english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
"AOW Day" en de noodzaak tot strijd
Emil Jacobs - 09.10.2009 18:27

Gisteren had de FNV aangekondigd een 65 minuten actie te houden, van 11:55 tot 13:00. Er werd opgeroepen tot "verlengde pauzes" en "ludieke acties". Het was een poging van de vakbondsleiding om de nederlaag bij de SER op 1 oktober om te switchen in een startsein voor een strijdbeweging om het kabinet onder druk te zetten af te zien van de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67. Is dat startsein gelukt?

7 oktober stond al lang op de agenda, bedoeld als een soort van 'failsafe' voor als de SER zou mislukken. Vóór de uiteindelijke mislukking was er echter geen enkele poging ondernomen om ook wat van de actie te maken. Pas ná het mislukken is er ad hoc hier en daar in het land wat georganiseerd. Dit is een uitdrukking van de illusie die de vakbondsleiding had in een SER-akkoord, zoals de Volkskrant afgelopen zaterdag beschreef in een reconstructie. En hoe kon het ook anders? Het "tuig van de richel" waar Jongerius het op een onbewaakt moment het over had - de bazen en de regering - wilde dolgraag naar die 67 toewerken, de vakbonden - en dan vooral de FNV - stribbelden tegen. Van een SER-advies als alternatief plan op de verhoging van de AOW leeftijd is nooit sprake geweest. Het is daarom pijnlijk dat de vakbondsleiding tot op het allerlaatste moment die illusie wel had.

Wat het SER traject voor elkaar kreeg was een verdeling van de rangen binnen de vakbeweging. Eind augustus bezwijkt de CNV-leiding onder de druk in de media campagne gericht om de vakbonden te isoleren, en geven toe aan de 67 eis. Vriendelijk bedankt overigens beste CNV-leiding, weten we ook weer aan wiens kant jullie staan. De SER drama was hiermee dus vooral een nederlaag voor de vakbeweging.

In de laatste week werd er nog het een en ander aan werk verzet. Zo werden er wat actieve leden opgetrommeld op verschillende locaties en werd maarliefst twee hele dagen van te voren gisteren uitgeroepen tot "AOW Day", iets wat overigens internationaal gevierd werd als Decent Work Day. Hieronder een video en wat foto's van de acties, met dank aan Egbert Schellenberg. Maar van de 1,4 miljoen leden had slechts een fractie gehoord dat er gisteren acties waren, de meesten vernamen het vooral op het journaal. De bazen waren dan ook niet bepaald onder de indruk.

Pikant overigens is dat de FNV opriep tot een staking in het busvervoer in de vier grote steden, maar dit dinsdag meteen ook weer geblokt werd bij een kort geding. De argumentatie van de rechter? "Het conflict liep met de regering, niet de werkgever". Zulke anti-vakbondsmaatregelen ondermijnen de solidariteit van de arbeidersbeweging en het voeren van een effectieve strijd. En de FNV-leiding? Die slikte het en bleef stil. Hoe moeten we ons nog gaan mobiliseren tegen de AOW leeftijdverhoging als élke staking geblokt gaat worden met het argument dat het "geen conflict met de werkgever" betreft? De hele argumentatie rammelt overigens ook, het gaat immers wél om een conflict met de werkgever, of beter: de kapitalistenklasse en haar stromannetjes in de regering.

Waar brengt ons dat nu? De kogel rondom de AOW verhoging is nog niet door de kerk: het kabinet moet eerst nog concreet een wet voorleggen aan tweede en eerste kamer. SP is falikant tegen, Wilders heeft zich in zijn populisme ook tegen de leeftijdverhoging gekant. En de PvdA zit met een zwaar dilemma in de maag: "sturen we de FNV nog meer in de armen van de SP?" Het zou dus nog kunnen dat de PvdA tegen stemt, maar het blijft dan óók nog kantjeboord. Maar hiermee wordt de strijd rondom de AOW vooral een parlementair spelletje. Waar zit de rol van de vakbond hierin? Een miljoen mensen hebben inmiddels aangegeven actie te willen voeren om die verhoging tegen te houden, potentieel genoeg.

Bovendien is de AOW strijd slechts nog een voorproefje van wat komen gaat. Het kabinet heeft immers aangegeven op termijn 35 miljard euro per jaar te willen bezuinigen, eenvijfde van de totale begroting! Wat vind de FNV hierover? Waar is de strategie tegen deze aanvallen? We horen niks van vrouwe Jongerius.

De les van "AOW Day" moet vooral zijn dat we alleen kunnen vertrouwen op onze eigen kracht. De wilde staking in de Lindsey olie-rafinaderij in Engeland kan wellicht dienen als referentie punt. Die staking was spontaan, werd genomen tegen de wil van de vakbondsleiding en de onderhandelaars en vertegenwoordigers voor die staking werden direct gekozen door de stakers op de plek zelf. Wat nodig is, is een strijdbare leiding die dergelijke spontane initiatieven aanmoedigt en aanwakkert, verbind met solidariteitsstakingen op andere plaatsen en het bedrijf ook effectief lam kan leggen.

Een dergelijke leiding is niet te vinden in de bureaucraten van het niveau Agnes Jongerius en Wilna Wind. Er moet een alternatieve leiding en structuur opgebouwd worden die de kaderleden en de gewone actieve vakbondsmensen organiseert. Om bij het voorbeeld van Engeland te blijven kan de National Shop Stewards Network als inspiratie dienen: een georganiseerd netwerk van vakbondsactivisten die regelmatig bijeenkomen om te discussiëren over tactiek en strategie en om concreet acties te plannen. Democratie in de vakbond dus. FNV Vecht voor je Recht kan hiertoe een aanzet zijn, maar is nu nog te zeer een lokale aangelegenheid rondom Rotterdam en mist daardoor de mogelijkheid om een eenheid van de arbeidersbeweging op te bouwen. Bovendien heeft ze zo haar eigen beperkingen op programmatisch vlak, zo zijn haar eisen zeer reformistisch te noemen, iets wat een weinig radicaliserend effect heeft.

De weg vooruit ligt hem in de strijd, niet in waardeloze compromissen! We moeten nu doorpakken:

* 24 uurs algemene staking als volgende stap in de massale acties

* Dit kabinet luistert niet, het moet dus vertrekken

Voor een strijdbaar alternatief dat de vakbond herorganiseerd en een socialistisch alternatief verdedigt!

- E-Mail: info@offensief.nl Website: http://www.offensief.nl
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Op de offensief site 
Jos Alembic - 09.10.2009 18:31

Dit artikel verscheen gister op de Offensief site:  http://offensief.socialisten.net/content/view/709/1/

Met extra foto's, links en video

E-Mail: info@offensief.nl
Website: http://offensief.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.