Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
NN 
R. De Groot - 06.11.2010 23:07

Beste,

Een journalist verzamelt en verspreidt kennis en geeft zo nu en dan duiding. Dat is zijn werk in een vrije maatschappij. Dat kan hij in een krant doen of tijdschrift, maar soms is een cross over met een andere publicist (bijv. een wetenschappelijk onderzoeker) des te interessant.

En soms vertelt hij mondeling over zijn ervaringen in een interview. Ik werk namelijk niet in het geniep, ik werk transparant. Overigens heb ik weinig van mijn interview teruggevonden, maar dat komt ook omdat ik niet alle extreemlinkse groeperingen echt in directe zin actief onderzoek. Daarbij leg ik het accent ook meer op het protest zelf in zijn maatschappelijke context en niet op namen, feitjes en rugnummers. Daar is al politie voor immers.

Dat gezegd hebbende kunnen activisten dus zelf overwegen of ze met een journalist of wetenschapper in zee willen gaan om eea over zichzelf te vertellen en waarom ze protesteren. Dat kun je als bedreiging zien, maar misschien ook als kans omdat je protesteert.

Dat is wat ik iedereen die ik interview of heb geinterviewd (ook voor onderzoeksinstituten die zgn heel gevaarlijk zijn) benadruk voordat ik uberhaupt contact met ze aanga. Het moet voor iedereen duidelijk zijn hoe de verhoudingen liggen.

Dat doe ik om het praktische nut dat ik niet zit te wachten op heel veel specifieke info, en vervolgens een geinterviewde die verklaringen terug gaat zitten fluiten omdat het hem te heet onder de voeten wordt of door druk van derden.

En meer dan dat heb ik niet van uw waarschuwing te vinden.

Groet,

R de Groot


NN 
R de Groot - 07.11.2010 11:03

Beste,

Kijk, punt van dit alles is dat er vanuit het activisme een soort mentaliteit is die ik eigenlijk vanuit mijn stoel en als niet-activist als tweeledig zou kunnen omschrijven.

Enerzijds is er zoiets van: 'Wij zien onrecht op deze wereld, daar ageren wij tegen en mensen moeten ons geluid ook ruimte geven.'

En als je dat doet als buitenstaander omdat het je vernieuwend lijkt (of artistiek interessant) zijn er anderzijds individuen die denken dat botweg actie de enige manier is om tot een constructieve oplossing te komen. Die willen de rijen het liefst gesloten houden.

Zoiets zet niet alleen spanning binnen een beweging, maar roept hierbij voor mij ook de vraag op: wat moet ik hiermee?

Desondanks ben ik erg benieuwd naar je vragen.

Groet,

R de Groot
Weetje 
Jan Peter - 05.11.2010 16:19

In ieder gevel is het COT een team met invloed. De oprichter is sinds kort minister van Buitenlandse zaken.
grappig 
klapsigaar - 05.11.2010 16:26

Kim Turk en Frits Vlek lijken me wel een grappig duo.
Namen en rugnummers? 
nn - 08.11.2010 18:34

Namen en rugnummers klinkt heel erg op een smeristerm!
nn 
nn - 07.11.2010 00:59

R de groot,
betekend dat ook activisten jou wat vragen mogen stellen dan?
nn 
gert - 08.11.2010 10:31

het is wel weer duidelijk dat links liever geen openheid van zaken geeft.

op deze manier is links zelf overduidelijk verantwoordelijk voor het beeld dat zij scheppen, helaas wil links zelf geen verantwoording dragen.
aja 
nn - 05.11.2010 15:34

van welke politiek partij is de politie ook al weer?
openheid 
nn - 08.11.2010 10:42

Beste R de Groot,

Jij stelt in alle transparantie te werken. Ik doe dat niet en heb dat ook nooit beweerd. Ik ben gewoon benieuwd met welke journalist we hier te maken hebben. Je kan toch gewoon vertellen waar en onder welke naam je publiceert? Of heb je verzonnen dat je een journalist bent? Of ben je een journalist zonder werk? Kan natuurlijk ook. Ik kom deze naam namelijk nergens tegen bij de journalisten die de afgelopen jaren over linkse bewegingen hebben gepubliceerd en ken niemand uit mijn actieomgeving die wel eens met een journalist met die naam heeft gesproken.

