english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Brussel eind september: No Border camp en crisisdemo's
globalinfo.nl mmv. aagu - 11.09.2010 00:36

Vanaf 25 september (tot 3 oktober) wordt in Brussel een no border camp gehouden, met vele acties en demonstraties. Op woensdag 29 september hebben Europese vakbonden een demonstratie (ook in Brussel) uitgeroepen tegen het crisisbeleid. Hierbij een overzicht van activiteiten, en een oproep om erheen te gaan en deel te nemen. Komt allen!Het no border camp heeft nu definitief onderdak gevonden in het omvangrijke cultuurgebouw Tour & Taxis (Picardstrat 11). Daar is ook plek voor tenminste duizend kampeerders. In Tour & Taxis vinden ook workshops en presentaties plaats en wordt gekookt. Maar er vinden ook activiteiten op andere plekken plaats, check het programma ( http://www.noborderbxl.eu.org/spip.php?rubrique172&lang=fr) dat nog volop in de maak is:
Website no border camp Brussel:  http://www.noborderbxl.eu.org

Een van de keukens in Tour en Taxis zal Le Sabot zijn. Om deelnemers uit Nederland te ondersteunen is daar ook een mobiele nummer (0031)(0)6-13810712 en ook via emailadres  info@aagu.nl kun je meer informatie krijgen.

Het no border camp is geheel het resultaat van zelfwerkzaamheid. Daarom wordt ook opgeroepen om allemaal te komen en dan ook een bijdrage te leveren aan het welslagen van het kamp en de workshops, maar zeker ook acties te plannen.

Economische crisis demonstraties

Toevallig of niet vindt in dezelfde week de vergadering van de EU over economische en financiële zaken plaats. Op het Europees Sociaal Forum in Istanbul werd besloten die woensdag 29 tot Europese protestdag uit te roepen tegen de bezuinigingen en het crisisbeleid. Een van de grootste demonstraties die dag zal in Brussel zijn en begint om 13.00 uur vanaf Brussel Centraal/Midi. Ook de FNV mobiliseert er volop voor en regelt bussen naar Brussel, die gratis zijn voor leden (hint):  http://www.fnv.nl/publiek/themas/Europa/135932/

Vanuit Euromayday-kringen is opgeroepen tot een antikapitalistisch blok  http://www.precarious-united.eu/ op de demonstratie van de 29e en 'nonviolent direct action' tegen de ecofin-top op de 30e. Overigens zijn er ook op andere plekken in Europa demonstraties en Spaanse bonden hebben voor die dag opgeroepen tot een algemene staking in hun land.

Meer achtergrond

Gedeeltelijk op basis van vertaling van overzichtsstuk op Duitse Indymedia
 http://de.indymedia.org/2010/08/288905.shtml

Van 25 september tot 3 oktober is er in Brussel een No Border camp. De Raad Economische en Financiële Zaken van de EU (ECOFIN) heeft van 30 september tot 1 oktober, ook in Brussel een informele top. In verband met het No Border camp zullen er allerhande acties en manifestaties plaatsvinden. Het overkoepelend orgaan van de Europese ('gele') vakbonden (ETUC) roept op tot een ‘Eurodemonstratie’ op 29 september, waarbij ook een ‘kritisch antikapitalistisch blok’ aanwezig zal zijn. In Spanje roepen de UGT en de CCOO op tot een algemene staking op de 29e september. Onder de URL  http://www.noborderbxl.eu.org/?lang=fr is de homepage van de No Border camps te vinden, informatie over het ‘kritische antikapitalistische blok’ bij de ETUC demonstraties is te vinden onder  http://www.precarious-united.eu/ Hieronder wat achtergrondinformatie over de komende gebeurtenissen in Brussel.

Het ‘No Borders Netwerk’ bestaat sinds 1999 en omvat een losse bundeling van autonome groepen uit verscheidene gebieden, die zich de strijd tegen het grensregime en racisme tot doel hebben gesteld. Vanaf het begin werden verschillende acties georganiseerd, bijvoorbeeld tegen uitzetcentra. Verder werden de zogenaamde No Border camps georganiseerd. Die werden meestal in de buurt van een grens gehouden, omdat die gebieden zo essentieel zijn voor migranten. Van 25 september tot 3 oktober zal in Brussel een No Border kamp worden gehouden.

