english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
update van het voedselfront
A SEED - 05.08.2010 15:30

Over patenten in München, zware gevangenisstraffen voor gentechactivisten, diverse nieuwe gentechacties in Duitsland en Spanje, gentechvrije regio's in beweging, gevaarlijke beleidswijzigingen in Brussel. En ook A SEED is ondertussen iets aan het bekokstoven ....

in Spanje het maisveld in ...
in Spanje het maisveld in ...

... om gentechmais te rooien
... om gentechmais te rooien

In Duitsland op zoek naar BASF aardappels
In Duitsland op zoek naar BASF aardappels

en een protest tegen patenten op gewassen en dieren
en een protest tegen patenten op gewassen en dieren

Monsanto werd geblokkeerd in Nederland. Wie volgt? Wat volgt...?
Monsanto werd geblokkeerd in Nederland. Wie volgt? Wat volgt...?

Dat er van alles mis is in de landbouw zul je wel weten; uitbuiting, milieuvervuiling en honger door misoogsten, een niet werkende vrije markt en door speculatie. De sector wordt in toenemende mate beheerst door grote bedrijven. A SEED is daarom nog steeds druk met een campagne over landbouw. De afgelopen tijd zijn we vooral druk geweest rond de monopolisering in de zaai- en pootgoed sector. Het steekwoord was 'Monsanto'. Hier een update van de ontwikkelingen rond zaden en genetische manipulatie en een aankondiging van enige activiteiten waar A SEED ook bij betrokken zal zijn.

Brandend patentnieuws vanuit München

Op dinsdag 20 juli 2010 gingen octrooiaanvragen voor zonnebloemen, meloenen, broccoli, koeien en varkens in rook op tijdens een demonstratie op de stoep van het Europese Octrooibureau (European Patent Office / EPO) in München. Een boer uit de regio had hiervoor een innovatieve mobiele 'patentbrander' gebouwd. Enige honderden individuen en afgevaardigden van boerenorganisaties en NGOs waren bijeengekomen om te protesteren tegen het EPO en tegen de octrooien op planten en dieren die door de EPO worden besproken. Die dag begon de hoorzitting van de hoogste beroepscommissie van de EPO. Het onderwerp van het beroep zijn controversiële octrooien op veredelde broccoli en tomaten.

De zaadindustrie vraagt steeds meer octrooien aan op conventioneel veredelde planten en dieren – tot nu toe gaat het al om meer dan duizend aanvragen voor de Europese markt. Deze octrooien versterken de monopolisering van de voedselketen, zijn een bedreiging voor de biodiversiteit en de vrijheid en inkomen van boeren, veredelaars en wetenschappers. Op termijn bedreigt het de voedselzekerheid in het algemeen. Je kunt stellen dat het bedrijfsleven de gezamenlijke erfenis van vele generaties privatiseert (biopiraterij) en het EPO maakt dit mogelijk. De onafhankelijke en democratische gehalte is tamelijk dubieus. Financieel is de organisatie bijna helemaal afhankelijk van de leges die het bedrijfsleven voor de octrooiaanvragen betaalt. Er bestaat geen onafhankelijk toezicht op de activiteiten en de besluiten van het EPO.

Tijdens het protest werden honderden kopieën van octrooien en octrooiaanvragen op levende organismen door de papierversnipperaar gehaald. Een ander deel werd verbrand in de grote 'patentbrander'. De door meer dan 100.000 mensen ondertekende petitie 'Stop Monsantosizing Food, Seeds and Animals" werd overhandigd aan een vertegenwoordiger van het EPO.

De hoorzitting van de EPO duurde tot en met woensdag de 21ste juli. Het is not niet bekend wanneer de beroepscommissie met een besluit naar buiten komt.
Het enige zinvolle dat met deze octrooiaanvragen kan gebeuren is ze te vernietigen. De protestdag eindigde daarom met twee vuilnisbakken vol versnipperde aanvragen die door No Patents on Seeds, de organisator van de actie, aan het EPO werden aangeboden.

