Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Redactie? 
Bas - 09.02.2010 20:51

Kan alsjeblieft alles wat niets met de demonstratie voor het behoud van de Koppenhinksteeg te maken heeft verwijderd worden naar de ruispagina?
Gezever voor of tegen parlementaire democratie staat los van het feit dat in Leiden een ontzettend gaaf pand na 41 jaar ontruimd dreigt te worden.

Sterkte vanuit Eindhoven! Als ik niet de griep had gehad, was ik er ook.
Partijpolitiek is dode weg 
anarchie leef je nog? - 03.02.2010 04:37

ook zo trots op partijpolitiek?
ook zo trots op partijpolitiek?

SLO (Stadspartij Leiden Ontzet) als partner voor behoud van sociale initiatieven in de stad? Zijn dat niet juist die racisten die Leiden voor Leidenaren willen houden, migranten willen weren (Leidenaren meer recht op een baan!)? Mag ik als niet Leidse, niet Nederlandse kraker ook komen op jullie demo?
Voorpost, Nieuw Rechts en wat dan ook zijn ook erg voor bepaalde sociale initiatieven, zijn die soms ook welkom?

En Stem Terug als steunpartij? Zitten die al in de raad dan? Misschien moeten jullie wat aanpappen met die partij en dan kan de Linkse Kerk voortaan het partijhol worden van deze radicale(?!) parlementaire club.

Ik zie op de website van de Linkse kerk ook wat tegenstrijdigheden staan die deze stap al bevestigen. Van jullie eigen website over gebruik van de zaal in de Linkse Kerk:
"Het gebruik van de zaal is verbonden aan een aantal voorwaarden. Privé feestjes, verjaardagen, afstudeerborrels, bruiloften en dergelijke behoren niet tot de mogelijkheden, net als partijpolitieke bijeenkomsten en commerciële activiteiten uit den boze zijn." ( http://eurodusnie.nl/divers/verhuur-marinus-van-der-lubbe-zaal.html)

Dus GEEN partijpolitieke bijeenkomsten? Is stem terug geen partij? Is er misschien sprake van een "beweging"? Waar kennen we dat populisme toch van. Trots op * (wie vult het in). Ideetje voor de volgende stap: Een wikipagina beginnen waarop "het Volk" haar mening kan neerzetten (werkte echt goed vorige keer) zodat jullie de representanten van ons, het volk, onze (oh zo eenduidige) wil kunnen uitvoeren.
dordt aanwezig  
nn - 12.02.2010 12:20

jezus wat kennen mensen afdwalen van het ondererp
't begint met een s en eindigt op olidariteit 
Marco van Duijn - 07.02.2010 21:15

Heerlijk dat anoniem zomaar wat roepen, dat lucht vast op :-)

De kritiek op het parlementair kapitalisme is uiteraard geheel terecht. Ik kan echter even makkelijk kritiek leveren op het hedendaags anarchisme en de praktijk van directe actie. Geen van beiden zijn onder problemen of zaligmakend.
Het anarchisme kent internationaal een lange traditie van electorale experimenten, van Errico Malesta's Anarchistische Partij tot het libertair municipalisme van Murray Bookchin. Ook in Nederland namen de afgelopen decennia tal van anarchisten, met wisselend (lokaal) succes, deel aan verkiezingen. Je moet de mogelijkheden zeker niet overschatten, maar een banvloek uitspreken riekt mij te veel naar dogmatisme en sektarisme.
We hebben (ook) hier met lokale verkiezingen te maken en die gaan over lokale problemen en uitdagingen. Uitgerekend een niveau waar libertaire politiek mogelijk is. Een van die problemen is de aanval op misschien wel 's lands oudste sociaal-culturele vrijplaats, een die in 41 jaar diep is geworteld in zowel de Leidse samenleving als de Nederlandse antikapitalistische scene. Een vrijplaats die de afgelopen jaren ongelofelijk onder vuur heeft gelegen van de GroenLinks (!) tot PVV. In de Tweede Kamer werd tijdens de behandeling van het Kraakverbod nog over de vrijplaats gesproken over Vrijplaats Koppenhinksteeg als voorbeeld van problemen veroorzakende krakers enkel en alleen omdat wij nu al tien jaar (!) stand houden tegen voortdurende pogingen ons te ontruimen. Dankzij steun van onze supporters hielden we het al die tijd uit en dankzij jullie steun hopen we inderdaad dat na 4 maart, met een nieuwe gemeenteraad, er politieke ruimte komt voor behoud van de vrijplaats, onder grotendeels onze rechtvaardige en redelijke voorwaarden.
Ik hoop velen van jullie komende zaterdag te begroeten!
@NN & @anarchie leef je nog? 
Bas - 10.02.2010 16:41

OK, blijkbaar moeten we hier de discussie aangaan ofzo...

