english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
SUCCESVOL ALGEMENE SOLIDARITEITSSTAKING TURKIJE
Meriç Esin - 08.02.2010 16:58

Honderdduizenden arbeiders in verschillende sectoren over heel Turkije zijn op 4 februari 2010 ‘niet naar het werk gegaan’. Daarmee hebben zij positief gevolg gegeven aan de oproep van de gezamenlijke vakcentrales om de rechtvaardige strijd van de Tekel-arbeiders kracht bij te zetten.

Dit deden zij uit solidariteit met de Tekel-arbeiders die al sinds 55 dagen strijden voor werkgarantie, vaste arbeidsovereenkomsten, behoud van loon en andere arbeidsvoorwaarden, sociale rechten en verworvenheden. De landelijke solidariteitsstaking is ook uitgeroepen om premier Erdoğan, zijn regering en de Hoge Raad voor Privatisering nog eens goed duidelijk te maken dat zij onmiddellijk de eisen van de Tekel-arbeiders moeten accepteren en die geheel moeten honoreren.

De landelijke solidariteitsstaking die binnen een betrekkelijk korte tijd georganiseerd moest worden is succesvol verlopen. In grote, middelgrote en kleine steden over het hele land zijn arbeiders en werkers niet gaan werken en zijn zij massaal de straten opgegaan. Met name in hoofdstad Ankara en in Istanboel was de opkomst geweldig hoog. In Izmir lag het leven stil. Daar hebben naast andere arbeiders ook de mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer niet gewerkt. In Adana en Mersin hebben duizenden arbeiders gebruik gemaakt van hun recht om niet te werken. Zij zijn bovendien gaan demonstreren om hun solidariteit met hun strijdende Tekel-collega’s te laten zien. Ook verschillende beroepsorganisaties, de organisatie van kleine tabakverbouwers en talloze organisaties van jongeren, studenten, vrouwen, gepensioneerden en andere groeperingen hebben zich achter de Tekel-arbeiders geschaard en namen die deel aan de acties en demonstraties van stakende arbeiders.

Na afloop van de landelijke solidariteitsstaking verklaarde premier Erdoğan dat de staking illegaal en onrechtvaardig zou zijn. Volgens hem was het een zinloze staking waarmee niets bereikt zou zijn. Hij gaf te kennen dat hij nog steeds niet van plan is zijn positie ten aanzien van de Tekel-arbeiders en hun eisen te veranderen. Hij herhaalde zijn beledigingen aan het adres van de Tekel-arbeiders, de arbeiders die uit solidariteit hebben gestaakt en de mensen die de staking hebben gesteund. Hij verklaarde dat de Tekel-arbeiders gebruikt zouden zijn en dat de staking niet zo zeer om economische maar meer om ideologische en politieke redenen uitgeroepen zou zijn. In dit kader kreeg de vakbeweging er ook het nodige van langs. De vakbeweging zou de mensen misleiden en hen tot onverantwoorde acties oproepen.

De houding en uitspraken van Erdoğan heeft de woede van de Tekel-arbeiders en die van de mensen die aan de eendaagse algemene staking hebben meegedaan vergroot. Ook de relatief streng gelovige arbeiders en arbeidsters die tot voor kort de ‘AKP’ (partij van Erdoğan) aanhingen voelen zich hoe langer hoe meer beledigd en teleurgesteld. Een snel groeiend aantal onder hen verklaart openlijk afstand te doen van deze ‘huichelachtige’ partij en haar ‘satanische’ leider Erdoğan. Een gelovige Tekel-arbeidster merkte tijdens een interview op dat zij in haar hele leven nog nooit zo’n ‘meesterlijke demagoog’ als Erdoğan heeft gezien of meegemaakt. Verder merkte zij op dat zij in 2007 op hem had gestemd omdat zij dacht dat hij een oprechte moslim zou zijn. “Maar een oprechte mens doet andere mensen geen kwaad en berooft hij hen ook zeer zeker niet van hun rechten!”