Meer achtergronden over deze octrooizaak zijn te lezen in het artikel “Van wie zijn de broccoli en de tomaat?”:  http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=770&Itemid=1&lang=nl

Duitse veldbevrijder half jaar de bak in

Op 25 juli heeft een Duitse rechtbank besloten het hoger beroep van veldbevijder Bergstedt niet in behandeling te nemen. Bergstedt werd in oktober 2009 veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf wegens vernieling van een proefveld met genetisch gemanipuleerde gerst te Giessen (deelstaat Hessen). De zaak viel volgens de rechtbank niet onder civiele maar onder het criminele strafrecht, waarbij al het door de verdediging ingebrachte bewijsmateriaal werd afgedaan als 'zinloos'. Daarmee negeert de rechter belangrijk bewijs in deze zaak over vergunningen die zijn verleend door niet voldoende toegeruste instanties, over de verstrengeling tussen bedrijven, overheid en onderzoekers en vooral over fraude en overtreding van de veiligheidseisen tijdens de aanvraag en uitvoering van de veldproeven.

Onder het motto Gendreckweg - Freiwillige Feldbefreiung (schijt aan gentech - vrijwillige veldbevrijding) zijn in de afgelopen jaren een reeks acties gevoerd tegen de proefvelden op en nabij de terreinen van de universiteit van Giessen, met het doel de onverantwoorde experimenten met genetisch gemanipuleerde gewassen in het milieu tegen te houden. Meerdere acties leidden tot arrestaties en rechtszaken waarbij de activisten de kans grepen om de vele schandalen en de incompetentie die de GM veldproeven omringen in de openbaarheid te brengen. Afgelopen lente kwam een dergelijk schandaal rond de grootschalige onbedoelde GM besmetting van mais aan het licht - tot dusver zonder noemenswaardige consequenties voor de verantwoordelijken.

De biotech industrie oud niet van pottenkijkers en zoekt naar manieren om critici de mond te snoeren. Op 25 augustus a.s. moet Bergstedt verschijnen voor een rechtszitting in Saarbruecken, waar belangrijke mensen uit de gentech bedrijven en de grote bedrijfslobbies Bergstedts onderzoek en publicaties van de achtergronden, de leugens en de belangenverstrengeling in de wereld van de gentechnologie willen laten verbieden. Ook de universiteit van Giessen zal van de partij zijn, met de eis dat Berstedt voor enkele jaren de toegang tot alle afdelingen en terreinen van de universiteit wordt ontzegd. Dit verzoek is een reactie op een geruchtmakend onderzoek dat hij deed naar de banden tussen bedrijfsleven en de professor die verantwoordelijk is voor de veldproeven.

De zes maanden celstraf scheppen een nieuw precedent. Het is de straf waar de gentechindustrie op had gehoopt: een welkom middel om critici van genetische manipulatie af te schrikken.
Bergstedts commentaar luidt dat de beste steun die hij kan krijgen in de gevangenis het voortzetten van de acties in Giessen en op andere proefvelden zou zijn.

link:  http://www.projektwerkstatt.de

Bevrijdingsactie op veld met BASF Amflora aardappels
De acties gaan ook door; op 29 juli heeft een zevental activisten in Zepkow (deelstaat Mecklenburg-Vorpommern) een aangekondigd bezoek gebracht aan een veld met BASF Amflora aardappels. Hier begonnen ze de aardappelplanten onschadelijk te maken door ze uit de grond te trekken. Helaas, maar ook zoals verwacht, zijn deze dappere personen al snel door de politie in de kraag gevat en worden ze aangeklaagd voor erfvredebreuk en vernieling. BASF houdt niet van slechte publiciteit voor haar product en had een eigen actie aangemeld. 30 medewerkers van het bedrijf stonden aan de rand van het veld en schreven hun wensen voor een groene gentechnologie op ballonnen die werden opgelaten. De greenwash-activiteiten moet niet gekker worden.