@anarchie leef je nog?
Ik snap eigenlijk niet hoe je bij die beschuldigingen komt? Satdspartij Leiden Ontzet racistisch? Hoe kom je daarbij?
Ik kom niet uit Leiden, en jij blijkbaar ook niet, maar blijkbaar weet je toch meer dan ik. Ik kan in hun partijprogramma alleen maar vinden dat de de milenniumdoelen steunen, armoede willen bestrijden en meer richting basisdemocratie willen gaan. Daar lijkt me weinig mee mis. Ook als ik even op google zoek naar beschuldigingen van racisme vind ik niks. Heb je een reden om met zulke heftige vergelijkingen te komen, of ben je gewoon maar wat aan het trollen?

@NN: Je bedoelt dat als een pand steun krijgt van een partij, we ze dus moeten boycotten? Goh, dan zijn dus alle kraakpanden fout behalve misschien die ene waar echt iedereen een hekel aan heeft?

Weet je, als ik zie hoe sommige mede"anarchisten" omgaan met andersdenkenden, dan schaam ik me.
@NN 
Bas - 12.02.2010 13:55

Weet je, ik word daar echt doodziek van, van dit soort 'slordigheidjes'.

"Ja eh de koppenhinksteeg zijn gewoon nazi's want ze worden gesteund door SLO en dat zijn nazi's. Oh nee, ik bedoel die andere partij. En ze steunen dan wel illegalen maar daar kan je juist aan zien dat..." DAT WAT??

Wil je alsjeblieft optiefen met die stompzinnige verdachtmakingen en borrelpraat NN? En misschien heel even in de spiegel kijken en even nadenken of je welke strijd dan ook verder helpt met dit soort postings?

Bah.
Stem Pel! 
Ver Kiesbaar - 04.02.2010 12:00

Waarom hebben al deze (zelfbenoemde) anarchisten dan toch altijd zo een respect voor het parlamentarisme? Ondanks geweldsmonopolie (zouden ze willen;), dames met maffe petten, en ronkende verklaringen over hoe we ons zouden moeten gedragen (wetten), blijft de staat toch maar een van vele klups en organisaties in onze maatschappij. Dat die dan alle 4 jaar een soort fest met kleinje papiertjes organiseren, maakt ze evenmin bijzonder, dan hun schijnvertoningen bij openbare praatbijeenkomsten (parlementen). Want zoals iedereen weet zijn de beslissingen al genomen als de dames en heren daar het posium beklimmen.

Wat houdt dat nou in voor allerlei actievormen (papierfeestjes inclusief)? Ondanks iedreen dus weet dat het een schijnvertoning is, blijft het toch een maatschappelijk toneel, dat door veel mensen (mss ten onrechte maar toch) erg serieus wordt genomen. Wie wat wil bereiken of veranderen kan zich na mijn inzien niet veroorloven, om op zo een toneel verstek te laten gaan.

Met andere woorden, uiteraard kan je de wereld niet veranderen alleen door te stemmen of je verkiesbaar te stellen. Wel is het evengoed een van de vele plekken waar je invloed kan uitoefenen. Stemmen sluit zelf denken en handelen namelijk geenzins uit!

Ik snap het argument van dat je dit systeem van schijnvertoningen niet wilt legitimeren, door eraan mee te gaan doen, maar niet meedoen gaat het evenmin delegitimeren in een maat, dat wat uitmaakt.

afkraken is zo lekker makkelijk 
manuel - 07.02.2010 04:31

heerlijk weer om te lezen dat veel mensen altijd lekker anoniem hun gal willen spuien.

ik zeg niet dat je het met stem terug eens moet zijn, nog met leefbaar leiden of welke klup dan ook die aan parlementaire democratie doet.

maar het lekker simpel van de zijlijn afkraken spreekt echt niet van meer inteligentie!

ben zelf bij stem terug betrokken, en de reden dat ik dat doe, is omdat stem terug mij vrij laat om ook aan buitenparlementaire actie mee te doen!

en dat zal ik ook zeker blijven doen!

parlementaire democratie is gewoon een van de wegen die je ook kan bewandelen!

Legalisatie heb ik niet als voorkeur.Maar geeft wel de mogelijkheid voor een stabiele plek, waaruit je dingen kan blijven doen! ipv altijd op de schopstoel te zitten.

men zegt vaak dit ik nogal zwart/wit ben. geloof me, of je wil of niet, er is ook een hoop grijs!

laten we ophouden alleen maar te kijken naar dingen waarin we het niet eens zijn. die zijn er namelijk altijd wel!

Maar er zijn zoveel dingen meer waarin we mekaar de hand kunnen geven!

Een persoon kan de wereld veranderen, samen kunnen we alles veranderen.

