english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bijna-meltdown reactor Petten in 2001?
Laka - 24.11.2009 17:27

In het recent verschenen boek Darwin meets Einstein, beschrijft oud-ECN-directeur Frans Saris, een bijna-meltdown eind 2001 in de HFR in Petten: Trying their luck the operators put the valve of the convection cooling in what they thought was the 'open' position. But then the lights came back on and the operators discovered they had actually closed the back-up convection cooling system. Had the power failure lasted longer it would have meant meltdown and a major disaster.

Op blz 73 van dat boek schrijft Saris:

"On a winter night in December 2001 there was a power failure in North Holland, where Petten is located. The nuclear reactor is a research reactor, not a power reactor; it needs electricity to operate, for instance to pump cooling water. The reactor has a back-up cooling system to prevent meltdown of the core in case of a power failure. But this evening the back-up cooling system failed to come into action and the operators did not know what to do. There is an extra safety system by convection cooling for which the operators had to open a valve, but the control room was dark. When they reached for a torch that should have been there, it had been taken away by a colleague to work under his car. Trying their luck the operators put the valve of the convection cooling in what they thought was the 'open' position. But then the lights came back on and the operators discovered they had actually closed the back-up convection cooling system. Had the power failure lasted longer it would have meant meltdown and a major disaster. When I learned about this some months later - they thought they could keep it secret - I did not think I could take responsibility any longer and I resigned from the ECN."


In het storingsoverzicht van de Kernfysiche Dienst over 2001 staat het aldus beschreven:

Datum: 16 november 2001, INES-niveau 1
Tijdens twee netspanningsonderbrekingen in de externe NUON elektriciteitsvoeding heeft de omschakeling naar de noodstroomcentrale van ECN niet plaats gevonden. De onderbreking van de netspanning was het gevolg van problemen in het 150kV verdeelnet. De automatische inschakeling van de noodstroominstallatie heeft niet gefunctioneerd t.g.v. een opgetreden storing in de besturing- en signaleringspanning. Deze hulpspanning (110V=) wordt geleverd , vanuit de algemene voorzieningenkast (AV) via een gelijkrichter, met batterij back-up. Bij totale netuitval op het gehele complex, valt ook de spanning op deze AV-verdeling weg, en dient de batterij de 110V= te waarborgen. Deze accu heeft gefaald, met gevolg dat geen van de drie noodstroomaggregaten in werking komen.
De reactor van de HFR is volgens ontwerp automatisch is afgeschakeld n.a.v. de netspanningsonderbreking en is overgegaan naar noodvoeding vanuit de Noodvoeding installatie en de Voorziening Zonder Onderbreking waarmee o.a. de elektrische nakoelpomp gedurende een half uur kon functioneren. Tevens was dieselnoodkoelpomp volledig beschikbaar. Na circa 4 minuten keert de hoogspanning terug en binnen 10 minuten is de reactor weer opgestart. Er is geen sprake geweest van een onveilige situatie. De storing is door KFD ingedeeld op niveau INES 1 op grond van het opstarten van de reactor in afwijking van de voorwaarden voor de beschikbaarheid van de ECN noodstroominstallatie in de Technische Specificaties. Kennelijke onduidelijkheden in deze Technische Specificaties ten aanzien van deze voorwaarden zijn verbeterd. De besturing- en signaleringspanning is redundant uitgevoerd, en de accu is vernieuwd.

In de voortgangsrapportage aan de Vaste Commisie VROM betreffende de verbetering van de veiligheidscultuur rond Hoge Flux Reactor (HFR) te Petten (VI/KFD/020716.477 28-06-02) is aangegeven dat een herziening van de vergunning, de Veiligheidstechnische Specificaties en het storingsmeldsysteem noodzakelijk zijn. De storingsmeldingscriteria voor de HFR zijn begin 2002 aangescherpt. Een optimalisatie en harmonisatie met de meldcriteria voor NRG en ECN is onderdeel van het 10 jaarlijkse evaluatie project bij HFR.

Verdere reacties
Kranten hebben toendertijd niet over het ongeluk geschreven en ook in Kamervragen is het niet genoemd (die wel degelijk specifiek over storingen gingen en het weigeren van noodkoelpompen, maar ook over het geheimhouden van storingen.) Zie o.a. de vragen van Poppe (SP) (van weliswaar 2 november 2001), maar beantwoord door minister Pronk (VROM) op 3 januari 2002

Pallas, de opvolger van de HFR
Binnenkort zal de procedure beginnen voor de Pallas met het indienen van de startnotitie. De reactor die in 2016 klaar moet zijn, zodat de Hogefluxreactor dicht kan (die is tenslotte al in 1961 bedrijf gegaan). Hou dat in de gaten en laat dan weten dat je dat je geen goed idee vindt.

Op de site van de NRG over Pallas is de startnotitie al wel te vinden De inspraak (ws. 6 weken) zal dan ingaan als VROM publiceert. Laka is bezig een rapport te schrijven over alternatieven zowel voor productie (niet in een reactor) van de isotopen alswel ook over alternatieven voor de behandelmethoden. We zullen dat natuurlijk laten weten, als die klaar is.
Maar vergeet niet dat NRG gewoon een kennis en onderzoeksinstituut is voor kernenergie en de nieuwe reactor voor veel kernenergie-onderzoek zal worden gebruikt. Dat verandert ook weer in de motivatie; was tot voor een poosje vooral de boodschap van NRG dat de reactor noodzakelijk was voor medische isotopen, nu wordt ook wel weer duidelijker gesteld dat die ook voor instandhouding van kennis en nieuw kernenergie-onderzoek noodzakelijk is. Het heet nu zelfs: "Pallas, bouwen aan energievoorziening en gezondheidszorg van morgen.
Dat is ook zo iets, het woord 'kernenergie' of 'kerncentrale' kwam in de vorige Pallas-folder (toch echt 4-A4) helemaal niet eens voor, ook geen foto: alleen maar spelende kinderen in glooiende landschappen.

- E-Mail: info@laka.org Website: http://www.laka.org
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
Definities 
NN - 25.11.2009 09:12

Omdat diverse afkortingen niet nader worden uitgelegd, komt hier een opsomming van de begrippen:

- ECN: Energy research Centre of the Netherlands. Nederlands grootste bedrijf in onderzoek naar duurzame energie. Momenteel houdt ECN zich 100% met groene energie bezig
- NRG: Nuclear Research and consultancy Group. Dochteronderneming van ECN. Dit is het bedrijf dat zich bezig houdt met de kernreactoren in Petten. De kernreactoren zijn voor medische isotopen en verdere ontwikkeling van kernsplitsing.
- KFD: KernFysische Dienst. Houdt namens de VROM-inspectie toezicht op nucleaire installaties.
- HFR: Hoge Flux Reactor. Zorgt voor het belangrijkste deel voor de radioactieve isotopen. Officieel eigendom van de Europese Commissie. Hierdoor is het een misverstand dat de tweede kamer verantwoordelijk is voor de ontmanteling van de reactor; dit is de EC.
- Nog over Pallas: Een startnotitie is afgegeven bij VROM, maar dat betekend nog wel dat het nog enkele jaren duurt voordat er een vergunning wordt afgegeven
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.