Als antwoord op de houding van Erdoğan zijn gisteren 147 Tekel-arbeiders overgegaan tot de ‘hongerstaking voor onbepaalde tijd’. Naar verwachting zal dit aantal gedurende de komende dagen verder oplopen. De Tekel-arbeiders (inclusief de 147 hongerstakers) blijven onverminderd en vastberadener dan ooit hun strijd voortzetten.

Op 5 februari, de dag na de algemene solidariteitsstaking, kwamen de leiders van de vakcentrales bijeen om zich te beraden over hun verdere stappen in de komende tijd. In een daarop volgende persconferentie gisteravond heeft voorzitter Mustafa Kumlu van de confederatie TÜRK-İŞ, namens de gezamenlijke vakcentrales verklaard, dat de vakcentrales een afspraak voor nieuw overleg zullen eisen van premier Erdoğan én president Gül. (De benadering van president Gül is enigszins opmerkelijk gezien het feit dat hij tot nu toe niet in beeld was in het conflict tussen AKP-regering en Tekel-arbeiders.) Ondertussen zullen de juristen van de vakcentrales zich opnieuw over de kwestie buigen. Daarnaast zullen de vakcentrales zich inspannen om in samenwerking met de internationale vakorganisaties (ITUC, ETUC en eventueel andere) de solidariteit op te voeren. Ten slotte zullen de leiders van de gezamenlijke vakcentrales op 12 februari 2010 wederom bij elkaar komen.

Dat 12 februari 2010 een belangrijke datum is, staat nu al vast. “Als wij dan zullen constateren dat de opstelling van Erdoğan en de zijnen ten aanzien van de eisen van de Tekel-arbeiders nog steeds onveranderd is, dan zullen wij vastbesloten zijn om een veel breder en effectiever actie te realiseren!” (Zo sprak Mustafa Kumlu van TÜRK-İŞ namens de gezamenlijke vakcentrales tijdens de persconferentie van gisteravond.)

Ondertussen zullen de Tekel-arbeiders hun strijd op de straten en pleinen van de koude hoofdstad Ankara verder voortzetten. Internationale steun, sympathie en solidariteit zijn daarom noodzakelijker en belangrijker dan voorheen, ook vanuit Nederland! Stuur solidariteitsboodschappen naar de arbeiders en stort een geldelijke bijdrage aan hun strijd! Lees de onderstaande oproep even door, zet je naam en woonplaats eronder en stuur die per mail op naar premier Erdoğan en de zijnen.

Meriç Esin ( meric.esin@hotmail.com)
6 februari 2010
----------------------------------------------
--Stuur uw solidariteitsboodschappen naar:  bilgi@tekgida.org.tr

--Of deel uw boodschappen mee via telefoonnummer: 0090-312 433 4955

--En stort uw geldelijke bijdrage:
Rekeningnr: 46.88.86.079
Ten name van: Stichting Aksi
Naam Bank: ABN AMRO
Onder vermelding van: TEKEL-staking
(Uw bijdragen worden wekelijks naar de rekening van het ‘SOLIDARITEITSFONDS TEKEL-ARBEIDERS’ in Turkije overgemaakt. Het fonds is door ‘TEK-GIDA İŞ’ speciaal in het leven geroepen. ‘TEK-GIDA İŞ’ is de belangrijkste vakbond van de stakende TEKEL-arbeiders.)

--Doe mee aan de email-actie vanuit Nederland!
Vraag uw familieleden, vrienden, kennissen en collega’s om ook mee te doen aan de email-actie! Stuur deze oproep naar hen door!
Laat premier Erdoğan en zijn betrokken ministers weten dat zij de eisen van de Tekel-arbeiders dienen te respecteren en te honoreren!

--------------------------------------------

Aan: Recep Tayyip Erdoğan, Premier en voorzitter van de Hoge Raad
voor Privatisering

 rte@akparti.org.tr

Ömer Dinçer, Minister voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken

Leden van de Hoge Raad voor Privatisering:
Ali Babacan (Minister van Staat en vice-voorzitter van de Raad)
Mehmet Şimşek (Minister van Financiën)
Binali Yıldırım (Minister van Vervoer)
Cevdet Yılmaz (Minister van Staat)

Geachte Premier en Ministers,

Bij deze spreek ik mijn bezorgdheid uit over de arbeiders en hun gezinnen, die ten gevolge van het besluit om de depots en bedrijven van Tekel te sluiten, een onzekere toekomst tegemoet gaan.

