english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
EMERGENT LIFE CALL
Proleter - 18.07.2009 22:43

EMERGENT LIFE CALL
EMERGENT LIFE CALL FREEDOM FOR GULER ZERE!

Turkish prisons where Isolation/Treatment model is applied, are on the verge of a new death. Although Turkey has executed all international agreements relating to protection of human rights and rights of prisoners/convicted, violation of rights and deaths continue in its prisons. The new target of the new system in which, according to the findings of independent human right organizations, 306 people died only between the years of 2000-2009, is Güler Zere, who is destitute of her freedom 37 years old political woman prisoner.

Güler Zere had cancer while she was kept in Elbistan Closed Prison in order to serve the execution of imprisonment sentence given by Malatya State Security Court. Her illness was diagnosed late due to the prison conditions. She was not benefited from physician aid within the required time. Also after her illness was diagnosed, her treatment was not commenced by reason of “treatment queue” and “no space in prisoner dorm”. As a result of that, her illness progressed and became life-critical. Today, her doctors state that even with an effective and sufficient medical aid, her chance to live is 30%.

It must be accepted as an exact ill-treatment to increase her sorrow and grief relating to a punishment formed of “being divested of freedom for the sentenced period”. Likewise, it is not required to have an intent to do harm on a prisoner for ill-treatment. Negligence as a result of “complete insufficiency or a series of individual events” in service providing may lead the same result. Failure/negligence in providing treatment possibilities should be evaluated in this scope. As a matter of fact, negligence exhibited by the execution office during the treatment period lead it to bring to an irreversible point in terms of health. In this case, it is understood that “right to life” guaranteed by Article 2 and “prohibition of torture and ill-treatment” guaranteed by Article 3 of Human Rights European Charter were violated.

As per Article 16 of the Law on the Execution of Sentences and Security Measures numbered 5275 in force in Turkey, it is regulated to revoke the execution in cases where the sentence may create an effect beyond its purposes. As per the Paragraph 2 of the same article, execution of the sentence shall be revoked in cases where execution of the sentence in the hospital detention ward constitutes a definite danger for the life of the prisoner for some illnesses for which there is no possibility of treatment medically or the treatment of which may last long. When the type of the illness Güler ZERE had and the problems experienced during the treatment period are evaluated together, it is obligatory to evaluate the case in this scope. However, despite such obligation, no result could be obtained from applications made for such purpose until today.

Güler ZERE must be freed immediately considering the clear law provisions. It must not be forgotten that behavior and application on the contrary will lead to a new death. We hereby call the public opinion not to let this death. For solidarity with GULER ZERE =

Mail=
Çukurova Üniversitesi Balcalı Araştırma Hastanesi Mahkum Koğuşu/ADANA

And,
Karataş Hapishanesi/ADANA/TURKEYFOR PROTEST=

T.R. Ministry of Justice

06669 KIZILAY/ANKARA

TEL= 90(312)4177770

FAX= 90(312)4193370

www.gulerzere.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Ontbrekend deel 
Niet totaal rechts - 19.07.2009 02:44

De vraag die natuurlijk als eerste opkomt: Waarom zit ze in de gevangenis? Op dit moment is het een incompleet verhaal, waarbij de oproep om te bellen eigenlijk al ongerechtvaardigd is door het ontbreken van feiten.
Ontbrekende informatie 
Nog minder rechts dan jij - 19.07.2009 06:54

Heb Guler Zere gegoogelt maar kan niks in het Nederlands of Engels over haar vinden, teminste niets over waarom ze vastzit. Vind ik wel belanrijk om te weten voordat ik brieven ga schrijven. Weet iemand wat meer?
Iedere gevangenis sluiten 
Anarchist - 19.07.2009 16:34

Rood links en "beetje" rechts laat zijn ware gezicht zien zullen we maar zeggen.

Solidariteit met gevangenen, alle gevangenen, is uiterst belangrijk. De Staat sluit mensen op die hen niet bevalt. Of het nu gaat om politieke misdaden of misdaden waarbij economisch minder bedeelden zichzelf buiten het systeem om helpen.