links:  http://www.gendreck-weg.de en  http://www.taz.de/1/zukunft/umwelt/artikel/1/feld-verwuestet-ab-zur-polizei/

Maïsopruiming in Spanje
Ook in Spanje worden de handen uit de mouwen gestoken. Bij Girona in Catalonië hebben enige tientallen activisten op 12 juli opruiming gehouden in een proefveld met gentechmaïs van zaad-multinational Syngenta. Spanje is het land dat in Europa het meeste hectares genetisch gemanipuleerde gewassen heeft staan. In 2009 ging het om 75.000 hectare. In Catalonië is duidelijk geworden dat de teelt van gentech- en non-gentechgewassen niet samengaan. Is vindt veel besmetting plaats en om die reden is de productie van biologische maïs tussen 2002 en 2008 al met 95% teruggelopen.

link:  https://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article18056

Gentechvrije Regio's
In September vindt in België de Europese Gentechvrije Regio bijeenkomst plaats. Een paar mensen van A SEED is van plan daaraan deel te nemen en het zou mooi zijn als nog wat meer mensen uit Nederland naar Brussel af zou willen reizen voor het opdoen van inspiratie en het uitwisselen van informatie en strategieën. Te meer daar er ook een bijeenkomst van meer actie-georiënteerde personen en organisaties zal plaatsvinden

link:  http://www.gmo-free-regions.org/conference2010.html

Jaren lang bleek het, in tegenstelling tot diverse andere Europese landen, bijna onmogelijk om in Nederland gentech vrije regio's te creëren. Maar nu lijkt er toch wat te gaan gebeuren. In Nijmegen is de 'Burgers voor gentechvrij voedsel' druk bezig om die stad zich officieel gentechvrij te laten verklaren. Hiervoor zijn ze onder meer een petitie gestart die op hun website is te vinden.

link:  http://gentechvrijvoedsel.nl

Manipulatief gevaar vanuit Brussel
Ondertussen lijkt de Europese Commissie haar tactiek om gentech geaccepteerd te krijgen te hebben gewijzigd. Er bestaat al jaren een impasse over het toelaten van nieuwe gentechgewassen voor commerciële teelt. Barosso wil dit nu doorbreken door landen zelf te laten besluiten over de toelating. De beleidswijziging wordt formeel gepresenteerd als een handreiking aan gentech-kritische landen als Oostenrijk, Italië, Griekenland en Luxemburg. In ruil voor die ruimere beleidsvrijheid worden de lidstaten geacht niet langer ‘dwars te liggen’ bij de Europese toelatingsprocedures. Op het eerste gezicht lijkt deze ‘deal’ een overwinning voor beide zijden. Bijna te mooi om waar te zijn – en dat is het ook. Een kritische analyse van de details van de voorstellen toont aan dat de lidstaten in ruil voor het opheffen van hun protest helemaal geen nieuwe, ruimere juridische grondslag krijgen voor GGO-verboden. Integendeel, uit interne stukken van de Commissie blijkt dat achter deze zogenaamde handreiking in feite juist een inperking van nationale autonomie schuilgaat, en een verdere machtsverschuiving richting Brussel.
De mogelijkheden om op nationaal niveau de teelt van gentech gewassen tegen te houden blijven nihil. Nationale verboden mogen niet gegrond zijn op milieu- of gezondheidsoverwegingen en evenmin op coëxistentie, oftewel het voorkomen van uitkruising met bijvoorbeeld biologische gewassen. Wat overblijft, in de meest flexibele interpretatie van de bepaling, zijn ethische of zogenoemde sociaal-economische factoren, of publieke opinie. Dit soort weinig concrete argumenten zijn echter moeilijk juridisch te onderbouwen, en zullen zonder twijfel in de rechtszaal worden aangevochten door biotech-bedrijven, gentech-boeren, internationale handelspartners uit Noord en Zuid-Amerika, en wellicht zelfs door de Commissie zelf.