In de begroting 2010 van uw regering geeft u aan om 32 duizend arbeiders en 80 duizend ambtenaren extra in de publieke sector te zullen tewerkstellen. Het lukt mij niet om te begrijpen waarom u uw begroting niet ook voor de Tekel-arbeiders laat gelden. De Tekel-arbeiders, die dat ook niet kunnen begrijpen, zetten hun strijd in Ankara onder zeer zware omstandigheden nog steeds voort.

Zij eisen dat u de materiële en immateriële schade die zij in deze strijd opgelopen hebben compenseert.

Zij eisen dat u al hun rechten geheel respecteert die voortvloeien uit de ILO-verdragen en andere internationale afspraken die door Turkije mede zijn ondertekend.

Zij eisen dat u al hun rechten geheel respecteert die voortvloeien uit de grondwet en andere wetgeving van Turkije.

Zij eisen desnoods in andere bedrijven en instellingen binnen de publieke sector tewerkgesteld te worden, met behoud van werkgarantie op basis van vaste arbeidsovereenkomsten, met behoud van de arbeidsvoorwaarden zoals zij die tot nu toe hebben genoten en met behoud van hun andere rechten en verworvenheden.

Zij eisen onmiddelijke afschaffing van de regelingen die niet in overeenstemming zijn met de menselijke waardigheid, waaronder de zogenaamde 4C-regeling.

Zij eisen dat u in dit proces henzelf en hun vakbond Tek-Gıda İş als gesprekspartner accepteert.

Deze eisen en de strijd die de Tekel-arbeiders daarvoor voeren vind ik zeer terecht. Daarom dring ik er bij deze op aan dat u al deze eisen van de Tekel-arbeiders serieus neemt en geheel honoreert!

Naam:

Woonplaats:


--------------------------------------------



Sayın: Başbakan ve Özelleştirme Yüksek Kurulu Başkanı Recep Tayyip
Erdoğan

 rte@akparti.org.tr

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer

Özelleştirme Yüksek Kurulu Üyeleri:
Devlet Bakanı ve Başkan Yardımcısı Ali Babacan
Maliye bakanı Mehmet Şimsek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz


Öncelikle Tekel işçileriyle ailelerini belirsiz bir geleceğe sürükleyen Tekel depoları
ve işletmelerinin kapatılması kararından ötürü duyduğum derin endişeyi ifade etmek istiyorum.

Hükümetinizin 2010 Bütçe tasarısı içerisinde kamuda yeni 32 bin işçi ve 80 bin memur istihdamı yapılacağı açıklaması ışığında Tekel işçilerinin neden bu uygulamanın dışında tutulduğunu sorusuna cevap bulmakta zorlanıyorum.

Aynı zamanda, çok zor koşullar altında halen Ankara’da haklı mücadelelerini sürdürmekte olan Tekel işçilerinin

•Öncelikle bu süreçte ortaya çıkan maddi ve manevi mağduriyetlerinin giderilmesini

•Türkiye’nin altında imzası bulunan ILO sözleşmeleri diğer uluslar arası sözleşmeler,
anayasa ve yasalardan doğan haklarının tümüyle uygulanmasını

•Herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmaksızın daha önceki uygulamalarda olduğu
gibi özlük haklarıyla birlikte başka kamu kuruluşlarına nakledilmelerini

•4-c ve benzeri nitelikte güvencesiz ve “insan onuruna yaraşır iş” tanımı ile bağdaşmayan düzenlemelerin acilen iptalini talep ediyor

•Bu adımların atılması sürecinde Tek-Gıda İş Sendikası ve Tekel işçilerinin muhatap kabul edilmesini istiyorum

Bilgilerinize sunarım.



İsim:

Şehir:

--------------------------------------------

- E-Mail: meric.esin@hotmail.com
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.