De gevangenis is een repressief orgaan van de Staat. Je wordt van je vrijheid beroofd, je wordt vernederd, je hebt geen enkele vrije keus meer, de Staat bepaald voor je wanneer je mag douchen, bellen, ontspannen, slapen, etc.

Sluiting van alle gevangenissen overal zou een doel moeten zijn van echte revolutionairen.

Zeker als het gaat om een totalitaire Staat als Turkije waar het leger en religieus fundamentalistische partijen de scepter zwaaien. Ik weet ook niet wat Guler Zele heeft gedaan. Maar een individu wiens vrijheid ontnomen is door een Staat die zich dient van zware onderdrukking, discriminatie van homo's, Kurden, vakbonden en politieke tegenstanders verdient altijd onze steun.

De samenleving waarin wij allen leven is 1 grote gevangenis bedacht door de Staat en zijn kapitalistische meesters.

En voor diegenen die gaan zeggen: ,,Wat doen we dan met (lust/relatie)moordenaars, verkrachters, pedofielen en nazi's als er geen gevangenissen zijn?"

Op dit moment bieden gevangenissen geen bescherming of oplossing hiervoor. Anders hadden moorden en verkrachtingen allang niet meer plaatsgevonden. Er is vrijwel geen sprake van rehabilitatie en psychische begeleiding die hout snijdt als het gaat om dit soort misdaden die in een anarchistische maatschappij ook "strafbaar" zouden zijn. Dan moet er een alternatief zijn voor de gevangenis zoals bedacht door de Staat. Het moet vanuit de gemeenschap zelf komen, vanuit solidariteit met de slachtoffers, oplossingsgericht en niet repressief-gericht.

Ook veel aktivisten moeten blijkbaar nog af van consevatief christelijke normen en waarden van het Breken van God's wetten. Het gaat er niet om of iemand good of slecht is die in de gevangenis zit. Het gaat om het systeem dat gerund wordt door machtsgeile repressieve figuren. Denk je dat rechters, officieren van justitie, ministers, gemeenteraadsleden, agenten en militairen dezelfde straffen en repressie krijgen als diegenen die door de bovenstaande groep geslachtofferd zijn?

Wat vandaag legaal is wordt morgen geilligaliseerd. Misschien zit jij morgen zelf wel in de cel en kan je ook alle solidariteit en steun gebruiken.

Website: http://325collective.com
 
Anarchy 
nn - 19.07.2009 19:42

"Anarchy is a thinking game for the middle class" Johnny Rotten in 1979.
Bedankt 
Anarchist - 19.07.2009 22:01

Wat fijn dat NN zich bedient van een icoon van de mediapopcultuur om een mening te onderbouwen over anarchisme. Een lege kreet van een punk-zanger. Ik ben onder de indruk en laat het anarchisme voor wat het is....proest!!!
Brief schrijven? 
nn - 19.07.2009 22:43

O.k. allemaal leuk en aardig maar totdat alle gevangenen zich vrijwillig bij je anarchistische heropvoedings kamp aan melden en met veel liefde over hun moeilijke jeugd heengeholpen worden vind ik het toch een fijn idee dat sommige mensen achter tralies zitten en niet bij mij op de trap wonen.
Maar terug naar Guler Zere, weet er iemand waarvoor ze veroordeelt is?
Een beetje meer info gevonden 
NN - 20.07.2009 01:25

"Through actions in Istanbul and Antakya on June 24, families affiliated to the TAYAD demanded freedom for Guler Zere, cancer patient and political prisoner who has been kept in prison for 14 years being accused of militancy for DHKP-C.

Guler Zere has been in prison for 14 years. She was a survivor of the prison massacre of December 19 , 2000 . In 2008, it was diagnosed that she has a mouth cancer that has also spread to her head. A campaign was started under the slogan "Freedom for Guler Zere!" demanding that she should be set free taking into consideration that she is kept in prison despite that her illness grows worse. The campaign calls for writing letters to Zere for solidarity and sending protest faxes to the Turkish Ministry of Justice.