De keuze voor Brussel heeft niets te maken met de grens tussen het Vlaamse en Waalse deel van België. Brussel is de hoofdstad van de Europese Unie. Hier bevinden zich talloze instituten en lobbyorganisaties van het EU grensregime. In Brussel alleen al zijn drie repatriëringscentra gevestigd. Tegelijkertijd is er ook een grote en strijdlustige migrantengemeenschap in Brussel. Zo waren er opstanden in een repatriëringscentrum en enkele bezettingen voor huisvesting van ‘Sans Papier’. De meeste bezette huizen zijn inmiddels ontruimd; in Brussel is er nog maar een bezetting door migranten over. Het No Border camp wordt gehouden om die strijden te ondersteunen, acties tegen de antimigratiepolitiek te houden en aan een langetermijnstrategie te werken. Er zullen verschillende manifestaties en acties zijn. Enkele acties worden al voorbereid, terwijl andere spontaan zullen ontstaan. Op 26 september zal er een demonstratie zijn als herinnering aan Sémira Adamu. Dat was een Nigeriaanse asielzoekster, die tijdens een repatriëring in 1998 door Belgische politieagenten met haar hoofd in een kussen werd gedrukt en zo door verstikking om het leven kwam. Een grote demonstratie onder het motto “No Border, no Nation” zal op 2 oktober plaatsvinden. Meer informatie is te vinden op  http://www.noborderbxl.eu.org/?lang=nl

Tijdens het No Border kamp (op 30 september en 1 oktober) hebben ook de ministers van financiën van de EU lidstaten (ECOFIN) een informele top in Brussel. Daarom roept het Europese koepelverband van Europese vakbonden op tot een zogenaamde Eurodemonstratie. Het motto van de demonstratie is: “Geen bezuinigingspolitiek, maar banen en groei” (te vinden onder:  http://www.etuc.org/ ). Ze trekt door de binnenstad van Brussel en eindigt midden in de EU wijk. Er worden door de organisatoren 100.000 demonstranten verwacht.

Tegelijkertijd wordt er in Spanje een algemene staking georganiseerd door de UGT en de CCOO. Een groep met de naam ‘Precarious United” roept ook op voor de vakbondsdemonstratie in Brussel; maar dan niet onder het systeemconforme motto, maar met een eigen oproep tot een “kritisch antikapitalistisch blok”. Tegelijkertijd roept “Precarious United” op tot een 'sociaal-ecologisch Europa' en directe actie tegen ECOFIN, de lobbyorganisaties, banken, en ratingbureaus, waarvan er in Brussel nogal wat zijn (meer info onder  http://www.precarious-united.eu/). “Precarious United” ondersteunt ook het No Border kamp.

Nog een blik op de Belgische politiestrategie: grootscheepse controles vooraf en omsingeling zijn in België niet gebruikelijk. De toegepaste politiestrategie bij Belgische acties lijkt eerder op de Franse dan de Duitse strategie. Zo bevindt zich de politie als regel in zijstraten en niet direct bij de demonstaties. Dat geeft meer speelruimte en dus ook meer demonstratievrijheid dan in Duitsland. Het komt echter dikwijls voor dat de politie in burger tussen de demonstranten meeloopt en op strafbare feiten let om zo na afloop van de demonstratie personen in te kunnen rekenen. Bij arrestatie kan men 12 uur worden vastgehouden (bij anonimiteit zelfs 24 uur). Het is in België niet strafbaar zijn identiteit te verzwijgen; een valse opgeven wel. Een nationaal vermommingverbod zoals in Duitsland heeft België niet. Gemeentes kunnen wel eigen verordeningen uitvaardigen. Zo is het in Brussel officieel verboden om zijn gezicht in het openbaar te verbergen. Het is echter niet bekend of dat vermommingverbod ooit is gebruikt. Aan overtreding van die stedelijke verordeningen zijn in België ook geen grote straffen verbonden. Het geldt als een klein vergrijp, zoals bijvoorbeeld graffiti spuiten tijdens een demonstratie. Wat betreft bewapening, beschikt de Belgische politie over knuppels, waterspuiten, CS traangasgranaten en pepperspraygranaten, maar niet over schokgranaten en rubberkogels. Zo nu en dan worden ook honden tegen demonstranten ingezet. Politie te paard is dikwijls aanwezig. Verder moet men er zich van bewust zijn dat grote delen van Brussel intussen camerabewaking hebben. Die camera’s beschikken over goede inzoommogelijkheden, ze kunnen tot over 100 meter waarnemen en meer mensen kunnen door de camera’s worden geïdentificeerd. In de laatste septemberweek worden nog enkele besluiten in Brussel genomen.

