english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŰren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Technische hulp bij 'illegale' migratie
globalinfo.nl - 09.12.2009 11:09

Een Amerikaanse prof heeft een apparaatje ontwikkeld dat migranten helpt om heelhuids de grens met de VS over te komen; De Transborder Immigrant Tool.

plaatje van website calit2.net
plaatje van website calit2.net

Ricardo Dominguez is docent aan de University of California, San Diego en veteraan van het internetactivisme als medeoprichter van het Electronic Disturbance Theater (EDT) een van de eerste groepen die internetgebruikers aan wilde sporen tot activisme tijdens de eerste dagen van de inheemse opstand van de Zapatistas in Mexico.

Nu is hij onder andere bezig met te proberen steun te werven voor - en praktische hulp te bieden aan - de vele migranten die een poging doen om de grens tussen Mexico en de VS over te komen. Net als met de Europese grensovergang, is dat een hachelijk gebeuren dat vaak mensen hun leven kost. Migranten moeten steeds langere en gevaarlijkere routes door woestijnachtig gebied maken, om de VS binnen te kunnen komen. Onderweg moeten ze proberen de grensbewaking te slim af te zijn, die in sommige gevallen bijgestaan worden door extreemrechtse 'patriotten' .

Dominguez heeft een gsm-telefoonsysteem ontwikkeld, dat verbonden aan een gps-systeem migranten behulpzaam kan zijn in het vinden van de juiste weg. Het systeem is verbonden aan een databank die informatie biedt over plekken waar water gevonden kan worden, of op welke tijdstippen de temperatuur het meest geschikt is om te reizen. Een andere groep genaamd "Border Angels' verspreidt al enige tijd flessen water op afgelegen plekken waar migranten langskomen en deze plekken zijn nu via de telefoon te vinden.

Dominguez verklaart dat het project niet in de eerste plaats bedoeld is om pure technische hulp te bieden, maar vooral een kunstproject is, bedoeld om discussies aan te wakkeren en wat in beweging te zetten. De database moet bijvoorbeeld voortdurend actueel gehouden worden, waarvoor de actieve bijdrage vereist is van gemeenschappen die in het grensgebied liggen. Daarvoor wordt contact gezocht met kerken, vakbonden en dergelijke. Ook het uitzetten van mobieltjes is een project op zich. Voor zo'n 30 dollar kan de apparatuur betaald worden. Maar migranten moeten ze kunnen krijgen en er een snelle training in krijgen. Daarvoor is betrokkenheid nodig van mensen en organisaties aan de andere kant van de grens. "Bij gebrek aan een beter woord," verklaart Rodriguez, "noemen we onszelf artivists". "We maken niet in de eerste plaats 'effective tools' maar 'affective tools'".

De apparatuur is ook nog in een testfase, maar als het werkt, voorziet Dominguez ook nog een ander nut. Migranten zijn nu vaak afhankelijk van gidsen ('coyotes') die veel geld vragen en ze vaak oplichten of naar uitzichtloze plekken leiden. Dit systeem zou migranten kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van dat soort 'jakhalzen'.

Hoewel in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaans/Mexicaanse situatie, meldt Dominguez dat er inmiddels ook groepen in Europa ge´nteresseerd zijn. Afgelopen zomer was hij in Spanje, eigenlijk voor een andere toepassing van min of meer dezelfde techniek. Die leent zich namelijk ook goed om wandelingen te begeleiden. Zo werkte hij met anderen aan een reconstructie van de laatste tocht van de Duitse marxistische cultuurfilosoof Walter Benjamin, die in 1940 om het leven kwam toen hij de Franse grens met Spanje probeerde over te steken om te vluchten. Via de gsm kreeg je informatie over plekken waar Walter Benjamin langs was gekomen.

In een stuk op de website WorldNetDaily fulmineert een van de 'patriotten' van de minutemen die migranten het liefst persoonlijk te grazen nemen, dat Dominguez "waarschijnlijk geen echte Amerikaan is, maar een anarchist". Daar is ook te lezen over de nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt nu geprobeerd een skype-systeem te ontwikkelen voor telefooncellen waar normaal betaald moet worden, zodat migranten die teruggestuurd zijn door de Amerikaanse grensbewaking, van zich kunnen laten horen.

Alle ontwikkelde techniek wordt door Dominguez en zijn groep zoveel mogelijk open source gemaakt en gratis aangeboden op internet.

 http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=117865
 http://www.calit2.net/newsroom/article.php?id=1546
 http://www.walkingtools.net/
 http://bang.calit2.net/about/

(Nederlandse tekst van globalinfo.nl)
 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.