Meer hierover is te lezen in een artikel van Thijs Etty:
 http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=1&lang=nl

Ondertussen in het A SEED kantoortje

Actieplannen

A SEED en vrienden zijn ook druk bezig met het smeden van actieplannen. Afgelopen tijd hebben we aandacht besteed aan Monsanto, maar ook de relatie tussen landbouw en migranten of landbouw en klimaat vragen om aandacht. Samen met kritische boeren willen we meer aandacht vragen voor de problemen met het huidige Europese landbouwbeleid. Er is genoeg te doen, maar we zijn maar met weinig. Als je mee wilt doen met onze campagne neem dan even contact op via onderstaand emailadres.

Daarnaast hopen we dat er meer groepen ontstaan die zich actief en kritisch met landbouw bezig gaan houden. Groepen die acties organiseren en druk willen oefenen op de bedrijven en het beleid die op het moment de voedselketen beheersen.
We wil graag helpen met het opzetten zo'n lokale actiegroep. We kunnen helpen met materialen, maar vooral met het uitwisselen van kennis en ervaringen.

Informatieavonden

Als onderdeel van het opzetten van een lokale landbouwactiegroep zijn mensen van A SEED in staat om over een heel scala van onderwerpen een workshop of informatieavond te verzorgen.

Mogelijke onderwerpen:
* versvoko's - over het opzetten van een consumentengroep die gezamenlijk lokaal geproduceerde groente en fruit en eventuele andere producten afneemt,
* gentechnologie in de landbouw - algemene informatie en een overzicht van de situatie in Nederland,
* monopolisering van de zadenmarkt - zowel over de internationale situatie als over de in Nederland actieve bedrijven,
* sojaproductie en de vleesindustrie - de link tussen de problemen bij de productie van soja in Zuid-Amerika en de massale productie en consumptie van vlees in Nederland,
* landbouw en klimaat - over de grote bijdrage die de intensieve landbouw levert aan de uitstoot van broeikasgassen en over de problemen die klimaatverandering oplevert voor de voedselvoorziening,
* voedselsoevereiniteit - een bekend begrip onder landbouwers in het zuiden, La Via Campesina en anderen onderzoeken dit kan betekenen voor een sociale en duurzame landbouw in Europa,
* “Foute landbouw, doe er wat aan!” workshop om een lokale actiegroep op te starten die wat doet tegen de grote bedrijven die op het moment de (vervuilende en uitbuitende) voedselproductie beheersen,
* Workshop gentechvrije zone - hoe maak je je gemeente of buurt gentechvrij.

Op de website van A SEED verschijnen binnenkort iets uitgebreidere beschrijven van de workshops.

Omdat we willen dat het niet om iets eenmaligs gaat, maar dat er werkelijk lokale activiteiten uit voortkomen en er iets wordt opgebouwd, gaat onze voorkeur uit naar het organiseren van een serie informatieavonden op één locatie. Als je in jouw stad of dorp een informatieavond wilt organiseren over één of meerdere van de bovenstaande onderwerpen, neem dan even contact op.

De vriendelijke groente van A SEED's landbouwcampagne

- E-Mail: info@aseed.net Website: http://www.aseed.net/index.php?option=com_content&task=view&id=771&Itemid=174&lang=nl
 

Lees meer over: gentechnologie natuur, dier en mens

aanvullingen
zie ook: run op landbouwgrond 
globalinfo - 06.08.2010 12:19

Wereldbank waarschuwt voor run speculanten op landbouwgrond:
 http://www.globalinfo.nl/Nieuws/wereldbank-voorziet-run-speculanten-op-landbouwgrond.html

Gentech maisveld in Italië platgewalst 
genoeg - 11.08.2010 23:14




Nu ook in Italië! Ya Basta bezocht 9 augustus een gm-maisveld in Vivaro in het noord-oosten.