Wanneer je openheid van zaken geeft kunnen alle activisten die kennis nemen van deze informatie zelf een afweging maken of ze in het vervolg nog 'zaken' willen doen met een journalist die zich voor een onderzoek 'naar extreemlinks' zoals onlangs is verricht laat gebruiken. Ook al onderschrijf je de uitkomst van het onderzoek niet, vantevoren kan je wel raden aan wat voor soort onderzoek je je medewerking verleent, wat de conclusie en toonzetting zal zijn en welke politieke betekenis eraan zal worden gegeven door de opdrachtgever van het onderzoek.

Dat zou je zeker moeten weten wanneer je als journalist graag duiding geeft aan bewegingen binnen maatshappelijke contexten. De politie en de wetenschap zijn immers ook vormen van organisatie, cultuur en beweging.
Lijkt me wel zo fair wanneer je vertelt wie je bent en voor wie je werkt/waar je publiceert.
foto August mis 
Sjaak - 05.11.2010 17:29

Tsja dat uploaden van foto's werkt weer niet. Maar er staat er bijvoorbeeld hier een:
 http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/OudAIVDer-Paul-Herrie-De-geheime-dienst-zwijgt-over-corruptie.htm
Flink naar beneden scrollen, dan kom je hem tegen
R. de Groot 
NN - 08.11.2010 12:20

Heeft een eigen nieuwswebsite  http://www.rdegroot.nl/ en linkt daar vandaan naar een newsfeedsite, google, buienradar en jawel hoor, de telegrof. Je weet wel, die krant die schrijft dat krakers traangas gooiden naar de ME en die de huurder van Dhr. Gregory zonder wederhoor zomaar tot kraker bombardeert.
MDTB ook eh.. links 
hehe - 05.11.2010 15:26

pag 27, MDTB wordt genoemd in het lijstje: "o.a. Animal Rights Media, ADC, KlimaatActieKamp, MDTB, Rebelact, RvD, Vegan Streaker"
wetenschap 
Sjaak - 05.11.2010 20:02

Dat is nou wat je pure wetenschap noemt. Kan men later weer mooi uit citeren en zo maak je nieuwe historische werkelijkheid...
NN 
R de Groot - 07.11.2010 12:27

'Ondanks dat het tof is dat 1 van de onderzoekers hier mee komt discussieren is indymedia geen discussie forum. Wat mij betreft mogen jullie door gaan in de ruis.'

Voor de duidelijkheid: behoor ik niet tot de onderzoekers, maar ben ik enkel geinterviewd door een onderzoeker en sprak ik uit eigen naam en gaf ik heel duidelijk mijn eigen visie op zaken waarvan ik echt wist dat ik er een uitspraak over zou kunnen doen. En dat is een hele essentiele nuance.


harde kern 
activist - 06.11.2010 15:48

Tjezus, heb ik net een baan, hoor ik weer bij de blanke , hoog opgeleide, intelligente, mazen van de wet kennende, werkloze mannen die de harde kern vormen.

Gelukkig is de bron deze keer wel betrouwbaar,nl een respondent......
nn 
nn - 05.11.2010 16:07

Ook de rechtse, ultra-kapitalistische Libertarische Partij is blijkbaar links volgens de 'onderzoekers' ....
journalist bij respondenten 
nn - 05.11.2010 17:14

Bij de respondenten zit ook een journalist

Dhr. R. de Groot Journalist

Ik weet verder niet wie dit is, maar voorzichtigheid met deze journalist lijkt me geboden. Die neemt zijn rol kennelijk nogal breed op, door ook te praten met de onderzoekers van dit rapport.
scheiding taken 
nn - 07.11.2010 13:34

Ja, maar R. de Groot, wanneer ik met een journalist spreek, ga ik er van uit dat die journalist vervolgens niet met de politie gaat spreken om mede mbv activisten waar hij het vertrouwen van heeft gewonnen een dreigingsbeeld gaat helpen samenstellen. Je zegt dat het wetenschappers zijn die het rapport hebben samengesteld maar ik zie onvoldoende wetenschappelijke elementen in dit broddelstuk om het deze kwalificatie toe te dichten.

Je zegt dat je transparant werkt. Dan lijkt het me fair dat je hier vertelt wie je bent, en waar je publiceert. Want R. de Groot is wel erg vaag. Ik denk niet dat ik je ooit gesproken heb, terwijl ik vaak met media heb gesproken de afgelopen jaren.