Mensen die belangstelling hebben om naar Brussel te gaan, wordt aangeraden om de no border kanalen te raadplegen (die worden hieronder nog een keer genoemd). Men kan ook aan de voorbereidingen meehelpen (info daarover op de No Border kamp homepage). De voorbereidingsgroep is ook open voor eigen ideeën over acties en manifestaties. Het No Border kamp is tenslotte wat we er zelf van maken. Autonomie en zelfbestuur zijn de onderliggende beginselen. Geen enkele actievorm wordt verketterd, veel is mogelijk.

Homepage van het No Border kamp:  http://www.noborderbxl.eu.org/
Mobiclip over het No Border kamp:  http://www.youtube.com/watch?v=TyFBndmaRL4
Homepage van Precarious United:  http://www.precarious-united.eu/
AAGU:  http://www.aagu.nl/

(Vertaling Tijn van Beurden, globalinfo.nl)

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
informatie avond 
De Mallemoere - 13.09.2010 21:01

Aanstaande zondag 19 september is er een informatie avond bij De Mallemoere in Arnhem. Oude Velperweg 36. 19:30. Na het eten. Tot dan!

E-Mail: demallemoere@gmail.com
Website: http://www.mallemoere.nl
 
Radio No Border 
NoBorderRadio - 20.09.2010 22:39

jingle no border camp English -

jingle no borderkamp Arabisch -

jingle no border camp Turks -

Wat betreft de Radio No Border

Tijdens het No border kamp zullen we uitzenden vanop Tour & Taxis in een mobiele studio.

We hebben enkele "jingles" gemaakt die kunnen afgespeeld worden op andere zenders.
Je kan ze downloaden op het volgende adres:
 http://www.archive.org/details/JinglesNoBorderBxl_247

Als deze kunnen afgespeeld worden op de radio, zou dat voor ons blijk
geven van een grote solidariteit.

Om de zaken beter te kunnen overzien is er een discussielijst opgesteld
waarop je je kan inschrijven

 https://listes.domainepublic.net/listinfo/radionoborderbxl.

voor meer info kan je ons mailen
 radionoborderbxl@riseup.net

Uitwisseling tussen de no border radio en een andere radio kan in alle
richtingen

zo kan je bijvoorbeeld onze stream overnemen/doorprikken en op antenne zetten of via je eigen streaming uitzenden

daarnaast kan iedereen die goesting heeft om iets te doen rond no border
maar ni naar Brussel kan of wil komen ook programma's ter beschikking
stellen aan no border radio

En uiteraard is iedereen ook welkom om gewoon naar Brussel te komen

anyway vanalles is mogelijk, hoe meer variatie en creativiteit hoe beter

hopelijk hebben er wat mensen zin om iets te doenE-Mail: radionoborderbxl@riseup.net
Website: http://www.noborderbxl.eu.org/spip.php?rubrique107&lang=fr
 
wat nieuws 
nn - 26.09.2010 19:49

 http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=H42VKS8O&subsection=3

Brussel wapent zich tegen extreemlinks straatgeweld
ACTIVISTEN VISEREN ASIELBELEID


BRUSSEL - Zaterdag start het ‘No Border Camp'. Activisten demonstreren er een week lang tegen het Europese immigratiebeleid.

Van onze redacteur

Zeven dagen lang palmen klein linkse groeperingen en sans-papiers de terreinen rond Tour & Taxis in. Die locatie is in de eerste plaats gepast omdat daar veel ruimte is voor ‘ontmoeting en reflectie over het grenzenbeleid dat mensen verdeelt en oorlog en miserie voortbrengt', zoals de organisatoren het uitdrukken. Maar de site ligt ook op wandelafstand van de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Fedasil en het asielcentrum Klein Kasteeltje.

De kampeerders richten zich tegen het ‘antimigratiebeleid' van de Europese Unie en vinden dat Brussel die politiek symboliseert. Daardoor staan de zenuwen bij de vlakbij gelegen asielinstanties de laatste dagen strak gespannen.

