Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
x - 19.01.2010 12:18

Overigens: natuurlijk kun je er bij een revolutie niet omheen om geweld te gebruiken. Hier wordt echter heel erg op dat geweldsaspect gefocust, terwijl dat echt niet het enige is wat er bij komt kijken. Dat momentum waarop de bestaande macht wordt afgezet, oke, maar in de aanloop daar naar toe moeten een heleboel saaie dingen gebeuren die helemaal niks met een Epische Bereidheid tot Geweld te maken hebben.

Door dit een revolutie te noemen koppel je dit in de hoofden van 'gewone mensen' aan zinloos gerel. En dit is daarom, ondanks de goede bedoelingen, eerder contrarevolutionair.


Duidelijk 
nn - 19.01.2010 13:33

Zo is dat. Want De Revolutie is natuurlijk niet leuk. Dat is bloedt in den straaten en gruwel en verdoemenis waar den 'gewone mensch' niets van moet weten.
Doe mij de f-side maar, inderdaad.
Cambodja 
NN - 19.01.2010 15:21

Ga eens in Cambodja vragen wat voor revolutie je krijgt als je geen boeken leest of mag lezen.
organisatie 
nn - 19.01.2010 12:11

als je dit een goed doel vind, moet je zelf structuur opbouwen.
verwacht niet dat hiervoor alles voor je word gedaan door organisaties, maar onderneem zelf!
deze datum is alleen een chronologisch verzamelpunt. wat je ermee doet moet je zelf weten.

blijf zitten, of maak schoon.
Nou ok, 
J D - 20.01.2010 09:59

En wie heeft dit bedacht?
En word er in nederland uberhaupt wel wat aan gedaan?
remember remember the 6th of february? 
x - 19.01.2010 12:04

Aangezien we toch mogen reageren op indymedia tegenwoordig... Mijn reactie op hun site: (waarom ik serieus op in ga, geen idee)

---
What do you mean by "a revolution"..? I thought a revolution was an uprising of the masses of some sort.

If you are planning an international revolution in a couple of weeks, a couple of questions arise:
1) Are revolutions to be planned?
2) How are you gonna persuade all those people?
3) Is this about persuading? Isn't making a revolutionary of somebody a personal growth process that only the individual itself can undertake?

I do agree with your beliefs. But i think you are using the wrong word. You want a clash between the authorities and a marginalized group of activists. This is not a revolution, it is a riot/heroic fight/whutever. Even if you succeed (ie: overthrow the system) it's still a very small group of people telling a the rest what to do, enforcing it with violence. Is that what you call revolutionary?

Still, good luck the 6th of february.
precies 
gi - 19.01.2010 13:29

iets leuks gaan doen of je bril poetsen, het maakt inderdaad weinig uit. Als je maar niet denkt dat je bij een van beide met 'de revolutie' bezig bent, want dat is toch wat anders.
JAAAAA 
nn - 19.01.2010 13:19

antikapitalisme in je nike-jekkie, doe je goed dan
Iets leuks gaan doen? 
NN - 19.01.2010 14:25

Misschien toch maar eens een boek lezen, of naar je oma luisteren als ze vertelt over vroeger of zo.

Er is nog nooit een revolutie begonnen voor de leuk, revoluties ontstaan vanuit misère, onrecht en onderdrukking, niet om een stel verwende sensatiezoekertjes een leuke dag te bezorgen.

Revoluties ontstaan als er breed ongenoegen is over de gang van zaken in de samenleving, waarbij onderhuids en vaak onbewust (voor individuen dan) draagvlak wordt opgebouwd en dan krijg je een vonk die de vlam in de pan laat slaan. Voor een revolutie heb je een pre-revolutionaire sfeer nodig, daar is op dit ogenblik nauwelijks sprake van, denk eens terug naar de periode '98-'03 en vergelijk het draagvlak bij het brede publiek, om nog maar over het animo binnen activistenkringen te zwijgen.

Lees eens een geschiedenisboek, georchestreerde/geplande/(bij)gestuurde revoluties leiden in no time tot dictatuur. Logisch, want die planning gebeurd door een klein kluppie dat, als ze al niet vooraf uit waren op macht er plots van kunnen proeven en erdoor besmet worden en dus, op het ogenblik dat de revolutie echt doorgaat en machtsstructuren wil gaan afbreken ze plots tot "contrarevolutie" wordt gebombardeerd en in de kiem gesmoord, revolutie afgelopen en het kluppie is de nieuwe baas.
Dit kluppie doet het ook nog es "voor de leuk" en lijkt geen besef te willen van wat voorgaande kluppies voor ellende veroorzaakten, heel eng.

