Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
'van kracht werd' 
vadertje tijd - 19.06.2010 12:23

hmmmm, typisch dat er al weer in bewoordingen wordt gesproken alsof die wet al van kracht is.....
* - 25.06.2010 16:56

*
hand-haverij 
Voet poort - 19.06.2010 16:16

Hier wordt weer eens de radeloosheid zichtbaar, die deze wet nu al creert. Deze gemeentes zijn doodbang voor het openbreken van het stille consencus tussen zo een beetje alle deelnemers aan de grijze woningmarkt (krakers, kraakwachten en diens antikraakbureaus, de speculanten, de politie en 'het woonbeleid'), omdat dit ertoe zou kunnen leiden, omdat duidelijk wordt dat kraken opeens politiek hard werken zou kunnen betekenen, zonder krakers geen kraakwachten bestaan, een gekraakt pand om de vastgoedmarkt even veel waard is dan een lege, er niet genoeg cellen voor alle woningzoekenden zijn, maar dat 'het woonbeleid' ook geen huis voor ze heeft.

Wel zijn de gemeentes verplicht 'de wet te handhaven', met dien verstaande dat de 'winnaars' van het kraakverbodsgebeuren heel hard gaan gillen als het niet gebeurd. Behalve het feit dat hiermee dan behoorlijk want politieke munt geslagen kan worden (zowel met het handhaven als juist door het niet te doen) is het invoeren van nieuw beleid in deze een lastige zaak. Even daargelaten de sepotbevoegdheden van het OM , verplicht de strafbaarstelling welliswaar tot vervolging (art 138, 139 Sr), maar niet tot de inzet van het nieuwe strafvoorderlijke dwangmiddel ontruiming (art 551a Sv).

De vraag is dus ondermeer of een pandjeseigenaar de gemeente juridisch kan dwingen om zijn 'recht' op leegstand te waarborgen. Het wetboek van strafvordering voorziet weliswaar een mogelijkheid om vervolging te kunnen afdwingen (art 12 Sv) maar het isa niet waarschijnlijk dat de toepassing van een strafvoordelijk dwangmiddel dwangmiddel ongeacht omstandigheden zomaar door een rechter bevolen wordt.

Het wellis niettes 'direct' ontruimen wordt dus zostraks onderwerp van politieke onderhandelingen, waarbij mogelijke rechtzaken zeker een rol gaan spelen. Net als nu vergroot de actieve deelname aan zulke evenementen (en anderen uiteraard) de woonduur van een kraakgroep. Anders dan nu is zostraks van een beetje alle kanten meer inzet te verwachten.

Wat de krakers zelf betreft, neemt de kans toe dat ze straks, nog stereker dan tot nu aan proefballonnen komen te hangen met hun huisvrede. Een uitzonderlijk moment van zichtbaarheid , inlusief dat kans van val uit hogere hoogstes dan tot nu aan.








kraakgroep drenthe? 
Tegeltjetegeltje - 19.06.2010 17:02

Vanuit welke hoek komt die aanvulling vann ook kraakgroep drenthe? emmen ofzo?
klinkt als dikke onzin dat bericht
Kraakgroep Drenthe? 
Tristan - 19.06.2010 16:56

Wie lijdt hier zo ontzettend aan grootheidswaanzin dat hij/zij zich kraakgroep Drenthe meent te moeten noemen? Not to mention dat 't ontzettend storend is om ruis door te geven dat er al een kraakverbod van kracht zou zijn. Zelfs de wetgever gaat niet zover om mensen met terugwerkende kracht te criminaliseren. (Hoewel dat in deze op nogal slinkse wijze alsnog gebeurt natuurlijk.)

E-Mail: tristan@coevoet.nl
Website: http://www.coevoet.nl
 
Coulant 
NN - 20.06.2010 11:47

Coulant??
Dit is de manier om voorover te buigen en wie dat niet doet krijgt zijn kraakpandje niet...


> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.