Manuel Haverkamp
Anarchie is de dodeweg 
NN - 03.02.2010 11:19

Ik ben geen voorstander van parlementarisme (dus ook niet van partijen als Stem Terug), maar ben me wel bewust dat een buitenparlementaire partij (over hoe die intern georganiseerd moet zijn valt veel te zeggen) of een solide organisatie (dit kan ook op basis van een horizontale leiding, geen bolsjewistische methode dus) met duidelijke doeleinden en werkmethoden noodzakelijk is. Kortom, wat ook de geschiedenis duidelijk laat zien (en dan heb ik het niet over wat kleine dingen die bereikt zijn), is dat anarchie en anarchisme de dode weg zijn. Een zeer zwakke theoretische basis om te handelen (niet inzien van de eenheid van theorie en praktijk), voornamenlijk gebasseerd op moralistische geklets; vaak gelijk willen handelen zonder duidelijke vooruitblik van eventuele gevolgen; laat staan de theorien van de theoretici van het anarchisme.
Dus ja nogmaals anarchie is de dode weg.
juist... 
zomaar nn - 03.02.2010 20:46

vaak gelijk willen handelen zonder duidelijke vooruitblik van eventuele gevolgen; laat staan de theorien van de theoretici van het anarchisme?.
Waar haal jij dit vandaan? uit je duimpie? moralistisch betoog ofzo? bronnen, voorbeelden, m.a.w. helder verhaal graag.....
Helemaal mee eens 
Marcel B. - 08.02.2010 00:07

@Tijdsgeest

Helemaal mee eens! Ik denk dat het vaak dogmatisch linkse karakter van de kraakbeweging de kracht van die beweging nogal inperkt. Het schrikt veel mensen ook af, die het potentieel eens kunnen zijn met de doelstellingen van de kraakbeweging, zoals bij mij het geval is. Ik deel de analyses van krakers als jij voor het overgrote deel, maar ik wijd mijn krachten niet aan een club mensen die anderen uitsluit omdat niet links zijn. Men is binnen veel kraakclubs te zeer overtuigd van het eigen gelijk, discussieert vooral binnen de eigen parochie, en is krampachtig bezig de eigen denkkaders te omlijnen en te definiëren. Het doet een beetje denken aan de hippiebeweging, die meelopers wou weren door zoveel mogelijk krantjes te lezen en vol te schrijven die hun folklore definieerden.

Enne... Tijdsgeest, volgens mij heb ik al heel veel met jou gediscussieerd hierover, nietwaar? ;-)
nn 
nn - 03.02.2010 05:27

werkwijze stem terug
werkwijze stem terug

zou meer zoeits moeten zijn
zou meer zoeits moeten zijn

ik weet wel dat dit niet iets is van de gehele vrijplaats. Nog een keer: Niet de gehele vrijplaats koppenhinksteeg staat achter Stem Terug (gelukkig):

Maar aangezien vorige schrijver toch een belangrijk thema heeft aangestipt of er zoiets kan bestaan als een radicaal linkse politieke partij. Is het misschien een idee een openbare meeting uit te roepen ergens in Leiden om over dit thema te discussiëren?
Ik denk zelf dat een partij als Stem Terug erg gevaarlijk is en dat het de verhullende en oneerlijke werking van representatieve democratie nog beter vervuld dan enige andere partij.

zie voor stem terug:  http://www.stemterug.nl
populistische en erg vage manifest:  http://www.stemterug.nl/manifest.html


E-Mail: stem_op_straat
Anarchie, socialisme, rechts is illusie?!? 
Tijdsgeest - 05.02.2010 16:30

En zo kabbelt het politiek correcte gezwets maar door terwijl de politiestaat verder wordt uitgebreid. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is een dak boven ons hoofd, veiligheid en voedsel. Ik denk dat het goed is als ook eens 'rechtse' partijen tegen de sluiting van de vrijplaats zijn. Ik Waardeer iig deze standpunten van hen en realiseer me dat vooroordelen tegenover buitenlanders het resultaat is van conditionering door omgevingsfactoren. Daarom is debat (ja ook met rechtse mensen) een vorm om mensen in te laten zien dat het anders zit.

Dat organisaties als de wereldbank, IMF en in zijn algeheel het kapitalistisch systeem, ervoor zorgen dat die mensen huis en haard moeten verlaten om elders een beter leven te vinden. Het punt is: het gaat om het debat en een ingang vinden om met deze mensen te praten (dit betekend niet direct conformeren!!). Inzicht of informatie daar draait het om Debat en harde aktie (geen geweld) om deze dingen te bereiken schuw ik niet...