Revolutie is een noodzakelijk kwaad, het is een risico wat mensen nemen om een beter leven te krijgen, het risico op dood en verminking. Of liever de zekerheid van dood en verminking en het risico dat het hen zelf of hun dierbaren treft.

Revolutie wekt ook verwachting, anders begint niemand eraan en geeft hoop op een betere, rechtvaardiger wereld, het is inspirerend, stimulerend, verheffend, spannend... als andere zijde van de dood- en verminkingsmedaille, maar het is niet leuk want leuk is vrijblijvend.

Een leuk dagje kunnen rellen om de verveling te verdrijven is geen revolutie, is ook op geen enkele manier een verantwoording voor de oproep tot revolutie. Zeg dan gewoon dat je een zinloze rel wilt om de verveling te verdrijven, wordt hooligan, ga bij een knokploeg of wordt neonazi in plaats van uit eigenbelang revolutie te gaan prediken, het verdrijft ook de verveling, je doet er minder kwaad mee en het past in de cultuur.
macho macho men 
nn - 19.01.2010 14:11

wat een stomme provocatie . Heb je dan een betere wereld eens er een paar ruiten zijn gesneuveld , mensen hun jobs kwijt zijn omdat er meer in 'veiligheid' geïnvesteerd wordt en je mede 'activisten' je als volwaardig insurectionalistisch anarchist zien ? Wat een stoer macho gezeik allemaal , en dat allemaal voor een beetje geldingsdrang . Wie heeft er baat bij jullie 'revolutie' , buiten verzekeraars en extreem rechtse politici kan ik mij niet direct iemand inbeelden die baat heeft bij een paar geïsoleerde incidentjes . Als je echt revolutie wilt doe dan iets constructief , voor meerdere mensen , ook buiten jou eigen bekrompen activisten wereldje, in plaats van alleen maar te polariseren tussen wij en al-de-rest .
overal 
autonoompje - 24.01.2010 00:18

Ok, iedereen dus in de eigen omgeving ruiten van banken, bontwinkels en overheidspoep ingooien?
OK! Dat zie ik wel zitten, tenminste geen dure treinrit.
Juist 
NN - 19.01.2010 14:31

Dus we gaan 6 februari boeken lezen. Dan moet die revolutie er wel komen!
Ik spreek overigens voor geen enkel 'kluppie'. Er is hier namelijk nauwelijks sprake van een 'kluppie'. Maar fijn dat je er weer een politieke analyse uit wist te persen. Knap ook dat dat lukt met gebalde vuisten.
aha 
ja - 19.01.2010 11:01

moet je je wel eerst een beetje organiseren, wat structuren opbouwen enzo. Voor spontaan rellen kun je beter bij de f-side terecht
Revolutie 
nn - 19.01.2010 20:26

Helaas kan ik dan ook nit omdat ik dan weekend dienst heb. Ik zal het zeer op prijs stellen als jullie de revolutie een week uitstellen zodat ik er ook bij kan zijn.
Voedselverdeling 
biertje - 20.01.2010 21:56

Dus als ik het goed begrijp kan ik waarschijlijk op 7 februari mijn baas uitkafferen en daarna gratis eten en drinken halen in de supermarkt zonder dat ik wordt lastiggevallen door managers of politie. Maar worden de kapitalistische bedrijven die stroom,gas en water leveren ook vernietigd?

Suggestie: Laten we eerst onze eigen infrastructuur bouwen. Dan wordt het kapitalisme vanzelf overbodig. Just do it different!
Revolutie 
nn - 24.01.2010 02:34

Ik ben van plan om gewoon m'n eigen ruiten in te gooien, dan hoef ik niet eens m'n huis uit!
mei '68 
SI - 19.01.2010 14:42

Boredom is counter-revolutionary!
goed zo 
nn - 19.01.2010 15:00

Azijnpissen voor de revolutie!
Groetjes aan de professor Sociologie.
kan niet 
prikker - 19.01.2010 19:04

Eindelijk een datum voor de revolutie gevonden, kan ik niet van de partij zijn!

Ik stel voor de revolutie uit te stellen en de val van het kapitalisme te plannen via datumprikker.nl.

Anders veel succes zonder mij.