On the ninth of August one hundred activists of the Association Ya Basta Italy entered in a illegal field of genetically modified maize in Vivaro (Pordenone province, northeastern Italy). The action started at noon. Activists destroyed two meters tall plants.

Back in April, the farmers and activists of Ya Basta Italy denounced the illegal planting of maize in Vivaro.

The field was placed under seizure, but the ruling still is taking too long for political debates within the government. From below, then came the immediate response concerning the life and the defense of biodiversity, which can not be cowardly dominated by capital and speculation.

In the public statement of Ya Basta activists declared themselves "indigenous communities" and join the fight for justice and dignity for all communities found in Cochabamba during the People's Assembly in April.

Also, defending the right and desire to leave the hell of transgenic cultures which destroy the planet and poison the Mother Earth and the waters.

The climate changes, the soil dries, water is privatized: enough ... to Cancun!

Video and photo:
 http://www.youtube.com/watch?v=YdGLyGveaCo&feature=player_embedded
 http://www.globalproject.info/it/in_movimento/No-Ogm-Distrutto-campo-di-mais-transgenico/5543
_________________________________

In Cancun zal komende december de volgende VN-klimaattop plaats gaan vinden.

Meer in het Italiaans is te vinden op de site van Ya Basta:
 http://www.yabasta.it/spip.php?article1276

In onderstaand artikel in het engels is te lezen dat de 70 activisten het hele veld onschadelijk hebben kunnen maken voordat de politie arriveerde en ze weg heeft weggedragen. (waarheen ze werden weggedragen en of dit arrestatie betekende zou ik niet weten. Of hebben de activisten de planten weggedragen? In het filmpje zie je ze wel mais in vuilniszakken stoppen.)

"Activists storm field, crush GM maize
Crops planted illegally but no globalists'raid condemned"
 http://www.ansa.it/web/notizie/collection/rubriche/english/2010/08/09/visualizza_new.html_1879746811.html


En ook Franse gm wijnstruiken gerooid 
ASEED - 15.08.2010 15:15

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 augustus, hebben zestig Faucheurs Volontaires een 70-tal van gentech-wijnstruiken 'geneutraliseerd', oftewel de groei van deze planten gestopt door ze uit de grond te halen. De gentech-wijnstruiken werden geteeld in de vollegrond op proefvelden bij Colmar in Frankrijk.

Petitie om de Franse 'Faucheurs Volontaires' te steunen:  http://lapetition.be/en-ligne/petition-7980.html

In de verklaring van de Faucheurs is te lezen dat het administratief Gerecht in Straatsburg de veldproef enkele dagen tevoren illegaal verklaard had. De proef was al 5 jaar gaande.

Faucheurs Volontaires is een zeer actieve Franse burger- en boerengroepering die al jarenlang de strijd voor een gentechvrije landbouw voert. De Faucheurs doen dit geweldloos, herkenbaar, dus zonder hun gezicht te bedekken, en ze nemen de volle verantwoordelijkheid voor hun actie. Ze zijn dan ook opgepakt door de politie en zitten momenteel vast op het politiebureau.

De Faucheurs protesteren met deze actie tegen de teelt van gentechgewassen, waarvan zo'n 70% van de Europese bevolking tegen is. De Europese Commissie blijft desondanks doorgaan om de teelt van en proeven met gentechgewassen toe te staan.

De argumenten waarmee de Faucheurs Volontaires hun actie onderbouwen zijn zeer sterk. Hieronder 2 artikelen van de in Frankrijk woonachtige Janneke Tops die e.e.a. toelichten:
 http://eigentijdsmagazine.nl/artikel/117-introductie-in-de-wereld-van-gentechvoedsel
 http://eigentijdsmagazine.nl/artikel/124-de-taboes-rondom-gentechvoedsel

10 redenen waarom we geen gentechlandbouw nodig hebben:
 http://www.gmwatch.eu/10-reasons-why-we-dont-need-gm-foods

Laat je stem horen en zegt het voort!

Website: http://lapetition.be/en-ligne/petition-7980.html
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.