Een mooi voorbeeld vond ik toen een rechtse partij ging demonstreren tegen mc donalds. wat doen sommige lui; die gaan demonstreren tegen het feit dat er rechtse mensen demonstreren tegen mc donalds. De status quo zal zich een ongeluk gelachen hebben. Een goed voorbeeld hoe je een samenleving kunt verdelen (en overheersen)

Ik denk dat het idee om deze mensen te weren kostte wat kost, je net zo kortzichtig bent als veel van deze lui zelf vaak laten zien. Uit het punt van Leefbaar Leiden om de Koppenhinkssteeg te steunen blijkt een genuanceerdere houding dan het fel veroordelende wat ik hier af en toe voorbij zie komen en toont een grote kortzichtigheid met betrekking tot een constructieve manier om de wereld te verbeteren (hiermee niet zeggende dat ik het met hun eens ben mbt hun standpunt over buitenlanders: absoluut niet!)

Tot slot vind ik het jammer dat anarchie 'afgekraakt' wordt evenals stem terug. Het hele idee is een platform te creëren tegen de status quo met zowel binnen als buiten de politiek akties. Daarmee het hokjesdenken te overstijgen: jullie zij zus, jullie zijn zo en een filosofische debat op gang te krijgen over hoe we een duurzaam systeem kunnen opzetten voor iedereen en wat niet destructief is voor mens en milieu maar daadwerkelijk constructief. Er is uiteindelijk meer te bereiken samen. Je kunt het tegen dit overheidsmassief waarschijnlijk niet alleen redden, we need the people!

KRAKEN GAAT DOOR!
@bas 
nn - 12.02.2010 13:32

Ok Stadspartij Leiden Ontzet racistisch noemen is misschien wat overtrokken. Dit is in ieder geval niet zo makkelijk uit het verkiezingsprogramma en andere info te vernemen. Neemt niet weg dat Ben blankenstijn weinig solidariteit heeft met bijvoorbeeld "vreemdelingen" in zijn stad.

Maar in plaats van SLO bedoelde ik eigenlijk Leefbaar Leiden die ook op de poster in het lijstje staat. Een foutje, sorry. Leefbaar Leiden wil Leiden voor Leidenaren maken/hebben/houden:
 http://www.webregio.nl/groot-leiden/regionaal-nieuws/artikel/547767/leefbaar-leiden-voor-de-leidenaars.aspx
partijprogramma leiden voor leidenaren:  http://www.leefbaarleiden.nl/kies201004.html

Ja zo'n partij die haar steun betuigt aan de oernederlandse koppenhinksteeg. Of nee daar zit bijvoorbeeld ook de fabel die tegen dit soort racisme vecht. Of daar zat een sportschool van een niet-erg-leids-uitziende man. Partijpolitiek betekend concessies doen, mee doen met het racistische systeem, wil van de zgn meerderheid (die eens in de 4 jaar zijn stem mag vergeven aan de elite).

Nog een nieuwsfeitje: Leiden weer gezellig is opgegaan in stem terug, ook een partij die nationalistisch gekeuvel niet kan laten in de raad.



Vrijplaats is geen Stem Terug 
Geert - 03.02.2010 23:20

Als voor zichzelf sprekende vrijwilliger van Bar&Boos, een van de in deze discussie ondergesneeuwde initiatieven in de vrijplaats wil ik even zeggen dat er wel mensen in Stem Terug zitten die ook in de vrijplaats rondlopen of daarbij betrokken zijn, maar ik mijzelf niet betrokken voel bij partijpolitiek.

Verder gaat dit over een demonstratie, niet over politieke (a)systemen. Laat de Fabel van de Illegaal, bar&boos, weggeefwinkel en de linkse kerk (want de meerderheid daarvan/de organisatie zijn ook niet betrokken bij stem terug) niet stikken omdat sommige vrijwilligers buiten de vrijplaats een partij wilden oprichten.
nn 
nn - 10.02.2010 04:21

Of een pand wel of niet 'gaaf' is hangt er toch maar ne6t van af wat er in een pand gebeurt. Of heeft kraken ineens ene puur architectonische waarde gekregen?
nn 
nn - 12.02.2010 15:06

Zoals ik al eerder zei: SLO is misschien minder duidelijk racistisch in hun partijprogramma maar in praktijk is er weinig tot geen verschil met Leefbaar Leiden. Beiden zijn ze niet zo voor 'buitenlanders' en beide zijn ze zo populistisch als wat.

En bas welke strijd ik voer is die voor een socialere wereld zonder politieke partijen die zogenaamd voor mij (zogenaamd want de echte macht is die van het kapitaal) beslissen wat er wel en niet mag gebeuren. En als enkele mensen die ik zelf jarenlang ken, waarvan sommige zichzelf zelfs 'anarchist' verklaren, een politieke partij oprichten om mee te spelen in het representerende spelletje en zo dus mee werken aan een autoritair en zeer oneerlijk systeem in stand te houden dan stoort mij dat nogal ja. En dat is nogal zacht uitgedrukt. Meedraaien in de parlementaire arena maakt van je 'vriend' nml een vijand!
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.