Address for correspondence with Guler Zere:
Güler Zere
Çukurova Üniversitesi, Balcalı Araştırma Hastanesi, Mahkum Koğuşu, Karataş Hapishanesi, ADANA/TURKEY

Fax number of the Turkish Ministry of Justice for protest letters: 00 90 312 419 33 70"

Dit komt uit de cache van google voor de site van de MLKP, www.mlkp.info. Die site lijkt niet meer te werken. De MLKP is de Maoist Leninist Komunist Partisi, een partij die door de Turkse staat beschuldigd wordt van terrorisme. De partij is verboden. Veel van de leden zijn jarenlang vervolgd geweest en opgesloten en gemarteld als politiek gevangenen.

Van wikipedia de: "Bekannt wurde die Organisation durch Anschläge auf Gefängnisse in der Türkei, in denen politische Gefangene einsitzen. Mit ihren inhaftierten Anhängern wurden mehrmals Hungerstreiks und Mahnwachen durchgeführt."

Over DHKP-C:
 http://nl.wikipedia.org/wiki/Revolutionair_Volksbevrijdingsleger
MLKP 
Nn - 20.07.2009 20:25

Gezellige klub die MLKP;
 http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR44/028/1998/en/2e640822-da96-11dd-80bc-797022e51902/eur440281998en.html
Amnesty International is een altijd een onpartijdige organisatie geweest.
Amnesty over gevangenissen in Turkije 
NN - 21.07.2009 01:07

Amnesty heeft ook wat te zeggen over de isolatiecellen:

Some 20 people were arrested in Istanbul on 15 September 2001, as police used teargas and watercannons to disperse supporters of hunger-striking prisoners. They had gathered for the funeral of one of the hunger-strikers. They are at high risk of torture in custody. Ümüs Sahingöz was the 34th person to die in the hunger strike in protest against new high-security prisons.
Van:  http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR44/067/2001/en

Meer achtergrond:

On 15 September 2001 police had intervened with teargas and water cannons in Küçükarmutlu in order to disperse supporters of the hunger strikes. On 5 November, the day of the second big intervention, the Turkish daily newspaper Sabah published pictures of the barricaded neighbourhood calling it an area “liberated” by the armed opposition group DHKP-C and criticizing the inactivity of the government.

Prisoners have usually been housed in large dormitories that hold 60 and sometimes more prisoners, but the Turkish authorities have started to build new wings to existing prisons and also 11 F-Type prisons in which dormitories are replaced by smaller cells. From the start of this process, there have been major protests and clashes in prisons. From October 2000, more than 1,000 political prisoners participated in a hunger strike in protest against the F-Type prisons.

On 19 December 2000 the security forces conducted an operation in 20 prisons during which 30 prisoners and two soldiers died. Hundreds of male political prisoners were transferred using excessive force to three F-Type prisons. As of July 2001, six F-Type prisons were already in use, and five more were being constructed. They have single and three-person cells with adjacent yards for three prisoners at the most.
Van:  http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR44/080/2001/en/fe92e6b1-d8c5-11dd-ad8c-f3d4445c118e/eur440802001en.html

En voor iedereen die denkt dat je niet zomaar in de gevangenis terechtkomt, uit 2006:

The report highlights the following violations of fair trial rights:
1. Lack of safeguards during interrogation in the recent past: incommunicado detention (including denial of access to legal counsel) and inadequate medical examinations
2. Failure to investigate allegations of torture or other ill-treatment in police or gendarmerie custody
3. Continuing use of statements allegedly extracted under torture or other ill-treatment as evidence for prosecution and in on-going trial proceedings
4. Denial of equality of arms and of the right to an effective defence
5. Extremely prolonged pre-trial detention(2) in violation of the right to trial within a reasonable time or to release from detention
6. Protracted criminal proceedings, in violation of the right to be tried without undue delay
7. Failure of courts to conduct thorough, impartial and de novo examination of evidence and its application to law in retrials of cases following European Court of Human Rights rulings which have found Turkey in violation of fair trial provisions of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms (ECHR).
Van:  http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR44/013/2006/en/ed2a2996-d3fe-11dd-8743-d305bea2b2c7/eur440132006en.html

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.