misschien geleid door dubbele motieven, er wordt op zijn minst iets gedaan. En daar is meer voor te zeggen, dan voor zielige knuppeltjes die overal iets achter zoeken.

My two cents

@ allemaal  
Afghanistan ganger - 13.07.2009 22:22

Het is jammer dat deze goede doelen actie door kwade tongen word bestempeld als hypocriet en propaganda voor het Nederlandse leger, als of een militair niet aan een goed doel zou mogen doen. Ik kan iedereen verzekeren dat deze initiatieven allemaal rechtstreeks van de militairen zelf komen die dienen in het ATF, hier word geen opdracht voor gegeven en is allemaal vrijwillig.
Laten we niet vergeten dat het gaat om een goed doel en laat alle zwartkijkers alsjeblieft eens goed hun bronnen checken!!!!

verplaast maar naar de ruis pagina. 
ook anti-militairist - 14.07.2009 00:51

Zoals anti-militairist al zei:

"Elk in Afghanistan gelegerd onderdeel van Defensie verbindt zijn verblijf aan een goed doel"

Het komt recht van de Twitter veiling site en laat duidelijk zien dat het met de spontaniteit van de goede doelen actie voor kinderen in Afghanistan wel mee valt.

Het gaat er niet om dat ik mijn geld niet zou willen geven aan schoolboeken voor de kinderen daar. Het gaat erom dat ik dat niet wil betalen om het imago van "defensie" (in Afghanistan!?) op te vijzelen.

Hoeveel krijgen militairen wel niet betaald om een half jaar daar te zitten? Als ze echt zo begaan zijn met het lot van de kinderen kunnen ze van de 2250 euro "gevarengeld" die ze krijgen boven op hun maandsalaris toch wel een paar schoolboeken kopen voor de kinderen die ze in gevaar brengen zou je zo denken. Daar hoefen wij niet GVD OOK nog eens aan bij te dragen!?

Militairen die iets goeds willen doen voor de mensen in Afghanistan? Deserteer!

@ ook anti-militairist  
Afghanistan ganger - 15.07.2009 14:38

Een mening (al dan niet op feiten gebaseerd ) is een goed recht, maar deze hoeft niet kwetsend te zijn toch? De laatste paar zinnen uit jou toevoeging zijn dat zeker wel, en niet te verkroppen voor de militairen die ernstig gewond, gehandicapt of zelfs gedood zijn tijdens deze missie. Het suggereren dat zij de levens van onschuldige kinderen in gevaar brengen en daar als cowboys zouden optreden is nergens op gebaseerd. Er wordt wel degelijk hulp geboden aan de lokale bevolking in verschillende projecten, maar dit zou een anti militarist niet weten, want gezien zijn response heeft hij een vrij eenzijdige mening die weinig op feiten berust is.
Begrijp me niet verkeerd, het is goed om de redenen achter oorlogen in twijfel te trekken, maar doe eens goed onderzoek voor dat je een mening ventileert op het internet….

@ Afghanistan ganger 
ook anti-militairist - 18.07.2009 02:31

Hallo,

Ik suggereer nergens dat Nederlandse soldaten in Afghanistan zich als cowboys gedragen. Wat ik echter wel suggereer is dat hun aanwezigheid daar de levens van kinderen in gevaar brengt. Misschien niet bedoeld ...en ik wil zelfs wel zo ver gaan om te zeggen dat "onze" jongens en meisjes denken het beste voor te hebben met de Afghanen en hun kinderen.

Maar wat zou je ervan vinden als een Afghaanse troepenmacht hier gestationeerd, door de straten patrouilleert, huizen doorzoekt en zich gaat bemoeien met het onderwijs van onze kinderen. Zij zouden waarschijnlijk net zo verbaasd reageren als jij, als ze merken dat wij er niet echt blij van worden dat Afghanen het onderwijs van onze kinderen gaan verzorgen.

Nou wil ik niet gelijk zeggen dat ik meer feitenkennis dan jij bezit omtrent de oorlog in Afghanistan, dat zou moeten blijken. Maar waar het jou aan ontbreekt is inlevingsvermogen. Ik twijfel er niet aan dat jullie daar echt ziekenhuizen bouwen en scholen oprichten. Dat deden de Russen namelijk ook. En de Britten voor hen.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.