Vernietigze!
@ (A) 
sjeng - 22.01.2010 21:32

ik zou beginnen met ophouden ze " telegraaflezend, koffieslurpend, HVNLkijkend, hersendood volk" te noemen.

Vervolgens zou ik eens iets proberen te doen met thema's waarop andere mensen in verzet komen, samen met ze strijden. Denk aan de strijd tegen de verhoging van de AOW leeftijd die compleet is gefrustreerd door de bondstop (waar een anarchistisch geluid dus echt van toepassing zou zijn), de strijd die begint op te leven onder studenten enz.

Je kan niet zomaar verwachten dat op het moment dat een klein, of minder klein, groepje met stenen en mollies begint te gooien dat iedereen opeens mee gaat doen. Mensen moeten eerst komen te zien dat dat soms nodig is. Maar het zou fout zijn om dan jezelf als een leraar van die mensen te gaan zien (zoals sommige linkse stromingen). Men komt die conclusie op een bepaald moment in de strijd, wanneer andere oplossingen ofwel al zijn geprobeerd of als waardeloos worden beschouwd. Daarom moeten we er alles aan doen dat de beginnetjes van strijd die zichtbaar worden, worden doorgetrokken. Dit door jezelf te organiseren, en anderen te helpen dat ook te doen.

Die revo op 6 februari komt er natuurlijk niet, maar wie weet, misschien gebeurt er wel wat ;)

E-Mail: Dylan__Paauwe__88@hotmail.com
Hmhm 
nn - 19.01.2010 12:58

Eindeloze, zinloze analyses van studenten die het over 'gewone mensen' hebben zijn contrarevolutionair.
Je kunt 6 februari iets leuks gaan doen. Je kunt ook je bril gaan poetsen. Zelf weten.
jezus 
nn - 19.01.2010 10:33

dat probeert men al 2000 jaar. gelukkig heeft Jezus het al voor ons gedaan.
oproep 
nn - 19.01.2010 14:22

Het is een oproep om IETS te doen. Geen oproep tot geweld. Dat maken de analytische semantische zeveraars ervan.
De een wil een mooi lokaal initiatief beginnen, de ander wil een ruit bij de bank in gooien. En misschien verbaast het je, maar de 'gewone mens' heeft zo af en toe ook zin om de ruiten bij de bank in te gooien. Zonder macro-politieke analyse.
autonomie geen autodestructie 
nn - 19.01.2010 14:54

de gewone mens heeft ongetwijfeld vaak de neiging een bank ruit in te slaan ,maar doet dit niet omdat hij weet dat het niets uithaalt , voorts voelt de 'gewone mens' zich niet aangesproken door horden in het zwart geklede en gebivakeerde hooligans . En hooliganisme dat is het want met rellen en vandalisme bereik je niets , mocht je jezelf als insurectionalistisch definieren besef dan dat black blok en dergelijke alleen maar kunnen bestaan met de toestemming van 'het systeem' , vanaf dat je echt een bedreiging vormt zullen ze wel met scherp schieten of je in opsluiten en waar staan we dan met ons gemarginaliseerd groepje gefrustreerde werklozen ? nergens me dunkt , want iedereen zal het er over eens zijn dat het ons verdiende loon is gestraft te worden voor ons a-sociale gedrag . anarchisme was ooit een van de meest vooruitstrevende sociale bewegingen , collectivisering van de gronden/bedrijven , afwijzing van drank en drugs ,oprichten van structuren door en voor iedereen , ... kortom het was een productieve stroming die iets deed , daar waar anderen hun hoop in corrupte politici .
en wat blijft er na een eeuw nog van over ? niets, een stel puberale (geheel terecht) ongelukkige mensen , die er spijtig genoeg niets beters op vinden dan zich steeds verder van de oplossing van hun probleem te verwijderen ...
Het moet toch wel lukken 
-(A)- - 22.01.2010 15:29

Ik denk dat het wel moet gaan lukken als er door het hele land overal verschillende doelen worden aangevallen, die zeer belangrijk zijn voor het Crapitalistisch systeem. Bereid je axis goed voor en zorg dat het maximale haalbaar wordt. Iemand nog een idee hoe we de rest van het telegraaflezend, koffieslurpend, HVNLkijkend, hersendode volk achter ons krijgen? En dat we niet weer s als terroristen worden aangezien, maar als wereldverbeteraars...
mei 68 
nn - 19.01.2010 14:56

ignorance and self indulgence is contra-revolutionary !
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.