‘Wij zijn op het ergste voorbereid', zegt Geert De Vulder van DVZ. ‘Met politie, brandweer en andere ordediensten hebben we al overlegd hoe we dit best aanpakken. Voor zover zij kunnen inschatten is het kamp niet het probleem, wel wat erbij komt aan anarchistische groeperingen die hun ongenoegen willen uiten.'

Naast onder meer de workshop ‘vastketenen aan gebouwen' en de bustour ‘migranten in Brussel' staat er ook een betoging aan het Transitcentrum 127bis in Steenokkerzeel op het programma. Volgende week woensdag richten de activisten zich op de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën. Tussendoor worden gastsprekers ontvangen en films getoond.

Symbolische acties

Hoeveel tenten zullen worden opgeslagen aan de Havenlaan of hoeveel betogers zullen opdagen voor de geplande demonstraties weet voorlopig niemand.

‘We hopen op minstens vijfhonderd deelnemers', zegt Liliane van ‘No Border'. ‘Maar dat aantal kan uitgroeien tot drieduizend. Er is geen vast organiserend comité. Een kleine kern zorgt voor wat logistieke ondersteuning, voor de rest doet iedereen een beetje waar hij zin in heeft.'

De opzet van de bijeenkomst is vreedzaam, maar toch neemt het perscontact van ‘No Border' nu al afstand van eventuele heethoofden. ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat autonome groepen uitrichten. Rel schoppen zullen ze wel niet. Maar we kunnen niet uitsluiten dat ze symbolische acties uitvoeren.'

Burgemeester Karel Servranckx van Steenokkerzeel, waar het Transitcentrum 127bis is gelegen, zat gisterenavond nog met de veiligheidsdiensten rond de tafel over het kamp. ‘We weten om wat voor soort mensen het gaat. In het verleden hebben ze al gemanifesteerd bij het centrum en braken ze alles af. We kunnen niet toelaten dat zoiets nog eens gebeurt.'

Rond het transitcentrum zijn de politiepatrouilles alvast opgevoerd. Vlakbij 127bis is een nieuw centrum in aanbouw. Dat wordt hermetisch afgesloten.

‘In de mate van het mogelijke worden vrije plaatsen in het transitcentrum niet opgevuld', zegt directeur Carla De Backer. ‘Om te vermijden dat de sfeer binnenin escaleert, beperken we het aantal bezettingen. In het verleden is bovendien gebleken dat het aantal betogers niet van belang is. Een kleine groep kan voor de grootste problemen zorgen.'


 http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100926_053
Politie massaal aanwezig voor manifestatie aan centrum 127bis

In Steenokkerzeel zijn de politie en de veiligheidsdiensten zondagnamiddag in grote getale aanwezig voor een geplande betoging. De betogers, die actie willen voeren tegen de Belgische migratiepolitiek, worden allemaal individueel gefouilleerd.

Vluchtelingenorganisatie CRER (Coordination contre les Ralfles, les Expulsions et pour la Régularisation) had aangekondigd zondag om 14 uur te zullen betogen voor het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

De betoging werd georganiseerd naar aanleiding van het No Border Camp dat van zaterdag 25 september tot 3 oktober zijn tenten heeft opgeslagen aan Tour en Taxis in Brussel. Dat kamp van kleine linkse groeperingen demonstreert een week lang in Brussel tegen het Europese immigratiebeleid.

Zondag laat de politie niets aan het toeval over. Aan het station van Nossegem worden alle actievoerders uitgebreid gecontroleerd. Iedereen moet zijn identiteitskaart tonen en wordt gefouilleerd. Pas daarna mogen de betogers de straat richting het centrum 127bis in.

De betogers, die naar eigen zeggen met zestig of zeventig zijn, beweren dat ze ook worden gefilmd door de politie. Rond het centrum cirkelt ook een helikopter rond.


N-VA-kamerlid Theo Francken begrijpt alvast niet dat de stad Brussel de bijeenkomst bij Tour & Taxis tolereert. ‘Ik hoop dat de stad er alles aan doet om het personeel van de asielinstanties te beschermen. In Brussel dolen nu massa's asielzoekers rond. Als zij voelen dat een betoging opkomt voor hun belangen, zullen ze zich daarbij aansluiten. Dan is het hek helemaal van de dam.'
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.