Wanneer je hier openheid van zaken geeft, waar je zelf voorstander van zegt te zijn, kunnen activisten vervolgens een keuze maken wel of niet met je samen te werken.

Ik kijk uit naar je reactie.
werkeloos? 
gert - 08.11.2010 10:56

beste NN,

ben jij schoolgaand of werkeloos, dat je op dit moment tijd hebt om te posten?


Openheid 
R de Groot - 09.11.2010 00:28

In jouw verklaring neem ik waar dat het enige waarin jij geinteresseerd bent is een naam en verificatie zodat jij aan iedereen kan laten zien hoe ontzettend fout en slecht ik ben. Dat beschouw ik als zonde van mijn tijd.

Jij stelt: Ik had van jou van tevoren moeten weten dat als ik met politie in zee zou gaan dat er dan een foute conclusie zou komen. Maar anders dan jij leef ik niet in een vaccuum en vind ik dat ik met alle partijen, (ook waar ik het niet per se mee eens ben of tot compromis kom) om de tafel moet zitten.

De conclusie van het rapport, als je de moeite zou nemen het verder te lezen is dat, na een verkenning van meerdere links-activistische bewegingen en hun activiteiten, Bureau Beke en COT van mening zijn dat niet alles onder de noemer links-extreem hoeft te vallen en juridische basis voor een heksenjacht ontbreekt.

Persoonlijk mis ik er in dat er niet wordt ingegaan op de drijfveren en omstandigheden waaruit verzet ontstaat. Dat is een kwestie van smaak of de auteur die je interviewt die boodschap ook meeneemt. Het is mijn eigen professionaliteit dat ik meen dat de auteur zelf intellectueel eigenaar is over hetgene wat hij schrijft na een onderzoek. Dat jij daar anders over denkt, beschouw ik als een open deur.

Wat mij nou zo irriteert aan jouw verklaring ´openheid´, dat je eigenlijk niet bezig bent met iets constructiefs. Je zit als een paniekerig keffertje om je heen te wijzen wie je vijand is, en dat het systeem je constant onderdrukt. Enige bezinning, wijsheid: met de beste wil van de wereld kan ik het niet vinden in jouw verklaring. Het heeft eigenlijk iets zieligs.

Het zijn wel types als jij die een verklaring vormen voor negatieve rapportages (waarbij die van Beke en COT op het eind nog wel meevalt). Het is het isolement dat je zelf kiest, waardoor de buitenwereld geen oor meer heeft voor jouw boodschap, terwijl je misschien op het eerste gezicht een punt had gehad. Dat vind ik zonde voor de mensen die wel wat slimmer en volwassener zijn.

Blijkbaar is het nuttiger om als NN te doen dat je in een anoniem front zit waarin je kunt vertellen hoe ontzettend slecht de wereld is. Dat je strijd moet aangaan of je moet beschermen tegen gevestigde concepten. Het is veel nuttiger om vijandsbeelden te scheppen dan je te verrassen met nieuwe ideeen en samenwerking. Het is veel beter om te vernietigen, dan om te bouwen.

Dat ben jij 'Openheid'

Veel plezier in je hollywoodfilm :-)

nn 
nn - 05.11.2010 22:46

interessant om te weten wie er geinterviewd zijn voor het onderzoek:

Bijlage 1 Respondenten
Dhr. P. Abels NCTb
Dhr. R. de Groot Journalist
Mevr. S. Morsing KLPD
Medewerker AIVD
Medewerker RID Groningen
Medewerker RID Nijmegen
Hoofd Bureau Regionale Informatie Noord- en Midden-Limburg
Medewerker Bureau Regionale Informatie Noord- en Midden-Limburg
Dhr. R. Molenaar Anti Dierproeven Coalitie (ADC)
Dhr. B. Nieuwenhuizen Landelijk Parket
Dhr. J. Pekelder Universiteit Utrecht
Dhr. P. Willemsen International Security Partners (ISP)
Mevr. J. van ’t Woudt KLPD
--------

Allemaal wel begrijpelijk, behalve:
Dhr. P. Willemsen International Security Partners (ISP)
kennelijk van:  http://www.ispbv.nl/

Hebben er mensen meer informatie over wat dit beveiligingsbureau allemaal doet en voor wie?
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.